sylwiaso Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Wiek Iksika 7-8 lat.Info od weta jeżeli badania bedą dobre to od jutra będę podawać mu 4-5 dni antyb.i po tym termine operacja.Pani doktor zasugerowała razem z operacją kastracje koszt razem 200zł natomiast osobno ząbki 120zł i kastracja 160zł.Tylko same wiecie u mnie jest problem po kastracji!!!Wiem że pani doktor może przetrzymać po zabiegu pieska ale to znów dodatkowe pieniążki!!! Quote
ata Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Ta kastracja to mimo wszystko dobry pomysł... Psiaki, które wyjeżdzają do Niemiec, również często są kastrowane przy okazji czyszczenia ząbków, oczywiscie jeżeli ich stan zdrowia na to pozwala.... Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Możemy nie podołać nie tyle finansowo co sytuacyjnie. Boksy, w których Sylwia ma psy nie są na oku, czyli nie wyjrzy przez okno, by zobaczyć co się dzieje, czy dzieje się coś złego, czy psiak nie rozwalił kapelusza, czy nie zaklinował się nim przy budzie itp. Na czas po kastracji nie ma z kolei możliwości wzięcia psa do domu. Pani doktor ma ponoć możliwość bezpiecznego przetrzymania psa ale to jest koszt, z tego co mi mówiła Sylwia, ok. 25zł/ za dobę. Temu wydatkowi nie sprostamy. Quote
papatkiole Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Energy napisał(a):Dla mnie tytuł wątku nie bardzo wskazuje na kłopoty finansowe:shake: Nic nie ma o braku deklaracji na hotelik ( no chyba, że nie doczytałam a są), o cierpieniu psiaka i o tym, że szczeka gnije z powodu infekcji... Popieram w całej rociągłości. Mozna by tez aktualizować i pisac co potrezba co zrobione na pierwszej stronie, tak by ludzie chetni pomóc nie musieli sie przebijać przez kilkadziesiąt stron w celu zorientowania się w sytuacji. Także proponuję rozliczenia, potrzeby i opis sytuacji opisać dokładnie na pierwszei, zaznaczając że soą to widomości z dnia takiego a takiego ;) To wiele uprości. Ciesze sie że ruszyo troszkę to wszystko Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Obecny stan wpłat na Iksika: ania z poznania - 100zł IVV - 100zł lucia - 15zł ...................... 215zł - 84zł (morfologia + biochemia) ------------------------------- 131zł Oczekiwane wpłaty to: IVV - 100zł (IVV ujęłam powyżej, bo mam już jej wpłatę na paypal i już ją przekierowałam na swoje konto) malibo - 150zł kmurdz - 100zł lucia po 23.09.2010 - bez podania kwoty taks - 250zł skarpeta im. Talcott - 100zł Wydatek 14zł za odrobaczenie uznajmy za załatwiony, zaraz go reguluję własną wpłatą, czyli nic się nie umniejszy z powyższego rozliczenia. Quote
ata Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Majqa, jeżeli obiecane deklaracje by wpłynęły to u psiaka nie byłoby tragicznie z finansami. U weta mógłby zostać na 3-4 doby po kastracji. Gdyby nawet rozlizał sobie ranę to wystarczy antybiotyk. Z suczkami jest zawsze gorzej.... Trzymam kciuki za chłopaka. Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Oczywiście Ato, jeśli wejdą dodatkowe wpłaty stoimy lepiej finansowo. Moje obawy idą w kierunku takim (poza opisanym), że coś jeszcze może wyjść w badaniach nie tak i to powiększy koszty. Pamiętajmy, że z podanej powyżej kwoty musimy również rozliczyć z Sylwią samo hotelowanie (koszt miesięczny 250zł). Czy się upieram, że mam rację? Nie. Uważacie, że podołamy, że przyjdą dodatkowe pieniążki, nie widzę przeszkód, by pies te pierwsze doby spędził u pani doktor. Po powrocie, w kołnierzu i bez stałego podglądu wróci jednak do boksu. Idąc tym tropem, bez brania pod uwagę, czegoś, co może wyjść jeszcze w wynikach: 250zł - hotel ząbki + kastracja - około 200zł kwota niewiadoma - antybiotyk, który będzie podawany przed zabiegiem (chyba, że jest już w cenie ząbków, bo tego nie wiem) doby u pani doktor, powiedzmy 4 - około 100zł Quote
