Ty$ka Posted March 27, 2012 Author Posted March 27, 2012 [QUOTE=makot'a;18909169]U nas w lasach tez niestety syf, że aż żal patrzeć... dopiero jak się wejdzie głębiej to się robi czysto, bo mieszczuchy zażywające "łona natury" wjeżdżając praktycznie do lasu samochodem i śmiecąc niemiłosiernie, tam już nie docierają... za leniwi są chyba :diabloti:[/QUOTE] Niestety, wstydzę się tego, że Polacy do czyściochów nie należą :angryy:. Naprawdę nie wiem skąd pomysł, by zaśmiecać lasy... tym, bardziej że nasze lasy są typowo turystyczne... Na szczęście u nas tylko jeden las jest bardzo zaśmiecony, pozostałe już mniej - no, ale one jak dla mieszczóchów dość daleko są położone od miasta, by tracić paliwo tylko po to, aby wywalić śmieci ;) [quote name='daguerrotype']ja muszę się przyznać, że boję się chodzić po lesie, zawsze wybieram otwarty teren ;)[/QUOTE] Szczerze powiedziawszy to nie do każdego lasu wejdę odważnie. Zawsze staram się wychodzić na spacer, kiedy młodzież już się porozchodzi do domu lub tam, gdzie ich jeszcze nie widziałam ;). Najlepiej, najbezpieczniej się czuję, gdy mam ze sobą dużego psa i gaz pieprzowy bądź z kimś idę do towarzystwa... Sama z M. daleko się nie zapuszczam, bo i talent do gubienia się mam (bo czym innym jest gubienie się na prostej drodze? :cool3:), i talent do przysparzania sobie kłopotów też mam :cool1:. Quote
makot'a Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Ja tam z psami w las nawet i nocą czasem łażę :diabloti: Ale faktycznie, u nas pod jednym z lasów jest ośrodek wypoczynkowy, więc sporo "hołoty" tam siedzi i nie boję się tylko dzięki Baście, bo odstrasza ludzi swoim spojrzeniem :evil_lol: Raz mnie ktoś zaczepił, ale zrezygnował z podchodzenia bliżej niż 1,5 metra, jak Basta na niego nafukała (boi się obcych) :lol: Quote
taxelina Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 moze to Ci cos pomoze? [url]http://www.dogomania.pl/threads/122621-Szelki-czy-obro%C5%BCa[/url] bo takich jak ma sherry nie widze :( Quote
Fantowa Posted March 27, 2012 Posted March 27, 2012 Heeej :loveu: Na temat czystości w lasach się wolę nie wypowiadać :shake: Choć, na szczęście, mam koło siebie całkiem czysty lasek, JESZCZE czysty. Quote
Ty$ka Posted March 28, 2012 Author Posted March 28, 2012 [QUOTE=makot'a;18909907]Ja tam z psami w las nawet i nocą czasem łażę :diabloti: Ale faktycznie, u nas pod jednym z lasów jest ośrodek wypoczynkowy, więc sporo "hołoty" tam siedzi i nie boję się tylko dzięki Baście, bo odstrasza ludzi swoim spojrzeniem :evil_lol: Raz mnie ktoś zaczepił, ale zrezygnował z podchodzenia bliżej niż 1,5 metra, jak Basta na niego nafukała (boi się obcych) :lol:[/QUOTE] No widzisz... Ty masz stadko, więc nic dziwnego, że się nie boisz:lol:. Ja jednak w nocy mam lekkiego stracha, bo M. to odważniak strachem podszyty ;) [quote name='deer_1987']moze to Ci cos pomoze? [URL="http://www.dogomania.pl/threads/122621-Szelki-czy-obro%C5%BCa"]http://www.dogomania.pl/threads/122621-Szelki-czy-obro%C5%BCa[/URL] bo takich jak ma sherry nie widze :-([/QUOTE] Naprawdę dziękuję za pomoc. Oczywiście, że temat pomógł :). I jak Ci się odwdzięczę? [quote name='Klaudia.']Heeej :loveu:[/QUOTE] Cześć :) Quote
roadtonowhere Posted March 28, 2012 Posted March 28, 2012 Ja tam do lasów włażę odważnie :evil_lol: duży człowiek jestem, a więc moja postura lekko odstrasza :roll: PS:Czekamy na fotki Sz.P.M :eviltong::mad: Quote
