Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Saththa napisał(a):
pewnie masz racje heh,

Ja to już się przyzwyczaiłam, ze pójdzie sie napije a potem z broda na kolana do mnie ) Nawet go już nie gonie, tylko staram się zawczasu wytrzec mu brode jak slysze ze pje :)

jak jest się po 'domowemu' to ok najgorzej jak się gdzieś idzie, a później to zdziwienienie 'z kąd ja mam całe mokre i oślinione spodnie' :diabloti: ?

Posted

klaudusia0219 napisał(a):
jak jest się po 'domowemu' to ok najgorzej jak się gdzieś idzie, a później to zdziwienienie 'z kąd ja mam całe mokre i oślinione spodnie' :diabloti: ?

No wiesz... Ja czuje jak mi mokro się robi jak Tazz atakuje mokra brodą :evil_lol::evil_lol: Z przebraniem tez czekam az do wyjscia coby przypadkiem nie trzeba bylo sie przebierac na ostatnia chwile :D

Posted

mojemu małemu Gamoniowi tez sie sierść filcuje i kołtuni, najbardziej na brzuchu i pod pachami z przodu
a Taziorkowi to pewnie się zrobily od biegania, albo wycierania o meble lub dywan
Felkowi jeszcze od wylizywania sie robią, tzn jak sie Głupek wylizuje to ma potem mini dredziki

a co do mylenia ras, to ja raczej sznaucerów z CTR nie myle ale CTR z bouvierem to jak najbardziej :lol:

Posted

Saththa napisał(a):
Kurcze jak tak wspomniałaś to ja normalnie zobacze jutro te przednie pachy...

tylko pamiętaj koniecznie przednie, nie pomyl z tylnimi :evil_lol: :eviltong:

Natula napisał(a):
długo był Czarny Terier Rosyjski od paru lat juz tylko Czarny Terier (tak mają Luna z Amelką jeszczew rodo ) ale od stycznia jest Rosyjski Czarny Terier i tak bedą miec szczenięta w rodowodach

to brzmi jakby sie zdecydowac nie mogli ... co innego jakby zmiana faktycznie była duża, tak jak swego czasu Dużego Japońskiego Psa przerobili na Akite Amerykańską - zmiana widoczna i co ważniejsze uzasadniona a tu? :stupid:

Czarny Terier Rosyjski
Czarny Terier
Rosyjski Czarny Terier

to teraz im juz tylko zostało przerobić go na "Rosyjski Terier", bo że czarny każdy widzi... ;)

dobrze, że chociaz rodowodów nie każą wymieniać

Posted

jambi napisał(a):
tylko pamiętaj koniecznie przednie, nie pomyl z tylnimi :evil_lol: :eviltong:

Już nieaktualne :D

Fides79 napisał(a):
ale pod pachami Felkowi się mechaci sierść od szelek, a Tazio w szelach przecież nie śmiga :)

Posted

jambi napisał(a):

to brzmi jakby sie zdecydowac nie mogli ... co innego jakby zmiana faktycznie była duża, tak jak swego czasu Dużego Japońskiego Psa przerobili na Akite Amerykańską - zmiana widoczna i co ważniejsze uzasadniona a tu? :stupid:

Czarny Terier Rosyjski
Czarny Terier
Rosyjski Czarny Terier

to teraz im juz tylko zostało przerobić go na "Rosyjski Terier", bo że czarny każdy widzi... ;)

dobrze, że chociaz rodowodów nie każą wymieniać

nazwa rasy nadal nie jest trafiona, nie moga sie zdecydować i wybrac najlepszej...
wg mnie powinno byc ' molos rosyjski ' albo cos takiego
no bo tak:
czarny- nie sa tylko czarne, bardzo czesto zdarzają sie kolorowe, w Rosji sa dopuszczone do hodowli i na ringi eksperymentalne.
terier- z teriera to mają tylko erdele gdzies tam daleeeeko, ani to szczekliwy terierek, ani mały terierek ani szotstki terierek, zupełnie nie pasuje
rosyjski- jedyne które się zgadza ale ze samo rosyjski zostac nie moze... :shake:

swiatczarnegoteriera.republika.pl/n-rozne1_kolory.htm - polecam, śliczne sa kolorki :loveu:

