Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No! Koniec na razie, teraz będę wklejać tylko to co aktualnie zrobię ;).

Dzięki evel :loveu: A ja zawsze wolałam brązy :). Co prawda Jari miał być suką, ale raz, że mam już dwie suki więc bałam się, że będą zgrzyty, a dwa, dobermanki miewają ciąże urojone tak samo często jak jamniczki, a ja już miałam szczerze dość tej przypadłości :shake: Trochę się bałam czy dam sobie radę z krwiożerczo-dominacyjnym samcem dobermana, ale na razie mogę powiedzieć, że z Jarim jest mniej zachodu niż ze złośliwymi jamnicami :diabloti:

Posted

Oj, z tymi urojonymi ciążami to rzeczywiście masakra :roll: Pamiętam, że D. miewała praktycznie po każdej cieczce... Oczywiście w tamtych cudownych czasach wet-konował zaproponował oczywiste rozwiązanie - ciąża prawdziwa! Chyba się domyślasz, jak "pomogło" :splat:

Ja tam planuję dobka kiedyś, właściwie sukę, ale to długo, długo jeszcze pewnie ;) No chyba, że dostanę zaćmienia jakiegoś i kupię samca :evil_lol: Suka przy Zuzolstwie nie wchodzi w grę, bo by się pozabijały chyba :siara:

Posted

Jak to miło w końcu móc pisać o swoim psie i nie robić offtopów :lol:

Z moich krótkich obserwacji na razie wynika, że suki dobermanki są dużo bardziej zołzowate od psów. Mi się w ogóle ta zołzowatość podoba :diabloti: psy to takie przytulasy. A Jari to już w szczególności, godzinami by leżał z głową na kolanach, tylko żeby go głaskać. Ale pies jest też sporo większy od suki, mój ma teraz 71 cm, waży 35 kg i jest dość szczupły (docelowo 40-45), dobki rozwijają się i do 3 lat więc jeszcze dużo przed nim. Dodając do tego temperament dobermana, trzeba mocno stać z nogami na ziemi :evil_lol: No i są problemy z dominacją innych psów, mało który znosi styl zabawy Jariego (Golden Duffel z fotek jest nieliczny) ostatnio zdeklasował 80 kg Cane Corso - Corsiak co prawda frajer totalny ;) ale po dłuższej chwili miał dość jak go mój wariat w pełnym biegu przewrócił i skoczył do gardła, co prawda w zabawie, ale jest to totalnie dominacyjne. Ludzi też na początku próbuje jak może, tj. bardzo natrętnie chce żeby go głaskać, wpychając wszędzie swój "łepek", bardziej spolegliwe jednostki nie dają sobie rady i muszę interweniować ;).

Posted

No mnie się bardziej podobają suki właśnie ze względu na to, że są... eee... no, sucze :lol: Znaczy delikatniejsze, mniejsze i w ogóle bardziej kompaktowe ;) A że dobermany nie kochają innych psów zazwyczaj, a inne psy też do nich czułością nie pałają to wieeeem :evil_lol: Chociaż mam obecnie w domu egzemplarz, który jest chyba dobermanem umysłowo :roflt:

No widać po nim, że to jeszcze szczylek, jak mu urośnie klata to dopiero będziesz miała morderrrrcę :loveu:

Odklejanie napastliwych samców-przytulaczy ostatnio ćwiczyłam na dorosłym wilczaku, który za wszelką cenę chciał mi się dolizać do mózgu chyba - mam nadzieję, że zdałam test, bo buras się w końcu położył na moich stopach i dał spokój ;)

Posted

@evel
Ja lubię psy właśnie maksymalnie wysokości samca dobermana. Już z takim bernardynem czy dogiem czułabym się dziwnie :lol: Ale ostatnio byłam na obronie i były suczki dobermanki to wydawały mi się takie drobniutkie przy moim cielaku ;)

Chociaż mam obecnie w domu egzemplarz, który jest chyba dobermanem umysłowo

Mam podobnie w dwóch wydaniach :lol:

Odklejanie napastliwych samców-przytulaczy ostatnio ćwiczyłam na dorosłym wilczaku, który za wszelką cenę chciał mi się dolizać do mózgu chyba - mam nadzieję, że zdałam test, bo buras się w końcu położył na moich stopach i dał spokój

O, to grzeczny piesek :diabloti: Ale też wiadomo, że trzeba czasem psu pokazać, że przesadza. Moja mama np. nie umie i jeszcze się tłumaczy "ale on jest taki kochany, wy go nie głaszczecie" kiedy Jari właśnie pod jej nieuwagę pije kawę z kubka, który trzyma w ręce :lol:

@Korenia
Duffel jest biedny, ale tylko dla nas, naprawdę on to uwielbia i sam zaczepia do zabawy. Niesamowity pies :saint1: A hodowla to Tira Vento.

