PaulinaT Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Ty masz ale Gonia talent do wynajdowania biedaków...:shake: Quote
GoniaP Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 Mucho musiał ustąpić miejsca w kolejce umierającemu collie. Trzymajmy za niego kciuki! Pan doktor go jednakże zbadał i widzi mikropęknięcia na skórze. Podejrzewa nużeńca lub świerzbowca. Żeby potwierdzić diagnozę "na oko" trzeba wykonać głębokie zeskrobiny w 7 miejscach. Niestety ten zabieg jest bolesny, więc trzeba psiaka wprowadzić w narkozę, a potem dokładnie obejrzeć próbki pod mikroskopem. Jeśli, a czasami tak bywa, nie będzie widać w próbkach pasożytów pod mikroskopem, trzeba te próbki wysłać do ZHW na specjalistyczne badania. Zabieg odbędzie się jutro. Tymczasem wykonano morfologię i biochemię: ma leukocytozę i trombocytozę. Kora nadnerczy praktycznie wykluczona. Nerki wątroba ok. cholesterol ok, cukier ok. Znów musimy się uzbroić w cierpliwość... Quote
Merys Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Mam nadzieje, ze nie bedzie to nużyca :( On jest taki sliczny tylko zaniedbany. Jeszcze troche czasu i dojdzie do siebie. Oczywiscie bede sledzila jego losy i w miare sil pomagala. Quote
Akrum Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 o jej, biedny maluszek... :( Trzymam kciuki, by jednak to nie była nużyca... Quote
Helga&Ares Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Co to znaczy - "kora nadnerczy praktycznie wykluczona"? Quote
GoniaP Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 [quote name='Helga&Ares']Co to znaczy - "kora nadnerczy praktycznie wykluczona"? Wet schroniskowy sugerował zespół Cushinga: http://www.weterynarz.com.pl/portal/content/view/464/1/ Quote
GoniaP Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 PaulinaT napisał(a):Narkoza do zeskrobin...? :o Tak, ponieważ trzeba pobrać głębokie próbki z wielu miejsc.... Quote
Helga&Ares Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 [quote name='GoniaP']Wet schroniskowy sugerował zespół Cushinga: http://www.weterynarz.com.pl/portal/content/view/464/1/ A to świetnie że Cushing wykluczony, leczenie jest szalenie drogie i niestety dożywotnie.. Quote
PaulinaT Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 GoniaP napisał(a):Tak, ponieważ trzeba pobrać głębokie próbki z wielu miejsc.... Dziwię się bo 2 moje psy i kot miały pobierane zeskrobiny w kierunku nużeńca i świeżbowca i żaden z nich (nawet kot) nie miał tego robionego w narkozie. Z kilku miejsc - na pewno nie 7, ale z 3 - na tyle głębokie że pojawiała się krew i całkowicie wystarczało to do diagnozy. Moim zdaniem narkoza, a nawet tzw. głupi jaś, jest dużym obciążeniem dla organizmu i staram się jej unikać tam gdzie się da... Quote
terra Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 O matko! Ale bieda :-( Zdrowiej maleństwo szybciutko a domek znajdzie się w mig. Quote
GoniaP Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Dziś pan Doktor wziął naszego Mucho pod lupę. Pobrał głębokie zeskrobiny z kilku miejsc, obejrzał pod mikroskopem i nie znalazł ani nużeńca, ani świerzbowca. W związku z powyższym, na 99,9% można wykluczyć zakażenie nużeńcem, co niestety nie do końca dotyczy świerzbowca. Z tym drugim bowiem bywa różnie i dopiero próbki wysłane do badań dadzą 100% odpowiedź. Są zatem 3 hipotezy: 1. Świerzbowiec z powikłaniem grzybicznym lub bakteryjnym 2. Drożdżyca skóry. ( badanie lampą Wood’a jej nie wykazało grzybicy) ale objawy wskazują na malasezjozę. Naskórek jest zcieńczały, za to warstwa podskórza jest mocno pogrubiona, co świadczy o przewlekłym stanie zapalnym. To by się zgadzało z wynikami krwi (trombocytoza, leukocytoza) Skóra jest chorobowo zmieniona również w przestrzeniach międzypalcowych i pod pachami. Za to nie ma świądu... a to jest zagadka. 3. Bakteryjne zapalenie skóry, co może być powikłaniem świerzbowca, ale może również wynikać ze względów środowiskowych lub być pochodną alergii. Doktor pobrał wymazy, które muszą być zbadane w ZHW. Zobaczymy co wykażą. Na razie więc pies jest zagadką. Został przystrzyżony. Jest młodziutki, maksymalnie ma 2 może 3 lata. Jest bardzo towarzyski i wesoły, nie sprawia w klinice żadnych problemów. Nie zapamiętałam wszystkich leków… Wiem, że podano psiakowi Synulox, a jeśli do jutra rany po zeskrobinach się zasklepią i nie będą sączyć, wdrożone zostaną lecznicze kąpiele. Prawdopodobnie psiak dostanie też steryd (skoro nużeniec wykluczony). Ale o leki dopytam, bo nie jestem pewna akuratności przekazu. Quote
GoniaP Posted March 2, 2011 Author Posted March 2, 2011 Trudno mówić o profesjonalnym cięciu ;) ale Mucho pozbył się dredów: Quote
terra Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Biedna mała kruszynka. I tak słodka. Oby jak najszybciej udało się zdiagnozować i podjąć właściwe leczenie. Quote
Merys Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Jagna78 napisał(a):hihihi ale teraz z kilo lżejszy jest :D Hehe i o kilo szczesliwszy :) Quote
dronka Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Śmieszny stworek po ostrzyzynach sie z niegozrobil. Trzymam kciuki za szybką diagnozę. Przelalam kilka zetow na mucho. Quote
Equus Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 Za to nie ma świądu... a to jest zagadka. a pod kątem tarczycy był badany? bo to czesty objaw niedoczynności, wyłysienia, powikłane problemy skórne i właśnie brak świądu Quote
Evelynkaa Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 [quote name='GoniaP']Tak, ponieważ trzeba pobrać głębokie próbki z wielu miejsc.... Ja też uważam że narkoza jest zbędna. Nie wiem czy była sprawdzana tarczyca...to też konieczne w trakcie takich objawów. [quote name='GoniaP']Trudno mówić o profesjonalnym cięciu ;) ale Mucho pozbył się dredów: Gonia mam sunie która była w podobnym stanie podaj mi proszę numer telefonu swój na pw...zadzwonie Quote
Recommended Posts