Posted

Natula napisał(a):
nazwa rasy nadal nie jest trafiona, nie moga sie zdecydować i wybrac najlepszej...
wg mnie powinno byc ' molos rosyjski ' albo cos takiego
no bo tak:
czarny- nie sa tylko czarne, bardzo czesto zdarzają sie kolorowe, w Rosji sa dopuszczone do hodowli i na ringi eksperymentalne.
terier- z teriera to mają tylko erdele gdzies tam daleeeeko, ani to szczekliwy terierek, ani mały terierek ani szotstki terierek, zupełnie nie pasuje
rosyjski- jedyne które się zgadza ale ze samo rosyjski zostac nie moze... :shake:

swiatczarnegoteriera.republika.pl/n-rozne1_kolory.htm - polecam, śliczne sa kolorki :loveu:

inne kolorki CTR znam, w Rosjo spotkac można podpalane (zapewne spadek po genach rottweilera) ale w Polsce też były już biszkoptowe, moim zdaniem cudo, ale fakt faktem, że przez FCI pozostaja nieuznane.

co do tego, że CTR to nie Terier nie do końca się zgodzę - to prawda, że to nie "szczekliwy terierek, ani mały terierek ani szorstki terierek" jak napisałaś, ale chyba generalizujesz troszeczke? ;) w grupie terierów można tez spotkać nieszczekliwe teriery, średnie i duże teriery, gładkowłose teriery prawda? ;)

a znowu ten Airedale terrier nie tak daleko - wszak to jedna z 4 ras "uzyta" do "stworzenia" CTRa

a co do nazwy, to i tak lepsze niż "Pies Stalina" jak próbowano go kiedyś ochrzcić ;)

jeśli o mnie chodzi, bardzo piękna jest nazwa "popularna" - czernysz :)

Posted

jambi napisał(a):
inne kolorki CTR znam, w Rosjo spotkac można podpalane (zapewne spadek po genach rottweilera) ale w Polsce też były już biszkoptowe, moim zdaniem cudo, ale fakt faktem, że przez FCI pozostaja nieuznane.

co do tego, że CTR to nie Terier nie do końca się zgodzę - to prawda, że to nie "szczekliwy terierek, ani mały terierek ani szorstki terierek" jak napisałaś, ale chyba generalizujesz troszeczke? ;) w grupie terierów można tez spotkać nieszczekliwe teriery, średnie i duże teriery, gładkowłose teriery prawda? ;)

a znowu ten Airedale terrier nie tak daleko - wszak to jedna z 4 ras "uzyta" do "stworzenia" CTRa

a co do nazwy, to i tak lepsze niż "Pies Stalina" jak próbowano go kiedyś ochrzcić ;)

jeśli o mnie chodzi, bardzo piękna jest nazwa "popularna" - czernysz :)

oj rusek nie powstał tylko z 4 ras :evil_lol: erdela nie było duzo, najwiekszy wpływ miały nowofnlandy i sznaucery , z tego co znam rasy CTR z teriera nie ma nic! za to najwiecej z molosów

to nie jest terier i tyle, po ponad 4 letnim obcowaniu z rasą nie widze w nich ani grama teriera, znam dobrze jednego erdelka- całkowicie inna psychika.

czernysz jest fajne, tak samo rusek , ja chyba najczesciej uzywam ruski/rusek

zastanawia mnie tylko skąd wzieło się czarno srebne umaszczenie ?olbrzym ,airedale terier, rottek, niufek, jużak nie są czarno srebrne..

naj podobają mi sie własnie cz-s i biszkopty

Posted

właściwie nie wiem czy nas zaraz saththa nie pogoni za te dyskusje ale... może nie zauważy ;)