Posted

[quote name='Amber']
@Korenia
Duffel jest biedny, ale tylko dla nas, naprawdę on to uwielbia i sam zaczepia do zabawy. Niesamowity pies :saint1: A hodowla to Tira Vento.[/QUOTE]

Fajne są takie piesy jak Duffel, ztłamszone i jeszcze zadowolone :D
Dobki są piękne, taka gracja w nich jest. Sama pewnie kiedyś będę mieć dobka, chociaż nie wiem czy jak Amy kiedyś odejdzie będę umiała pokochać innego psa...

Posted

No nareszcie ;) Gratuluję spełnienia marzenia o posiadaniu dobka. Bedę zaglądać, tylko nie leń sie z fotkami - mają być na bieżąco - obowiązkowo.

Posted

[quote name='Amber']@evel
Ja lubię psy właśnie maksymalnie wysokości samca dobermana. Już z takim bernardynem czy dogiem czułabym się dziwnie :lol: [/QUOTE]
A gdzie tam, im większy tym lepszy :evil_lol: W warszawie raz widziałam taką babeczkę, która miała może z 150 cm wzrostu i szła z wielkim dogiem, który był jej wielkości prawie, to to dopiero komicznie wyglądało :evil_lol:

Posted

witam :P
gratuluje założenia galerii :P świetny wybór :D trochę lat Ci to zajęło :P
jaminiczki urocze :) ale dobek oczywiście przepiękny !! :) czekam na więcej zdjęć i pozdrawiam :)

Posted

Zawsze bardziej podobały mi się czarne-podpalane dobki, ale jak patrzę na Dżarheda to chyba zmieniam zdanie, jest naprawdę pięknym psem :cool3:

Amber, gdzie na obronę chodzicie? Jesteś zadowolona? Pomału się rozglądam za takim treningiem dla mojego futrzastego :diabloti:

Posted

Przepiękny jest [img]http://www.dogomania.pl/images/smilies/love.gif[/img] Mam sentyment do dobków. Wychowywałam się z takim gagatkiem. Mama mówi, że był z niego niezły bandyta, ale ja go pamiętam jako idealnego psiaka :)

Posted

Wpadłam z ciekawości z obrożowego i chyba zostanę :D
[url]http://i55.tinypic.com/261epe1.jpg[/url] i po psie :diabloti:
Duffel swoją drogą czysty z tej 'zabawy' z Jarim..

Posted

o, jest i galeria :)
Jari piękny, nie mogę się napatrzeć :loveu: mam nadzieję, że będziesz nas regularnie zasypywała fotami ;p
no i jamniczki... moja miłość :) mieliśmy kiedyś taką parówę wstrętną.

pozdrawiam ;)

Posted

piesy wspaniale zdjecia cudne a te z pracy obronnej cos pieknego!!!
no rzeczywiscie czysty to Dufeel nie wyszedl z tych zabaw
jesli moge bede zagladac bo zapowiada sie na duza ilosc zdjec pieknych psw

Posted

[quote name='Okamia']Ale masz morderce w domu :evil_lol:
ja się zastanawiam co on robi tu Dufflowi
[url]http://i56.tinypic.com/2dkwprq.jpg[/url][/QUOTE]

Pańcia go od zabawy oderwała, no to chłopak szybko do fotki zapozował i wrócił dalej do zabawy ;)

Po zapowiedziach na innych tamatach, czuję się zachęcona i będę zagladać ;)

Posted

[quote name='Korenia']Fajne są takie piesy jak Duffel, ztłamszone i jeszcze zadowolone
Dobki są piękne, taka gracja w nich jest. Sama pewnie kiedyś będę mieć dobka, chociaż nie wiem czy jak Amy kiedyś odejdzie będę umiała pokochać innego psa...[/QUOTE]

Ja mam podobnie tylko zastanawiam się jak Cortina przeżyje odejście Finki, one są praktycznie nierozłączne :shake:

[quote name='Migori']No nareszcie Gratuluję spełnienia marzenia o posiadaniu dobka. Bedę zaglądać, tylko nie leń sie z fotkami - mają być na bieżąco - obowiązkowo.[/QUOTE]

Będą, będą :). Ze mnie fotograf marny, ale czasem coś mi wyjdzie ;)

[quote name='vege*']A gdzie tam, im większy tym lepszy W warszawie raz widziałam taką babeczkę, która miała może z 150 cm wzrostu i szła z wielkim dogiem, który był jej wielkości prawie, to to dopiero komicznie wyglądało [/QUOTE]

Ja szczerze bym się bała wychodzić z takim psem, który jest silniejszy ode mnie. Nigdy nie wiadomo co psu odbije, a potem może stać się nieszczęście.

