Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Nikaragua']o faktycznie, przepraszam, nie zauważyłam
po tygodniu nieobecności ciężko ogarnąć wszystkie wątki ;)[/QUOTE]

Spoko, ja często zapominam potwierdzić więc wyszłam z założenia, że to robisz zapobiegawczo ;).

Posted

[SIZE=5][COLOR=#000080][FONT=comic sans ms][B]Akcja Sterylizacja- Marzec 2014[/B][/FONT] ![/COLOR][/SIZE]

[url]http://akcjasterylizacji.pl/lecznice-biorace-udzial/[/url]

Posted

przekazuję i cytuję:

"w nowym roku nesia zachorowala
nadal mamy otwarty rach u weta i kończy się jedzonko.
wnioskuję o karme bosh adutl jagnięcina z ryzem.
Serdecznie pozdrawiam.Ciebie, klub i nesiulowe Ciotki.
Igiełka"

Posted

[quote name='sylwija']Potrzebne jest. Jak to infekcje wir. Nesia ma, to ja na mojego Arona
Wydalam ponad 1000 zl.
prosba o wsparcie dla Nesi u Igielki[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Czy Igielka prosila o pomoc? Bo jak a Nia rozmawialam to powiedziala,ze nie chce wsparcia.[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Z tego co sie dowiedzialam Igiełka wnioskuje o 300 zl na leczenie Neci i tu po pierwsze mamy w "kasie" 108 zł, wiec na teraz mozemy pomoc tylko w kwocie 100 zl.[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Prosze bardzo Sylwija o odpowiedz Igielce,ze obecnie mozliwa jest pomoc w wysokosci 100 zl i zeby przeslala do skarbnika Maci paragon lub fakture za leczenie. Uwazamy tez ,ze byloby dobrze gdyby Igielka poprosila kogos z watku Nesi o przepisanie postu rozliczeniowego na tym watku .[/QUOTE]

[quote name='sylwija']ok, napisze do Igiełki, bo już prawie nie mówię..[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Dziekujemy i duzo zdrowia.
Poprosze Zarzad o wypowiedzenie sie na temat pomocy dla Nesi na DT u Igiełki.

[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/203377-Nesia-w-BDT-odzyskuje-radość-życia-trzyma-sztamę-z-Rudosławą-i-szuka-super-DS-[/URL])[/QUOTE]

[quote name='Nutusia']Ja się zgadzam, pod warunkiem, że ktoś przejmie wątek rozliczeniowy Nesi na czas nieobecności Igiełki na dogo i rozliczenia będą prowadzone na bieżąco.

Przykro mi, ale chyba będziemy jednak musiały prosić o dowody rozliczeń tu, na naszym wątku, choć do tej pory wystarczało rozliczenie na wątku psiaka, bo poszło od nas wsparcie na BDT Joszki u Lili, w rozliczeniu na wątku zostało ujęte, a właśnie się okazało, że pieniądze zniknęły. Mam nadzieję, że zostanie wyjaśnione na jaki cel zostały wykorzystane. Jedno jest pewne - nie na ten, na który KWB udzielił pomocy :(
[URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/232792-Szczeniak-z-nu%C5%BCyc%C4%85-w-BDT-u-liki1771-Potrzebne-na-leczenie/page44"]http://www.dogomania.pl/forum/threads/232792-Szczeniak-z-nu%C5%BCyc%C4%85-w-BDT-u-liki1771-Potrzebne-na-leczenie/page44[/URL][/QUOTE]

[quote name='sleepingbyday']mamy w regulaminie narzędzia do domagania się zwrotu w takich przypadkach?[/QUOTE]

[quote name='obraczus87']Jest mi bardzo przykro :-( to ja poprosiłam o pomoc dla Joszki, która przebywa u Liki. :-(
byłam przekonana, że pieniądze zostaną przeznaczone na spłatę długu u weta :-([/QUOTE]

[quote name='Nutusia']Marta, daj spokój, przecież działałaś w interesie... psa! Proponowałabym poczekać na wyjaśnienia Liki - jak wiadomo, w życiu baaaardzo różnie bywa i ja wciąż wierzę, że jest jakieś racjonalne i wiarygodne wytłumaczenie zaistniałej sytuacji.

