Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 701
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

halbina napisał(a):
to ja zaklepuję biszkopcika i łaciatka...

Nie ma sprawy . Sa 2 łaciatki . Jeden w kropki , a drugi w paski . Chyba parka . Nawet nie mam czasu zapamiętać :shake::shake:

Ja już pisałam , że ja to głównie w kociakach jestem . Takie małe szczeniaki mam 3 raz .
I mam kłopot z ich karmieniem . Nie to , żeby nie chciały jesc . One teraz już wypijają 200 gram na karmienie .Zresztą nie mam pojęcia ile powinny :oops::oops:

Kociaki maja różną manierę ssanie , całymi miotami . Sa mioty które pięknie i spokojnie jedzą , ale są i takie , które okropnie przy ssaniu drapią .

Te szczeniaki zachowuja się przy ssaniu jak nawiedzone .
Zawsze drze sie czarny , i to znak , że pora karmić . No i zaczyna się .
Nie można im wcisnąc smoczka , miotaja sie , wrzeszczą , smoczek sika na wszystkie strony , ja celuję po palcu , no udało się .
I tu ciekawostka . Mojego palca obejmuja językiem bez problemu , ale smoczka prostego "o" już nie . Natomiast jak włożę jakimś cudem na siłe , to ssą ale miotają się na wszystkie strony , stękają , szarpią smoczka , bańki im noskami lecą , no tragedia :shake:
Na wszystkich butelkach czy smoczkach tak jest . Dziurki przepaliłam maleńkie , ledwie kapie , a im leci noskami . Niemowlece smoczki mają już kupne dziurki , mam taki silikonowy wolny , ale nie dają rady .
Przy czym po zacietej walce zjadają posiłek i śpią .
Nie denerwuje mnie to , tylko się zastanawiam , dlaczego tak sie dzieje .
Każdy dostaje odpowiednio ciepłą porcję mleka , mleko psiowe jeszcze od Ulv z wygranej z krakvetu miałam 4 puszki i czekały . Mlekiem tej samej firmy karmiłam kociaki , i nic się nie działo .
Nie moge pojąć w czym rzecz :shake::shake: Mają taką maniere , czy coś się dzieje .

Posted

[quote name='AniaDance']Napisz prosze na piv [email protected] chętnie pomoge ;-)
Chętnie napiszę , ale co mam opisać ? Bo napisałam w poście wyżej jaki mam kłopot . Jeszcze jakies spostrzeżenia mam opisać ? Na szczeniakach to ja kiepsko się znam . Na co mam patrzeć ?

Posted

2411magdalenka napisał(a):
wszystko z maluchami ok? ze wspaniałą mamką również? :)

No tak różnie jest . Trudno je nakarmić i jedno jakieś słabe jest . Nie chce wcale jeśc .

Posted

Bianka 1 - jeśli chodzi o tego szczeniaczka z przepukliną to znalazłam taki artykuł

Postępowanie:
Małe przepukliny pępkowe nie wymagają żadnej interwencji lekarskiej, u młodych szczeniąt można przykleić na pępku plastrem guzik lub zwinięty kawałek gazika.
Duże przepukliny pępkowe wymagają zabiegu chirurgicznego, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo uwięźnięcia jelita, a także zwiększone ryzyko urazu. Zabieg polega na odprowadzeniu zawartości przepukliny oraz zamknięciu wrót. Zabieg przeprowadza się najczęściej u zwierząt powyżej 2-3 miesiąca.
Rokowanie:
Pomyślne
Autor artykułu:
lek. wet. Maja Ingarden

Posted

Odnośnie zachowania maluchów przy karmieniu,to one się jeszcze uczą ssać .To normalne przy wprowadzaniu smoka.Moje maluchy też tak szalały,ale nie robiłam sobie nic z tego.Za parę dni ,jak się nauczą dobrze doić butlę ,to się uspokoją.

Posted

A może im zęby idą :roll:Zauważyłam , że one przygryzają smoczka , przekładają go z jednej strony na drugą , trą szczękami , a jeden przygryzł mocno smoka , i tak szarpnął , że wyrwał mi butelke z ręki :evil_lol: Aż się wystraszyłam :evil_lol: Butelka poleciała jak piłka na podłogę . Silne toto , i wielkie . Już nie wyjmę ich jedna ręką , nie obejmę spaślaka :lol:
Możliwe , żeby już im szły zęby ?

Posted

Diuna B. napisał(a):
A pewnie że możliwe,zwłaszcza,że w sumie nie wiadomo ile dni mają.Daj im palec do ssania,to od razu poczujesz,czy im zęby idą.

OK , Przy następnym karmieniu zaryzykuję :evil_lol:

Posted

Bianka, jak ja miałam szczeniory ze schronu to też nie chciały z butelki. Na początku karmiłam strzykawką a później nalewałam na spodek i one nauczyły się same chlipać. Cieszyłam się z tego bo miałam 10 x mniej roboty a ile więcej czasu.

