Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Może jakby Gallegro jechał i zechciał po mnie wstąpić to i ja bym się zjawiła, inaczej nie dam rady niestety :shake: Choć jak zawsze baaardzo bym chciała..

Posted

Folen napisał(a):
Może jakby Gallegro jechał i zechciał po mnie wstąpić to i ja bym się zjawiła, inaczej nie dam rady niestety :shake: Choć jak zawsze baaardzo bym chciała..

Folen, a skąd miałbym Cię zabrać? Jeśli z domu to może być problem. Jeśli z Wawy to nie ma problemu. Dokładny "rozkład jazdy" będę znał w czwartek.
Na spotkanie stawię się na 99% (mam nadzieję, że mój limit nieszczęść na razie się wyczerpał :shake:).

Posted

srednia buda ( zdjecia - str.167) ma wymiary: 60 (front)x 90 (gleb.)x 95 wys. Bedzie roznila sie od tej na zdjeciu dachem: bedzie pokryta papą, a dach bedzie siegal blizej ziemii o jakies 30 cm -wtedy latem bedzie troche cienia, a i boki budy beda troche chronione przed opadami.
Buda bedzie miala nozki, bedzie pomalowana impregnatem do drewna ( ta na zdjeciu to wersja testowa, jeszcze nie byla dokonczona jak przyjechalysmy). Deski laczone sa w felc - co znaczy, ze nawet jak sie deski rozeschną to szpar i tak nie bedzie. DObrze mowie, Gallegro?
Buda jest ocieplana styropianem z goru,dolu,bokow - oprocz sciany z "wlazem".
Cena (bez rachunku): 300,-zl

Z bud ktore ogladalam - te sa najsolidniejsze. TO nie jest zadna produkcja tasmowa, starszy pan robi je w swoim warsztacie i zna sie na tym co robi.
Zrobi tygodniowo 4-5 bud.

A tak na marginesie - wlasnie rozmawialam z Kierowniczka - na gwałt potrzebuje ocieplanych bud, bo ma zgloszonych 6 psow do zabrania do schronu, ale NIE MA dla nich bud. Wsród tych 6 psow jest podobno piekna sunia, ktora sie wkrotce oszczeni ...a teraz koczuje na klatce schodowej, gdzie ją dokarmia jakas pani:shake:

Posted

Moska, te ceny to stolarza z Wegrowa, mysle ze juz z Vatem (ale o to nie pytalam, bo mnie zaskoczyla cena, wydawala mi sie ciut wysoka, wiec stracilam mowe ;-) )

Jesli chodzi o izolacje, to bardzo sie zastanawiam nad paroma sprawami:
1. co daje zaizolowanie trzech scian, jesli czwarta jest niezaizolowana i w dodatku ma wejsciowa dziure?
2. jakiej grubosci sa deski w tej budzie z Miedzylesia? I czy sa impregnowane?
3. Jakiej grubosci jest dach?
4. Jesli chodzi o szerszy daszek - moj maz slusznie zwrocil uwage, ze wiekszy dach moze w ciagu wichury sfrunac (w ten sposob zwialo nam dach z domku dla owiec). Wiec moze lepiej zrobic uchwyty, do ktorych latem mozna by przyczepiac prosty daszek? Wegrowskiemu stolarzowi pomysl sie podobal, ale napewno trzeba by to dopracowac.

Przyznam ze mam mieszane uczucia co do bud - przy duzym mrozie zadna izolacja nie pomoze. Jedyne co jest potrzebne to oslona od wiatru i sloma - a czy jest to gruba deska czy dwie cienkie i styropian miedzy nimi - nie ma znaczenia, tak dlugo jak wiatr nie bedzie wlatywal przez szpary.

Te z Was ktore ogladaly budy u wegrowskiego stolarza - czy pamietacie jakiej byly grubosci?
I jakiej grubosci jest dach?

Buda nie bedzie cieplejsza niz jej najcienszy element.....

Posted

xxxx52 - opis bud i zdjęcia masz stronie 167.
gallegro, jeśli zechcesz być naszym prezesem (jako mężczyzna oczywiście :-)) to " panie prezesie , melduję wykonanie zadania " ;-)
600 poszło na konto stolarza . Mogę wkleić dowód wpłaty , żeby nie było, że sobie buty kupiłam....Oczywiście nie kupiłam, a kupuję od prawie miesiąca. Jak spadnie śnieg to będzie po kłopocie, bo na zimę mam :-)

Posted

Osiolku myślę , że izolowanie ściany w której i tak jest otwór też niewiele da a koszty będą większe ...
Z tego co wiem to wszystkie budy mają być impregnowane (z Węgrowa i te z Międzylesia)...
Mośka nie napisała, że nie są wysuszone ale wiadomo, że nie jest to tworzywo sztuczne i pod wpływem czynników zewnętrznych bedzie "pracowało"...

Posted

Niestety juz uciekam z netu ale tylko slowo komentarza:
deski sa wysuszone, beda tylko potraktowane impregnatem, zeby nie chlonely wilgoci.

Ja tam bym nie liczyla mocno na stolarza z Wegrowa - robi 6 podwojnych bud juz 4 tygodnie i w tym tygodniu maja byc skonczone.

