yunona Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 I wersja bezmięsna: [B]Składniki:[/B] 1 torebka ryżu (10 dag) może być trochę mniej mała puszka szprotek wędzonych w oleju 2 papryki 1 jabłko 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka musztardy sól, pieprz, sok z cytryny do smaku zielona natka pietruszki [B]Wykonanie:[/B] Ryż ugotować, wylać na sitko, przykryć i wystudzić. Wędzone szprotki, wyjęte z konserwy, rozdrobnić widelcem i dodać do ryżu. Paprykę pokroić w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, całość wymieszać. Olej z ryby wymieszać z musztardą i oblać sałatkę. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Można też tak z tunczykiem z dodatkiem sera zółtego.[B] Mniammmmmmm[/B] Quote
yunona Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='Isadora7']krewetki i wszelkie owoce morza odpadają, szok anafilaktyczny murowany. A co do picia to ja przywioze łyskacza (winek nie pijam z powodów podobnych dla których nie jadam krewetek itp) reszta jak najbardziej pozostaje ustalić datę :):):)[/QUOTE] No tak, zapomniałam, ale schabowy z kapustką młodą i koprem przejdzie gładko? Quote
wieso Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='yunona']A w czym problem? Mogę rozszerzyć menu - krewetki na maśle z czochem i może być w obu wersjach ale bez ryżu. Bez kozery dodam winko sycylijskie białe wytrawne . Napisz kiedy wpadasz.[/QUOTE] zapytam cichutko, czy ja tez moge ? znaczy wpasc ? Quote
yunona Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='wieso']zapytam cichutko, czy ja tez moge ? znaczy wpasc ?[/QUOTE] Oczywiście, mili goście miło witani!!!! Quote
wieso Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='yunona']No tak, zapomniałam, ale schabowy z kapustką młodą i koprem przejdzie gładko?[/QUOTE] a jak robic kapuste mloda z koprem ? uwielbiam to jeszcze z czasow mojej przeszlosci... Quote
yunona Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Trzeba kupić młodą kapustkę (taką jeszcze zieloną lub pekińską większą) , poszatkowac i dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucić do garnka, posolić dodać łyżkę smalcu lub oliwy (co kto lubi) dolać z pół szklanki wody i dusić aż będzie miękka. Następnie zamiast zasmażki można delikatnie przesypywać mąką tak, żeby nie zrobiły się grudki to cały czas mieszać, dodać posiekany pęczek kopru takiego mocno pachnącego i doprawić do smaku octem lub cytryną i odrobiną cukru. Powinna byc w smaku słodko kwaśna (ona sama w sobie jest słodka, ale czasem trzeba troszkę dosłodzić. Zimą nie ma takiej kapustki to właśnie kupuję pekińską i dokładnie tak samo robię i smakuje identycznie. Quote
Anette Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='yunona']Trzeba kupić młodą kapustkę (taką jeszcze zieloną lub pekińską większą) , poszatkowac i dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucić do garnka, posolić dodać łyżkę smalcu lub oliwy (co kto lubi) dolać z pół szklanki wody i dusić aż będzie miękka. Następnie zamiast zasmażki można delikatnie przesypywać mąką tak, żeby nie zrobiły się grudki to cały czas mieszać, dodać posiekany pęczek kopru takiego mocno pachnącego i doprawić do smaku octem lub cytryną i odrobiną cukru. Powinna byc w smaku słodko kwaśna (ona sama w sobie jest słodka, ale czasem trzeba troszkę dosłodzić. Zimą nie ma takiej kapustki to właśnie kupuję pekińską i dokładnie tak samo robię i smakuje identycznie.[/QUOTE] Patentu na pekińską nie znałam, dzięki. Widzę że się tu bardzo kulinarnie zrobiło :) Quote