A swoją drogą, o takim punkcie w regulaminie trzeba by było pomyśleć. Jak widać, ciągle życie nas weryfikuje...[/QUOTE]

[quote name='Macia']Nawet nie chcę komentować. Po prostu jest żal.
O nowym punkcie w regulaminie można pomyśleć, ale prawda jest taka, że jeśli ktoś po otrzymaniu wsparcia wykorzysta pieniądze na co innego to tym bardziej taka osoba nie będzie się stosować do naszego regulaminu. Nie wiem czy wytłumaczyłam o co mi chodzi.[/QUOTE]

[quote name='Nutusia']W sensie, że nie będzie narzędzi do wyegzekwowania zwrotu pieniędzy np...[/QUOTE]

[quote name='mestudio']Takie działania znowu zniechęcą wielu ludzi do wspomagania finansowego psów w potrzebie, załamać się można, naprawdę.
Osobiście nie wierzę w to, że istnieje wytłumaczenie, bo nie istnieje w takiej sytuacji.[/QUOTE]

[quote name='Macia']No właśnie. Jeśli przykładowo ktoś zabierze kasę i zniknie to nic nam nie da punkt w regulaminie. Ale nie mówię żeby na wszelki wypadek go nie dać. Wychodzę po prostu z założenia, że jak ktoś byłby tak bezczelny, by zrobić coś takiego to nie będzie się przejmował naszym regulaminem.[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Napisala, sms do Igielki z informacją i tym jak mozemy teraz pomoc ale nie dostalam odpowiedzi....Czyli rozumiem ,ze czekamy?[/QUOTE]

[quote name='Nutusia']Ja bym poczekała...[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Rozmawialam dzisiaj z Igiełką i przekazuje to co zostalo ustalone:

1. Sylwia poprosi Lecznice o wystawienie paraganu, faktury za leczenie Nesi i przeslanie mailem bezposrednio do Maci, prosila tez ([SIZE=1]o zamazanie Jej adresu na fakturze[/SIZE]) o wstawienie jej na watek Klubu.
2. Nesia dalej pozostaje u Igielki na DT
3. Obiecala ,ze postara sie uruchomc kontakty z osobami , z watku Nesi i poprosi o prowadzenie jej wątku rozliczeniowego.
4. Nadal prosi o pomoc dla Nesi przekraczajaca 300 zl.

W zwiazku z tym prosi na dzisiaj o akceptacje wsparcia Nesi na kwote 100 zl, ile na pozniej ja doklanie nie wiem.[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Bardzo dziekujemy!:)

Czy w zwiazku z tym ,ze przybylo groszka do skarbonki, zgadzacie sie na przyznanie [B]200 zł [/B]na pomoc dla Nesi, ktora jest na DT u Igielki?
Czy ktos z Was zna kogos z Dogo z Ostrow Wielkopolski? Kto moglby odwiedzic Igiełkę?[/QUOTE]

[quote name='Macia']Zgadzam się na pomoc.

Ellig nie przejmuj się, nie warto. Akurat ty jesteś ostatnią osobą, którą można oskarżyć o robienie afer. Ja uważam, że nie może być tak, że sprawę zmienicie się pod dywan i tyle. Uważam, że ludziom należy się prawda i nie może być tak, że w takiej sytuacji udajemy, że nic się nie stało. Jest tu sporo BDT i każdy wie, że takie akcje tylko szkodzą już i tak niewielkiej ich liczbie. Nie wiem jak można zapomnieć wpłacić taką kwotę przez miesiąc i pisać, że się zapłaciło? Może tylko dla mnie jest to dziwne. Mi zwyczajnie jest przykro tym bardziej, że teraz nieważna stała się cała sprawa, a najwięcej czasu poświęca się Ellig. Trzeba po prostu robić swoje i się nie przejmować.[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Mam pytanie :
Czy Igielka przyslala fakturę , paragon do Maci za leczenie Nesi?
Igielka za posrednictwem Sylwiji prosila o pomoc w wysokosci 300 zl, dostala 200 zl, prosze o wypowiedzenie sie na temat pomocy dla psa Igielki.[/QUOTE]

[quote name='Macia']Na pewno już doszły. Wszystko potwierdzę najpóźniej jutro. Mam mały sajgon (kiepski internet, sporo zwierzęcych spraw i pobyt siostrzenicy :loveu:) więc trochę brakuje czasu.

