Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

BALBINKA - cudowne, prześliczne psie dziecko. Domki zapewne ustawiałyby się w kolejce, gdyby nie mały ... defekt. Mała ma skrzywioną przednią, lewą łapkę. Miała robione już badanie RTG i najprawdopodobniej urodziła się już z taką skazą.
Do mieleckiego schroniska trafiła w listopadzie 2010, jako 3 miesięczne szczenię.
Obecnie, malutka po kilku miesiącach po zabiegu i rehabilitacji wróciła do pełni formy. Łapka została naprostowana, choc nigdy nie będzie zupełnie prosta. Niemniej Balbinka biega i bawi się jak prawdziwy szczeniak. To bardzo energetyczna sunia, która poszukuje dośc aktywnego domku.

Mała ma obecnie ok roczna sunia, waży ok 5 kg :)

01.07.
Po wielu miesiącach po zabiegu łapki, Balbinka nareszcie doszła do formy, a dzis została wysterylizowana. Zabieg został wykonany w czas, ponieważ stwierdzono u małej początki ropomacicza. Na całe szczęście sunieczka jest już po zabiegu i czuje się dobrze. Teraz tylko własnego domku jej życzymy!

21.01.
Balbinka już u Murki w hoteliku. Jest super słodką i przekochaną sunią, która uwielbia dzieci.
Na dniach będzie diagnozowana w klinice w Lublinie. Mamy ogromną nadzieję, że uda nam się pomóc malutkiej.

Przedstwiam Państwu BALBINKĘ

A tak wyglądała łapka małej przed zabiegiem:

W chwili obecnej BALBINKA jest w hoteliku u Murki!

Proszę, POMÓŻY BALBINCE!!!

• Replies 729
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pamiętajmy o jednym- kaleki pies czy kot nie zdaje sobie sprawy ze swojego "defektu". Żyje normalnie, inaczej stawia łapę, utyka, nie widzi, nie słyszy, ale żyje normalnie- jego kalectwo przeszkadza tylko ludziom!
Piszę to jako właścicielka psa na 3 łapach i z uszkodzonym kręgosłupem. Mój 2 pies jest fizycznie całkowicie zdrowy, ale... ktoś go skrzywdził jak był szczeniakiem (zapewne brały w tym udział dzieci!!!!)- ślady w psychice są do dziś, moja córka ma już 2 i pół roku, a on nadal nie może się do niej przekonać :( Za to 3-łapek kocha ją całym sobą! I wszystkich dookoła. Biega, szaleje, po prostu utyka- czy rzeczywiście jest kaleką?

Balbinka to jeszcze dziecko- dobrze, gdyby szczenięctwo spędziła poza schroniskiem.

Posted

Eloise, u suni bardziej chodzi o to, że stawiając ta łapkę tak wykrzywioną, może ją sobie urażac. Ja niestety nie wiem, jak ona ją stawia, ale po zdjęciach wygląda na to, że wykrzywia ją dośc mocno. Sądzę, że jeśli jest szansa, by mała mogła chodzic normalnie, to trzeba spróbowac, tym bardziej, że Balbinka jest młodziutka i ma na pewno bardzo duże szanse. U dorosłego psa nie próbowałabym nic zmieniac, ale u niej zdecydowanie tak, jesli jest na to szansa.

Posted

Zapytam Pania Ize o Balbinke. Z tego co pamietam z rozmow, bylo robione RTG i dr Tomek stwierdzil, ze to jest wrodzone. Mozna by zoperowac ta nozke, ale miesiac musialaby mala byc w gipsie.

Wstawiam najnowsze zdjecia kochanej Balbinki :D Mala biega, gania, rozrabia z psami na swietlicy.

Tutaj troche widac ta lapke biedna

Posted

Kasiadaffik, Pani Iza mowila, ze mozna by lapke zrobic, ale raczej nie w warunkach schroniska. Tomek robil badania i sa RTG na plytce jakby cos.

To jeszcze dwa zdjecia slodzizny :Iloveyou: Mala Balbinka jest przekochana.

Posted

Ja od zamojskiej Szansy z podobną łapką.
Balbinka śliczna:loveu:
Moze warto rozwazyc konsultację u specjalisty...
Nasza Szansa ma juz operację za sobą, mamy nadzieję, ze będzie dobrze.

Posted

Trzeba by podpytac, czy podołają, bo wiadome jest, że jesli będzie miała unieruchomiona łapkę, to niestety ale i jej swobodę ruchową trzeba by było ograniczyc, a to nie jest takie proste przy młodym, ruchliwym psie.
My swoją drogą porozglądamy się w Łodzi lub ... okolicach ;). Może uda się coś wynaleźc.

Posted

Spójrzcie na moją tymczasowiczkę Pixi.

Wyglądało to fatalnie. Nie wiem co jest tej małej ale okazało się,że u Pixi to scięgna i pomogły masaze i naciąganie łapki . Teraz Pixi skacze jak sarenka i łapy są proste. Warto walczyć o malucha.

Posted

Możemy przyjąć sunię... czas nagli, a szukanie innego miejsca przedłuży jej oczekiwanie.
Damy jakoś radę. Miejsce w domu się znajdzie. Na razie zabiegi innych psiaków są w zawieszeniu, więc trzeba korzystać ;)