Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pajda napisał(a):
Toffi kocha przeżuwać uszyska Pajdy, ale na szczęście robi to delikatnie:) Czasami spacerują tak razem po domu.:)

Do Toffiego przyjechali dziś Pańswo z Ożarowa z ośmioletnią jamniczką. Na początku Toffi był przestraszony, ale powolutku zbliżył się do Pani. Po dłuższym czasie i kilku smakołykach, bardzo ostrożnie i zerkając czy jestem blisko, zaczął się ośmielać w stosunku do Pana. Z jamnisią po zapoznaniu rozpoczął szaleńczą gonitwę i zabawę. Państwo są świadomi stanu psychicznego psa i rozumieją, że trzeba miłości, cierpliwości, czasu i pracy. Pomimo to, Toffi bardzo ich zachwycił. Mieszkają w bloku w Ożarowie, razem z mamą, która jest obecna w domu cały czas. Dotąd mieli dwa psy, kilka tygodni temu, ich ukochany Max odszedł. Bardzo chcieliby Toffiego na jego miejsce. Byli gotowi, pomimo nieufności i nieśmiałości Toffiego, zabrać go od razu.
Isadoro, telefon do tych Państwa, wyślę na PW, bo ten który wcześniej podałam czasami szwankuje. Bardzo prosili, żebym nie zwlekała i rozpoczęła sprawy formalne związane z adopcją jak najszybciej.
Czy jest ktoś z Ożarowa, kto mógłby odwiedzić ten domek?

o Ożarów Mazowiecki chodzi? Pracuję w Ożarowie, więc mogłabym się wybrać zbadać domek :-) mam doświadczenie z psami i z jamniorami, jestem po schroniskowej adopcji jamniora, gdybyście były zainteresowane moją pomocą poproszę o kontakt PW :)
kończę pracę ok 16-17 ale mogę podjechać i później jakby było trzeba

Posted

Bardzo dziekuję Trist_ano, Toffi pojechał do nowego domu.
Państwo przyjechali kolejny raz do Toffiego razem ze swoją jamnisią. Długo rozmawialismy, w tym czasie Pani zjednywała do siebie Toffiego smakołykami, głaskała go, wycałowała cały jego pyszczek. Potem odbył się spacer, po którym malutki razem z koleżanką wsiedli do samochodu i odjechali do domu.
Pani ma tydzień wolnego od pracy, chce w tym czasie zaprzyjaźnić się z Toffim.
Za 3 tygodnie przyjadą do mnie w odwiedziny.
Toffi wyjeżdżał ode mnie trzęsąc się jak galareta:(, oby malutki pokochał swoją Panią.
Schronisko - Kuna - pajda - na Ursynów - pajda - dom , już dość zmian.
Życzę ci maleńki, abyś potrafił zaufać jeszce raz i pokochać tych dobrych ludzi.
Było to najtragiczniejsze i najbolesniejsze rozstanie z psiną z DT.

Posted

cóż to za dobra wiadomość:) Faktycznie Toffik po takich przejściach zasłużył już na odpoczynek. Życzę mu żeby już nie musiał więcej wędrować:) no chyba że na wędrówki ze swoimi nowymi właścicielami i nową psią towarzyszką:)

Posted

Pajda ja nawet nie śmiałam się dzisiaj odezwać, zresztą też nie najlepszy dzień miałam. Ale po rozmowach z Państwem wierzę, że Toffik dobrze trafił. Będzie ciężko, bo Toffik został skrzywdzony. Również przez swoich braci mniejszych. W czasie swojego traumatycznego pobytu w domu z którego (na szczęście) wrócił był również pogryziony dwukrotnie przez psy (nie zdziewiłabym się po tym wszystkim jakby sie okazało zę więcej takich incydentów było).

Poza lękami: kapeć, podniesiony głos, facetów - lęk przed psami. Nawet nie chcę myśleć co jeszcze może się okazać. Państwo o wszystkim wiedzą, podjęli się jednak. Z całego serca życzę aby się udało. Aby u Toffika wymazać te 3 miesiące udręki (delikatnie mówiąc)

Posted

Hej
Obserwuje wątek Toffika i tak sobię myslę, że to będzie dobry dom dla maluszka. Ma towarzystwo "starszej siostry" -więc nie będzie sam w domu. Wydaje się,że i Państwo odpowiedzialni i "ujamniczeni". Jeśli maluchowi nowi Państwo okażą dużo ciepła i miłości wierzę, że jego złe wspomnienia i lęki miną. Trzeba tylko czasu, cierpliwości i duuuuuuuuuużo miłości. Czego nowemu Państwu i naszemu chłopakowi życzymy ;) Czekam z niecierpliwością na wieści i fotki z nowego domku.
Pajda -uszy do góry ;) Będzie dobrze, a TY byłaś najlepszym początkiem nowego zycia Toffika :) Trzymaj się cieplutko ;)

Posted

[quote name='wieso']oj, to trzymamy kciuki......
Isadoro, wejc prosze na http://www.dogomania.pl/threads/128157-Kredka/page24 tam sa zdjecia ciasteczek...tutaj nie chcialam zabrudzac :)....

Apetycznie to wygląda :):):)

To ja proponuję odczekać nawet z miesiąc i jak będzie wszystko ok zrobimy tort z okazji nowego życia Toffiego

[FONT=verdana][/FONT]Tort Psi
Ilość składników dowolna czyli dostosowana do gabarytów jubilata:
- pieczywo tostowe (miękkie lub inne bez skórki)
- pasztet podlaski
- żółty ser
- mortadela lub parówkowa
- szprotki na wagę
- gotowane warzywka (marcheweczki, pietruchy, brokułki, etc. w/g gustu)
- suszona bazylia
- masełko ewentualnie margarynka

Wykonanie:
Na tacy układamy odpowiednią ilość pieczywa (gabaryty!), następnie smarujemy pasztetem, posypujemy utartym serem, układamy pokrojona mortadelę lub parówkową - przykrywamy pieczywem
smarujemy pasztetem, sypiemy serek, układamy warzywka- przykrywamy. Czynność powtarzamy aż do skutku czyli wyczerpania produktów. Na wierzchu powinny znaleźć się kromki pieczywa posmarowane pasztetem. Szproty z bazylią i masłem ucieramy na gładką masę i smarujemy tort po bokach. Ewentualnie można pokruszyć psie suchary i obsypać nimi boki tortu. Wierzch dekorujemy w/g uznania materiałami przyswajalnymi przez psi przewód pokarmowy.

Posted

Ja ostatnio ćwiczę dietę dla psów. Chłopak ma padaczkę i w związku z tym po latach brania leków skutki w postaci tyczia. obie dziewczyny sa po sterylkach i tez tzreba pilnować, dlatego kolejna propozycja...

Ciasteczka jabłkowo-cynamonowe z otrębami (dla psów otyłych)
1 jabłko,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 białka z jajek,
1/8 szklanki z otrąb owsianych,
1/8 szklanki mąki owsianej,
1/4 szklanki chudego mleka,
Utrzeć jabłko (obrane i bez pestek). Włożyć do rondelka, dodać cynamon i dusić 10 minut (można dolać trochę wody).
Następnie wymieszać z resztą składników. Po ostygnięciu zmiksować. Nakładać łyżką na formę. Piec w piekarniku podgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Posted

.blueberry. napisał(a):
Isadora a masz jakiś fajny przepis tylko bez drobiu, mąki owsianej i kukurydzianej i jajek? :)

Wiem wiem wymagająca jestem :evil_lol:

a gdzieś chyba mam poszukam :)

Posted

A ja (jak wszystkie inne cioteczki) życzę Toffisiowi, żeby wreszcie zaznał miłości i domeczku!!! Prawdziwego domeczku!!!
Mocno trzymam kciuki za Niunia i z niecierpliwością oczekuję wieści z nowego domku.
Pajduniu! Uszyska do góry!!! Toffisiowi się uda!!! Mocno w to wierzę!!!

Posted

Są wieści od Toffiego:
Dom kompletnie zakochany w Toffim. Tak grzecznego, młodziutkiego psa, Państwo jeszcze nie spotkali. Pani powiedziałam, że to pies nie z tej ziemi, wyjątkowy i niespotykanie inteligentny. Toffi ma miejscówkę w łóżku Państwa, ale pogardził nią, bo uznał, że za ciasno i za duszno: Pan, Pani, sunia Sonia, a on gdzie? Dopiero jak Pan wstał, Toffi rozciągnął się jak struna na pół łóżka i długo jeszcze spał z Panią. Wcześniej na kolację Pan zjadł bułkę z masłem, a Toffi i Sonia szynkę z serem żółtym. Dziś w ciągu dnia Toffi wcinał kotlety swoje i Soni. Mieszkająca z Państwem Mama, od razu wiedziała jak go przekupić - kotletami własnej roboty. ;)
Po raz pierwszy, kiedy Pani wróciła ze sklepu, Toffi powitał ją radosnym merdaniem i uśmiechem (cudnie marszczy lewą stronę wargi...). Sonia nigdy nie wychodzi ich witać, więc Pani była zachwycona tym, że wreszcie prawdziwy pies w domu, który cieszy się na jej powrót. :)
Powiedziała, że jeszcze mnie nie odwiedzą, bo Pani bardzo chce, żeby Toffi tylko ją kochał, a nie mnie. :)
W ciągu dnia Toffi obserwuje Sonię, uczy się od niej, szaleje tak jak wcześniej z Pajdą. W domu Toffi zachowuje czystość.
Pani mówi, że Toffi to myślący pies, który leżąc na łóżku jak Król Lew, obserwuje domowników (dużo im się przygląda) i zapoznaje się z codziennym rytmem dnia domu. Jedynie na spacerach jest różnie, łatwo się płoszy, gdy usłyszy krzyk, hałas lub szczekającego psa. Dużym łukiem omijają na spacerach "niebezpieczne" miejsca, by nie narażać go na stres. Jednym słowem Toffi - pies nie z tej ziemi, trafił do ludzi, również nie z tej ziemi. Pani Toffiego ma też nieziemskie poczucie humoru.
Wierzę, że Toffi staje się szczęśliwy, dlatego, że w tym domu przybył nie tyle pies, co członek rodziny.
Zdjęcia będą pod koniec tygodnia.

Posted

Pajda przeczytałam to na wydechu, potem jeszcze raz i jeszcze raz. Jeszcze trochę i miejmy nadzieję zupełnie będzie można uff powiedzieć. Toffik jest mądrym psiakiem i wyczuł nieograniczone pokłady empatii u Swojej Rodziny. Psy maja instynkt, który u nas ludzi zanikł gdzieś na etapie rozwoju. Doskonale wyczuwają fałsz, skrywane zło.

Moja Ruda nie tolerowała jednej osoby u mnie. Teoretycznie było wszystko ok. osoba miła, grzeczna... a Ruda warczała, albo się chowała. No miła nie była. Po pewnym czasie okazało się, że ta osoba to faryzeusz, wredna aż szkoda gadać. I jak tu nie wierzyć psu.

Wielki Szacun i Czapki z głów dla Rodziny która adoptowała Toffiego. Wiedzieli o wszystkim, że był dręczony, że był pogryziony, że ma syndrom psa zastraszonego a jednak podjęli się.

Posted

Serce się raduje! Łza się w oku kręci! Ze szczęścia oczywiście:):):)...
Jak cudownie czyta się takie wiadomości...
Toffisiu! Jak dobrze, że masz TAKI DOMEK i TAKICH PAŃSTWA!!! Powodzenia i wiele, wiele miłości dla wszystkich domowników!!!
Pajdo! Myślę, że już lepiej w Twoim serduchu, prawda?

Posted

Prawda, prawda:)
Kiedy słyszałam w czasie rozmowy telefonicznej jak Pani rozmawiając ze mną, mowiła też do Toffiego miłe, ciepłe i takie dobre słowa, tak go pieszczotliwie nazywała,... to po prostu ulga i nadzieja, że będzie dobrze,

Posted

[quote name='Maupa4']Wątek został zmoderowany.

Rano usunęłam 3 posty, teraz - 28.

Pozdrawiam.

Bardzo serdecznie dziękuję, bo już mi się odtrolowujące przepisy kończyły a w końcu to wątek Toffiego.

Posted

Wreszcie lżej się zrobiło u Tofficzka i na wątku i w życiu. Toffiniu obyś zaznał jak najwięcej szczęścia i miłości w nowym domku i jak Pajda relacjonuje mamy już pierwsze bardzo rokujące wieści. Uściski od czarodziejów:multi::loveu:

Posted

Z relacji Pani: "Toffi lubi Pana, a najbardziej wtedy kiedy wyjdzie już do pracy,
zdystansowany jest też w stosunku do brata Pana".

Ale miałam okazję poznać ich obu i sądzę, że to ludzie, których Toffi będzie jeszcze uwielbiał.