Natula napisał(a):
oj rusek nie powstał tylko z 4 ras :evil_lol:

owszem, wymienia się także owczarki kaukaskie, dogi i zapewne całe mnóstwo innych - tego sie nigdy nie dowiesz, jednak te 4 rasy sa podawane za głównych protoplastów rasy

erdela nie było duzo, najwiekszy wpływ miały nowofnlandy i sznaucery , z tego co znam rasy CTR z teriera nie ma nic! za to najwiecej z molosów

i tu się mylisz, podwaliny hodowli czernysza stanowił samiec sznaucera olbrzyma i suki airedale terier; w historii rasy sa wzmianki o użyciu w hodowli nie czystych nowofundlandek lecz o krzyżówkach nowofundlandów z kaukazami, nie mniej, zdecydowanie większy wpływ miały "erdelki" jak ciągle je nazywasz niz nowofundlandki

a dlaczego uważasz że CTR to molos?

to nie jest terier i tyle, po ponad 4 letnim obcowaniu z rasą nie widze w nich ani grama teriera, znam dobrze jednego erdelka- całkowicie inna psychika.

ale to niedobre porównanie! tak samo moge powiedzieć "znam jednego (tu wstaw dowolna rase) i wcale taki nie jest" - jedna jaskółka wiosny nie czyni - ja znam jednego cholernie agresywnego goldena...

oczywiście że CTR nie jest airedalem bo... nie jest airedalem! tak samo jak nie jest sznaucerem, rottweilerem itp. jest odrębną rasą ;

czernysz jest fajne, tak samo rusek , ja chyba najczesciej uzywam ruski/rusek

zastanawia mnie tylko skąd wzieło się czarno srebne umaszczenie ?olbrzym ,airedale terier, rottek, niufek, jużak nie są czarno srebrne..

eeee - sznaucer olbrzym ma w sobie ten gen - nigdy nie słyszałaś o czarno srebrnych olbrzymach? a jużak? geny rozjaśniające... a podpalanie u rottka to myślisz jakie geny wywołują?

naj podobają mi sie własnie cz-s i biszkopty

zajrzałam na podana przez Ciebie stronę - zarąbiste sa te kolorowe CTRy - boskie są! :)

dobra, ale żeby nie było, ja sie nie czepiam że to ma być TERIER, bo owszem, są pewne cechy wspólne terierom w ogólności których ruskiemu akurat brakuje, ale co do nazewnictwa? wisi mi, ja sie już przyzwyczaiłam że to CTR i już :)

jak dla mnie mógłby to być nawet Duży Czarny Pies, albo jak pisałam wczesniej - po prostu Czernysz ;)

Posted

cięzko to teraz zacytować :D
nie bede juz rozbijać, nie mam zamiaru za wszelką cene mówić i udowadniać- to ja mam racje, bo nie o to chodzi ;)

i jeszcze kwestia umieszczenia w grupach FCI ? czarny terier a jest w drugiej grupie...dlaczego nie w trzeciej z terierami(jak dla mnie mógłby być w ozdóbkach :evil_lol:) ?
czernysz ma opócz psychiki tez całkiem inną budowe

mi w nazwie to przeszkadza bo nie oddaje w ogóle charakteru i wygladu psa, jak pisałam ani czarne ani teriery ( takie typowo teriery , żeby nie było ) i duzo nieporozumień z tego powodu wynika
[SIZE="1"]taki banalny przyklad - pani pyta' co to za rasa' ja że 'czarny terier' , a ona 'aaaa terier,miałam kiedyś teriera , za duzo szczekają'
wiem, ze wychowanie itp sle nie moja wina ze terier kojarzy się ze szczekaniem

co do genu rozjaśniającego o jużaku - ok , ale wtedy są szare czernysze a nie cz-s, moze gdzieś się tam jeszcze po drodze miniaturka trafiła :lol::lol::lol:

w sznaucerach nie siedze, z tego co obserwuje olbrzymy sa tylko czarne , słyszałam o jakiś nielicznych kolorowych ale wszedzie sie jakis wyjątek moze przypalętać

Posted

oj oj oj Natula... "nie mam zamiaru za wszelką cene mówić i udowadniać- to ja mam racje" zabrzmiało to własnie tak jakbys za wszelką cene chciała to udowodnić - ... tylko właściwie co?

