anorektyczna.nerka Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Ja też pojedyncze osobniki zdzierżę, ale np. Reksa (pies po dziadku) ogromnie się boję, to taka tykająca bomb,a nie wiadomo co mu strzeli do łba. Zero socjalizacji, ja nawet nie wiem czy on tak eis drze dlatego, że przejawia agresję terytorialną czy dlatego, że się boi. Dziadka się w miarę słuchał, ale ja zwyczajnie nie podejdę do niego, nie nasypię mu do budy słomy, bo się boję, że już z tamtąd nie wyjdę. Nawet jedzonko mu dajemy przez takie coś w kojcu (na allegro takie są obrotowe jakby podajniki) Quote
shera9 Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Psa bijesz? Oszalałaś?! Nieważne,czy się boi czy jaki jest,ale nie można bić!! Quote
anorektyczna.nerka Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 [QUOTE][COLOR=#000000][INDENT]Psa bijesz? Oszalałaś?! Nieważne,czy się boi czy jaki jest,ale nie można bić!![/INDENT] [/COLOR] [/QUOTE] [INDENT]To do mnie? :crazyeye:[/INDENT] Quote
Ty$ka Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']A masz jakieś polskie hodowle? Bo rozumiem, że planujesz SH, ale nie pamiętam czy chciałaś importa czy z PL. [/QUOTE] Z polskich to tylko jedna hodowla. Oczywiście Ady ;). Tak między nami mówiąc to miałam wziąć od niej Lotosa, no ale nie wyszło =) Natomiast wśród wyścigówek jest kilka hodowli polskich, choć szczerze mówiąc ich psy i tak nie są tak piękne jak te zagranicznych. Grunt, że można teraz obserwować poprawę i do Polski przyjeżdża świeża krew :). Jeśli miałabym brać psa z hodowli to wtedy import. Jednak myślę, że to są plany na wodzie patykiem pisane i najprawdopodobniej będzie to adopcyjniak - zawsze jakiegoś mam na oku. Teraz chociażby [URL="http://img703.imageshack.us/img703/3844/mg4386p.jpg"]Manię[/URL] czy [URL="http://szczebrzeszyn.strefa.pl/Zdjecia_Dory/andrzejki-2011-956.jpg"]Dora[/URL] [quote name='anorektyczna.nerka']Zapomniałabym dodać, nie podobają mi się takie rude hasiory jak np. mój z niebieskimi oczami, to jak dla mnie w ogóle do siebie nie pasuje ;D[/QUOTE] A mnie się podobają... nie wszystkie, bo nie wszystkim rudasom błękitne spojrzenie pasuje :P [quote name='anorektyczna.nerka']"Szukam" to może na wyrost. Trochę. Po dziadku został nam sfiksowany ONek, jest już staruteńki i być może jak odejdzie, to rozważymy adopcję psa. Ale też raczej w "kwiecie wieku" Bo na tygodniu to rodzice się nim zaopiekują, oni co prawda znają wymagania tej rasy, ale nie chcę ryzykować tego że nie będą potrafili zająć się torpedą. Sama miałam kilka lat temu problemy z wybieganiem mojego psa, teraz 1.5h łażenia + bieg obok roweru wystarczy, by pies leżał bebechem do góry przez następne pół dnia. Myśleliśmy nad innymi rasami, które byłby mało ruchliwe, ale to zazwyczaj molosy i w.g mnie są one trudniejsze w wychowaniu niż szpice.[/QUOTE] A może jakiś kundelek niewymagający aż tak dużo ruchu? ;) Jak będziecie szukać to dajcie znać, zawsze postaram się pomóc. [quote name='shera9']Psów do adopcji.Chciałabym,żeby pasował do rodziny,suczka, wrażliwa,ale zdolna(jak ja).Chętna do szkolenia,ew.do ustawiania się do zdjęć(choc niekoniecznie).Rozmiar obojętny.wiek szczeniak albo chociaż półroczniak[/QUOTE] Pies nie ustawi się do zdjęć, a tym bardziej szczeniak... ;) Może coś więcej? Co w zamian psu zapewnisz? Jakie warunki?zajęcia?ile spacerów? ;) Quote
Ty$ka Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 [quote name='shera9']Psa bijesz? Oszalałaś?! Nieważne,czy się boi czy jaki jest,ale nie można bić!![/QUOTE] Już widzę anorektyczną.nerkę znęcającą się nad psem :cool3: shera, skąd takie wnioski? Quote
