Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']

Jakby sie nie stalo badzmy ludzmi,nie robmy podzialow,chyba,ze podzial-na uczciwych,kochajacych zwierzeta i tych,ktorym zalezy tylko na zysku.Tak mozemy sie podzielic.A inaczej nie ma sensu przeciez.I robmy swoje w walce o TO SAMO,czy to rodowodowe,czy nie-tepmy pseudohodowle a prawdziwe DOMY chwalmy i pokazujmy jako wzor do nasladowania.[/QUOTE]
brawo :)
I troche zaufania do ludzi też.

Posted

Wyslałam już do Allegro list:razz:
mam nadzieje że i to ogloszenie zniknie:mad:, współpracują i usuwają ogloszenia, ale ciągle pojawiaja sie nowe:angryy:, trzeba pisać i pisać i pisac.......

Posted

ZMIANY w regulaminie GRATKA.PL

cyt.

POSTANOWIENIA SZCZEGÓLNE - SERWIS ALEGRATKA

4. Użytkownicy publikujący ogłoszenia dotyczące handlu psami i kotami winni prowadzić hodowle zwierząt zarejestrowane w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Osoby takie zobowiązane są na wezwanie pracowników Polskapresse legitymować się dowodem wykonania w/w rejestracji pod rygorem usunięcia ogłoszeń. Jednocześnie ogłoszeniodawcy winni zapewnić, że do sprzedaży dochodzić będzie wyłącznie w miejscu chowu lub hodowli zwierząt. Wykluczone jest zatem sfinalizowanie transakcji na odległość.

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']ZMIANY w regulaminie GRATKA.PL

cyt.

POSTANOWIENIA SZCZEGÓLNE - SERWIS ALEGRATKA

4. Użytkownicy publikujący ogłoszenia dotyczące handlu psami i kotami winni prowadzić hodowle zwierząt zarejestrowane w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Osoby takie zobowiązane są na wezwanie pracowników Polskapresse legitymować się dowodem wykonania w/w rejestracji pod rygorem usunięcia ogłoszeń. Jednocześnie ogłoszeniodawcy winni zapewnić, że do sprzedaży dochodzić będzie wyłącznie w miejscu chowu lub hodowli zwierząt. Wykluczone jest zatem sfinalizowanie transakcji na odległość.[/QUOTE]

Powinni się wstydzić, że dopiero po takim czasie się obudzili...

Posted

[quote name='panbazyl']a to jest taka rasa?????[/QUOTE]
Ratlerek to oficjalnie druga nazwa pinczera miniaturowego, ale nieoficjalnie pseudohodowle podciągnęły pod to takie pieski (psy o takim wyglądzie znajdziemy w Czechach uznane jako Prasky Krysalik).

Posted

Mam ciekawe linki do reportazy o pseudohodowcach i hodowcach Prosze podac e-mail to wysle (nie umiem linkoe wklejac)
a tak dla ciekawostki zatrzymano kuriera polskiego ,ktory mial polskie psy z podrobinymi papierami czeskimi.
Podano wczoraj w ZDF ,ze najwieksze mafie zwierzece sa w wojewodztwie lodzkim

Posted

[quote name='karola&gacek']Ratlerek to oficjalnie druga nazwa pinczera miniaturowego, ale nieoficjalnie pseudohodowle podciągnęły pod to takie pieski (psy o takim wyglądzie znajdziemy w Czechach uznane jako Prasky Krysalik).[/QUOTE]
hmm, nie wiem czy oficjalna, bo jak mojej koleżance hodowczyni pinczerów miniaturowych mówią, ze ma ratlerki to ona dostaje piany na pysku (nawet an sr=tronie hodowli napisała, ze coś takiego nie istnieje, dlatego pytam).

Posted

Mam takie pytanie w związku z ustawą która weszła w życie 1 stycznia . Wiem , że nie można sprzedawac psów poza miejscem chowu w związku z tym mam pytanie czy grożą mi jakies sankcje karne gdy zabiore psa ze sobą np na wystawe i tam spotkam sie z osobą która chce nabyc szczenię i je sprzedam . Robiłam tak juz nie raz , że jak jeżdziłam na wystawę na drugi koniec Polski i w tamtych okolicach mieszkała osoba chetna na szczenię to transakcja odbywała się u niego . Nie każdy na możliwosc dojechac do hodowli , a jesli ja przy okazji mogłam zabrac szczenie to tak robiłam . Co mi grozi , gdy ktoś zgłosi to , że zawiozłam szczenie do domu do klienta ?