magda222 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Skarpeta im.Talcott wspomoże Iksika kwotą 100 zł :) Proszę o przesłanie danych do przelewu MagdzieNS. Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Zaraz prześlę dane wpłatowe Sylwii. Ponadto, Sylwia dzwoniła do pani doktor, wyniki Iksa - biochemia OK, w morfologii podwyższone (o ile nie wiem) białe krwinki, czyli stan zapalny. Wyniki rzecz jasna Sylwia odbierze. Quote
IVV Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 a ile jest kastracja bezszwowa ? wtedy pies nie musi nigdzie zostawac i nie nosi kapelusza . zamiast wydawac na jego przetrzymanie te dodatkowe pieniadze, to moze lepiej dodac ta kwote i miec ta lepsza kastracje, gdzie pies dochodzi blyskawicznie do siebie i niema ryzyka po zabiegu Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Nie wiem IVV. Usiłuję się dodzwonić do Sylwii ale nie odbiera. Edit: Sylwia oddzwoniła, przekazałam jej zapytanie, będzie u pani doktor po wyniki, dowie się, zapoda nam tutaj. Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Już wszystko wiem. Pani doktor metodą bezszwową kastruje jedynie koty. Jest przeciwna tej metodzie u psów z racji innej budowy naczyń, nad którymi ciężko jest zapanować. Hm... owszem możemy dyskutować teraz nad tą opinią ale to tylko zamuli wątek. Jedno, co dla nas jest ważne - Iksik może być wykastrowany tu, gdzie jest tylko metodą klasyczną. Co za tym idzie - pobyt pod okiem weta: tu są dwie ceny: cena bezpośredniego pobytu w szpitaliku - 28zł, w hoteliku (miejsce wewnętrzne) 25zł. Jaka jest zatem decyzja? Kastrujemy wraz z czyszczeniem pychola i dogrywamy pobyt pod okiem wetów? Jeśli tak, ile dób i za jaką cenę i co dalej ze ścisłym nadzorem nad Iksem przez resztę czasu, którego to Sylwia nie może mu zapewnić, tak jak my sobie byśmy tego życzyli? Quote
taks Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Jesli moge wyrazic swoje zdanie to skoro Sylwia nie jest w stanie mieć stałej kontroli nad psem to bez wzgledu czy będzie kastracja czy nie radziłabym jednak przynajmniej 2-3 doby zostawic psa w szpitaliku. Czyszczenie zębów , ew. ekstrakcje no i narkoza - to wszystko może dać rózne reakcje także po wielu godzinach po zabiegu. Sam srodek do narkozy metabolizuje się nawet 2 doby i rózna może byc np. reakcja nerek... Świeże rany w pycholu mogą wymagać karmienia i pojenia pozajelitowego. To że piesek ma niezłe wyniki badań krwi to jeszcze nie gwarancja że ciezki zabieg czyszczenia ropni w pyszczu zniesie bez wrażenia i poradzi sobie sam. Uwazam, że mozliwość przetrzymania go w miejscu gdzie będzie w tym trudnym okresie dogladany przez fachowca i bedzie możliwośc natychmiastowego wdrożenia ew. potrzebnych działań ratunkowych jest doskonałym wyjsciem. A co do kastracji bezszwowej - ta technika nie jest ani lepsza ani gorsza . To jest po prostu technika do zastosowania w okreslonych przypadkach i akurat u starszych psów gdzie moszna nie jest juz tak elastyczna i plastyczna jak u młodzianków raczej się jej nie stosuje. A juz w wypadku gdy pies ma pozostać po zabiegu bez nadzoru zamkniecie cięcia szwem jest wręcz wskazane. Zgoda że kłopot bo trzeba te szwy kiedyś wyjąć ale przecież to żaden argument gdy najwazniejsze jest bezpieczeństwo psa Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 OK, to Taks się już wypowiedziała i nawet na upartego nie potrafię się z nią nie zgodzić. Co myśli na ten temat reszta zainteresowanych? Quote
