sylwija Posted July 5, 2014 Author Posted July 5, 2014 mogę zalicytować w Twoim imieniu :) albo na FB wydarzeniu NInki można napisać :) bo jest tam zaproszenie na aukcję Quote
andegawenka Posted July 5, 2014 Posted July 5, 2014 sylwija napisał(a):mogę zalicytować w Twoim imieniu :) albo na FB wydarzeniu NInki można napisać :) bo jest tam zaproszenie na aukcję Na fb pisze mi że zawartość chwilowo niedostępna. Kocyk ma powodzenie wiec osiągnie dobrą cenę. Quote
sylwija Posted July 8, 2014 Author Posted July 8, 2014 pochorowałam si, już drugi tydzień na L4 Ninka zażywa kąpieli, poluje na żaby (za dużo powiedziane, ale wyraźną fascynację widać ;)) i jest na diecie.. i prosi o wsparcie finansowe, w tym tygodniu ma konsultację u ortopedy, konieczne szczepienie.. nie wiem etż , jak zmienić tytuł - nie udaje się przez zaawansowana edycje pierwszego postu, i jak przenieść do psów w potrzebie, bo Ninka jest w potrzebie zdecydowanie .. :( Quote
Tigraa Posted July 8, 2014 Posted July 8, 2014 Czasem są problemy ze zmianą tytułu. Musisz napisać do moda, tylko sprawdź ostatnie logowanie, bo niektórzy bardzo rzadko sę udzielają. Przenieść do innego działu też może jedynie mod. Quote
andegawenka Posted July 8, 2014 Posted July 8, 2014 Ania-tygrysiczka napisał(a):Czasem są problemy ze zmianą tytułu. Musisz napisać do moda, tylko sprawdź ostatnie logowanie, bo niektórzy bardzo rzadko sę udzielają. Przenieść do innego działu też może jedynie mod. Podobno w archaicznych wątkach nie można nic zmienić bez moda. Ktoś mi podpowiedział żeby przypomnieć o Nince dogomaniaczkom z tego wątku. Czasami subskrypcje znikają. Ja zrobiłam dzisiaj przelew. Sylwija nie choruj:glaszcze: Quote
TEDI Posted July 8, 2014 Posted July 8, 2014 Nie mogę znaleźć wersji light żadnej z wymienionych karm. Josera ma, ale dla seniorów :) Quote
sylwija Posted July 9, 2014 Author Posted July 9, 2014 TEDI napisał(a):Nie mogę znaleźć wersji light żadnej z wymienionych karm. Josera ma, ale dla seniorów :) tak, Balance, ona się nadaje i jako light i jako senior, jeszcze sensi też jest mniej kaloryczna teraz będę jechać do lekarza, jak wrócę, napiszę do moda miłego, spokojnego dnia Quote
sylwija Posted July 9, 2014 Author Posted July 9, 2014 dzisiaj Ninka została zaszczepiona na wściekliznę, miała podstawowe badanie krwi i przy okazji zważyliśmy ją - waży 17kg, a na pewno z pól kilo już schudła.. jak szła do adopcji to ważyła 11, 12 ?? bardzo proszę o choćby najdrobniejsze wpłaty, jutro konsultacja u ortopedy - kciuki wskazane :) Quote
sylwija Posted July 9, 2014 Author Posted July 9, 2014 cholerka, dopiero zauważyłam, ze do góry nogami i rachunek i wyniki, ale nie wiem, jak odkręcić.. wyniki chyba ma niezłe Quote
andegawenka Posted July 10, 2014 Posted July 10, 2014 To nic, kto chce niech skopiuje na pulpit i sobie przekręci. Jak zmieniłaś tytuł?:thumbs:. Dziewczyny na innych watkach nie mogą. Quote
sylwija Posted July 10, 2014 Author Posted July 10, 2014 napisałam do moda, konkretnie do Maupa4 :) niestety, fatalnie wygląda sprawa z łapką Nnki zerwanie więzadła krzyżowego operacja mogłaby się odbyć już 29ego lipca, ale koszt jest bardzo duży - 3300 zl. czy damy radę? tu - o tej metodzie - http://ttasurgery.com/ Quote
andegawenka Posted July 10, 2014 Posted July 10, 2014 (edited) Też poradziłam napisać do moda Maupa. No takie operacje niestety kosztują.:shake: http://www.e-lecznica.pl/artykul/zerwanie-wiezadel-krzyzowych-u-psa http://www.pupileo.pl/showthread.php?t=26721 A tu lepiej widać http://www.veterynaria.pl/articles.php?id=47 Edited July 10, 2014 by andegawenka Quote
sylwija Posted July 10, 2014 Author Posted July 10, 2014 właśnie też sobie poczytuję.. koszt okropny, ale tez okropnie Ninka chodzi, kuleje, podkurcza ta łapkę, a to młodziutka sunia jeszcze - chce bawić się, biegać Quote
Tigraa Posted July 10, 2014 Posted July 10, 2014 (edited) Może poszukać jakiejś fundacji, która ma stałą umowę z lecznicą, wykonującą takie zabiegi w atrakcyjnej cenie, zwłaszcza w przypadku psiaków w potrzebie. Coś na wzór lecznicy p. Jacka Garncarza, który operacje okulistyczne dla bezdomniaków wykonuje po kosztach materiałów. Dla przykładu - za operację, która normalnie kosztuje 2000, zapłaciłam 300zł. Ze swej strony popytamy tu i tam. Edited July 10, 2014 by Ania-tygrysiczka Quote
sylwija Posted July 10, 2014 Author Posted July 10, 2014 Tylko ważny jest też chirurg, który to robi poczytalam, że łatwo spartaczyc Quote
Tigraa Posted July 10, 2014 Posted July 10, 2014 Absolutnie tak - renomowany chirurg-ortopeda to podstawa. Quote
Sara2011 Posted July 10, 2014 Posted July 10, 2014 Karo z poniższego wątku miał operację metodą TTA w Wieliczce w klinice ARWET. A tak wyglądał dzień czy dwa po operacji-bez żadnych gipsów/usztywnień, na spacerze:-). Operowane miał dwie łapy tylne. https://www.facebook.com/events/338776776253128/?notif_t=plan_user_invited Quote
andegawenka Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 [quote name='Sara2011']Karo z poniższego wątku miał operację metodą TTA w Wieliczce w klinice ARWET. A tak wyglądał dzień czy dwa po operacji-bez żadnych gipsów/usztywnień, na spacerze:-). Operowane miał dwie łapy tylne. https://www.facebook.com/events/338776776253128/?notif_t=plan_user_invited Karo był bogaty a Ninka biedna :roll: Quote
andegawenka Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 [quote name='Ania-tygrysiczka']Jaki był koszt operacji Karo? Kopiuję z FB Wstępne koszty z kiedyś (wstawiam, bo są pytania o koszty, ile brakuje): Diagnostyka (badanie ortopedyczne w ruchu i w sedacji, oraz RTG w sedacji) około 100-150PLN. Zabieg TTA Rapid - standardowo przy tak dużym psie około 3000 PLN za jedno kolano.Przy dwóch kolanach wyjdzie na pewno mniej (bo będzie jedno znieczulenie, jeden raz zakładany wenflon, jedna intubacja itp.) Czekam na telefon z informacjami odnośnie stanu Karo i ostatecznych kosztów. Nie wiem, czy pan doktor wystawi f-rę od razu, czy dopiero jak będzie się odbierać psa...zobaczymy. A ponieważ na dzień dzisiejszy (bez bazarku, ótrwa do 08.06) mamy 2013 zł to jeszcze nam brakuje. Czyli ponad 3000 zł. Tylko tam wspomniano dwa tygodnie pobytu w klinice ale nie wiem czy do tego doszło. Znalazłam go na dogomanii http://www.dogomania.pl/forum/threads/244671-Karo-potrzebuje-wsparcia-na-leki-i-operację-Pomóż-proszę?highlight=Karo Quote
Sara2011 Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Nna razie nie znamy jeszcze ostatecznych kosztów, na dniach powinno się wyjaśnić. Quote
sylwija Posted July 11, 2014 Author Posted July 11, 2014 [quote name='Sara2011']Karo z poniższego wątku miał operację metodą TTA w Wieliczce w klinice ARWET. A tak wyglądał dzień czy dwa po operacji-bez żadnych gipsów/usztywnień, na spacerze:-). Operowane miał dwie łapy tylne. https://www.facebook.com/events/338776776253128/?notif_t=plan_user_invited rewelacja, pozwolę sobie wrzucić na wydarzenie Ninki, dobrze? w ogóle nie wiem, czy podawałam linka - https://www.facebook.com/events/267292496788802/?ref_newsfeed_story_type=regular&source=1 zapraszam każdego, kto korzysta z FB albo zamierza ;) Ninka dzisiaj dostała ok. 6kg karmy hills i/d (łagodna i lekkostrawna ), od Ani K-K z FB i skopiuję, co napisałam na FB, jak zaczęłam się orientować odnośnie tej metody Sylwia Parzuchowska-Zaręba tak, bardzo duże są koszty materiałów, no i sama operacja jest skomplikowana - zaangażowani chirurg, asystent, anestezjolog 12 min · Lubię to! Sylwia Parzuchowska-Zaręba jest jeszcze metoda tradycyjna, mniej kosztowna, ale bardziej zawodna. Przy TTA wszczepy są z tytanu i ich się nie usuwa, przy tradycyjnej kolejny zabieg konieczny za jakiś czas w celu wyjęcia implantów (nie wiem, jak fachowo to się nazywa i jaki koszt drugiej operacji). czyli jedna operacja - ponad 1000 + druga z wyjęciem. Po TTA od razu pies chodzi, nie ma powikłań pooperacyjnych. przy tradycyjnej po pół roku-roku.. występują problemy z druga łapą - u ok. 50% psów, a zdarzają się tez nawroty na tej operowanej (ok. 20%). Wygląda na to, że TTA jest dużo bardziej skuteczna i niezawodna.. 5 min · Lubię to! Quote
azalia Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Ninka ma za wysoki mocznik bo 90,a norma od 20-50. No i ALT 92,a norma od 3-60. Quote
Tigraa Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Z powyższego wynika, że w rachubę wchodzi raczej droższa, ale i skuteczniejsza metoda. Pozostaje szukać miejsca, gdzie zabieg mógłby zostać wykonany porządnie i w możliwie jak najniższej cenie. No i jeszcze kwestia "sponsorów"... Sylwija, znane są okoliczności powstania tego urazu? Jak dawno to się stało i dlaczego opiekunowie nic z tym nie zrobili? Próbowali to jakoś tłumaczyć? Quote
Ewa Marta Posted July 11, 2014 Posted July 11, 2014 Czy została sporządzona umowa adopcyjna z tymi ludźmi? Bo jeśłi tak, to może warto domagać się od nich sfinansowania operacji. W umowie zazwyczaj jest punkt, że człowiek ma obowiązek dbać o zdrowie powierzonego mu zwierzęcia. Uważam, że w tej sytuacji warto poinformować ludzi, że sprawa może trafić do sądu, bo nie wywiązali się z umowy, a dodatkowo porzucili chorego psa:-( Quote
Recommended Posts