rashelek Posted March 29, 2012 Posted March 29, 2012 To widzę, że teraz Morus ma spacerowe towarzystwo! To super wieści :loveu: Pocieszę Cie - ja też mam lęki wieczorem w lesie. A talent do gubienia to inna sprawa, potrafię się zgubić jadąc autobusem, bo ma objazd, którego ja nie zauważyłam :D I juz tak ze dwa razy się zgubiłam na mieście. Na szczęście bez psa, za to z przyjaciółką :evil_lol: Quote
stokrotka.af Posted March 29, 2012 Posted March 29, 2012 Piękne Roztocze, super Morusek jak zawsze uśmiechnięty :) słodziak z tej Pusi straszny :) Quote
Patik Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 Ja tez nie chodzę do naszych lasów ,bo u nas dziwni ludzie się kręcą :P chodzę jedynie z kimś,a zresztą ani Kuba a Doris tym bardziej raczej mnie nie obronią, Kuba może bardziej ,a Doris poszła by do niego i go wylizała na śmierć :) Quote
Ty$ka Posted March 31, 2012 Author Posted March 31, 2012 [quote name='roadtonowhere']Ja tam do lasów włażę odważnie :evil_lol:[/QUOTE] W nocy też? ;) Zazdroszczę odwagi =) U nas są dwa, trzy lasy, do których nawet przed zmrokiem sama nie wchodzę... bo nieraz się słyszało, że ktoś tam popełnił samobójstwo, czy ktoś kogoś zgwałcił... więc się boję... [quote name='roadtonowhere']Duży człowiek jestem, a więc moja postura lekko odstrasza :roll: [/QUOTE] Niestety, Bozia obdarzyła mnie skromnymi 166 cm wzrostu :placz: [quote name='roadtonowhere']PS:Czekamy na fotki Sz.P.M :eviltong::mad:[/QUOTE] Będą za niedługo :) [quote name='patusiove']Niesamowity MORUS. :loveu:[/QUOTE] Dziękujemy :loveu: Wczoraj puchłam z dumy, że mam tak świetnego psa =) [quote name='rashelek']To widzę, że teraz Morus ma spacerowe towarzystwo! To super wieści :loveu:[/QUOTE] Ba! niedługo moja koleżanka będzie mieć dużego szwajcarskiego psa pasterskiego! Oczywiście z rodowodem, będzie go wystawiać i szkolić... już ma wybranego szczeniaczka aż z woj. pomorskiego! Jej rodzina ma takiego hopla na punkcie tego psa, że zdążyła przeczytać wiele książek o szkoleniu i zarezerwowałać miejsce w psim przedszkolu w szkole, oddalonej od nas 150km. Tylko drżą, by piesek się rozwijał cały czas tak świetnie... by maska była nadal tak symetryczna, jaka jest :). Więc Morus będzie miał o jednego kumpla więcej :multi: [quote name='rashelek']Pocieszę Cie - ja też mam lęki wieczorem w lesie. A talent do gubienia to inna sprawa, potrafię się zgubić jadąc autobusem, bo ma objazd, którego ja nie zauważyłam :-D I juz tak ze dwa razy się zgubiłam na mieście. Na szczęście bez psa, za to z przyjaciółką :evil_lol:[/QUOTE] Hehe, przynajmniej nie jestem osamotniona :cool3: [quote name='stokrotka.af']Piękne Roztocze, super Morusek jak zawsze uśmiechnięty :smile: słodziak z tej Pusi straszny :smile:[/QUOTE] Dziękujemy :loveu: A skoro Ci się tak Pusia podoba... to może chcesz adoptować? :cool3: By Rufiasty miał koleżankę do zabaw :cool3: [quote name='Patik']Ja tez nie chodzę do naszych lasów ,bo u nas dziwni ludzie się kręcą :P chodzę jedynie z kimś,a zresztą ani Kuba a Doris tym bardziej raczej mnie nie obronią, Kuba może bardziej ,a Doris poszła by do niego i go wylizała na śmierć :smile:[/QUOTE] Widzę, że się rozumiemy :). Hehe... urok posiadania małych, łagodnych psów :lol: Także łączę się w bólu ;] Quote
stokrotka.af Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 ja bym chętnie taką milusią Pusię przygarneła, ale mieszkanko ciasne a w nim ja, TZ, Rufol i Zuza no i będzie baby za parę miesiecy :) Quote
Jean Posted April 1, 2012 Posted April 1, 2012 Hej :) Jak tam Morus? Jakieś nowe fotki i przygody? :D Quote