[quote name='Marchewkowy']śliczne zdjęcia i psy! Jamniczki przekochane :)[/QUOTE]

Dziękuję. Przekochane i przewredne ;)

[quote name='zaba14']witam :P
gratuluje założenia galerii :P świetny wybór trochę lat Ci to zajęło :P
jaminiczki urocze ale dobek oczywiście przepiękny !! czekam na więcej zdjęć i pozdrawiam [/QUOTE]

Marne 9 lat :evil_lol:

[quote name='awaria']Zawsze bardziej podobały mi się czarne-podpalane dobki, ale jak patrzę na Dżarheda to chyba zmieniam zdanie, jest naprawdę pięknym psem :cool3:

Amber, gdzie na obronę chodzicie? Jesteś zadowolona? Pomału się rozglądam za takim treningiem dla mojego futrzastego :diabloti:[/QUOTE]

Na obronie byłam pierwszy raz razem z grupą ludzi z forum dobermanów i było naprawdę super. Do dobrego pozoranta warto pojechać dalej niż 2 ulice, bo od tego może zależeć zdrowie fizyczne i psychiczne twojego psa. Psychicznie to wiadomo, że nie jest to szkolenie pozytywne na klikerek ale nie warto też trafić na idiotę co będzie walił psa obrożą z prądem bo i tak się zdarza. Fizycznie to pozorant musi mieć duże wyczucie jak amortyzować psa po zderzeniu, bo nie raz i nie dwa zdarzało się, że psy uszkadzały sobie kręgi szyjne.

[URL]http://kalupusszkoleniapsow.webs.com/[/URL] To jest strona internetowa, ośrodek znajduje się w Gościeńczycach, jakieś 50 km od Warszawy, koło Tarczyna. Dojeżdża tam PKS. Można dzwonić i się umawiać, naprawdę warto.

[quote name='puchu']Przepiękny jest Mam sentyment do dobków. Wychowywałam się z takim gagatkiem. Mama mówi, że był z niego niezły bandyta, ale ja go pamiętam jako idealnego psiaka [/QUOTE]

Bo jedno nie wyklucza drugiego ;)

[quote name='Avaloth']Wpadłam z ciekawości z obrożowego i chyba zostanę :D
[URL]http://i55.tinypic.com/261epe1.jpg[/URL] i po psie :diabloti:
Duffel swoją drogą czysty z tej 'zabawy' z Jarim..[/QUOTE]

Witamy i zapraszamy do zostania ;). A Duffel wtedy był taki czysty bo go Jari zepchną do kanałku :lol:

[quote name='Kaja10014']Piękny dobek, uwielbiam czekoladowe psy :loveu:[/QUOTE]

Ja również. Polowałam na czekoladowego jamnika, ale ciężko znaleźć ładnego standarda w tym kolorze, więc w końcu przygarnęłam rudzielca.

[quote name='sauatka']o, jest i galeria :)
Jari piękny, nie mogę się napatrzeć :loveu: mam nadzieję, że będziesz nas regularnie zasypywała fotami ;p
no i jamniczki... moja miłość :) mieliśmy kiedyś taką parówę wstrętną.

pozdrawiam ;)[/QUOTE]

Taak, trudno zapomnieć o tej traumie jak się choć raz miało jamnika :diabloti:

[quote name='Tekla64']piesy wspaniale zdjecia cudne a te z pracy obronnej cos pieknego!!!
no rzeczywiscie czysty to Dufeel nie wyszedl z tych zabaw
jesli moge bede zagladac bo zapowiada sie na duza ilosc zdjec pieknych psw[/QUOTE]

Zaglądać zawsze możesz :mdrmed: ale za jakoś fot nie odpowiadam ;)

[quote name='gops']i my bedziemy zagladac :)
piekne psy ! zarowno jamniczki jak i dobek
mam nadzieje ze bedzie tu duuzo zdjec ![/QUOTE]

Cześć gops, o foty się postaram jak będę mogła :)

[quote name='sator_k_']Pańcia go od zabawy oderwała, no to chłopak szybko do fotki zapozował i wrócił dalej do zabawy ;)

Po zapowiedziach na innych tamatach, czuję się zachęcona i będę zagladać ;)[/QUOTE]

Cieszę się bardzo, zapraszamy :happy1:

[quote name='diabelkowa']no sie doczekalam, tez wole chlopcow sa wieksi, nie lubie psow jak szczury ;)[/QUOTE]

To jamnic byś nie polubiła :evil_lol: Witamy :)

Posted

:shake:Wiem jak trudno znaleźć dobrego pozoranta dlatego wciskam się z tym pytaniem gdzie wlezie.:diabloti:

Jesteś kolejną osobą, która poleca mi ten ośrodek, dojazd to akurat nie problem - dysponujemy samochodem :)
Myślę, że w przeciągu miesiąca/dwóch wybierzemy się tam zobaczyć na własne oczy jak szkolenie jest prowadzone :)