murakami Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 [quote name='xdreadx']A co do załatwiania się? To przed chwila widziałem ze suczka szykuje się do robienia kupki, więc od razu biorę smycz i na dwór z nią, poszła bardzo chętnie i z wielkim zapałem, jednak kupki nie zrobiła i po 5min od wyjścia tylko patrzyła i ciągnęła w stronę domu... A co do zabawy to ona nie da się pogłaskać, podsuwamy jej zabawki, ale gdybyśmy mieli totalnie wyeliminować gryzienie to musielibyśmy w ogóle jej nie dotykać.. No i irytuje mnie że ciągle chce wskoczyć na łóżka a jak jej nie pozwalamy to gryzie nakrycie łóżka. Jak to zmienić?[/QUOTE] Bo to wszystko należy rozumieć w następujący sposób: wychowujecie szczeniaka, robicie te wszystkie mądre i przemyślane rzeczy, ale efekty będą dopiero w miarę jego dorastania. Czyli wkładacie teraz, żeby później wyjąć. Nie można oczekiwać od szczeniorka, że ogarnie ten świat i zrozumie o co Wam chodzi w parę tygodni. Będzie się uczył na zasadzie powtórzeń, skojarzeń. Więc pytanie: jak to [B]zmienić[/B] zamieniłabym na: jak to [B]zmieniać[/B]. Zmieniać przerywając, odwracając uwagę od zachowań nieporządanych, chwalić i zauważać jakiekolwiek nowe umiejętności, czy pozytywne zachowania. Trzeba mieć duuużo cierpliwości i nie być nastawionym na natychmiastowy sukces. ps. czytaliście załączone pod linkami od karjo2 artykuły? Quote
xdreadx Posted March 30, 2011 Author Posted March 30, 2011 [quote name='murakami']Bo to wszystko należy rozumieć w następujący sposób: wychowujecie szczeniaka, robicie te wszystkie mądre i przemyślane rzeczy, ale efekty będą dopiero w miarę jego dorastania. Czyli wkładacie teraz, żeby później wyjąć. Nie można oczekiwać od szczeniorka, że ogarnie ten świat i zrozumie o co Wam chodzi w parę tygodni. Będzie się uczył na zasadzie powtórzeń, skojarzeń. Więc pytanie: jak to [B]zmienić[/B] zamieniłabym na: jak to [B]zmieniać[/B]. Zmieniać przerywając, odwracając uwagę od zachowań nieporządanych, chwalić i zauważać jakiekolwiek nowe umiejętności, czy pozytywne zachowania. Trzeba mieć duuużo cierpliwości i nie być nastawionym na natychmiastowy sukces. ps. czytaliście załączone pod linkami od karjo2 artykuły?[/QUOTE] Tak przeczytaliśmy wszystkie te artykuły:) I jeszcze wcześniej polecany blog pani Zofii:) i zauważyliśmy błędy w naszym postępowaniu i staramy się je wyeliminować i nie reagować emocjonalnie, powiem że to trudne ale są spore postępy:) Quote
Sybel Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Jejku, czemu najpierw nie pogadaliście z właścicielami szczeniąt, a dopiero potem nie wzięliscie psa? Pytania troszkę "jak to się włącza?"... Ja bym Wam zaproponowała coś, co ostatnio zaproponowałam koledze = przedszkole dla szczeniąt. Chodzi tam o naukę właścicieli, jak pracować od małego z psami. Pomaga i rozwiewa wątpliwości. Quote
xdreadx Posted March 31, 2011 Author Posted March 31, 2011 Rozmawialiśmy w właścicielem. Ale u właściciela suczka była z mamą i bratem więc tam była inna sytuacja. A co do przedszkola to doskonale o tym wiemy ale nie wiem czy czytałaś ale Fiona nie miała jeszcze wszystkich szczepień więc póki co ta opcja musi poczekać:) Quote
Sybel Posted April 1, 2011 Posted April 1, 2011 To musiało mi umknąć... No, ale polecam :) Mój kolega dostał młodego owczarka, który jest nadmiernie wylewny, ale przedszkolnych wycieczkach z grupą uczy się między innymi panować nad sobą :) Quote
xdreadx Posted April 4, 2011 Author Posted April 4, 2011 Gdy zajmujemy się swoimi sprawami, a nie interesujemy się psem to ona zaczyna warczeć, szczekać, ciągnie za nogawki i ogólnie robi wszystko żeby zwrócić na siebie uwagę. Co robić w takiej sytuacji? Bo przecież nie można 24h na dobę zajmować się tylko pieskiem... Quote
murakami Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 [quote name='xdreadx']Gdy zajmujemy się swoimi sprawami, a nie interesujemy się psem to ona zaczyna warczeć, szczekać, ciągnie za nogawki i ogólnie robi wszystko żeby zwrócić na siebie uwagę. Co robić w takiej sytuacji? Bo przecież nie można 24h na dobę zajmować się tylko pieskiem...[/QUOTE] Po części z tego powodu my wzięliśmy drugiego psa ;) :lol: Quote