rashelek Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Nigdy nic nie wiadomo, możesz mieć haszczaka na Dt a może kiedyś weźmiesz z hodowli ;) Nie ma co snuć planów w żadną stronę. Chociaż ja, mimo najszczerszych chęci, najpewniej zostanę przy schroniskowcach - za bardzo mi szkoda tych bid, żeby pozwolić im tam siedzieć. "Ratując jednego psa nie zmienisz całego świata, ale zmienisz świat dla jednego psa" :loveu: Shera ma niezwykłe wymagania - chce psa modela. Życzę powodzenia w poszukiwaniach :diabloti: Quote
Joann Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 [quote name='shera9']Chętna do szkolenia,ew.[B]do ustawiania się do zdjęć[/B](choc niekoniecznie).[/QUOTE] a co to za kryterium? większej bzdury dawno nie czytałam;p Quote
Ty$ka Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 [quote name='rashelek']Nigdy nic nie wiadomo, możesz mieć haszczaka na Dt a może kiedyś weźmiesz z hodowli ;) Nie ma co snuć planów w żadną stronę. Chociaż ja, mimo najszczerszych chęci, najpewniej zostanę przy schroniskowcach - za bardzo mi szkoda tych bid, żeby pozwolić im tam siedzieć. "Ratując jednego psa nie zmienisz całego świata, ale zmienisz świat dla jednego psa" :loveu: Shera ma niezwykłe wymagania - chce psa modela. Życzę powodzenia w poszukiwaniach :diabloti:[/QUOTE] Jasne, masz rację... dlatego mam plan nie robić sobie planów :cool3: Ale pomarzyć to dobra rzecz =) No tak... rashelek... my jesteśmy zbyt miętkie kobitki :eviltong: na psią niedolę :P [B] Joann[/B], na razie do opisu shery pasuje mi piesek interaktywny :loveu: Że tak się zapytam jeszcze: shera ile masz lat? Co domownicy mówią nt Twojego pomysłu? I dlaczego chcesz mieć trzeciego psa? ;] Mam nadzieję też, że zdajesz sobie sprawę, iż warunkiem adopcji jest wizyta przedadopcyjna w potencjalnym domu, sterylizacja psa oraz podpisanie umowy adopcyjnej :razz: [jak ja uwielbiam 'zachęcać' ludzi] Quote
Istar19 Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 oj Ty$ka nie Ty jedna wzdychałaś do [B]Bajki -[/B] to mój psi ideał ....jak ja bym chciała mieć znów psa w północy ....ale mam Holi i Maszę, pies północy musi poczekać kilkanaście lat ;) teraz można tylko marzyć Quote
rashelek Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Bajka piękna niesamowicie, strasznie szkoda, że się nie udało. Haha ja niestety w nierobieniu planów jestem beznadziejna, zawsze sobie coś w głowie naroje a potem jęcze, że mi nic z tego nie wyszło. Wiesz, ja nie oceniam, bo każdy bierze takiego psa, jakiego chce i stąd, skąd chce. Wiadomo, że dobrze jest mieć psa danej rasy i wiedzieć, czego się po nim spodziewać. Ja na przykład nigdy nie podejrzewałabym Miki o zapędy myśliwskie, bo raczej bawi się w pasienie - ale zimą 2 razy mi spieprzyła w lesie za sarnami i już ją podejrzewam ;) Tylko takie niewiadomoco to też większe wyzwanie, podbudowuje ego :diabloti: Quote
Ty$ka Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 [quote name='Istar19']oj Ty$ka nie Ty jedna wzdychałaś do [B]Bajki -[/B] to mój psi ideał ....jak ja bym chciała mieć znów psa w północy ....ale mam Holi i Maszę, pies północy musi poczekać kilkanaście lat [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG] teraz można tylko marzyć[/QUOTE] Poważnie? Też śledziłaś jej losy? Ja akurat od samego początku, czyli odkąd trafiła do schroniska poprzez jej tymczasowanie aż znalezienie domu... i te drżenie serca czy dobrze trafiła :lol: Jakbym co najmniej własnego tymczasa oddawała :lol: [quote name='rashelek']Bajka piękna niesamowicie, strasznie szkoda, że się nie udało. Haha ja niestety w nierobieniu planów jestem beznadziejna, zawsze sobie coś w głowie naroje a potem jęcze, że mi nic z tego nie wyszło. Wiesz, ja nie oceniam, bo każdy bierze takiego psa, jakiego chce i stąd, skąd chce. Wiadomo, że dobrze jest mieć psa danej rasy i wiedzieć, czego