Ty$ka Posted April 1, 2012 Author Posted April 1, 2012 [quote name='stokrotka.af']ja bym chętnie taką milusią Pusię przygarneła, ale mieszkanko ciasne a w nim ja, TZ, Rufol i Zuza no i będzie baby za parę miesiecy :)[/QUOTE] E, tam... Mały puchacz też się zmieści :). Żartuję sobie ;). Życzę Ci szczęśliwego rozwiązania =) [quote name='Jean']Hej :smile: Jak tam Morus? Jakieś nowe fotki i przygody? :-D[/QUOTE] Ostatnio miał pokaz sztuczek przed dziećmi. Stał się ich faworytem namber łan, a dzieci nie szczędziły mu pochwał i pieszczot ;). To tak po krótce, nie chcę Was zanudzać ;) [quote name='heksa82']My chcemy foteczki :diabloti:[/QUOTE] Baterie się ładują, więc jeszcze przed świętami będą fotki :) Quote
heksa82 Posted April 1, 2012 Posted April 1, 2012 [quote name='Ty$ka']Baterie się ładują, więc jeszcze przed świętami będą fotki :)[/QUOTE] Toż to przecież jeszcze tyle czasu :-o Quote
Jean Posted April 1, 2012 Posted April 1, 2012 a fotki z pokazu przed dziećmi masz? Dzisiaj w lesie jak byłam z Lusindą była Pani z takim małym kundelkiem i wołała go Morus :) Zaraz pomyślałam o Twoim ;) Quote
heksa82 Posted April 1, 2012 Posted April 1, 2012 [quote name='Ty$ka']Jak daleko? Niecały tydzień i święta :D[/QUOTE] No przecież mówię, że daleko... jak się czeka na zdjęcia Morusa :p Quote
Ty$ka Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 [quote name='Jean']Dzisiaj w lesie jak byłam z Lusindą była Pani z takim małym kundelkiem i wołała go Morus :smile: Zaraz pomyślałam o Twoim ;-)[/QUOTE] Miło nam :p Choć nieraz jak ktoś woła "Morus" to ja się wszędzie rozglądam, ot nawyk ;] [quote name='heksa82']No przecież mówię, że daleko... jak się czeka na zdjęcia Morusa :-P[/QUOTE] Postaramy się coś popstrykać jutro... ;) albo w środę. [quote name='Jean']a fotki z pokazu przed dziećmi masz?[/QUOTE] Wiesz... to było tak spontaniczne i nagłe, że zdjęć nie mam. Po prostu spacer zapowiadał się jak każdy inny. A że było ładnie i słoneczko grzało to wybrałam się na drugi koniec miasta, by poćwiczyć z Morusem koło bloków, gdzie jest wiele zieleni. Spuściłam go kiedy jeszcze było pusto, ale po chwili zrobił się straszny tłok: ludzie wracali z pracy, ze sklepów, matki z dziećmi, młodzież ze szkoły... toteż, jak zawsze chciałam dać wszystkim znać, że nie ma czego się obawiać, że mój pies do nich nie podbiegnie. Poszłam więc z Morusem w kącik zielony i zaczęłam z nim sztuczkować, ot podstawy: obrót, pif paf, zostań, waruj, świr, łapanie smakołyków w locie, hop etc. I nagle skądś przyszło dwóch chłopców, na oko 7letnich i się przypatrywało. Zaraz zaczęli zaczepiać dorosłych, by przystanęli i popatrzyli na (tu cytat): "świetny, zgrany duet: pies ideał dla policji i jego panią" - nim się spostrzegłam zrobił się tłum dzieci i dorosłych, ale ci drudzy przystawali tylko na moment, coś mówili i odchodzili. A dzieci? Toż Morus stał się ich idolem namber łan :cool3:. A przecież tylko chciałam nikomu nie przeszkadzać, jednocześnie ćwicząc sztuczki... =) Dzieci na krok nas nie odstępowały, chciały co rusz powtarzać jakąś sztuczkę, ale kiedy robiłam Morusowi przerwy to nie były nachalne i ze mną miło rozmawiały o... psach oczywiście - szczególnie o szkoleniu i relacjach z psami :). Morus był wniebowzięty: lubi dzieci, lubi rozweselać, lubi pieszczoy i pochwały, a tego mu nikt nie szczędził. Było mnóstwo komentarzy, które mnie rozbroiło, ale komplement wypowiedziany bez zastanowienia przez 7letniego chłopca nigdy nie zapomnę: "No ja nie mogę, no... On jest tak słodki, że aż się rozpływam" :lol:. Ku mojej uciesze Morus świetnie współpracował, miał ochotę na więcej i więcej, ale nie chciałam go przemęczać, więc co parę minut przerwa i po pół godzinie pokazu podziękowałam za uwagę i za grzeczną postawę dzieci, pożegnałam się z nimi (usłyszałam za plecami: "odwiedźcie nas jeszcze kiedyś") i oddaliłam się do domu. I tak idąc to sobie pomyślałam, że co jak co no ale ja, kurczę mam świetnego psa. Cudnego. Mądrego. Kochanego. I najlepszego pod słońcem :p. No. :) Quote
