Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dziś w nocy i teraz jadła już naprawdę wystarczająco... po nocnym sporym posiłku spała 4 h

rozrabiam więcej mleka w proszku i rozdrabniam starter. Może grymaszenie wynikało ze zmiany wody i teraz jak jest bardziej intensywny smak papki to nie odczuwa tego tak.

na razie jest dobrze

nowy domek ma przyjść dzisiaj

• Replies 701
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

diuna_wro napisał(a):
dziś w nocy i teraz jadła już naprawdę wystarczająco... po nocnym sporym posiłku spała 4 h

rozrabiam więcej mleka w proszku i rozdrabniam starter. Może grymaszenie wynikało ze zmiany wody i teraz jak jest bardziej intensywny smak papki to nie odczuwa tego tak.

na razie jest dobrze

nowy domek ma przyjść dzisiaj

Oj , bo u mnie woda głębinowa bez chloru . Mogłaś jej kupić taka specjalną , dla dzieci .Zapomniałam ze woda też może powodowac problemy trawienne .
Pomagluj jeszcze domek , jak coś nie tak , to nie oddawaj :evil_lol:

Posted

hm, woda dla dzieci.. nie wiedziałam, że taka istnieje, nie mam dzieci. Kurcze, przepraszam, w ogóle nie pomyślałam

wodę dla Puci wygotowuję kilka razy i odstawiam, potem po raz kolejny podgrzewam. Oczywiście jeśli zostanie, lecę po taką dla dzieci. To w aptece czy w sklepie?

Posted

agusiazet napisał(a):
W sklepie, moim zdaniem najlepsza jest firmy żywiec! Powodzenia z domkiem i wychowaniem szczeniaka!
Moim zdaniem też . Ja wiem dlatego , że córka taką kupuje dla wnuczki .

Posted

o 19:00 przyjadą po Pucię.

umowa adopcyjna ma być na mnie? jaki wpisać termin sterylizacji? ja w umowach piszę, że zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii. Po tym jest zapis, że warunek ten ma być spełniony pod rygorem odebrania zwierzęcia.

co jeszcze chcesz Bianko w umowie? poza oczywiście zapisami o traktowaniu zgodnym z ustawą, o nie trzymaniu w budzie na łańcuchu, o nie oddaniu do schroniska, porzuceniu, czy przekazaniu osobie trzeciej.

Posted

wiga138 napisał(a):
no...dwa dni i tyle się tu działo.....
Bianko , czy dobrze zrozumiałam, że maluchy mają dt ? napisałam Ci pw :)

Jutro przed 14 jadą do Akadiany .

Diuna , wypisz umowę na Ciebie , tylko pesel spisz z dowodu . Powiedz zeby nie wyprowadzali jej teraz , że po 2 tygodniach jak będzie u nich , to mają ją zaszczepić , i żeby bardzo o nią dbali , bo ona delikatna bardzo .

Posted

AMIGA napisał(a):
To Bianka trochę odetchnie :cool2:
I to czystym powietrzem , bo zapaszek siuśków przy mojej astmie to dramat :cool3: Ale mam inhalator to jeszcze żyje :evil_lol:

Posted

bianka-czy sucueniaki jeszcze podczas oddawania kupek oddaja przy tym sluz ,albo galaretke?
Ile razy byly odrobaczone,czy mialy lambie?
w jakim dokladnie sa wieku?

Posted

pojechała.. malutka moja:evil_lol:

no nic, powinno być dobrze. Jej opiekunką będzie młoda dziewczyna, studentka. Przyjechała z Tatą, w domu jest jeszcze Mama i 5 latek. Ale piesek nie jest dla dziecka, tylko dla tej młodej dziewczyny, będzie z nią mieszkać w pokoju. Ludzie porządni i spokojni. Wypytywali szczegółowo o wszystko, zrobiłam im notatki i przygotowałam jedzenie na kilka karmień. Umowa podpisana, zgoda na sterylizację jest. Wizytę poadopcyjną zapowiedziałam za ok. 2 tyg. ale na jutro umówiłam się na telefon.