się po nim spodziewać. Ja na przykład nigdy nie podejrzewałabym Miki o zapędy myśliwskie, bo raczej bawi się w pasienie - ale zimą 2 razy mi spieprzyła w lesie za sarnami i już ją podejrzewam [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG] Tylko takie niewiadomoco to też większe wyzwanie, podbudowuje ego [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/diablotin.gif[/IMG][/QUOTE] Często się łapię na tym, że... coś planuję :lol: Natomiast jeśli się coś nie uda to trudno i żyje się dalej. Cóż, życie płata figle... Ja tam też nikogo nie oceniam dopóki nie powie, że chce psa z adopcji. Mam takiego świra na tym punkcie, że muszę każdego porządnie przesłuchać :P No, ale to jest spaczenie "zawodowe" :lol: Morus też taki nijaki - jest psem pasterskim, ale jednocześnie też o silnym instynkcie łowieckim... I naprawdę tylko ja potrafię ocenić czy on chce właśnie zwierzątko upolować czy tylko przegonić z powrotem do stada... choć i tak czasem z tym jest ciężko i moje obliczenia bywają błędne ;) Quote
Istar19 Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 jeśli chodzi o Bajkę to ja drżałam za każdym razem jak wchodziłam na jej wątek czy sunia wraca do zdrowia itp. gdybyśmy mieli własne mieszkanie sama starałabym się o jej adopcje^^ co do planów ..ja wiem że moje planowanie psa z rodowodem jest na nic, bo i tak jak w końcu będę mogła mieć haszczaka to i tak będzie z adopcji ..innej opci po prostu nie widzę ..a zdarzyć się może że kolejny psiak z adopcji wogóle haszczaka przypominać nie będzie bo mnie jakiś inny kundelek chwyci za serce i koniec :) Ty$ka nie mów że Morusek jest nijaki ...on jest wyjątkowy na swój sposób ;) myślę że każdy dzień z naszymi potworkami daje nam wiele do myślenia :D Quote
rashelek Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 To nie nijakość, moja droga, tylko pomieszanie z poplątaniem :D Ale spójrz, my mamy trudniejsze zadanie, bo np. właśnie musisz poznać, czy zwierzątko ma wrócić do stadka czy ratować życie. Dlatego jest ciekawiej i na każdym kroku mogą nas zaskoczyć, choć niezawsze pozytywnie ;) Quote
Ty$ka Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 [quote name='Istar19']jeśli chodzi o Bajkę to ja drżałam za każdym razem jak wchodziłam na jej wątek czy sunia wraca do zdrowia itp. gdybyśmy mieli własne mieszkanie sama starałabym się o jej adopcje^^[/QUOTE] O, no widzisz :) Przynajmniej wiem, co czułaś wtedy :cool3: [quote name='Istar19']co do planów ..ja wiem że moje planowanie psa z rodowodem jest na nic, bo i tak jak w końcu będę mogła mieć haszczaka to i tak będzie z adopcji ..innej opci po prostu nie widzę ..a zdarzyć się może że kolejny psiak z adopcji wogóle haszczaka przypominać nie będzie bo mnie jakiś inny kundelek chwyci za serce i koniec :)[/QUOTE] Mogę się jedynie pod tym podpisać... :P [quote name='Istar19']Ty$ka nie mów że Morusek jest nijaki ...on jest wyjątkowy na swój sposób ;) [/QUOTE] Ależ ja wiem :loveu: A ta jego nijakość jest w pozytywnym sensie ;D [quote name='Istar19']myślę że każdy dzień z naszymi potworkami daje nam wiele do myślenia :D[/QUOTE] Ojj tak... zdecydowanie, hehehe :) [quote name='rashelek']To nie nijakość, moja droga, tylko pomieszanie z poplątaniem :-D Ale spójrz, my mamy trudniejsze zadanie, bo np. właśnie musisz poznać, czy zwierzątko ma wrócić do stadka czy ratować życie. Dlatego jest ciekawiej i na każdym kroku mogą nas zaskoczyć, choć niezawsze pozytywnie ;-)[/QUOTE] Mnie zawsze Morus zaskakuje pozytywnie. Nawet jeśli nie to zmieniam kontekst wydarzenia i już uśmiech pojawia mi się na twarzy :) Naprawdę się cieszę, wręcz puchnę z dumy, że komendę "stój" mamy opanowaną do perfekcji... ona się przydaje w momentach, gdy okazuje się, że pies już nie pasie, lecz poluje :p. Jedno słowo i pies stoiiii, choć mięśnie drżą gotowe wystartować na mój rozkaz :P A przez tą całą dyskusję zapomniałam Wam napisać, że znowu męczę psa kształtowaniem. Jak zawsze tego nie lubił, tak teraz się tak na to napalił, że hohoho... mój pracuś :loveu: A ćwiczymy świadomość zadu, wczoraj były dwie sesje, dzisiaj też dwie. Jeszcze z trzy i będziemy mieć nową komendę :). Ach, mam cudownego psa :loveu: Co nie zmienia faktu, że to Gamoń :eviltong: Quote
