Jump to content
Dogomania

Ligota-KONIEC PSIEGO DRAMATU!!! A jednak jest jeszcze coś do zrobienia!!! :(

Recommended Posts

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kilka psow jest CUDOWNYCH! idealnie sie zachowuja, przyjazne i otwarte.

np.
ZDZICHU ok. 5 lat

MIKI, ok. 12 lat

naprawde wymarzone psy

Posted

a one mają allegro? bo może byśmy zaczęły je systematycznie wystawiać? ja do niedzieli jestem jeszcze przy necie, jesli mi więcej Jona napiszesz o Zdzichu(ja mam słabość do koloru jego sierści;)) i dasz jeszcze inne foty to go wrzucę, i jeszcze dane kontaktowe do osoby odpowiedzialnej za adopcję

Posted

zaczelam ogloszac psy i szukac ludzi, ktorzy oglaszaja, ze chca psa. oczywiscie chca yorki i husky (LOL) ale cos kombinuje...;) jesli ktos ma czas, pomozcie oglaszac, prosze!

Posted

Dzieki za pomoc Magda!
Zdzich nie jest wykastrowany.
Ja bym usunela w tytule "jak golden" - wszyscy widza, ze nie wyglada tak ;)
oto jeszcze jedno foto. niedlugo sprobuje zrobic jakies lepsze.

Posted

[quote name='Jona']Dzieki za pomoc Magda!
Zdzich nie jest wykastrowany.
Ja bym usunela w tytule "jak golden" - wszyscy widza, ze nie wyglada tak ;)
oto jeszcze jedno foto. niedlugo sprobuje zrobic jakies lepsze.

jona to opracowana strategia marketingowa;) wtedy psiaki mają dużo więcej wejść, bo ludzie wpisują rasę i tak szukają-niestety komercha, więc trzeba ich podchodzić:diabloti:

Posted

[quote name='diuna_wro']Wpisałam "Pies w typie pasterski lub golden", więc nie czaruję, że golden, podaję tylko typ.

W wątku jest więcej zdjęć: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=111710

na razie musi zostać, zmykam bo burza idzie i musze się spakować, mam jeszcze psy do przewiezienia w obie strony;) Pozdrawiam:)
a allegro o którym z joną rozmawiamy to zdzich, biszkopt ma osobne, bo jak dobrze zrozumiałam to inne psy:)

Posted

Jona, czytaj proszę moje wypowiedzi, bo w jednym z poprzednich postów zamieściłam linki do wątków psów w Ligocie. Bez sensu jest zamieszczanie w tym wątku piesków, które mają już swoje - osobne. Ktoś kto wystawiał psy na allegro, np. magda z., może nie zauważyć, że to te same psy i straci tylko miejsce na allegro, bo zamieści drugi raz to samo.

Nie rozumiem dlaczego moje ogłoszenia są nie takie i zamieszczasz nowe. Przecież tu nie chodzi o to, kto to robi, tylko o to, żeby znalazły dom!

Co do ogłoszeń w necie pt. szukam/przygarnę psa: jak znajdziesz ogłoszenie z Oławy dom z ogrodem bla bla, z emailem ewelina.zygadlo - nawet się tym nie zajmuj, rzekłabym "czarny kwiatek", będą zwodzić w nieskończoność.

życzę powodzenia, może Tobie się uda. Ja codziennie przetrząsam sieć i mi się już niedobrze robi od ogłoszeń: "przygarnę yorka lub huskiego, najlepiej z rodowodowego."

Posted

[quote name='diuna_wro']Prawdopodobnie Sobańska jest poza naszą zachodnią granicą. Nie wiem czy ta kobieta też nie jest ofiarą. Alkoholizm to jedno, ale warto zadać sobie pytanie: czy to nie władze gminy, gminni hycle i jej współpracownicy w przytulisku nie doprowadzili pani psycholog, podobno miłośniczki zwierząt, do takiego stanu degradacji, a placówki do przepełnienia, że dopuściła ona swoją bezsilnością do tej tragedii. Była być może zbyt słaba na taki ciężar. Być może nikt nie słyszał jej wołania o pomoc. Tak czy siak - wyrok skazujący winien zapaść, i to nie jeden...