Dostałam kartę leczenia od weterynarza. Brak paragonu/faktury. Podesłałam Ci ten dokument.[/QUOTE]

[quote name='malagos']Każdy lekarz wet. ma kasę fiskalną i wystawia rachunek.[/QUOTE]

[quote name='Ellig']Informacja od wet w sprawie leczenia Nesi psa na Dt u Igiełki.

[TABLE="class: MsoNormalTable"]
[TR]
[TD] [IMG]file:///C:\DOCUME~1\ELBIET~1\USTAWI~1\Temp\msohtml1\01\clip_image002.gif[/IMG][/TD]
[TD] [B][FONT=Arial]Przychodnia Weterynaryjna LABEK [/FONT][/B]
[B][FONT=Arial]Katarzyna i Adam Szubert s.c.[/FONT][/B]
[FONT=Arial]ul. Wrocławska 146 A[/FONT]
[FONT=Arial]63-400 Ostrów Wlkp.[/FONT]
[FONT=Arial]Tel.: 695 92 92 63[/FONT][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TABLE="class: MsoNormalTable"]
[TR]
[TD] [B][U][FONT=Arial]Właściciel: Lisowska Danuta[/FONT][/U][/B]
[FONT=Arial]ul. Kościuszki[/FONT]
[FONT=Arial]6.[/FONT]
[FONT=Arial]Tel.: 603 249 370[/FONT][/TD]
[TD="width: 295"] [B][U][FONT=Arial]Zwierzę: Misia[/FONT][/U][/B]
[FONT=Arial]Gatunek: Pies[/FONT]
[FONT=Arial]Rasa: Mieszaniec[/FONT]
[FONT=Arial]Płeć: żeńska[/FONT]
[FONT=Arial]Wiek: 8 lat i 2 miesiące[/FONT]
[FONT=Arial]Maść: czarna podpalana[/FONT]
[FONT=Arial]Waga: 23,9 kg[/FONT][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[B][U][FONT=Arial]Historia wizyt[/FONT][/U][/B]
[U][FONT=Arial]16/03/2013 10:06: Badanie[/FONT][/U]
[B][FONT=Arial]Opis wywiadu/badania:[/FONT][/B]
[FONT=Arial]wymioty 1 x[/FONT]
[FONT=Arial]biegunka z zywą krwią, osowiałość[/FONT]
[FONT=Arial]Temperatura: 40 °C[/FONT]
[FONT=Arial]Waga: 24,2 kg[/FONT]
[B][FONT=Arial]Leczenie[/FONT][/B]
[FONT=Arial]Usługa weterynaryjna 2 [/FONT]
[FONT=Arial]Zastosowane leki:[/FONT]
[FONT=Arial]Clamoxyl 3 ml[/FONT]
[FONT=Arial]BIOVETALGIN 50% 2,5 ml[/FONT]
[FONT=Arial]CATOSAL 2 ml[/FONT]
[FONT=Arial]NO- Spa 20 mg/ml 1 szt[/FONT]
[FONT=Arial]PLYN ROZTWOR RINGERA 500 ML 200 ml[/FONT]

[U][FONT=Arial]17/03/2013 10:56: Badanie[/FONT][/U]
[FONT=Arial]Temperatura: 39,4 °C[/FONT]
[FONT=Arial]CATOSAL 2,5 ml[/FONT]
[FONT=Arial]PLYN ROZTWOR RINGERA 500 ML 180 ml[/FONT]

[U][FONT=Arial]18/03/2013 13:52: Badanie[/FONT][/U]
[FONT=Arial]cd leczenia[/FONT]
[FONT=Arial]kupka lunźniejszej konsytencji ale bez krwi[/FONT]
[FONT=Arial]Temperatura: 398 °C[/FONT]
[FONT=Arial]Clamoxyl 3 ml[/FONT]