Kupili już Purinę dla szczeniąt, ale powiedziałam żeby nie zmieniali na razie karmy.

2 tyg. temu odeszła ich suczka, w typie jamnika, umarła na serce, miała 14 lat.

Posted

[quote name='xxxx52']bianka-czy sucueniaki jeszcze podczas oddawania kupek oddaja przy tym sluz ,albo galaretke?
Ile razy byly odrobaczone,czy mialy lambie?
w jakim dokladnie sa wieku?
Te co są u mnie , nie . Odrobaczane były raz drontalem junior . Nie robiłam badań kału . Nie wiem dokładnie w jakim sa wieku . U mnie są równo miesiąc i miały jakieś 11 dni , to pewnie skończyły 6 tygodni .

Diuna , a powiedziałas im , żeby kupili RC junior ? po starterku to lepsza karma . A jaka purinę kupili . Pro plan czy to drugie badziewie ?

Posted

diuna_wro napisał(a):
tak, napisałam nawet, że po starter ma być junior. Jaką Purinę nie wiem, nie pytałam

To dobrze . Ciekawe czy się zastosuja do zaleceń . Mała jest taka delikatna .Sama widziałas . Reszta jest zupełnie inna . .

Posted

bianka-jedno odrobaczenie nie wystarcza.Szczeniaki moga przejsc na sucha karme od 4 tygodnia,ale mozna ja namoczyc.ja moim 8 tygodniowym (obecnie)odrobaczylam 3 x i jeszcze wychodzily robaki po podaniu.Podawalam karme RC od wet.i dodawalam troche miesa z puszki.Wczesniej namoczylam woda.

Posted

Miejmy nadzieję że nowi właściciele będą dobrze sobie radzić z opieką nad malutką :) Mimo że mam jeszcze jednego szczeniarka to oczywiście wezmę zgodnie z umową całą resztę. Bianko napisz mi proszę dziś na PW albo tutaj albo zadzwoń jutro rano i powiedz o której byś mogła je przywieźć bo muszę sobie zaplanować dzień :)
CHCIAŁABYM JESZCZE RAZ WYJAŚNIĆ ŻE EKOSTRAŻ NIE MA Z TĄ SPRAWĄ NIC WSPÓLNEGO A JA DZIAŁAM TU JAKO JA A NIE CZŁONEK STOWARZYSZENIA. Podkreślam to żeby ktoś potem kiedyś nie komentował tego w aspekcie ekostraży.

Posted

Też się cieszę, że Malutka ma DS :) Z opisu tych Państwa wynika, że fajna i doświadczona rodzina. Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze :). To czekamy na jutrzejszy dzień, aż szczeniaczki będą u Akadiane :). Pani Bianko - ja już, jeszcze raz DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKO !!!!!!!!!! ZA WSZYSTKO !!!!!!!!! <kwiaty> :) :) :)

Posted

xxxx52 napisał(a):
bianka-jedno odrobaczenie nie wystarcza..

Ja myślę, że Bianka doskonale wie, że jedno odrobaczenie nie wystarcza. Tyle tylko, że one chorowały i z pierwszym odrobaczeniem trzeba bylo się wstrzymać, a przecież po pierwszym musi być przerwa. Pewnie dlatego one nie były odrobaczone jeszcze drugi raz

Posted

[quote name='AMIGA']Ja myślę, że Bianka doskonale wie, że jedno odrobaczenie nie wystarcza. Tyle tylko, że one chorowały i z pierwszym odrobaczeniem trzeba bylo się wstrzymać, a przecież po pierwszym musi być przerwa. Pewnie dlatego one nie były odrobaczone jeszcze drugi raz
Dokładnie , ale xxxx52 musi od czasu do czasu wpaść na jakiś wątek , i poudzielać rad ni z gruszki , ni z pietruszki .:cool3:

Akadiano , mój mąż je zawiezie , bo ja tradycyjnie nie mam się jak ruszyć :roll:
Na pewno do 14 i zadzwonię jak będzie wyruszał . Jeszcze raz dziękuję .