Posted

Pani Bianko - dzisiaj jedna osoba z facebooka (bo tam też promuję szczeniaczki) napisała mi, że wysłała mleko :). A ja wysłałam maila z zapytaniem jakie mleko mam kupic :)

Posted

Bożenko, co prawda mamy do siebie 12 km, ale może rowerem bym dała radę podjechać, żeby przy karmieniu pomóc. Inaczej nie mam jak:(
W Żmigrodzie jest dr Karolina, gdyby wet był potrzebny.

Posted

Edytko kochana , no coś Ty . 12 km w jedną strone pedałować :shake: Dam radę .Małych dzieci nie mam , nigdzie się nie spieszę , a po nocach w moim wieku i tak się nie śpi :evil_lol:
Wczoraj padłam już o 20 godz. Jak się darły to je nakarmiłam i jeszcze załapałam się na Hausa :evil_lol: . 2 nie dojadły , to o 2 je dokarmiłam , przed 6 głodne były tylko 3 . Jak się rozwidni pójdę wypuścić i nakarmić drób i potem nakarmię re , co wcześniej nie chciały jeść . A co tam :lol:

Zębów jeszcze nie sprawdzałam , bo nie było jak w nocy . Dzis zobaczę .

LILUtosi , ja tam wolę tak jak dzieci , sama nakarmic . Może to trwa dłużej , ale za to jest czyściej , i mam pewnosć że zjadły :cool3: Zresztą to ich niemowlęce prawo ssać jak najdłużej . :lol:

go-ja , dziękuję . Jak dojdzie dam znać :lol:
Mleczka chyba powinno już starczyć . Co prawda na ten moment mam ostatnią puszke , ale czekam na dostawę od Figi , Poker i Ulv . Dzis albo jutro powinno dojść . Nie wiem w jakiej ilości , jak się zorientuję , to przeliczę i dam znać , czy jeszcze kupować mleko , czy składać na starter .
Starter 10 kg kosztuje około 170 zł . To wystarczy bez problemu .
Jak narazie mam 28 zł z bazarku Pucki . Jak nie dozbieram całej sumu do czasu jak będzie potrzebny , to kupię worek 2 kg , ale on kosztuje ponad 60 zł , to tak trochę bez sensu :shake:

Jak zaczną jeść coś treściwszego , to mam kleik ryżowy 2 opakowania , to chyba starczy .

Mały czarny już zaskoczył po antybiotyku , dziś powinien dostać drugą dawkę , bo antybiotyk jest co 72 godziny . Na wieczór mu dam , to będzie w sumie 6 dni .

Ręcznik którym przykrywam pudło kropie 2 razy dziennie psiowymi feromonami , a jak alkohol wyleci i już nie śmierdzi , to je nakrywam . Kociętom kropie zawsze pieluszkę i daję do wtulania . Oczywiście mam feromony psie i kocie , a nie jedne dla wszystkich .Odkąd tak robi e, czyli od ponad 2 lat , mam mniejsze problemy z odchowem szczylków .
To tyle porannej relacji , idę zająć sie ptakami :lol:

Posted

[quote name='wiga138']Bianka,
Co na dziś jeszcze potrzebujesz ?
Właśnie odebrałam 2 paczki . Jedną od tej Pani , co pisała go-ja i druga od Figi . Podkłady są , mleko i małe butelki ze smoczkami .
Jak TZ przywiezie mleko od Poker i Ulv , to podliczę i przecałkuję na ile starczy .Porozdzielam mleko firmami i będę wiedziała jak podawać . Myślę , że mleka powinno wystarczyć .
Brakuje startera , nie mam ani grama .Startera powinno byc 10 kg , bo zgodnie z tabelą , na jednego duzego 4tyg szczeniaka potrzeba ok 10 dkg dziennie . to by na jakies półtora tygodnia chyba było
Natomiast mleka ludziego dla kota daje się 2xwięcej jak dla dziecka , a dla szczeniaka 1,5 -czyli jakies 25 gram x100ml czyli paczka 25 dkg na litr . Czyli puszka wystarcza na 2 litry , dobrze liczę ? One teraz pija około 150-200gram na karmienie czyli tak średnio puszka dziennie na ten moment . Jako że zużycie będzie wzrastać , to tak uśredniając trzeba policzyc na cały czas trwania karmienia mlekiem 3 pół kilowe puszki na 2 dni . Czyli to co mam w tej chwili , powinno mi wystarczyć na miej więcej tydzień .
Trudno sie tak liczy , bo szczeniaki są zwykle różnej wiekości . Dla kotów liczy sie łatwo , bo koty są zawsze takie same .