Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ciocie potrzebuję rady...

Montek taaaaaakie wieeeeeeeeelkie quuuuupy robi, że szok:crazyeye::crazyeye::crazyeye: i często
Odkąd po kastracji zaczęłam go karmić lekkostrawną karmą i zamiast ryżu- makaronem z kurczakiem (wet tak radził, bo makaron szybciej się trawi, a psy po kastracji mają tendencje do tycia)

A szukając karmy jaką kupić, gdzieś wyczytałam na forum, że jak duże qupy robi, to znaczy że wydala, a nie przyswaja jedzenia...
Fakt że sporo je, a nie tyje. Odkąd jest u mnie przytył tylko 3kg

Źle go karmię?:roll:

Posted

Ozzy robił ogromne kupy jak mu karma nie pasowała , czyli jak organizm nie przyswajał wszystkiego ...co nie miało przełożenia na wagę :roll: bo jadł dużo bo był głodny .... robił dużo :roll:

Posted

Alicja napisał(a):
Ozzy robił ogromne kupy jak mu karma nie pasowała , czyli jak organizm nie przyswajał wszystkiego ...co nie miało przełożenia na wagę :roll: bo jadł dużo bo był głodny .... robił dużo :roll:

No właśnie, non stop głodny
Za każdym razem jak wracamy ze spaceru od razu kierunek miska, bo nauczony że wtedy dostaje
I wcina tyle, a nie tyje

Najgorsze, że nie wiem, która karma ta zła, bo za każdym razem jak kolega mu kupował, to sobie różne wybierał, tu purina, tu eukanuba, tu bosch, tu royal, tu fitmin... I zanim się "stara" skończyła, to już nową kupował, to dawałam nową, trochę poprzedniej zostało, to w końcu dawałam z powrotem tamtą, i w końcu nie wiem po której tak ma
Teraz już wiem że namieszałam:oops:
Zacznę mu dawać jedną w kółko, i będę obserwować. Jak dalej będą wielkie kupy, to następna
Ile dni muszę dawać jedną, żeby móc stwierdzić, że to nie ta?

Posted

Karmę trzeba dostosować indywidualnie do psa. Co jednemy służy, drugiemu niekoniecznie. Ja swoje karmię głównie Royalem, czasem jakąś karmą rybną. Ale żeby ocenić czy dana karma służy trzeba ją stosować dłuższy czas, wg. znajomego lekarza ok. 8 tygodni. I raczej nie należy za często zmnieniać karmy, bo to może wywoływać sensacje żołądkowe. Przy zmianie karmy na inną, nową trzeba stopniowo dodawać do starej w coraz większych proporcjach. U mnie taka wymiana jednej karmy na drugą trwa ok 2 tygodni, Tak więc jesli chcemy zmienić karmę, to nową kupujemy nie jak się już stara skończy, ale odpowiednio wcześnie, żeby móc je przez jakiś czas mieszać.

Posted

Może zacznij od nie zmieniania ? Jaką karmę teraz jecie i jak długo? My też mieszaliśmy worki tak jak Yana, tyle, że trwało to około tygodnia. Jak Gabi była szczeniakiem to bez mieszania nie wchodziło nawet to samo jedzenie z nowego worka, partia była inna i to już wystarczyło żeby pojawiały się wymioty.

Posted

Teraz to mi jest strasznie głupio...:oops::oops::oops:
Tyle na dogo i takiego czegoś nie wiedzieć...
Ale ja całe życie miałam psy, tyle że tatusia, on się nimi zajmował, i wogóle nie jadły suchego tylko gotowane. Pierwszy raz mam psa takiego tylko mojego, którym tylko ja się muszę zająć, no i wyszła moja niewiedza w sprawach karmienia...
Daję rano suche, a po pracy gotowane
Suche je naprawdę różne, bo tak mi kolega kupował (bardziej mobilny w pracy, to robił zakupy) No i raz kilo tego, potem kilo tego... W sumie można powiedzieć, że nie ma sprecyzowanej karmy, którą Monti je ciągle
Najwięcej Fitmina, bo to karma "prowadząca" w sklepie przywetowym, więc jak jeździliśmy do weta często to tą kupowałam, ale już się naczytałam, że to żadna rewelacja...

Poradź mi karmę dla seniorów, lekkostrawną, kupię trochę czy smakuje, jak tak to zamówię worek i nie będę kombinować

Posted

Właśnie skończył się royal i zostało jakieś 1kg fitmina ;)
Cenowo, nie wiem jak przeliczyć na worek 15kg zamówiony, bo kupowane było w sklepach zoo po 1-2 kg, a oni mają drożej, ale może być w granicach 150zł za worek, w porywach do 200zł. ;)
Tylko lekkostrawne, bo po kastracji ponoć są tendencje do tycia, a już mi kiedyś Alicja napisała żebym "foki nie zrobiła z Montka" ;)

Posted

marta0731 napisał(a):
Teraz to mi jest strasznie głupio...:oops::oops::oops:
Tyle na dogo i takiego czegoś nie wiedzieć...

każdy się kiedyś uczył :-) na karmach dla seniorów się nie znam, ale dobrze byłoby, żeby to była jednocześnie karma dla duzych ras z ochroną stawów czyli dodatkiem glukozaminy i chondroityny. Albo można osobno kupić preparat na stawy i dodawać do karmy.