Sybel Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 Mze jakąś zabawkę jej dajcie, np. kong dla szczeniąt? Ona będzie szczęśliwa, jak jej tam napakujecie jakiejś pasty do lizania. Quote
Balbina. Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 musisz się zdecydowac-czy wpuszczasz szczeniaka do łóżka czy nie.Raz wpuszczaine a raz nie to totalny mętlik:shake:Nie jestem z tych któży uważają ,że pies nie powinien spać w łóżku-mój przesypia cały dzień kopytami do gory na poduszce,pracuje ze mną świetnie,nigdy mnie nie ugryzł,moge mu zabierać,oddawać zabawki,przychodzi na wołanie więc odżućmy mity typu 'jak wpuścisz psa do lóżka to cię zdominuje':shocked!:.Jeśli jednak nie chcesz psa w lóżku to O.K:lol:Wtedy konsekwentnie jak pies chce wskoczyć wydajesz jakiś dezorientujący dżwięk i zanosisz na legowisko/do klatki:pMam nadzieję ,że pomogłam:lol: Quote
xdreadx Posted April 4, 2011 Author Posted April 4, 2011 Ale u nas są stałe zasady i pies nie ma wstępu na łóżko mimo, że ciągle próbuje, nie ma tak, że raz pozwalamy, a raz nie. Ona szarpie za spodnie tylko jak jest pobudzona a my akurat nie możemy się z nią pobawić, ale to jest takie zaczepne łapanie nogawki z merdającym ogonkiem, po czym biega po całym mieszkaniu jak szalona i wraca z powrotem i tak w kółko:D Fiona nie przejawia agresji, w każdej chwili mogę jej zabrać zabawkę, zajrzeć do pyska, uszu itp., do miski podchodzi jak jej pozwolę, mogę nasypać karmy i nalać wody ale nie ruszy dopóki nie powiem że może podejść, do tej pory siedzi na progu kuchni. Tu nie chodzi o agresję bo takiej nie ma, Fiona po prostu próbuje zwracać na siebie uwagę bo chce się bawić, a ma za dużo energii i jeśli w danej chwili jest ignorowana to kipi jej uszami:D Quote
Martens Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 A no to niestety, trzeba przeczekać ;) Jak zaczepia w nieodpowiednich momentach - ignorować, bo jej chodzi o to, żebyście zwrócili na nią uwagę i w takiej sytuacji nawet fuknięcie na nią jest nagrodą. Ot, uroki obcowania z młodym pieskiem ;) Quote
xdreadx Posted April 7, 2011 Author Posted April 7, 2011 Mam pytanie na temat karmy. Na razie karmię pieska puriną dog chow ale chciałbym zmienić na coś lepszego bo na temat tej karmy zdania są podzielone, jednak nie stać mnie na kupno royala czy eukanuby. Co poradzicie? Co sądzicie na temat nutra nuggets? Quote
Sybel Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 Ja np. przerzuce teraz psy chyba na joserę, wygląda ciekawie, w zooplusie ma niezłą cenę, jakies 150 zł za 15kg. Widziałam dużo dobrych ofert, porównałam sobie jej skład ze skłądem obecnie podawanego Royala i na razie jestem zdecydowana na tę karmę. Może sobie o niej poczytaj :) Quote
Karro Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 Ja niestety mając szczeniaka owczarka podhalanskiego, który jak sie okazało ma genetyczne problemy z łapami ( wygląda na to że własciciele poprostu oszukali i dopuścili do rozrodu psy ze zła genetyką)podaję mu GIANT junior - jakaś tam forma royala, trochę kosztuje, ale czego się dla psa nie robi :) Quote
xdreadx Posted April 7, 2011 Author Posted April 7, 2011 Widzę, że josera to jest karma raczej dla większych ras, czyli nie dla mojego. A poza tym wolałbym coś sprawdzonego ;) Quote
Martens Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 [quote name='xdreadx']Widzę, że josera to jest karma raczej dla większych ras, czyli nie dla mojego. A poza tym wolałbym coś sprawdzonego ;)[/QUOTE] Ale jest mnóstwo rodzajów, Miniwell jest na przykład dla ras maluchów ;) Dla szczeniąt małych ras jest Josera Family. Quote
Kasi i Lena Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 Josera ma różne rodzaje karmy, dla ras małych też jest. Ja mogę polecić acane a z tańszych brit. Quote