elinka Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Wiem, że rzucać hasła jest najłatwiej, ale skoro po każdym z tych zabiegów Iksik będzie wymagał niemalże 24-godz. nadzoru to nie mam pojęcia gdzie, ale może by warto Iksa przerzucić do jakiegoś innego hoteliku, ale już domowego i dopiero wtedy zdecydować się na te operacje? A może któraś z Cioteczek zgodziła by się dać psiakowi chociaż tygodniowy bezpłatny DT, aby Iksik mógł dojść do siebie? Klinika to też nowe dla psa miejsce. Quote
papatkiole Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 elinka napisał(a):Wiem, że rzucać hasła jest najłatwiej, ale skoro po każdym z tych zabiegów Iksik będzie wymagał niemalże 24-godz. nadzoru to nie mam pojęcia gdzie, ale może by warto Iksa przerzucić do jakiegoś innego hoteliku, ale już domowego i dopiero wtedy zdecydować się na te operacje? A może któraś z Cioteczek zgodziła by się dać psiakowi chociaż tygodniowy bezpłatny DT, aby Iksik mógł dojść do siebie? Klinika to też nowe dla psa miejsce. takie wyjście łączy się z kosztem transportu i dodatkowymi komplikacjami. Uważam że podejście taks jest najrozsądniejsze i najekonomiczniejsze, róznica w kastracji i ząbkowaniu przy jednym zamachu a robienie tych zabiegów oddzielnie to około 80pln. Także lepiej dorzucić te 20pln i zostawić Iksika na te kilka dni w lecznicy pod okiem weta. Quote
elinka Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 [quote name='papatkiole']takie wyjście łączy się z kosztem transportu i dodatkowymi komplikacjami. Uważam że podejście taks jest najrozsądniejsze i najekonomiczniejsze, róznica w kastracji i ząbkowaniu przy jednym zamachu a robienie tych zabiegów oddzielnie to około 80pln. Także lepiej dorzucić te 20pln i zostawić Iksika na te kilka dni w lecznicy pod okiem weta. Ale dlaczego zaraz dodatkowe komplikacje? Przecież nie trzeba Iksika wysyłać daleko. Na Mapie Pomocy Dogomaniaków w łódzkim jest kilka tymczasowych domów awaryjnych, może by któryś zapytać? http://mapapomocy.dogomania.pl/region2.php?cid=14®ion=5 No i nie wiem jak to liczysz, ale za ząbki + kastracja i min. cztery doby w lecznicy (jeśli, oczywiście wszystko będzie dobrze) trzeba zapłacić 400zł, więc skąd ta różnica zaledwie 20zł? Quote
sylwiaso Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 http://img213.imageshack.us/img213/9973/dscn2767d.jpg http://img835.imageshack.us/img835/6229/dscn2768s.jpg http://img822.imageshack.us/img822/7858/dscn2777.jpg Rachunki Iksika i dzis kupiłam antybiotyk i syrop na zabki Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Z tych domów, które podajesz raczej na pewno odpada: ciapuś, Karilka, szafirkowa, co do reszty, chcesz - pisz, obdzwaniaj. Jeśli chodzi o podliczenie: ząbki + kastracja podana była cena łączonego zabiegu - 200zł. 4 doby w szpitaliku to 112zł, razem 312zł. Ze swojej strony przepraszam ale nie będę dogrywać kolejnego przewozu psa poza rejon Łowicza na parę dni w inne miejsce i trzymanie mu miejsca u Sylwii na jego powrót (niech pies odstawi w nowym miejscu jakiś numer, warknie, cokolwiek w tym stylu, jesteśmy ugotowani, a tego wykluczyć się nie da). Jeśli masz życzenie Elinko działać w tym kierunku, działaj ale działanie ukierunkuj raczej na bezterminowy tymczas. Quote