[U][FONT=Arial]19/03/2013 13:54: Badanie[/FONT][/U]
[FONT=Arial]ciąg dalszy leczenia, poprawa stanu zdrowia[/FONT]
[FONT=Arial]Temperatura: 39,7 °C[/FONT]
[FONT=Arial]Waga: 23,9 kg[/FONT]

[U][FONT=Arial]20/03/2013 13:57: Badanie[/FONT][/U]
[FONT=Arial]ciąg dalszy leczenia,[/FONT][/QUOTE]

[quote name='Ellig'][FONT=Arial]Temperatura: 40 °C[/FONT]
[FONT=Arial]Rapidexon 2,5 ml[/FONT]
[FONT=Arial]Enrobioflox 5% inj 2,5 ml[/FONT]

[U][FONT=Arial]21/03/2013 14:31: Badanie[/FONT][/U]
[FONT=Arial]ciąg dalszy leczenia[/FONT]
[FONT=Arial]Temperatura: 39,7 °C[/FONT]
[FONT=Arial]Enrobioflox 5% inj 2,5 ml[/FONT]
[FONT=Arial]Enrobioflox 50mg 5 szt.[/FONT]
[FONT=Arial]Dawkowanie: 2,5 tabl do podania 22.03.2013[/FONT]
[FONT=Arial]2,5 tabl do podania 23.03.2013[/FONT]

[U][FONT=Arial]24/03/2013 11:05: Badanie[/FONT][/U]
[FONT=Arial]ciąg dalszy leczenia, nieznaczna poprawa stanu zdrowia[/FONT]
[FONT=Arial]Temperatura: 39,2 °C[/FONT]
[FONT=Arial]Enrobioflox 50mg 8 szt.[/FONT]

[B][I][FONT=Arial]Koszt całego leczenia 175 zł[/FONT][/I][/B]
[B][I][FONT=Arial]Z poważaniem [/FONT][/I][/B]
[B][I][FONT=Arial]Adam Szubert[/FONT][/I][/B]

P.s.
użytkownik <[email protected]> napisał:
> w załączniku przesyłam kartę leczenia pieska dotychczasowy koszt
> leczenia wynosi 175 zł w razie potrzeby proponuję badanie krwi
> morfologia + biochemia koszt tego podstawowego badania to 85 zł
> pozdrawiam Adam Szubert[/QUOTE]

[quote name='Ellig']W zwiazku z powyzszym na wniosek Igiełki przeslany do Sylwji mysle ,ze trzeba wesprzec leczenie Nesi kwota 100 zl.[/QUOTE]

[quote name='Macia']Zgadzam się i zaraz robię przelew.

Dostał surowicę? Ma wątek?[/QUOTE]

[quote name='sylwija']przekazuję i cytuję:

"w nowym roku nesia zachorowala
nadal mamy otwarty rach u weta i kończy się jedzonko.
wnioskuję o karme bosh adutl jagnięcina z ryzem.
Serdecznie pozdrawiam.Ciebie, klub i nesiulowe Ciotki.
Igiełka"[/QUOTE]

Wątek Nesi

[url]http://www.dogomania.pl/forum/threads/203377-Nesia-w-BDT-odzyskuje-rado%C5%9B%C4%87-%C5%BCycia-trzyma-sztam%C4%99-z-Rudos%C5%82aw%C4%85-i-szuka-super-DS-%29/page91[/url]

Proszę o wypowiedzenie sie co zrobic z pomocą dla Nesi, ktora znajduje sie pod opieką Igiełki.
Myślę,ze kazdy kto ma jakieś zdanie na ten temat, napisze tutaj .
Czekam na Wasze propozycje roztrzygnięcia tej sprawy, przypominam rowniez o tym, ze Igiełka płaci deklaracje.
Watek Nesi zamarl, nie ma rozliczen i nie ma informacji o psie.