Sybel Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 No właśnie ja z chęcia rady czytam, bo moje psy dostają na śniadanie suche. Royal się posuł, dostawają do skończenia paczki Royal sensitive, ale ostatnio jest jaśniejszy, niż dawniej, bardziej tłusty i pies mi po nim pachnie karmą... Zwiedzałam skład Royala i Josery i Josera jest mniej wzbogacana, bardziej naturalna, dlatego ją rozważam, chętnie jednak poznam inne opcje. Acana jest dość droga, więc tak średnio, o 70 zł na 15 kg droższa od Josery. Quote
Kasi i Lena Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 Ja o Joserze nic nie mogę napisać, próbowaliśmy tylko jednego rodzaju Festival (ze względu że można ją zalać wodą i powstaje sosik). Niestety u nas się nie sprawdziła, suka podeszła do miski popatrzyła na mnie wzrokiem pt. chyba ci się coś pomyliło, to moje? ja na pewno tego nie zjem i poszła sobie obrażona:evil_lol:. Na szczęście nie kupiliśmy jej dużo i została zjedzona jako smaczki bo bez namaczania okazała się zjadliwa i chyba smaczna ale to pewnie kwestia tego że w nagrodę i z ręki:) Quote
evel Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 [quote name='xdreadx']Mam pytanie na temat karmy. Na razie karmię pieska puriną dog chow ale chciałbym zmienić na coś lepszego bo na temat tej karmy zdania są podzielone, jednak nie stać mnie na kupno royala czy eukanuby. Co poradzicie? Co sądzicie na temat nutra nuggets?[/QUOTE] Ogólnie dość dobrymi karmami z tego co słyszałam są np. Nutra, Josera, Bozita, Acana, Purina Pro Plan, Brit Care. Ja obecnie karmię własnego niewielkiego psa właśnie Brit Care, jestem bardzo zadowolona z takiej jakości za dość niską cenę. Znajome tymczasy jedzą właśnie Brit Care, Brit zwykły (niebieskie opakowania), albo Hill'sa i też jest wszystko OK. Pamiętaj, że na nową karmę przestawiamy stopniowo, żeby pies nie miał sensacji żołądkowych. No i niestety - dla każdego lepsze co innego, czyli trzeba trochę karm potestować, żeby trafić na tę najbardziej odpowiednią dla psiaka i dla naszego portfela ;) Powodzenia! Quote
xdreadx Posted April 7, 2011 Author Posted April 7, 2011 A co będzie lepsze Nutra Nuggets czy ta karma [url]http://allegro.pl/karma-josera-kids-15kg-2kg-0-5kgsnaxx-kurier-i1528333816.html[/url] ?:) Quote
Kasi i Lena Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 Ja bym wybrała Nutre nuggets . Moje psiaki nie jadły żadnej z nich ale o nutrze słyszłam od znajomych psiarzy wiele dobrego. Quote
murakami Posted April 7, 2011 Posted April 7, 2011 [quote name='xdreadx']A co będzie lepsze Nutra Nuggets czy ta karma [url]http://allegro.pl/karma-josera-kids-15kg-2kg-0-5kgsnaxx-kurier-i1528333816.html[/url] ?:)[/QUOTE] Też bym na Nutrę postawiła. Solidna, kompletna karma, a cena nie powala. Quote
xdreadx Posted April 8, 2011 Author Posted April 8, 2011 Ok więc spróbuję Nutrę:) Mam pytanie odnośnie zachowania szczeniaka, otóż jak przygotowuję obiad dla nas i czuć zapach to pies szaleje, a później nie daje nam zjeść w spokoju, mimo, że przed chwilą dostała jedzenie i odeszła od miski bo już się najadła. Jak dajemy jej jeść to tak jak pisałem wcześniej, stoi przed progiem do kuchni i czeka na pozwolenie, żeby "podejść" do miski i jeść. I nigdy nie dzielimy się swoim jedzeniem, pies je karmę i ewentualnie jakieś żwacze, gryzaki itp., nic z tego co my jemy. Dlaczego tak się zachowuje i jak to zmienić? Bo naprawdę męczące i irytujące jest jak jemy a pies skacze po nogach, drapie pazurami i piszczy... A już nawet nie wspomnę co będzie jak goście przyjdą.. Quote
Martens Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 Pies świruje jak jecie - odesłać na posłanie poleceniem "na miejsce" (oto macie powód, by psa tego nauczyć) albo izolatka. Jest grzeczny - może patrzeć na Wasz posiłek. Szaleje i zaczepia - idzie do drugiego pokoju i nie ma patrzenia. No i niestety - czasem trzeba być stanowczym i, mówiąc bez ogródek, wrzasnąć na psa ;) uzupełniając to postawą i odpowiednim tonem głosu. Granica musi być, pies za wtykanie łba w cudze jedzenie dostałby od innego dość boleśnie po głowie - nie ma co się certolić, jak jest już nie do zniesienia i nie reaguje. Krzyknąć, wynieść do drugiego pokoju i tyle ;) Quote
Recommended Posts