Posted

[quote name='xxxx52']Mam ciekawe linki do reportazy o pseudohodowcach i hodowcach Prosze podac e-mail to wysle (nie umiem linkoe wklejac)
a tak dla ciekawostki zatrzymano kuriera polskiego ,ktory mial polskie psy z podrobinymi papierami czeskimi.
Podano wczoraj w ZDF ,ze najwieksze mafie zwierzece sa w wojewodztwie lodzkim[/QUOTE]
podaj lepiej an ogólnym forum - to proste - robisz kopiuj i kopiujesz to co chcesz nam pokazać - kopijesz z tej belki co jest na górze ekranu np www. dogomania i tam coś dalej leci, potem to wklejasz normalnie do tekstu w poście który piszesz. nie potrafie tego łatwiej wytłumaczyć.

Posted

[quote name='shila1404']Mam takie pytanie w związku z ustawą która weszła w życie 1 stycznia . Wiem , że nie można sprzedawac psów poza miejscem chowu w związku z tym mam pytanie czy grożą mi jakies sankcje karne gdy zabiore psa ze sobą np na wystawe i tam spotkam sie z osobą która chce nabyc szczenię i je sprzedam . Robiłam tak juz nie raz , że jak jeżdziłam na wystawę na drugi koniec Polski i w tamtych okolicach mieszkała osoba chetna na szczenię to transakcja odbywała się u niego . Nie każdy na możliwosc dojechac do hodowli , a jesli ja przy okazji mogłam zabrac szczenie to tak robiłam . Co mi grozi , gdy ktoś zgłosi to , że zawiozłam szczenie do domu do klienta ?[/QUOTE]
ech... łamiesz prawo ZKwP tym co robisz, bo nasz kochany związek juz dawno strzelil sobie samoboja tym zarządzeniem - na terenie wystawy ani w okolicy hodowca-wystawca nie moze sprzedawać szczeniąt. To bylo podyktowane zdrowotnościa maluchów, bo fakt, ze na czyms takim mogą złapać jakąś zarazę i po prostu zejśc na wirusówke w juz nowym domu. Kij jak zawsze ma dwa konce. Bo hodowcom nie wolno było, ale ten zapis nei dotyczyl juz sprzedawczyków dookoła wystawowych z psami bez papieru.

Posted

wczoraj oglądałam program na animal planet o "zakładach hodowli psów" gdzieś tam w stanach.
u nas są wielkie fabryki- psy w klatkach, piwnicach, obskurnych miejscach, źle karmione itp.

u nich- niby wszystko zgodne z wymogami- tzn każdy pies ma zapewnione ileś tam miejsca, karmiony jest odpowiednio, opieka wet jest.
a wygląda to tak, że są wielkie hale, czyściutkie co prawda, zadbane. po bokach stoją takie jakby zabudowane klatki- psy śpią na kratce, przez kratkę przesiąkają odchody, sprzątane są później kuwety z pod kratek. Karma przez podajniki. Psów są tam tysiące- nie sądzę żeby wiedziały jak wygląda spacer.
Nikt ich nie zamknie, bo wszystko zgodne z przepisami....

Ja nie wie, jak to się posunęło do takiego stanu?
Nie wyobrażam sobie prowadzenia takiej hodowli.... Jak można psa traktować jak jakąś kurę nioskę? (pomijając już fakt że i kury trzeba lepiej traktować..)

Posted

[quote name='shila1404']Nigdy nie zabierałam szczeniecia na teren wystawy zawsze umawiałam sie w miejscu zamieszkania nabywcy i przed wystawa wydawałam maluszka .[/QUOTE]
Ja Ciebie rozumiem, po prostu chce Ci pokazać, że są nieralne prawa niezbyt dopasowane do rzeczywistości.

Posted

[quote name='shila1404']Co mi grozi , gdy ktoś zgłosi to , że zawiozłam szczenie do domu do klienta ?[/QUOTE]

Art. 37 ust.1 ustawy o ochronie zwierząt - kara grzywny albo aresztu

Posted (edited)

[quote name='Issa']http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/transmisje.xsp?unid=142C0E340BBF3817C125798100344939

10.30-11.00
Konferencja prasowa - Ustawa o ochronie zwierząt.
PO - Biuro Prasowe Klubu

chyba warto posłuchać i obejrzeć.

widzialam. A o 11:30 ma byc posiedzenie parlamentarnego Zespolu ds Zwierzat,nie wiecie gdzie mozna popatrzec na necie,albo,czy w tv cos bedzie?

Edited by N_i_e_do_W_I_A_R_Y
Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']widzialam. A o 11:30 ma byc posiedzenie parlamentarnego Zespolu ds Zwierzat,nie wiecie gdzie mozna popatrzec na necie,albo,czy w tv cos bedzie?[/QUOTE]
Niestety nie znalazłam.