Posted

[quote name='sleepingbyday']no bo ja nie wiem, czy to nie zarząd tylko sie wypowiada, w końcu to jakas kwestia decyzyjna jest, nie?[/QUOTE]

Uważam, że w takich sytuacjach każdy ma prawo się wypowiedzieć. Ja muszę teraz wyjść, ale jak wrócę postaram się opisać moje zdanie. Teraz mam na to za mało czasu.

Posted

[quote name='sleepingbyday']ja też moge mieć zdanie?[/QUOTE]

[quote name='mestudio']No :-), ja swoje mam, ale to w podsumowaniu wyjdzie :-).[/QUOTE]

[quote name='sleepingbyday']no bo ja nie wiem, czy to nie zarząd tylko sie wypowiada, w końcu to jakas kwestia decyzyjna jest, nie?[/QUOTE]

[quote name='Macia']Uważam, że w takich sytuacjach każdy ma prawo się wypowiedzieć. Ja muszę teraz wyjść, ale jak wrócę postaram się opisać moje zdanie. Teraz mam na to za mało czasu.[/QUOTE] Uważam ,ze Wszyscy mają prawo sie wypowiedziec, malo tego własnie o to mi chodzi, o Wasze zdanie, co z tym zrobić....Dopiero wtedy bedzie mozna podjąc decyzję wspolnie.

Posted (edited)

To, że Zarząd DECYDUJE to nie znaczy że Klubowicze nie mogą mieć własnego zdania prawda?
Każdy może się wypowiedzieć i napisać co o tej czy innej sprawie myśli, takie jest moje zdanie.

Tym bardziej, że Ellig napisała "[COLOR=#000000]Myślę,ze kazdy kto ma jakieś zdanie na ten temat, napisze tutaj ."

To ja się wypowiem, niestety prawdą jest, że dla Nesi nigdy porządnie dom nie był szukany, wystarczy przejrzeć wątek
i zobaczyć ile miała robionych ogłoszeń, nie do uwierzenia jest to że pies w typie Owczarka Szetlandzkiego nie znalazł by domu
w przeciągu 3 lat. Jeśli Igiełka chciała by ją zatrzymać a jej na to nie stać jest przecież dział "Psy które mają dom a potrzebują pomocy"
na pewno nie jedna Ciotka pomogła by, wpłaciła grosz na jedzenie dla Nesi.

Ja nie jestem zwolenniczką wspierania psów które MOGŁY by mieć domy bo są w 100% adopcyjne ale opiekunowie nie chcą ich wydać
bo się z nimi związali ale też nie chcą przyznać że mają ten DS bo ciężko im psa utrzymać.
Więc jak dla mnie szukać PORZĄDNIE Nesi domu, albo jej wątek przenieść do działu o którym wspomniałam powyżej i tak nagłośnić jej
sytuację, będzie przynajmniej fair.
(i nie mówię tutaj dożywotnich tymczasach, o staruszkach z całą listą leków które NIE mają szans na swój własny dom - żeby była jasność tylko o psach które mogą mieć domy ale ich opiekunowie zwyczajnie nie chcą ich wydać)

Nie pisze tego złośliwie, bo swojego czasu też pomagałam Igiełce i kibicowałam Nesi ale ciężko walczyć z faktami widocznymi gołym okiem i lubię kiedy sprawy są jasne i klarowne.

[/COLOR]

Edited by Lili8522
Posted (edited)

to ja napiszę, co uważam. z cytowanych wypowiedzi wygląda na to, ze albo kłopoty z rozliczeniami, też na jej wątku i za pomoc skarbonkową, albo kasa wydana niezgodnie z umową i uż sama nie pamietam, ile kłopotow. wychodzi na to, że wystarczy się zgłosić i juz kaska jest [B]tak skarbonka nie moze działać. [/B]jaki bank da kolejny kredyt w takiej sytuacji? to niby dlaczego my mamy dawać kaskę, choć narzędzi odzyskania mamy o wiele mniej, niż bank (czytaj wcale). a my też mamy obowiązek rozliczać się ze zbiórek. to jest pomoc wysokiego ryzyka i w razie kłopotów, nieodzyskanie kasy, przeznaczenie niezgodne z umową itd - jesteśmy w kropce a uczciwie traktujący skarbonkę "petenci" pocałuja klamkę, bo skończy się jak raz kaska.

jeszcze powiem, że jednemu znajomemu pożyczalam kase, dopóki nie zaczał kombinować. byłabym głupia, jakbym wciąż mu pozyczała.

to wszystko piszę na podstawie postu z cytatami dot. wcześniejszych sytuacji - więc oczywiście mogę sie mylić.