wieso Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='yunona']Trzeba kupić młodą kapustkę (taką jeszcze zieloną lub pekińską większą) , poszatkowac i dodać 1 cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucić do garnka, posolić dodać łyżkę smalcu lub oliwy (co kto lubi) dolać z pół szklanki wody i dusić aż będzie miękka. Następnie zamiast zasmażki można delikatnie przesypywać mąką tak, żeby nie zrobiły się grudki to cały czas mieszać, dodać posiekany pęczek kopru takiego mocno pachnącego i doprawić do smaku octem lub cytryną i odrobiną cukru. Powinna byc w smaku słodko kwaśna (ona sama w sobie jest słodka, ale czasem trzeba troszkę dosłodzić. Zimą nie ma takiej kapustki to właśnie kupuję pekińską i dokładnie tak samo robię i smakuje identycznie.[/QUOTE] dzieki, az mi slinka poleciala :) jutro sobie zrobie :) Quote
Isadora7 Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 [quote name='yunona']No tak, zapomniałam, ale schabowy z kapustką młodą i koprem przejdzie gładko?[/QUOTE] W każdej ilości [quote name='wieso']zapytam cichutko, czy ja tez moge ? znaczy wpasc ?[/QUOTE] zbieraj się i nie trać czasu na pytania [quote name='yunona']Oczywiście, mili goście miło witani!!!![/QUOTE] potwierdzam, potwierdzam u yunony goście zawsze bardzo miło witani :):):) [quote name='Anette']Patentu na pekińską nie znałam, dzięki. Widzę że się tu bardzo kulinarnie zrobiło :)[/QUOTE] Nawet tłuczek się znajdzie jakbyś chciała kotleta wyklepać :evil_lol: [quote name='wieso']dzieki, az mi slinka poleciala :) jutro sobie zrobie :)[/QUOTE] zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia :cool3: Quote
Maupa4 Posted June 2, 2011 Posted June 2, 2011 [quote name='Toffi1']Nieładnie usuwać czyjeś posty. [/QUOTE] [COLOR=green][B]Proponuję zapoznac się z Regulaminem Forum. Zwłaszcza z tym jego punktem:[/B][/COLOR] [quote] [B]1. Moderator ma prawo[/B] a) [B]bez powiadomienia autora zarządzać [/B]wątkami, [B]postami[/B] i podpisami [B]które [/B]łamią regulamin[B],[/B]są nie akceptowane przez Administrację forumoraz [B]są źródłem konfliktów i sporów między użytkownikami. [/B][/quote] [COLOR=green][B]W związku z tym usunęłam kolejne 4 posty.[/B][/COLOR] [COLOR=green][B]Pozdrawiam.[/B][/COLOR] Quote
Toffi1 Posted June 2, 2011 Posted June 2, 2011 Dziwi mnie więc, czemu nie usuwaliście poprzednich postów, zwłaszcza tych które mnie obrażały i tak naprawdę można je podciągnąć pod KK (owszem, sprawdziłam). Usuwacie tylko posty, które są dla was niewygodne, czyli np. te mówiące, że pies był w stanie NIEADOPCYJNYM, ale żeby się go pozbyć, niektórzy to przemilczeli, mimo iż znali naszą sytuację. Pozdrawiam nadzwyczaj serdecznie :D:D:D:D:D:D:D [SIZE=4][COLOR=red]SZKODA TEŻ, ŻE MODERATOR NIE CZYTA ZGŁOSZEŃ[/COLOR][/SIZE], A TYLKO USUWA POSTY. Quote
yunona Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 Na razie przewietrzyło się na wątku i wreszcie spokój. A Pajdę prosimy o jakiś choć ochłap (wszystko przez to żarcie:) ) wiadomości z domeczku Toffisia. Quote
pajda Posted June 3, 2011 Posted June 3, 2011 Czekam na wiadomości od Toffiego. Państwo umówili się na fotki i wiadomości w końcu tygodnia, "...żeby się troszkę informacji uzbierało do przekazania...". Na pocztę zaglądam 10 razy dziennie. :) Na razie pusto... Quote
