Jump to content
Dogomania

FREEK - piękny i mądry złoty wilk, 5 lat w schronisku i ... MA DOM !!!

Recommended Posts

• Replies 219
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety, temat "psy w domkach + opinie ich opiekunów" jest dość drażliwy - 3/4 psów mieszkających w domkach ma łatki "wariatów".
Dziwne, że nikomu nie przychodzi na myśl, że problemem jest tu nie pies, a miejsce, w jakim zmuszony jest przebywać.

Miejmy nadzieję, że Freekowa akcja ogłoszeniowa przyniesie porządany rezulat :)
Najwyższy czas, by tak piękny pies trafił do DS.

Zapraszam na wątki kolejnych weteranów z tego schroniska -

Wafel - w schronisku od 10,5 lat:

http://www.dogomania.pl/threads/212769-Słodki-WAFEL-długowłosy-piękniś-od-ponad-10-LAT-w-schronisku-!!!!

Piękna ONka Rosa - nasza rekordzistka, w schronisku przebywa od prawie 12 (!!!) lat:

http://www.dogomania.pl/threads/212943-Piękna-ONka-ROSA-od-prawie-12-lat-w-schronisku-...

Posted

[quote name='APSA']ja już go raz próbowałam wybielić, efekt był jak u Ani z Zielonego Wzgórza - zzieleniał :evil_lol:[/QUOTE]

Hmm, zielony Freek może mieć większe szanse na adopcję ;)

Posted

Może powinnam go ogłosić na forum zielonych? :lol:

Odebrałam właśnie telefon:
"Dzień dobry, ja w sprawie tego szczeniaka, czy to jest w Poznaniu?!?"
W ogłoszeniu nie mam pojęcia jakiego szczeniaka był mój numer :roll:
Taaa :diabloti:

Posted

[quote name='APSA']No biały to on nie jest, nawet po ciemku czy pod światło.
Edit: już jest :lol:

Mamy nową rasę: złoty owczarek szwajcarski :)

[quote name='magdyska25']Asia- trochę białej farby jeszcze chyba gdzieś mam.
Przynieść w nd do schroniska?:diabloti:

[quote name='APSA']Przynieś! :lol:
ja już go raz próbowałam wybielić, efekt był jak u Ani z Zielonego Wzgórza - zzieleniał :evil_lol:

I teraz nie wiadomo, który kolor wybrać :)

A ja myślę, że jakby go wrzucić do szamponu z bielinką byłby 100% szwajcarem :)

Posted

APSA napisał(a):
Myślę, że ma z 6-7, nie więcej. Pewnie trafił tu jak wyrósł / znudził sie komuś.

A jakieś ogłoszenia ma?
Zapiszę go do dziewczyny, która robi 30 ogłoszeń za darmo dla bezdomniaków.

Edit:
Ok- widzę, że ma wykupione ale i tak go zgłosiłam- im więcej tym lepiej.

Posted

Ma wykupione, ma kilka ode mnie. Nawet miał jeden telefon i jeden mail z pytaniem (1. jak on do dzieci i 2. jak on do kotów).
Freek jest kochany, ale nie polecę go do dzieci, zwłaszcza osobie niedoświadczonej z psami :shake: Jest duży, energiczny i nie jestem pewna, co zrobi, jak mu dziecko na odcisk nastąpi.
A do kotów nie sprawdzałam, bo pani po tym pierwszym mailu z jednym pytaniem się już nie odezwała :roll:

Dziś byliśmy na krótkim spacerze i Freek coś niestety lekko utyka na przednia łapkę.

Posted

Obawiam się, że 12-letnia testerka wychowana ze zwierzętami nie do końca wiarygodnie przetestuje spa na zachowanie wobec czterolatki, która się na psach nie zna ;)
Ale w razie czego będę o nią wołać :)

Posted

magdyska25 napisał(a):
Masz rację....ta 12- latka nie skacze po psach, nie ciągnie za ogon ani uszy....ehhh.....

Ani pewnie nie piszczy i nie chowa się w panice za nogi rodziców ;)

Posted

[quote name='APSA']Ani pewnie nie piszczy i nie chowa się w panice za nogi rodziców ;)

Niestety.....

co do piszczenia to miałam niedawno taki incydent z małą dziewczynką i Kari.... ok. 3-latka, która przyprawiłaby o zawał mojego psa i przy okazji mnie. Widząc Kari wpadła w płacz "bo ona nie chce przechodzić obok dużego pieska"....mogę tylko dodać, że wcale nie szłyśmy w jej kierunku a skręcałyśmy w boczną alejkę bo Kari boi się małych dzieci....

Freek- zmykaj do domu!!!
Jesteś za bardzo adopcyjnym psem, żeby nam głowę zawracać swoją obecnością w schronisku! ;)

Posted

Ja mam testera 5 i pół roku. Nie wiem co mu się porobiło, ale panicznie zaczął bac się psów. To syn mojej siostry, ale może go wypożyczy :)
Teraz ja go uczę jak mijać psy, żeby się nim nie interesowały. Na razie mamy taki postęp, że z ledwością, ale potrafi stanąć za mną czy za Mamą i w miarę spokojnie stać, jednak dźwięki wydaje komiczne :)

Posted

Napisałam posta i sobie sama skasowałam :roll:

Zapamiętam, kto oferuje wypożyczenie dziecka w określonym wieku :lol:
Freeka nie bardzo widzę z dziećmi z kilku względów. Pomijając to, że nie jestem pewna, jak zareaguje na różne zachowanie, to nawet jego miłość może się okazać dla dzieciaka nieprzyjemna. Jest duży i ma tendencję do gwałtownych ruchów: nagle zawrócić w miejscu, wyskoczyć do góry, oprzeć się o człowieka całym ciałem. Przy yorczku takie zachowania by nie przeszkadzały, ale przy owczarku już mogą :)

Posted

[quote name='magdyska25']i jak? żadnego sensownego tel w jego sprawie?

Asia a jak on do ludzi? typ "trzymaj krócej bo jak nie to wejdzie na głowę?"
Najsensowniejszy był ten z czterolatką - pan sam przyznał, że dziecko + duży pies + brak doświadczenia to nie jest najlepsze połączenie.
Wcześniej ze dwa zapytania z domów z innymi psami-samcami. Muszę go przetestować na samce, może będzie jak z Gawronem - niby dominant, a wrzucony do boksu ze staruszkami okazał się całkiem w porządku. Ale może być jak z Tufem - "albo się podporządkujesz, albo nie żyjesz".
I hit- telefon sprzed dwóch lat: "Za rok przeprowadzamy się z Gdańska do Bydgoszczy i wtedy byśmy go wzięli" :p

Znalazłam jeszcze dwa zdjecia Freeka w jego rezydencji: