Jump to content
Dogomania

SZANTA 8 kg mini wilczek szary - powoli poznaje swój DS!!!:) dziękujemy!

Recommended Posts

Posted

Z tego co ja pamietam to u Astaroth Szanta jesli sie zalatwila w domu to TYLKO na poczatku..
Moze musicie chodzic z Nia w jakies ciche miejsca?? Przeciez Szanta pobytem na Dniu Ziemi na Polach tak sie zestresowala ze szok... a w domu sie zalatwia bo czuje sie bezpieczniej...

• Replies 401
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tak u mnie załatwiała się tylko na początku w domu, bardzo szybko załapał o co chodzi. To musi być stres, miałam u siebie takie psy które kilka dni ze stresu potrafiły się wogóle nie załatwiać, ona załatwia się tam gdzie czuje się bezpieczna.

Posted

Może warto podpytać behawiorystę o sposoby przezwyciężania takiego lęku, bo jeśli załatwianie się w domu "wejdzie jej w krew", o wiele trudniej będzie ją odzwyczaić...

Posted

Nadal mam ten sam problem z Szantą, nie chce wychodzić ani załatwiać się na dworze. Pieskowi zostały przepisane proszki na uspokojenie, od dziś zaczniemy je stosować może to coś pomoże. W domu jest zupełnie inna żywa, skacze, zaczepia na dworze dostaje dreszczy. Nasze wyjście przypomina raczej szarpanie się i sprawdzanie kto jest silniejszy:( Martwi mnie to, że minie już 3 tyg. a poprawy raczej nie widać:(
Pozdrawiam.

Posted

Kasiu, Szanta to bardzo wrażliwy pies, niezbyt dobrze znosi zmiany...
A jak ona się zachowuje w stosunku do innych psów? Może drugi, odważniejszy pies, pokazałby jej, że świat nie jest straszny? Może spacer w następnym tygodniu?

Posted

Andzike napisał(a):
Kasiu, Szanta to bardzo wrażliwy pies, niezbyt dobrze znosi zmiany...
A jak ona się zachowuje w stosunku do innych psów? Może drugi, odważniejszy pies, pokazałby jej, że świat nie jest straszny? Może spacer w następnym tygodniu?

Andzike dziękuję za pomoc i rady.

Posted

obraczus87 napisał(a):
Szanta uwielbia towarzystwo innych psow i zabawy z Nimi...

No to musimy się umówić na spacer, chociaż z mojej Nelki to czasem "czołg" wychodzi, mam nadzieję, że Szanty nie przestraszy ;)

• 5 weeks later...
Posted

Przepraszam, że tak długo nic nie pisałam, ale miałam popsuty komputer. Szanta ma się dobrze. Rośnie, bawi się i szaleje w domu. Na dwór boi się jeszcze wychodzić :( Zuchem jest w domu, ale na dworze podwija ogon :( Byłam razem z Szantą u mnie w domu- na wsi, tam zachowuję się zupełnie inaczej. Biega, skacze i wychodzi chętnie na dwór. Za tydzień jedzie znowu ze mną do domu, mam nadzieję, że takie wizyty jej pomogą :)
Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
Posted

Jest postęp :) Dziś po raz pierwszy miałyśmy wycieczkę z Szantą, jechałyśmy metrem i tramwajem :) Szanta była bardzo grzeczna, trochę się bała ale zachowała się idealnie, grzecznie leżała pod moimi nogami :) Bardzo się stresowałam naszej wycieczki, przygotowana byłam na najgorsze (w torebce były ręczniki papierowe i woreczki na kupę, ale na szczęście nie były potrzebne :) Strasznie się cieszę, a poza tym Szanta jak narazie nie załatwia się w domu i śpi na poduszce razem ze mną :) słodka jest i nawet przytyła trochę :p

• 4 weeks later...
  • 1 month later...