Korenia Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 http://img844.imageshack.us/img844/7008/20100927792.jpg Do czego to doszło, że szczeniaki na kilogramy sprzedają ;) Co do przepukliny - na razie nic nie jest do zrobienia ;) Jak maluch podrośnie sporo, a jego wiek będzie się liczyć w miesiącach, a nie w tygodniach to trza będzie skonsultować z wetem. Quote
Basia1244 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Śliczne te kluski :) dobrze ,że taka mamkę świetną znalazły :) Quote
Poker Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Kupiłam komplecik za 19.90 na Biskupinie. Czekam na męża wieczorkiem , po 19.30. Quote
BIANKA1 Posted September 27, 2010 Author Posted September 27, 2010 Poker napisał(a):Kupiłam komplecik za 19.90 na Biskupinie. Czekam na męża wieczorkiem , po 19.30. Dziękuję :loveu: Trudno było znalesć ten sklepik ? Quote
wiga138 Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Za dwa dni wracam z urlopu i do tego wątku :) Quote
go-ja Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Fajne szczeniaczki :) Dziękujemy za nowe zdjęcia :) Pani Bianko, posyłam mail z zapytaniem co się jeszcze przyda. Quote
Gosiara Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Trzymam kciuki za szczeniorki i za Ciebie Bianko żebyś miała siły!:) Quote
halbina Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 to ja zaklepuję biszkopcika i łaciatka... Quote
BIANKA1 Posted September 28, 2010 Author Posted September 28, 2010 halbina napisał(a):to ja zaklepuję biszkopcika i łaciatka... Nie ma sprawy . Sa 2 łaciatki . Jeden w kropki , a drugi w paski . Chyba parka . Nawet nie mam czasu zapamiętać :shake::shake: Ja już pisałam , że ja to głównie w kociakach jestem . Takie małe szczeniaki mam 3 raz . I mam kłopot z ich karmieniem . Nie to , żeby nie chciały jesc . One teraz już wypijają 200 gram na karmienie .Zresztą nie mam pojęcia ile powinny :oops::oops: Kociaki maja różną manierę ssanie , całymi miotami . Sa mioty które pięknie i spokojnie jedzą , ale są i takie , które okropnie przy ssaniu drapią . Te szczeniaki zachowuja się przy ssaniu jak nawiedzone . Zawsze drze sie czarny , i to znak , że pora karmić . No i zaczyna się . Nie można im wcisnąc smoczka , miotaja sie , wrzeszczą , smoczek sika na wszystkie strony , ja celuję po palcu , no udało się . I tu ciekawostka . Mojego palca obejmuja językiem bez problemu , ale smoczka prostego "o" już nie . Natomiast jak włożę jakimś cudem na siłe , to ssą ale miotają się na wszystkie strony , stękają , szarpią smoczka , bańki im noskami lecą , no tragedia :shake: Na wszystkich butelkach czy smoczkach tak jest . Dziurki przepaliłam maleńkie , ledwie kapie , a im leci noskami . Niemowlece smoczki mają już kupne dziurki , mam taki silikonowy wolny , ale nie dają rady . Przy czym po zacietej walce zjadają posiłek i śpią . Nie denerwuje mnie to , tylko się zastanawiam , dlaczego tak sie dzieje . Każdy dostaje odpowiednio ciepłą porcję mleka , mleko psiowe jeszcze od Ulv z wygranej z krakvetu miałam 4 puszki i czekały . Mlekiem tej samej firmy karmiłam kociaki , i nic się nie działo . Nie moge pojąć w czym rzecz :shake::shake: Mają taką maniere , czy coś się dzieje . Quote
AniaDance Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 Napisz prosze na piv [email protected] chętnie pomoge ;-) Quote