rashelek Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Oj ja bym wolała, żeby Mika nie polowała. Z tym mnie strasznie negatywnie zaskoczyła :mad: Ale pasienie nie przeszkadza, podobnie inne jej dziwne zapędy ;) Szkoda, że moja tak nie stoi przy polowaniu, wręcz przeciwnie - głuchnie i leci za tropem :shake: Ja nie rozumiem idei świadomości zadu itp, nie potrafię tego ogarnąć swoim małym rozumkiem :D Ale dobrze, że Morusowi się spodobało i wam dobrze idzie :loveu: Idę na mecza, może mi się znowu uda dotrwać do wymiany koszulek :diabloti: Pa! :D Quote
Ty$ka Posted June 22, 2012 Author Posted June 22, 2012 [quote name='rashelek']Oj ja bym wolała, żeby Mika nie polowała. Z tym mnie strasznie negatywnie zaskoczyła :mad: Ale pasienie nie przeszkadza, podobnie inne jej dziwne zapędy ;) Szkoda, że moja tak nie stoi przy polowaniu, wręcz przeciwnie - głuchnie i leci za tropem :shake:[/QUOTE] Kwestia nauki i wprawy. Poza tym zawsze bacznie obserwuję zachowanie psa i przeciwdziałam jego pogoniom... Doszliśmy do tego, że ZANIM pies uda się w pogoń, patrzy w moją stronę, czekając na moją reakcję. Natomiast czasem zdarza mu się zerwać wbrew mojej woli i poleeeeciiii, ale wystarczy mój ryyyyyyk by się zatrzymał - a to wystarczy wykorzystać i już wesołym tonem wołać psa, uciekając mu :). Dzięki temu nasze "stój", teraz wypowiadane cicho jest perfekcyjne. No... prawie :D [quote name='rashelek']Ja nie rozumiem idei świadomości zadu itp, nie potrafię tego ogarnąć swoim małym rozumkiem :D Ale dobrze, że Morusowi się spodobało i wam dobrze idzie :loveu:[/QUOTE] Generalnie chodzi o to, by psu "przypomnieć", że ma tylne łapy i może nimi ŚWIADOMIE pracować. Jest to podstawa do psich sportów, praktycznie każdy pies sportowy się tego uczy, a my ot tak, dla siebie... Mam cichą nadzieję, że dzięki temu ćwiczeniu M. stanie się bardziej delikatny - bo on jest owszem, ale w przednich łapach... potem zapomina o tylnych i na chama sie pcha ;). Efekt już widzę - M. wchodzi na mnie już ostrożniej i coraz bardziej świadomie podnosi swoje tylne łapuchy :) [quote name='rashelek']Idę na mecza, może mi się znowu uda dotrwać do wymiany koszulek :diabloti: Pa! :D[/QUOTE] Ja nie muszę iść, ja zrobiłam sobie słuchowisko :D Quote
shera9 Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 [quote name='Ty$ka']Z polskich to tylko jedna hodowla. Oczywiście Ady ;). Tak między nami mówiąc to miałam wziąć od niej Lotosa, no ale nie wyszło =) Natomiast wśród wyścigówek jest kilka hodowli polskich, choć szczerze mówiąc ich psy i tak nie są tak piękne jak te zagranicznych. Grunt, że można teraz obserwować poprawę i do Polski przyjeżdża świeża krew :). Jeśli miałabym brać psa z hodowli to wtedy import. Jednak myślę, że to są plany na wodzie patykiem pisane i najprawdopodobniej będzie to adopcyjniak - zawsze jakiegoś mam na oku. Teraz chociażby [URL="http://img703.imageshack.us/img703/3844/mg4386p.jpg"]Manię[/URL] czy [URL="http://szczebrzeszyn.strefa.pl/Zdjecia_Dory/andrzejki-2011-956.jpg"]Dora[/URL] A mnie się podobają... nie wszystkie, bo nie wszystkim rudasom błękitne spojrzenie pasuje :P A może jakiś kundelek niewymagający aż tak dużo ruchu? ;) Jak będziecie szukać to dajcie znać, zawsze postaram się pomóc. Pies nie ustawi się do zdjęć, a tym bardziej szczeniak... ;) Może coś więcej? Co w zamian psu zapewnisz? Jakie warunki?zajęcia?ile spacerów? ;)[/QUOTE] Mieszkam na wsi,zajęcia wiele zajęć,spacerów ile będzie chciał xd Quote