Fantowa Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ojj taak, dzieci potrafią docenić psy! Występowałyśmy na dniach otwartych naszego gimnazjum(duuże, połączone z liceum), potem, jak się ich zapytano, co im się spodobało - oczywiście PIES. Co chwile ktoś chciał pogłaskać itd. A i nauczyciele potrafią docenić :cool1: Pokaz na wystawie - najbliżej stały oczywiście dzieci. Jak coś ćwiczymy w rozproszeniach - również dzieci, choć i babcie-emerytki lubią sobie popaczeć XD Quote
Jean Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Nono, ale fajnie. Do cyrku jakiegoś się zapiszcie :)) Quote
Ty$ka Posted April 13, 2012 Author Posted April 13, 2012 U nas zniknęły posty z ostatniej (przedświątecznej) wyprawy oraz informacja o odejściu z tego świata Demona i Szamana [*]. Przez ostatni czas o zdrowie walczył Morus, codzienne zastrzyki i pobieranie krwi, teraz powoli stan się normuje i pies musi być na diecie do końca swych dni. Myślę, że dodawanie poprzednich zdjęć nie ma najmniejszego sensu, chyba że dodam je gdy będziecie marudzić o zdjęcia, a nie będę mieć nowych zdjęć... ;) I tak jak deer myślę o odejściu z dogo, cóóóż... Quote
Istar19 Posted April 13, 2012 Posted April 13, 2012 oj Ty$ka bo nie było mnie ponad tydzień (szpital) co się stało Demonkowi i Szamanowi??? A Morusek?? Quote
Ty$ka Posted April 13, 2012 Author Posted April 13, 2012 [quote name='Istar19']oj Ty$ka bo nie było mnie ponad tydzień (szpital) co się stało Demonkowi i Szamanowi???[/QUOTE] Szaman odszedł od nas dwa tygodnie temu. Sąsiad, hodujący gołębie go wyłapał, kiedy leżał sobie przy chodniku naszego dom i powiesił. Najprawdopodobniej powiesił - ten sposób śmierci sąsiad uważa za humanitarny, cichy i szybki... Demon zaś poszedł w Szamana ślady dokładnie tydzień po nim. Lekarz podejrzewa chorobę genetyczną, choć myślę że serce nie wytrzymało tego żalu po stracie swojego odwiecznego wroga... [quote name='Istar19']A Morusek??[/QUOTE] Morus w Wielki Piątek dosłownie uciekał mi z rąk, dwoma łapkami był już na tamtym świecie. Od razu pojechaliśmy do weta, morfologia i wysoka temperatura wskazały na podrażniony układ pokarmowy i coś jeszcze - podejrzewaliśmy babeszjozę... Pies dostał tego dnia 4 zastrzyki (bolesne) i jego dieta polegała na piciu krochmalu - nic do jedzenia. W Wielką Sobotę ze względu, że stan się znacznie poprawił dostał tylko 2 dawki zastrzyku (czyli dwa zastrzyki) no i wet kazał nam odłożyć ciasteczka, smaczki i takie tam: sama karma... A że M. jadł wcześniej BARFa to karma w ząbki kole i mamy kolejny problem (nigdy nie mieliśmy go, nawet za szczeniaka): wybrzydzanie i zbieractwo śmieci na spacerze. Nasza wykuta na blachę komenda "zostaw" okazała się zapomniana przez psa... no i muszę chodzić za psem i go pilnować, by niczego nie połknął. Biedak, nie może sam sobie uatrakcyjniać diety, musi jeść to świństwo jakim jest karma ;). I ufff... to tak w skrócie. Generalnie to wiele się działo przez ten czas, np. mieszkańcy przeprowadzili akcje przeciw zwierzęcym zbrodniarzom, no ale... nie chcę tego samego powielać. Quote
Recommended Posts