Posted

Ale od razu mówię, że znawcą nie jestem ;)

My ostatnio testujemy Joserę i muszę przyznać, że jestem zadowolona
Dla Was byłaby chyba dobra:
http://www.josera-polen.de/heimtier/pages/produkty/pies/emotion-line/balance.php
cena 15 kg to około 145 zł w tym transport gratis.

tu link do wątku firmy josera
http://www.dogomania.pl/threads/127119-josera
większość opinii jest pochlebna ;)

to moja pierwsza propozycja:) nad resztą muszę pomyśleć.

Posted

Agnezia napisał(a):
Ale od razu mówię, że znawcą nie jestem ;)

Ja tym bardziej, a takie wskazówki są dla mnie bardzo cenne, dziękuję

Ale Josery to chyba nigdzie nie kupię na próbę czy smakuje. Też o tej karmie usłyszałam dopiero niedawno, na wątku Totika, jakaś ciocia ma wysłać Korze na próbę
Ale ta karma ma te składniki, które wymieniła Yana... glukozaminę i chondroityne...
Jeszcze jedna propozycja i coś wybiorę:lol:

Posted

Agnezia napisał(a):
jak zamówisz małe opakowanie w internecie to i tak wyjdzie taniej niż kupić w sklepie stacjonarnym ;) Mogę Ci wysłać na próbę Joserę Festival lub Fitnes.

Na innym wątku, napisane żeby nie mieszać i nie zmieniać karmy a i nie dodawać do gotowanego bo żle taka mieszanka jest trawiona.Postaram się ten komentarz skopiować.

Posted

andegawenka napisał(a):
Na innym wątku, napisane żeby nie mieszać i nie zmieniać karmy a i nie dodawać do gotowanego bo żle taka mieszanka jest trawiona.Postaram się ten komentarz skopiować.

Ale w jakim sensie nie dodawać karmy do gotowanego?
W sensie nie wolno sypać suchej do gotowanego (tak nie robię) czy nie mieszać posiłków, że rano suche, a wieczorem gotowane?:crazyeye:

Posted

Agnezia napisał(a):
jak zamówisz małe opakowanie w internecie to i tak wyjdzie taniej niż kupić w sklepie stacjonarnym ;) Mogę Ci wysłać na próbę Joserę Festival lub Fitnes.

Nie wysyłaj mi Agniezia tej swojej, bo to i tak inny rodzaj, i może inaczej smakować czy coś niż ta Balance... Szkoda kasy na wysyłkę
Zamówię chyba te 2kg na próbę...
Dziękuję za radę :)

Posted

kora78 napisał(a):
czyli tak, ja ja robie- nie robic. ja wsypuje suche do gotowanego. bo suchego, twardeg totik jesc nie moze

TAk dokładnie. Suche to suche 1 posiłek, drugi np. tylko gotowane. Bo pomieszane w jednym posiłku gotowane z suchym jest niedobrze.

Posted

marta0731 napisał(a):
Ale w jakim sensie nie dodawać karmy do gotowanego?
W sensie nie wolno sypać suchej do gotowanego (tak nie robię) czy nie mieszać posiłków, że rano suche, a wieczorem gotowane?:crazyeye:

Marteczko, gdzieś zapodział mi się ten wątek w sprawie karmienia. Pamietam że ktoś nawet mądrze opisywał sposób karmienia. Nie dodawać suchej karmy do mokrej czyli gotowanej, bo to gorzej wg autora pies trawi. Ja bym posłuchała bo tak naprawdę nie wiem co w tych chrupkach siedzi. Mój sąsiad pracował kiedyś w wytwórni prywatnej suchej karmy i mówił że to jeden wielki śmietnik plus kukurydza.

Posted

Karm ciąg dalszy:) Tylko pytanie ile Montek ma lat? Na stronie SOS jest przedział 3-5. Czy to się zgadza?

EUKANUBA Adult light large breed - do 6 roku życia
koszt około 175 zł ( w tym dostawa)

EUKANUBA Mature & Senior Large Breed Maintenance powyżej 6 roku życia
koszt około 160 zł ( w tym dostawa)

U nas najlepiej sprawdzała sie Josera i Eukanuba.

Ale skoro Montek teraz je Royala to może kup mu:
http://www.krakvet.pl/royal-canin-maxi-light-15kg-p-772.html
koszt 199 zł ( w tym dostawa)

http://www.krakvet.pl/miamor-p-75.html
189 zł (w tym dostawa)