Merenwen Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 Ło ciup, też uwielbiam wszelkie psy w typie "wilczym" :loveu:. Chociaż te haszczaki, które widuję... szału nie ma. Raczej nie planuję mieć, bo za bardzo uwielbiam kundle (lubię niespodzianki :lol:). Quote
Ty$ka Posted June 23, 2012 Author Posted June 23, 2012 [quote name='shera9']Mieszkam na wsi,zajęcia wiele zajęć,spacerów ile będzie chciał xd[/QUOTE] Zawsze czas na spacery? A praca? szkoła? ich nie ma? Ja też tak chcę :D Naprawdę nie wierzę, że znajdziesz czas na naukę, szkołę, lekcje, spacery i indywidualny kontakt z każdym psem... ;) A moje pytanie jest takie: dlaczego chcesz 3 psa? Dwa pozostałe Ci nie wystarczą? Tym bardziej, że one są jeszcze młode... Jak jakiś pies mi wpadnie w oko to Ci podeślę, ale licz się z tym, że będziesz przepytywana praktycznie z wszystkiego.... [quote name='shera9']tyśka-przecież widac,co pisze[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/evil_lol.gif[/IMG][/QUOTE] Toteż proszę o niepisanie jednego postu pod drugim [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/cool3.gif[/IMG] Jest taka fajna opcja jak "edytuj" :P [quote name='Merenwen']Ło ciup, też uwielbiam wszelkie psy w typie "wilczym" :loveu:. Chociaż te haszczaki, które widuję... szału nie ma. Raczej nie planuję mieć, bo za bardzo uwielbiam kundle (lubię niespodzianki :lol:).[/QUOTE] Ano większoć haszczaków miejskich też na mnie wrażenia nie robi :eviltong: Tak czy inaczej zawsze do właściciela podejdę i pomęczę pytaniami :evil_lol: A kundle... też je uwielbiam. Nigdy nie wiadomo co z nich wyrośnie i ta ich różnorodność czyni z nich cudownymi :) [quote name='shera9']Miałam nie mówić,ale mieszkam na wsi;/[/QUOTE] Już to pisałaś... Poza tym nie uważam, byś miała czego się wstydzić. ;) Głowa do góry. A ja napiszę, że mam dla Was niespodziankę. :diabloti: Quote
Istar19 Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 Ty$ka co za niespodzianka?? :) co do trzeciego psa ..ja też bym chciała trzeciego ...bo wiem, że z trzecim bym jeszcze dała radę a jakaś bida miała by dom i chyba nie taki najgorszy, co?...ale niestety jak się wynajmuje mieszkanie to i tak cud że mam moje dwa psy i kota ze sobą :D Quote
Kirinna Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Bajka śliczna:) mój ideał psa w typie husky widzę że też mam podobnie do was. chciałam dużego(ew. średniego) psa w typie chociażby onka ale użytka, lub czarnego sportowego psa a mam rudego, co prawda sredniego ale dla mnie za małego psa:) Junior przemówił do mnie wielkimi uszami, serce wygrało. chociaż juz miałam upatrzonego schroniskowca. za to mam wielki żal do siebie ze nie poczekałam na wzięcie psa chociaż tydzień bo wziełabym tegom zakochałam się, ale nie mogę go wziąść a siedzi już rok w schronie:( [URL="http://schronisko.doskomp.lodz.pl/index.php?co=psy&nr=6158"]http://schronisko.doskomp.lodz.pl/index.php?co=psy&nr=6158 zobaczie jakie to fajne [url]http://schronisko.doskomp.lodz.pl/index.php?co=psy&nr=7584[/url] [/URL] Quote
rashelek Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Drops jest podobny do Avril omry, tylko ona ma szorstką sierść a on gładką. Uroczy :loveu: Ja w schronie byłam na żywioł, a psa wzięłam skrajnie różnego od swoich oczekiwań - bo miał być pies, czarny, krótkowłosy i wysoki. A wzięłam białą puchatą kulkę, w dodatku suczkę ;) Ale serce nie sługa i wcale nie żałuję :D Tyśka, co z tą niespodziewajką? Bo czekam i się doczekać nie mogę! :( Quote
Recommended Posts