I blagam, nie ogladajmy teraz tych bud pod lupa- bo lepszy taki dach nad glową niz 2 okna - (widzialam taki obraz w sobote, mieszka tam pies podobny do rotweilera z krotka sierscia):shake: Zaufajmy stolarzom plizzzzzzzz

Posted

uf,uf ;-)
Ja też bym nie dopatrywała się już drobiazgów. Wierzę, że dziewczyny wybrały starannie , bo porównywaly różne oferty.
Olga, ja dzisiaj przez czysty przypadek ( kierowca autobusu pomylił droge i zamist skręcić to pojechał prosto) widziałam te budy , o których kiedyś mówiłaś. Postaram się sprawdzić je ale raczej nie w tym tygodniu...

Posted

Gallegro jeszcze nie wiem na 100%, ale raczej będę w Wawie, chyba, że uda mi się zaplanować podróż Dropka do radomia (muszę z nim jechać), to będę w Wawie. A czy po spotkaniu będziesz Gallegro wracał do Siedlec?

Posted

Moska, ja nie ogladam tych bud pod lupa, tez uwazam ze potrzebny jest dach nad glowa dlatego tak nudze ;-)

Stolarz z Wegrowa nie spieszy sie, bo mu sie to nie oplaca, za te cene - on jest fantastyczny ze wogole te budy zrobil - wlozyl swoja prace za darmo, naleza mu sie ogromne podziekowania!!!!!!

Jesli by robil kolejne budy, to bylaby to zwykla robota na zamowienie.
Nie wiem ktore sa lepsze, nie widzialam i nie macalam - ale lancuch nie jest silniejszy niz jego najslabsze ogniwo, nic nie pomoga ocieplane sciany jesli jedna bedzie cieniutka - wiec moze robic ja (te sciane) z grubych desek?

Ja bardziej wierze w grube dechy niz w cienkie deski ze styropianem miedzy....

Posted

Folen napisał(a):
Gallegro jeszcze nie wiem na 100%, ale raczej będę w Wawie, chyba, że uda mi się zaplanować podróż Dropka do radomia (muszę z nim jechać), to będę w Wawie. A czy po spotkaniu będziesz Gallegro wracał do Siedlec?

Chyba w jednym przypadku miało być nie będę w Wawie ?
Sczegóły odnośnie powrotu będę znał w czwartek. Szczegóły ew. ustalimy na PW, żeby nie zaśmiecać wątku.

Posted

Racja, miało być nie będę, ok, szczególy na pw..
Zapraszam do aktualności na stronkę, jest jeden "news".. i mam nadzieję, że już po weekendzie będzie tam fotorelacja z dostarczenia bud dla psiaków.

Posted

Widziałam, super !
Tylko mam prośbę...baaardzo proszę o wzmiankę o akcji w mojej szkole (dostarczę materiał na piśmie i w fotkach ):modla:
Dzieciaki znają adres stronki i byłoby im miło gdyby mogły się zobaczyć ;)

Posted

Aniu, dostarcz materiały i będzie cały "news" o akcji w szkole.. A o tym wybieraniu najlepszych prac przez niezawisłe jury :evil_lol: nie wiedziałam jak napisać, więc jeśli mi podpowiesz to dodam ;)

Posted

Mośka napisał(a):
Dzieki Aniu, masz namiary na pw.

A zatem: 2 srednie budy dla Ani i 1 duza :loveu:
Kto chce zasponsorowac pozostale: 3 srednie budy??:razz:

Mośka: Ja-dopiero teraz po robocie przy kompie, zdązyłam?.
Po konsultacji jest decyzja.Dla schronu w Węgrowie jedna duża od loteryjnych dzieciaków z Grodziska plizzzzzzzzz...poproszę o namiary na pw- wpłacę (ja-tak jak AniaW muszę się rozliczyć z zebranych funduszy).

Posted

Ania W napisał(a):
Bea wysłałam ci namiary od Mośki. To znaczy , że wy resztę przeznaczacie na tę studnię?

Dziękuję AniuW (jutro wpłacę tylko ile? Mośka napisała, że bez rachunku duża buda kosztuje 350 zł a na rachunek ile?).
Tak, celem loterii była WODA dlatego ,,reszta" pójdzie na zakup tych 3 kręgów i czegoś tam (kołowrotu?) co jeszcze trzeba będzie zkupić (czekam na info od Gallegro)-oczywiście zakupię też na rachunek (za robociznę myslę, że P Zenek wystawi mi zwykłe pokwitowanie i to wystarczy w tej sytuacji).

Posted

Folen napisał(a):
Aniu, dostarcz materiały i będzie cały "news" o akcji w szkole..

Folen, ja z góry z prosbą w tym samym temacie-bo ja też (w swoim czasie) poproszę o zamieszczenie na stronie podziękowania dla szkoły w Grodzisku (może w paru zdaniach też opiszemy i tą zbiórkę-loterię...OK? (poproszę Jolę o materiały)

Posted

Folen napisał(a):
Bea no jasne, że o akcji w szkole w Grodzisku też będzie, tylko tak jak powyżej - fotki + tekst poproszę.

Super, dzięki z góry :loveu: (jak dostanę materiały od Joli-wyślę do Ciebie).

AniuW OK i dzięki:loveu: .
Mośka: Poniewaz rachunek to nie faktura- wpłacam 350 zł jutro (i zamawiam jedną dużą budę).
Rachunek: Na Szkołę Podstawową Nr1 im H Sienkiewicza w Grodzisku Mazowieckim :p i od szkoły pójdzie jutro wpłata na konto stolarza.