Edited by sleepingbyday
Posted

Ja zgadzam się z Lili. Napisała praktycznie to co i ja chciałam stwierdzić. Nie mam nic osobiście do Igiełki. Jednak Nesia jest praktycznie jej psem. Od długiego czasu nie wiadomo nic o suni, chyba nie jest ogłaszana (?) więc i dom stały nie jest poszukiwany. To nie jest pies nieadopcyjny więc po takim czasie powinny już chyba być jakieś chętne rodziny. Ja rozumiem, że rozstanie z psem który jest u nas tak długo, ale w takiej sytuacji należy podjąć pewne decyzje. Piszę o tym z doświadczenia, bo też miałam u siebie tymczasa który w końcu został. Nie ma żadnych informacji o suni, potwierdzenie o ile dobrze pamiętam to była karta leczenia od weterynarza (jeśli były paragony to niech mnie ktoś poprawi, ewentualnie sama poszukam).
Osobiście zgadzam się z Lili, że rozwiązaniem byłoby założenie wątku w odpowiednim dziale. Na pewno znajdą się osoby, które zadeklarują wsparcie.

Posted

[quote name='sleepingbyday']

to wszystko piszę na podstawie postu z cytatami dot. wcześniejszych sytuacji - więc oczywiście mogę sie mylić.[/QUOTE]

[B]Wkleiłam wszystkie jakie znalazłam, jeżeli są jeszcze jakies to prosze o pomoc i pokazanie ich tutaj, spedzilam ponad 1,5 godziny na czytaniu obu wątków.[/B]

[quote name='Macia'] Nie ma żadnych informacji o suni, potwierdzenie o ile dobrze pamiętam to była karta leczenia od weterynarza (jeśli były paragony to niech mnie ktoś poprawi, ewentualnie sama poszukam).
[/QUOTE]
[B]Była tylko karta leczenia od wet. wystawiona na Mamę Igiełki.Ja nie dostalam zadnej korenspondencji.[/B]

Posted

Igiełka:
"Nesia choruje przewlekle na drogi moczowe. aktualnie po przebytym leczeniu jest lepiej. Codzień przyjmuje Urinodol. Jest starszą sunią, ma u nas dożywotni tymczas. Nie potrafię podjąć innej decyzji."

nie rozmawiałam z Igiełką, nie mogłam się dodzwonić, a teraz mam dużo pracy, ale dostałam takiego sms

Posted

[quote name='Lili8522']Trochę nie w temacie ale szukam kogoś doświadczonego kto zrobi wizytę przed adopcyjną
w [B]Chorzowie [/B]obok Katowic, możecie kogoś polecić?[/QUOTE]

Tak - Ania Trzeciak z FB ma fajną panią, która mi robiła wizytę dziś w Chorzowie. Jutro podpytam o namiary.

Posted

[quote name='sylwija']Igiełka:
[B]"Nesia choruje przewlekle na drogi moczowe. aktualnie po przebytym leczeniu jest lepiej. Codzień przyjmuje Urinodol. Jest starszą sunią, ma u nas dożywotni tymczas. Nie potrafię podjąć innej decyzji."[/B]

nie rozmawiałam z Igiełką, nie mogłam się dodzwonić, a teraz mam dużo pracy, ale dostałam takiego sms[/QUOTE]

Czekamy na dalsze opinie w tej sprawie, wszystkich czlonkow Klubu, ze o Zarzadzie nie wspomnę....
Odnoszę wrazenie jakby Igiełka czytala wczesniejsze wypowiedzi albo ktos Jej je przekazal, co mnie bardzo cieszy bo moze w takiej sytuacji przejmie watek Nesi i bedzie robil rozliczenia.