papatkiole Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 [quote name='elinka']Ale dlaczego zaraz dodatkowe komplikacje? Przecież nie trzeba Iksika wysyłać daleko. Na Mapie Pomocy Dogomaniaków w łódzkim jest kilka tymczasowych domów awaryjnych, może by któryś zapytać? http://mapapomocy.dogomania.pl/region2.php?cid=14®ion=5 No i nie wiem jak to liczysz, ale za ząbki + kastracja i min. cztery doby w lecznicy (jeśli, oczywiście wszystko będzie dobrze) trzeba zapłacić 400zł, więc skąd ta różnica zaledwie 20zł? Nieraz warto czytac poprzednie watki, policz i wtedy zarzucaj mi nieumiejętnośc liczenia. [quote name='sylwiaso']Wiek Iksika 7-8 lat.Info od weta jeżeli badania bedą dobre to od jutra będę podawać mu 4-5 dni antyb.i po tym termine operacja.Pani doktor zasugerowała razem z operacją kastracje koszt razem 200zł natomiast osobno ząbki 120zł i kastracja 160zł.Tylko same wiecie u mnie jest problem po kastracji!!!Wiem że pani doktor może przetrzymać po zabiegu pieska ale to znów dodatkowe pieniążki!!! Jakby nie liczyć osobno zabiegi wyjdą minimum 280pln plus oczywiście doajzdy na zabiegi. razem wyjdzie 200pln czyli mamy 80pln zaoszczędzone(nie licze już dojazdów), cztery doby po 25pln daje nam 100pln czyli różnica pomiędzy tym wychodzi 20pln. Jeszcze czegoś nie zauważasz? Komplikacji nei widzisz? Super, to dograj wszystko tak by nie narażać na dodatkowe koszty za transport i załtw do tego domek w pobliżu. Bo z tego co piszesz to jest bardzo proste. Do łodzi do granicy jest w jedną strone minimum 50km, co da w obie 100km, nawet bardzo delikatnie licząc ktos bedzie musiał zapłacić za paliwo 30pln przy oszczędnym aucie. Czy ja naparwdę niewyraźnie piszę? Przepraszam, zauważyłem że doba jest droższa niż 25pln, zatem różnica będzie o 12pln większa. Czyli różnica wyjdzie 32pln. Quote
majqa Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Obecny stan wpłat na Iksika: ania z poznania - 100zł IVV - 100zł lucia - 15zł ...................... 215zł - 84zł (morfologia + biochemia) ------------------------------- 131zł Oczekiwane wpłaty to: IVV - 100zł (IVV ujęłam powyżej, bo mam już jej wpłatę na paypal i już ją przekierowałam na swoje konto) malibo - 150zł kmurdz - 100zł lucia po 23.09.2010 - bez podania kwoty taks - 250zł skarpeta im. Talcott - 100zł Wydatek 37zł za antybiotyk i lek przeciwzapalny, podobnie jak wcześniejszy 14 zł za odrobaczenie zaraz ureguluję, czyli nie umniejsza nam to obecnej kwoty. Edit: przelew na 37zł zrobiony Quote
elinka Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Skoro pomysł awaryjnego DT nie wchodzi w rachubę to nie ma sensu abym do kogokolwiek dzwoniła. Te osoby bezterminowego tymczasu nie oferują. Quote
gonia66 Posted September 15, 2010 Posted September 15, 2010 Przepraszam, ze sie wtrącę- nie mam tu za wiele do gadania, ale musze napisac, co mysle....Uważam, ze nie ma sensu teraz zmieniac wszystkiego- to nie jest takie proste...mamy umowiona lekarkę, ceny wg mnie nie sa wygorowane...jest szpitalik obok...poki co- są pieniązki...a 120 zl za pobyt w szpitaliku- to nie jest jakas ogromna kwota, ktrej nie damy rady zdobyc, jesli zabraknie- mysle, ze szpitalik zaczeka,czy rozłoży na raty zapatę bo i tak sporo pieniazkow tam zostawimy..po co teraz robic zamieszanie..?? Majqa...zostawmy to tak, jak ustalilyscie wczesniej..tu u Iksika tyle Aniołow...jeden dzien-i znalazly sie pieniazki na zabieg...damy rade...tylko niech juz ta bidulonka nie cierpi i nie fundujmy mu teraz dodatkowych stresow... Quote
Recommended Posts