Też nie wiem, Jona, co dalej...

1. To bardzo wzruszająca i zarazem naiwna interpretacja. Podziela ją też oleśnicki Sąd. Prowadzi ona ostatecznie do całkowitego rozmycia odpowiedzialności w tej sprawie. Wszyscy byli jedynie bezsilni, nikt nie jest odpowiedzialny. Wszyscy byli ofiarami. Tylko czego?

Proces przed Sądem dotyczy tylko Sobańskiej. I teraz okazuje się właśnie, że była bezsilna, że jakoś tak wyszło, że w ogóle... to przecież z siekierą po posesji nie latała.

Oczywiście nie odpuścimy. Pozostałym zainteresowanym także: w najbliższym czasie ponownie spotkamy się w Prokuturze z animatorami biznesu Sobańskiej: z byłym Pow. Lek. Wet. w Oleśnicy, Wojewódzkim Lek. Wet. we Wrocławiu oraz ponad 30 gminami.

2. Rzeczywiście jest problem z 14 psami, które pozostały w Ligocie. Z jednej strony, nie można ich tam trzymać bez końca, zwłaszcza że znajdują się pod bardzo średnią opieką. Z drugiej, nie bardzo ktokolwiek je chce. Są to duże psy, często stare i/lub chore. Będzie problem. Już jest. Jak zapewnić "dożycie" tym z nich, które z pewnością nie trafią do adopcji, ponieważ są bardzo stare, często agresywne. Gdzie szukać takiego miesjca? Kto je zechce?
Kontynuowanie Ligoty w nieskończoność nie jest możliwe. Z różnych przyczyn. Zależnych i niezależnych od nas. Jedną z ważniejszych było porzucenie tych zwierząt przez Fundację Azylu Pod Psim Aniołem, która zobowiązała się do opieki nad nimi. Potem zaprzestała finansowania tej opieki, zostawiając nas z niezapłaconymi fakturami. Dziś Fundacja milczy, nie chcąc lub nie potrafiąc rozliczyć się z zebranych na ten cel środków. Inna to "zmęczenie materiału" ludzkiego - Ligota trwa już 20 miesięcy. Jeszcze inna to odwieczna niechęć gminnych pracowników do rzetelnej pracy.
Problem Ligoty trzeba jak najszybciej rozwiązać, tylko dobrego wyjścia ciągle brakuje.

3. Na stronie Straży (http://www.strazdlazwierzat.wroclaw.pl/adopcje2.html) staramy się zebrać te 14 psów, które ciągle pozostaje w Ligocie. Na razie umieściliśmy tam 7 zwierząt, jutro dorzucimy kolejne. Chociaż... już tyle razy apelowaliśmy. Bezskutecznie.

Posted

może dobrze by było wystosować jakis apel do org. prozwierzęcych w Polsce, Niemczech...nie wiem sama jak pomóc:shake: w Krzyczkach też zostało większosc sporych psów i zaczyna się problem z domami...każdy chce małego, pięknego, młodego:-( a większych, starszych nikt nie zauważa:shake:

Posted

Nie podzielam zdania oleśnickiego Sądu. Uważam, że wyrok skazujący powinien zapaść. Być może moje zdanie uznać można za naiwne i śmiesznie wzruszające, jednak odsyłam zainteresowanych na stronę TARY, gdzie znalazłam podobną opinię do mojej. Jeśli ktoś posili się na podważenie autorytetu moralnego ludzi prowadzących Tarę, to znaczyć może jedynie, że temu komuś zatarła się granica pomiędzy szlachetną pasją, a patologiczną manią.

Strażnicy - trzymam kciuki za powodzenie tej sprawy, kawał dobrej roboty!