Posted

Popieram wypowiedzi osób, które zabrały głos, jeśli chodzi o przeniesienie wątku Nesi do działu "mają dom, ale potrzebują pomocy". A i tak nie będzie to rozwiązanie optymalne, gdyż Igiełka zniknęła z dogomanii, więc na rozliczenie ewentualnej pomocy dla niej/dla psa szanse są niewielkie.

Klub działa na rzecz BDT i śledząc losy wydanych pieniędzy, łatwo się zorientować, że do próśb o wsparcie uciekają się osoby, które mają większe problemy z psiakiem na tymczasie niż wyżywienie czy powiedziałabym "podstawowa" opieka weterynaryjna - szczególnie dla jednego tymczasa. Czasami wręcz ta pomoc jest "wmuszana", bo każdy robi co może, by dać sobie samemu (czy przy wsparciu wiernego grona pomagierów) radę ze zgromadzeniem funduszy na swojego, wielokrotnie niejednego (!) tymczasa. Jednym słowem kasa Klubu jest zazwyczaj "pogotowiem kasowym", przysłowiową ostatnią deską ratunku.

Z drugiej strony istnieje coś takiego jak "dożywotni tymczas" (czy to się modom podoba czy nie ;)) - sama to przerabiałam w przypadku Tośki. Tylko niech to jednak będzie sytuacja, gdy opiekun (lub przynajmniej wyznaczona przez niego osoba) jest na dogo, są prowadzone bieżące rozliczenia i wątek tego psa.

Myślę, że najwięcej do powiedzenia w tej sprawie powinny mieć osoby zasilające naszą kasę oraz domy tymczasowe, gdzie jest więcej niż jeden tymczasowicz.

Posted (edited)

późno dołączyłam do KWB i wczytuję się głównie w 1 stronę, a tam czytam w zasadach:

[COLOR=#000000]"po otrzymaniu wsparcia finansowego wnioskujący Klubowicz gdy pieniądze fizycznie znajdą się na ustalonym wcześniej koncie [U]robi wpis na tym wątku potwierdzający otrzymanie pomocy[/U] i [U]wkleja banerek[/U] w [SIZE=2]I[/SIZE] poście[/COLOR][COLOR=#000000] tego wątku.[/COLOR]
[COLOR=#000000][COLOR=#000000]- [U]Osoby nie będące Klubowiczami, po otrzymaniu pomocy są zobowiązane do rozliczenia się z udzielonej pomocy w 100 %[/U] ( paragony,faktury, skany wklejone na wątku). Jeżeli nie rozliczą się to są zobowiązani do zwrotu całej otrzymanej kwoty."

Czyli nie ma zapisu że Igiełka będąc stałym deklarowiczem (klubowiczem?) musi rozliczyć się przez paragony, bo to dotyczy tylko nie-klubowiczów. Natomiast powinna potwierdzić otrzymanie pieniążków i wkleić banerek. Czyli nie ma obowiązku rozliczać się paragonami, klubowicze mają zaufanie KWB.
Kto jest klubowiczem? ten co wpłaca deklaracje (stałe? jednorazowe?), wspomaga KWB bazarkami, ten co ma BDT? czy jest lista klubowiczów?

I jeszcze jedno mnie zastanowiło - Igiełka jest honorowym członkiem, ZAŁOŻYCIELKĄ, więc czy jej nie należy się szczególny kredyt zaufania, bo ona KWB powołała i ustaliła zasady i jakby naturalnym jest że sama je będzie przestrzegać... Z drugiej jednak strony rozumiem ostrożność i za ważne [/COLOR][/COLOR][COLOR=#000000]uważam [/COLOR][COLOR=#000000][COLOR=#000000]rozliczenia na wątku, informacje o psie. Są informacje (choć raz na jakiś czas) - pomoc powinna być udzielona, tak myślę.

Edit: psy adopcyjne na DT muszą mieć ogłoszenia moim zadaniem, jeśli ich nie ma to znaczy że nie jest dla nich szukany dom i już nie są tymczasem. [/COLOR][/COLOR]

Edited by sharka