BIANKA1 Posted September 28, 2010 Author Posted September 28, 2010 [quote name='AniaDance']Napisz prosze na piv [email protected] chętnie pomoge ;-) Chętnie napiszę , ale co mam opisać ? Bo napisałam w poście wyżej jaki mam kłopot . Jeszcze jakies spostrzeżenia mam opisać ? Na szczeniakach to ja kiepsko się znam . Na co mam patrzeć ? Quote
2411magdalenka Posted September 28, 2010 Posted September 28, 2010 wszystko z maluchami ok? ze wspaniałą mamką również? :) Quote
BIANKA1 Posted September 28, 2010 Author Posted September 28, 2010 2411magdalenka napisał(a):wszystko z maluchami ok? ze wspaniałą mamką również? :) No tak różnie jest . Trudno je nakarmić i jedno jakieś słabe jest . Nie chce wcale jeśc . Quote
ewtos Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Bianka 1 - jeśli chodzi o tego szczeniaczka z przepukliną to znalazłam taki artykuł Postępowanie: Małe przepukliny pępkowe nie wymagają żadnej interwencji lekarskiej, u młodych szczeniąt można przykleić na pępku plastrem guzik lub zwinięty kawałek gazika. Duże przepukliny pępkowe wymagają zabiegu chirurgicznego, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo uwięźnięcia jelita, a także zwiększone ryzyko urazu. Zabieg polega na odprowadzeniu zawartości przepukliny oraz zamknięciu wrót. Zabieg przeprowadza się najczęściej u zwierząt powyżej 2-3 miesiąca. Rokowanie: Pomyślne Autor artykułu: lek. wet. Maja Ingarden Quote
BIANKA1 Posted September 29, 2010 Author Posted September 29, 2010 Dzięki , poszukam plaster i postaram sie jakoś umocowac . Quote
Diuna B. Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Odnośnie zachowania maluchów przy karmieniu,to one się jeszcze uczą ssać .To normalne przy wprowadzaniu smoka.Moje maluchy też tak szalały,ale nie robiłam sobie nic z tego.Za parę dni ,jak się nauczą dobrze doić butlę ,to się uspokoją. Quote
BIANKA1 Posted September 29, 2010 Author Posted September 29, 2010 A może im zęby idą :roll:Zauważyłam , że one przygryzają smoczka , przekładają go z jednej strony na drugą , trą szczękami , a jeden przygryzł mocno smoka , i tak szarpnął , że wyrwał mi butelke z ręki :evil_lol: Aż się wystraszyłam :evil_lol: Butelka poleciała jak piłka na podłogę . Silne toto , i wielkie . Już nie wyjmę ich jedna ręką , nie obejmę spaślaka :lol: Możliwe , żeby już im szły zęby ? Quote
Diuna B. Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 A pewnie że możliwe,zwłaszcza,że w sumie nie wiadomo ile dni mają.Daj im palec do ssania,to od razu poczujesz,czy im zęby idą. Quote
BIANKA1 Posted September 29, 2010 Author Posted September 29, 2010 Diuna B. napisał(a):A pewnie że możliwe,zwłaszcza,że w sumie nie wiadomo ile dni mają.Daj im palec do ssania,to od razu poczujesz,czy im zęby idą. OK , Przy następnym karmieniu zaryzykuję :evil_lol: Quote
LILUtosi Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Bianka, jak ja miałam szczeniory ze schronu to też nie chciały z butelki. Na początku karmiłam strzykawką a później nalewałam na spodek i one nauczyły się same chlipać. Cieszyłam się z tego bo miałam 10 x mniej roboty a ile więcej czasu. Quote
go-ja Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Pani Bianko - dzisiaj jedna osoba z facebooka (bo tam też promuję szczeniaczki) napisała mi, że wysłała mleko :). A ja wysłałam maila z zapytaniem jakie mleko mam kupic :) Quote
Edi100 Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Bożenko, co prawda mamy do siebie 12 km, ale może rowerem bym dała radę podjechać, żeby przy karmieniu pomóc. Inaczej nie mam jak:( W Żmigrodzie jest dr Karolina, gdyby wet był potrzebny. Quote