Diuno
, ona nie musi jeśc moczonego , ale takie lepiej im wchodzi .Może dla mnie to mniej wygodne , bo na każde karmienie muszę to robić , ale dla nich lepiej .
Widziałaś jak sucha karma pęcznieje po namoczeniu ? Szczenięta są łakome , jedzą dużo suchej karmy , popiją , i karma nie mieści im się w żołądku . Ulewają lub wymiotują . Zwłaszcza takie małe . Jest to bez sensu bo męczą się tym , odwadniają , a inne szczeniaki zjadają te rzygi :razz:

Posted

Dobrze. Czekam więc na telefon :). Czy mogłabym prosić instrukcję obsługi na PW ? Chodzi mi o częstośc karmienia i ilości i co kiedy jedzą teraz. Będzie sie to zmieniać ale chciałabym mieć stan początkowy :) Wiem że na wątku całkiem niedawno było to opisywane ale nie mam niestety czasu na wertowanie go i odszukanie tego wpisu. Mam nadzieję że narazie dostanę trochę jedzonka w "posagu " dla nich na początek, bo ja mam ale dla starszych. Bianko , mi nie dziękuj. To Ty wykonałaś dla nich niesamowicie dużo dobrego :) To Tobie dziękujemy :)
PS. Może by zmienić podpis.... z tym schronem bo za każdym razem jak na niego patrzę to mnie ciarki przechodzą ;)

Posted

akadiana napisał(a):
Dobrze. Czekam więc na telefon :). Czy mogłabym prosić instrukcję obsługi na PW ? Chodzi mi o częstośc karmienia i ilości i co kiedy jedzą teraz. Będzie sie to zmieniać ale chciałabym mieć stan początkowy :) Wiem że na wątku całkiem niedawno było to opisywane ale nie mam niestety czasu na wertowanie go i odszukanie tego wpisu. Mam nadzieję że narazie dostanę trochę jedzonka w "posagu " dla nich na początek, bo ja mam ale dla starszych. Bianko , mi nie dziękuj. To Ty wykonałaś dla nich niesamowicie dużo dobrego :) To Tobie dziękujemy :)
PS. Może by zmienić podpis.... z tym schronem bo za każdym razem jak na niego patrzę to mnie ciarki przechodzą ;)

Podpis i tytuł zmienię po przekazaniu :roll:

Karmienie to ;
zalane ciepłą wodą chrupki RC starter , po zamoknięciu dolana ciepła woda z mlekiem w proszku - ilośc mleka w proszku jak w przepisie . Chrupek musi byc duży kubek ;
Całosc gotowa do karmienia to około 1 litr na karmienie

może też być zamiast mleka do ciepłego jedzenia rozmieszany gerberek mięsny . wtedy mleczko do popicia stawiamy w oddzielnej misce .

W nocy i w przypadku gdy natychmiast muszą dostać jeść , bo za moment padną z głodu , a chrupki nie namokniete , to około litra mleka w proszku zasypane kleikiem , ma byc dosć gęste , lub taka sama ilość kaszki mleczno - ryżowej ( czyli w praktyce prawie cała paczka ):cool3:

Na noc zostawiam im pełne miski, przed 6 rano drą japy . Karmisz w zależności jak są głodne ( czyli zależy co wcześniej zjadły ) . Jak się drą , ssą wzajemnie i łaża po bokach kojca lamentując wniebogłosy , to lepiej dac im jeść nie czekając na konkretną godzinę . Wody do picia nie dawałam .

Posted

:) bardzo dziękuję za instruktarz. Będę się starała żeby było im jak najlepiej :) Ale trzeba przyznać że niezłe z nich łakomczuchy. Moje poprzednie nawet 1/3 tego nie zjadały :D ale one chyba będą większymi pieskami :) To ja lecę załatwiać swoje sprawy i czekam na tel :)