Natula napisał(a):
i jeszcze kwestia umieszczenia w grupach FCI ? czarny terier a jest w drugiej grupie...dlaczego nie w trzeciej z terierami(jak dla mnie mógłby być w ozdóbkach :evil_lol:) ?
czernysz ma opócz psychiki tez całkiem inną budowe

bo druga grupa to grupa psów obronnych, stróżujących i do pilnowania - a taki chyba właśnie jest CTR prawda? w drugiej grupie jest tez owczarek kaukaski czy azjata - ktoś mógłby spytac czemu nie w w pierwszej? w końcu to "owczarki";

dlaczego nie w trzeciej? bo grupe łączą charaktery a nie nazwa

w grupie 9 - ozdobne - jest Terier Tybetański - też można by polemizowac czy to terier - bo ani charakter, ani włos
w 9 także - Boston Terier - dla niewtajemniczonych wygląda jak wychudzona wersja buldoga francuskiego ;)

a co do "psychiki i budowy terierów" - spójrz choćby na grupe własnie Terierów - wszystkie sa Twoim zdaniem takie same?

smukły szorstki jagterier, jedwabistowłosy maleńki yorkshire terier i gładkowłosy muskularny amstaff?

Natula napisał(a):
taki banalny przyklad - pani pyta' co to za rasa' ja że 'czarny terier' , a ona 'aaaa terier,miałam kiedyś teriera , za duzo szczekają'
wiem, ze wychowanie itp sle nie moja wina ze terier kojarzy się ze szczekaniem

jeśli tak, zaproponuj Pani która miała kiedyś yoreczka - teriera - żeby wzięła sobie amstaffka albo bullteriera... przeciez to tez terier...

pokaż mi sznaucera który nie szczeka, a terierem nie jest ;)

Natula napisał(a):
co do genu rozjaśniającego o jużaku - ok , ale wtedy są szare czernysze a nie cz-s, moze gdzieś się tam jeszcze po drodze miniaturka trafiła :lol::lol::lol:

w sznaucerach nie siedze, z tego co obserwuje olbrzymy sa tylko czarne , słyszałam o jakiś nielicznych kolorowych ale wszedzie sie jakis wyjątek moze przypalętać

ce do genetyki w kwestii umaszczenia - poczytaj troszeczke ;) gen rozjaśniający nie odpowiada za barwe szarą - przynajmniej nie tylko on, i niekoniecznie powoduje rozjaśnienie sierści na całym psie, w sprzężeniu z innymi genami rozjaśnia tylko miejscowo - a Tobie sie wydaje że podpalanie to od czego?

co do sznaucerów, tu juz moja droga "palnęłaś" na maxa ;) olbrzymy są nie tylko czarne, drugim uznanym zreszta kolorem olbrzymów jest pieprz-sól - nie taki rzadki zresztą (vide: galeria weszki), a czarno-srebrne olbrzymy trafiają się znacznie częściej niż mogłoby Ci się wydawać

Posted

jambi napisał(a):
oj oj oj Natula... "nie mam zamiaru za wszelką cene mówić i udowadniać- to ja mam racje" zabrzmiało to własnie tak jakbys za wszelką cene chciała to udowodnić - ... tylko właściwie co?

no własnie nie chciałam żeby moje posty i cytowanie na to wskazywało ;) bo nie to mi chodzi, wiec to zaznaczyłam

bo druga grupa to grupa psów obronnych, stróżujących i do pilnowania - a taki chyba właśnie jest CTR prawda? w drugiej grupie jest tez owczarek kaukaski czy azjata - ktoś mógłby spytac czemu nie w w pierwszej? w końcu to "owczarki";

dlaczego nie w trzeciej? bo grupe łączą charaktery a nie nazwa

w grupie 9 - ozdobne - jest Terier Tybetański - też można by polemizowac czy to terier - bo ani charakter, ani włos
w 9 także - Boston Terier - dla niewtajemniczonych wygląda jak wychudzona wersja buldoga francuskiego ;)

a co do "psychiki i budowy terierów" - spójrz choćby na grupe własnie Terierów - wszystkie sa Twoim zdaniem takie same?