BIANKA1 Posted September 30, 2010 Author Posted September 30, 2010 Edytko kochana , no coś Ty . 12 km w jedną strone pedałować :shake: Dam radę .Małych dzieci nie mam , nigdzie się nie spieszę , a po nocach w moim wieku i tak się nie śpi :evil_lol: Wczoraj padłam już o 20 godz. Jak się darły to je nakarmiłam i jeszcze załapałam się na Hausa :evil_lol: . 2 nie dojadły , to o 2 je dokarmiłam , przed 6 głodne były tylko 3 . Jak się rozwidni pójdę wypuścić i nakarmić drób i potem nakarmię re , co wcześniej nie chciały jeść . A co tam :lol: Zębów jeszcze nie sprawdzałam , bo nie było jak w nocy . Dzis zobaczę . LILUtosi , ja tam wolę tak jak dzieci , sama nakarmic . Może to trwa dłużej , ale za to jest czyściej , i mam pewnosć że zjadły :cool3: Zresztą to ich niemowlęce prawo ssać jak najdłużej . :lol: go-ja , dziękuję . Jak dojdzie dam znać :lol: Mleczka chyba powinno już starczyć . Co prawda na ten moment mam ostatnią puszke , ale czekam na dostawę od Figi , Poker i Ulv . Dzis albo jutro powinno dojść . Nie wiem w jakiej ilości , jak się zorientuję , to przeliczę i dam znać , czy jeszcze kupować mleko , czy składać na starter . Starter 10 kg kosztuje około 170 zł . To wystarczy bez problemu . Jak narazie mam 28 zł z bazarku Pucki . Jak nie dozbieram całej sumu do czasu jak będzie potrzebny , to kupię worek 2 kg , ale on kosztuje ponad 60 zł , to tak trochę bez sensu :shake: Jak zaczną jeść coś treściwszego , to mam kleik ryżowy 2 opakowania , to chyba starczy . Mały czarny już zaskoczył po antybiotyku , dziś powinien dostać drugą dawkę , bo antybiotyk jest co 72 godziny . Na wieczór mu dam , to będzie w sumie 6 dni . Ręcznik którym przykrywam pudło kropie 2 razy dziennie psiowymi feromonami , a jak alkohol wyleci i już nie śmierdzi , to je nakrywam . Kociętom kropie zawsze pieluszkę i daję do wtulania . Oczywiście mam feromony psie i kocie , a nie jedne dla wszystkich .Odkąd tak robi e, czyli od ponad 2 lat , mam mniejsze problemy z odchowem szczylków . To tyle porannej relacji , idę zająć sie ptakami :lol: Quote
wiga138 Posted September 30, 2010 Posted September 30, 2010 Bianka, Co na dziś jeszcze potrzebujesz ? Quote
BIANKA1 Posted September 30, 2010 Author Posted September 30, 2010 [quote name='wiga138']Bianka, Co na dziś jeszcze potrzebujesz ? Właśnie odebrałam 2 paczki . Jedną od tej Pani , co pisała go-ja i druga od Figi . Podkłady są , mleko i małe butelki ze smoczkami . Jak TZ przywiezie mleko od Poker i Ulv , to podliczę i przecałkuję na ile starczy .Porozdzielam mleko firmami i będę wiedziała jak podawać . Myślę , że mleka powinno wystarczyć . Brakuje startera , nie mam ani grama .Startera powinno byc 10 kg , bo zgodnie z tabelą , na jednego duzego 4tyg szczeniaka potrzeba ok 10 dkg dziennie . to by na jakies półtora tygodnia chyba było Natomiast mleka ludziego dla kota daje się 2xwięcej jak dla dziecka , a dla szczeniaka 1,5 -czyli jakies 25 gram x100ml czyli paczka 25 dkg na litr . Czyli puszka wystarcza na 2 litry , dobrze liczę ? One teraz pija około 150-200gram na karmienie czyli tak średnio puszka dziennie na ten moment . Jako że zużycie będzie wzrastać , to tak uśredniając trzeba policzyc na cały czas trwania karmienia mlekiem 3 pół kilowe puszki na 2 dni . Czyli to co mam w tej chwili , powinno mi wystarczyć na miej więcej tydzień . Trudno sie tak liczy , bo szczeniaki są zwykle różnej wiekości . Dla kotów liczy sie łatwo , bo koty są zawsze takie same . Quote
Recommended Posts