pajda Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Rozmawiałam z Państwem Toffiego, powiedzieli, że jest on niezwykle mądrym i kochanym stworzeniem. Pieknie bawi sie z nowo poznanym kolegą Kacperkiem- jamnikiem i swoją Sonią, której nie odstępuje, a zabawy z nią są 10 minutowymi treningami do upadłego. Toffi przekonuje się do ludzi, przepada za długimi spacerami z Panią (Pani boi się, że w tym tygodniu, mąż go przekupi bo wraca pierwszy do domu, a pani jest na druga zmianę). Toffi Pana zresztą już pokochał, razem jedzą, dają sobie buziaki na powitanie. Pan spędził wiele godzin leżąc, bawiąc i tuląc sie z Toffim na dywanie. W rozmowie Panstwo kilka razy powtórzyli, że mają czego żałować poprzedni właściciele, bo Tofffi nie jest zwykłym psem, lecz bardzo inteligentnym i pojętnym. Nauczył sie kazdego witać inaczej, jak kto sobie życzy: Panią wita usmiechem i radosnym merdaniem, Panu daje buziaki i podaje dwie łapki, a brata Pana (też na życzenie) obszczekuje - bo tak go sam nauczył. Jesli chodzi o posiłki to siadają razem: Pan, Sonia i Toffi i jedzą z jednego talerza. Pan uczy Toffiego, że musi być kolejność, bo Toffi sam zżera wędlinę ze wszystkich kanapek. Na spacerach jest najtrudniej, dużo stresu i lęków. Jeszcze Toffi szuka wśród spotkanych na dworze dziewczynek Zuzi, podchodzi do nich i wącha i daje się miło głaskać. Zasypiają wszyscy w łóżku, ale jak się spocą, psy razem idą na swe posłanie i śpią obok siebie. Do mnie Toffi już nie wróci, nie ma mowy, pokochali go bardzo, są nim zachwyceni. To jest: "nasz kochany Toffi" - powtarzali. Pani powiedziała, że nawet gdyby męża pokochał bardziej, to trudno i tak jest to jego -Toffiego dom na zawsze. Poprzedni właściciele niech żałują, że stracili tak mądrego, super psa. Quote
Isadora7 Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Pajda dziękuje za takie wieści :). Nie dzwoniłam, chciałam dać trochę czasu. Zaczynam być spokojniejsza. Quote
pajda Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 [IMG]http://i56.tinypic.com/11uhu2x.jpg[/IMG] Po zabawie: [IMG]http://i53.tinypic.com/ozmlf.jpg[/IMG] [IMG]http://i54.tinypic.com/20h21s7.jpg[/IMG] [IMG]http://i52.tinypic.com/qy69m8.jpg[/IMG] Z Panem: [IMG]http://i56.tinypic.com/r2ki7m.jpg[/IMG] Quote
pajda Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Po spacerze, byle odpocząć: [IMG]http://i56.tinypic.com/116uryc.jpg[/IMG] Toffi - myśliciel: [IMG]http://i53.tinypic.com/30xjyg4.jpg[/IMG] Quote
Sarunia-Niunia Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Nie, no!!! Toffiś jest po prostu UROCZY!!! Ależ Ci się trafił SUPER domek Maluchu!!! Ale Ty sobie na to w pełni zasłużyłeś!!! Oby tak dalej!!! Wszystkiego dobrego!!! Quote
wieso Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 cieszymy sie bardzo i przesylamy tysiace pozdrowien... Quote
zuzolina Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 aż się łza w oku zakręciła po przeczytaniu wieści z nowego domu:) super. oby tak dalej!!:D Quote
yunona Posted June 5, 2011 Posted June 5, 2011 Toffi trafił wreszcie do swojej przystani. Jest kochany , rozumiany i odpowiednio prowadzony. To prawdziwe szczęście i bardzo się cieszymy przesyłając moc pozdrowień jamniczych.:lol::multi: Quote
skallska Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 A nie mówiłam!!! ;) Toffi czekał na ten dom, to Ci Państwo byli mu zapisani :D Quote
Isadora7 Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Ja nie mogę się napatrzeć na oryginalność jego urody, moze to krokodylek po operacji plastycznej? Quote
JamniczaRodzina. Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Szczęśliwy psiak we właściwym kochającym domu.:loveu: Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.