smukły szorstki jagterier, jedwabistowłosy maleńki yorkshire terier i gładkowłosy muskularny amstaff?

no ale do żadnego z przedstawionych przez Ciebie psów podobny nie jest ;)

pokaż mi sznaucera który nie szczeka, a terierem nie jest ;)

a ruski nie szczeka i terierem też nie jest, oczywiscie ze znam teriery które nie szczekają, ale jak pisalam moja wina ze taki 'stereotyp' jest?
fakt sa to psy zywe, pełne energi(no i tu kolejna róznica z CTRem który jest opanowany i woli spac niz biegać)
;)

ce do genetyki w kwestii umaszczenia - poczytaj troszeczke ;) gen rozjaśniający nie odpowiada za barwe szarą - przynajmniej nie tylko on, i niekoniecznie powoduje rozjaśnienie sierści na całym psie, w sprzężeniu z innymi genami rozjaśnia tylko miejscowo - a Tobie sie wydaje że podpalanie to od czego?

nie znam się na genetyce to też się w tej kwesti nie wypowiadam , napisałam przecież o miniaturkach (żartobliwie) :roll:

co do sznaucerów, tu juz moja droga "palnęłaś" na maxa ;) olbrzymy są nie tylko czarne, drugim uznanym zreszta kolorem olbrzymów jest pieprz-sól - nie taki rzadki zresztą (vide: galeria weszki), a czarno-srebrne olbrzymy trafiają się znacznie częściej niż mogłoby Ci się wydawać

moja wina :oops: , zapomniałam o weszkowych pieprzakach, no tak - widywałam takie na wystawach ,ale cz-s rodowodowego nie widzialam jeszcze

nie znam się na sznaucerach, genetyce, ale znam historie mojej rasy , psychike i budpwe , mam dwa całkiem rózne osobniki w domu ale ani jedna sucz(ani te które znałam) nie pasują do terierów, ani ttb, ani yorka ;)

wiec dalej podtrzymuje ze Czarny Terier terierem nie jest

co do reszty się zgadzam z Tobą, ale ruski terierem nie jest i nigdy nie bedzie :evil_lol:

z mojej strony koniec, nic wiecej do powiedzenia nie mam ale Ciebie bardzo chetnie poczytam, dowiem się rzeczy o których nie mam pojęcia

tylko jeszcze takie pytanko:
miałaś styczność z CTRem? skąd masz taką dobra znajomosć rasy, histroii rasy ?
czytasz o wszystkich rasach czy coś z jakiegoś konkretnego powodu się rusałkiem zainteresowałaś ?
tak z czystej ciekawości pytam bo raczej mało takich ludzi spotykam

Edit: odwiedziałam Twoją galerie zmianiłam aś/eś na końcówke -aś ;)

Posted

dla mnie pas :lol: - zwłaszcza, że ja to wszystko pisze nie po to aby udowodnić Ci że Ruski Terierem jest czy nie jest,
i chyba sie nie rozumiemy - przynajmniej na to wskazywałby ten fragment:

no ale do żadnego z przedstawionych przez Ciebie psów podobny nie jest

nie napisałam tego, żeby szukac podobieństwa do CTRa - chciałam pokazać, że nawet między terierami - typowymi terierami sa różnice! ;)

Natula napisał(a):
tylko jeszcze takie pytanko:

pytasz więc odpowiadam ;)

miałaś/łeś styczność z CTRem?
tak

skąd masz taką dobra znajomosć rasy, histroii rasy ?
wiele na temat tej rasy czytałam, rozmawiałam, szukałam informacji

czytasz o wszystkich rasach czy coś z jakiegoś konkretnego powodu się rusałkiem zainteresowałaś/łeś ?
pewnie, że nie o wszystkich :lol: ale o niektórych dogłębnie :evil_lol:
CTRa uważam za pięknego, fantastycznego psa, ewentualną alternatywę dla Sznaucera olbrzyma ;) a dodatkowo to pies o bardzo krótkiej historii - rasa powstała w wyniku działalności człowieka raptem pół wieku temu - to mnie zainteresowało

tak z czystej ciekawości pytam bo raczej mało takich ludzi spotykam
:evil_lol:

Posted

jambi napisał(a):
dla mnie pas :lol: - zwłaszcza, że ja to wszystko pisze nie po to aby udowodnić Ci że Ruski Terierem jest czy nie jest,
i chyba sie nie rozumiemy - przynajmniej na to wskazywałby ten fragment:

nie napisałam tego, żeby szukac podobieństwa do CTRa - chciałam pokazać, że nawet między terierami - typowymi terierami sa różnice! ;)

rozumiem , tylko chciałam zaznaczyc ze nie pasuje do wymienionych przez Ciebie psów ;)

i bardzo się ciesze ze ktoś się tak dogłebnie interesuje ruskimi :loveu:

Saththa, przez nasza dyskusje zdjęcia Tazza gdzieś umkneły, wiec chyba czas na nowe ? :razz::diabloti:

Posted

Doginka napisał(a):
Czernysz najlepiej mi pasuje do CTRa;-)

Obejrzane foty, więc lecimy dalej;-)
Ale Tazzio urósł:crazyeye:

No troszku mu się urosło :)

jambi napisał(a):
właściwie nie wiem czy nas zaraz saththa nie pogoni za te dyskusje ale... może nie zauważy ;

Zauwa zyłam, ale gonić nie będę :) tez się czegoś dowiedziałam, zresztą to miejsce publiczne i róbta co chceta w sumie)
Natula napisał(a):

Saththa, przez nasza dyskusje zdjęcia Tazza gdzieś umkneły, wiec chyba czas na nowe ? :razz::diabloti:

Bardzo zabawne :D

Posted

jambi napisał(a):
...pokaż mi sznaucera który nie szczeka, a terierem nie jest ;) ...

Może to zdanie nie było do mnie, ale mój sznaucer szczeka tylko na komendę "daj głos";-), a Raper nie szczeka wcale, no chyba, że też mu każę dać głos i mam do tego porządny motywator w postaci smaczka:lol:

Posted

Doginka napisał(a):
Może to zdanie nie było do mnie, ale mój sznaucer szczeka tylko na komendę "daj głos";-), a Raper nie szczeka wcale, no chyba, że też mu każę dać głos i mam do tego porządny motywator w postaci smaczka:lol:

no to pogratulować! :lol: z moich psów tylko olbrzym nie szczeka - to znaczy szczeka - na komende, małe potwory głosu nie żałują :lol:

Posted

a ja moze powiem znowu cos niepopularnego ale ; wiecej se nie zafunduje malego sznupa!, ja myslalm ze moj Wacek byl mistrzem w darciu ryja ale Nikus go przerasta o niebo i nie ma sposobu by sie zamknal, ta i owszem jak mu kaze to zacicha idzie w inne miejsce i dalej swoje.
jezu jaki on jest rozdarciuch a do tego ma tak piskliwy glos ze az w uszch boli!
to juz trzy jamniory nie robily takiej zadymy jak on hihihi
Dona tez lubi sobie poszczekac ale z nia dajemy sobie rade no i ma jednak troche latwiejszy dla uszu glos.

Doginko ja tez zazdroszcze cichych sznupkow!!!!

Posted

ehhh Felek tez potrafi drzeć jape, ale i tak jest duzo lepiej niz było, bo na poczatku naszego wspólnego życia, zanim doszliśmy do parku wszyscy juz wiedzieli, że idziemy, F najpierw było slychać a potem widać:evil_lol:
no ale czasem mu sie włączy szczekanie, szczególnie w domu, to nie mozna go uciszyc tak sie nakreca, no i oczywiscie z jazgotem startuje do wszystkich psów bez względu na wielkosc:shake: