Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='zerduszko']Bo tam ogólnie gwno jest, to dotyczy i warzyw, i owoców i prod. pochodzenia zwierzęcego :shake: Skąd się bierze wit. D u zwierząt które słonka nie oglądają?
A w tej spirulinie to skąd b12? Syntetyczna?[/QUOTE]

No ja staram się kombinować żarcie po znajomych wiejskich, ale niestety to niewielka ilość jest :(, dużo rzeczy kupuje w eko sklepach, właściwie w jednym, w drugim kupuje nabiał.Może to też ch... warte, ale jakoś się lepiej czuje jak kupie coś z taką etykietą.Wiem, że ogórki i pomidory firmy JTM są bardzo dobrej jakości, niepryskane.Wiem to od babeczki, która była tam na kontroli i bardzo dobrze o nich mówiła.

Spirulina jest 100% sproszkowana, przynajmniej tak jest napisane.

Posted

[quote name='AnkaG']Jak nie masz nic przeciwko, że u Ciebie znaczy u białego i czarnego. No ale w sumie pasują bo one czarne z dodatkiem białego :)[/QUOTE]

jutro wstawie ;) i no nie ma problemu przeciez;)

[quote name='Pink']Tak, tak, koniecznie Ankowe piesie trzeba zobaczyc :multi: u moich paszczakow tez bez problemu mozna fotosy wstawic.[/QUOTE]

zapraszam jutro wieczorem :)

Posted

[quote name='zerduszko']Bo tam ogólnie gwno jest, to dotyczy i warzyw, i owoców i prod. pochodzenia zwierzęcego :shake: Skąd się bierze wit. D u zwierząt które słonka nie oglądają?
A w tej spirulinie to skąd b12? Syntetyczna?

Dokładnie mam taką
http://www.firmarelax.pl/spirulina-maxima-100-100g-p-1969.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-06&utm_content=1969#nclid=95e812eb23e06a518d2c12241c6ec7b7

Posted

No to jak alga, to chyba nie ma b12 tylko analogi lub syntetyczna?? A w ogóle dym jest duży... a zapomina się, że inne zapotrzebowanie na b12 mają wege i mięsożercy (zużywanie podczas trawienia, tak jak przy mleku krowim wapnia).
Sandra, jak co to pogoń z tymi wywodami :eviltong:

Posted

[quote name='WATACHA']Dokładnie mam taką
http://www.firmarelax.pl/spirulina-maxima-100-100g-p-1969.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-06&utm_content=1969#nclid=95e812eb23e06a518d2c12241c6ec7b7

Muszę zamówić. Co prawda nie jestem weganką, bo jem nabiał i jajka, ale jakieś niedobory różnych mikroelementów mam na pewno, bo z reguły nie mam czasu na przygotowywanie posiłków. Jem wciąż to samo, co umiem na szybko przyrządzić, mało urozmaicam. Fajnie, że o tej spirulinie napisałyście i w ogóle o zdrowym odżywianiu. To inspiruje (na jakiś czas).

Posted

[quote name='zerduszko']No to jak alga, to chyba nie ma b12 tylko analogi lub syntetyczna?? A w ogóle dym jest duży... a zapomina się, że inne zapotrzebowanie na b12 mają wege i mięsożercy (zużywanie podczas trawienia, tak jak przy mleku krowim wapnia).
Sandra, jak co to pogoń z tymi wywodami :eviltong:

Dlaczego?..........

Posted

[quote name='WATACHA']Dlaczego?..........[/QUOTE]

Bo w algach nie ma b12, tak kiedyś myślano. Ale są tam tylko nieaktywne analogi. A niestety analogi b12 są w połączeniu z naszymi enzymami nic nie warte. Ew tak jak w płatkach, wszystko dodawane.

Posted

[quote name='zerduszko']Bo w algach nie ma b12, tak kiedyś myślano. Ale są tam tylko nieaktywne analogi. A niestety analogi b12 są w połączeniu z naszymi enzymami nic nie warte. Ew tak jak w płatkach, wszystko dodawane.[/QUOTE]

A gdzie o tym czytałaś?

Posted

buhaha, która to miała problemy z robactwem ?
właśnie przeczytałam, że b12
"Najlepszym źródłem tej witaminy są odchody oraz resztki owadów. Mało to apetyczne jednak niedomyte owoce czy warzywa zdecydowanie więcej B12 nam dostarczą niż umyte. Ale istotna uwaga – dotyczy to wyłącznie bezpiecznych, ekologicznych hodowli z zaufanego miejsca, bowiem zagrożenie płynące ze środków ogrodniczych jest poważniejsze niż korzyści z niedomytego warzywa."

Zerduszko jedziemy do Kingi na wyżerkę :)

Posted

[quote name='WATACHA']A gdzie o tym czytałaś?[/QUOTE]
W necie :eviltong:
To jest b. popularny temat na wegeforach, bo wiadomo to by rozwiązało problem wegan z B12. Także jeśli weganie piszą, ze niestety nie... to wierzę. A ja jakeis 5 lat temu olałam temat dochodząc do wniosku... daj mi teorię, a znajdę Ci dowód :diabloti:

Ps. o tych odchodach co piszesz... to dlatego wegehindusi nie mają problemów z jej niedoborem. Gwno dobra rzecz :evil_lol:

Posted

[quote name='zerduszko']
Sandra, jak co to pogoń z tymi wywodami :eviltong:[/QUOTE]

mi nie przeszkadza a czegoś się dowiem :)

[quote name='marako']Muszę zamówić. Co prawda nie jestem weganką, bo jem nabiał i jajka, ale jakieś niedobory różnych mikroelementów mam na pewno, bo z reguły nie mam czasu na przygotowywanie posiłków. Jem wciąż to samo, co umiem na szybko przyrządzić, mało urozmaicam. Fajnie, że o tej spirulinie napisałyście i w ogóle o zdrowym odżywianiu. To inspiruje (na jakiś czas).[/QUOTE]

ja chyba tez.... bo zazwyczaj jem jak Ty. albo nawet gorzej bo w tygodni unawet nie gotuje ;) tylko odgrzewam rózne mrożonki :roll:

Posted

[quote name='zerduszko']W necie :eviltong:
To jest b. popularny temat na wegeforach, bo wiadomo to by rozwiązało problem wegan z B12. Także jeśli weganie piszą, ze niestety nie... to wierzę. A ja jakeis 5 lat temu olałam temat dochodząc do wniosku... daj mi teorię, a znajdę Ci dowód :diabloti:

Ps. o tych odchodach co piszesz... to dlatego wegehindusi nie mają problemów z jej niedoborem. Gwno dobra rzecz :evil_lol:[/QUOTE]

Buhahaha, przyjdzie nam gówno żreć.Tak czy inaczej spirulinka ma inne fajne rzeczy to będę jeść.Mnie to tam rybka, bo nabiał jem, a właśnie przeczytałam, że mleko ma więcej wit b12 niż mięso więc produkty jego pochodzenia chyba też :) (mleka nie piję).
A masz jeszcze jakieś fajne rzeczy do przekazania, wchłonęłabym coś mądrego?Przez Ciebie nie poszłam wcześniej spać, a wstaje po 2-ej.Ja w ogóle uwielbiam nowości i zawsze jak idę do eko sklepu po jedną rzecz to wychodzę spłukana z "pełną torbą".Dlatego zabieram tam określona gotówkę, nigdy więcej.Zawsze też można się dowiedzieć czegoś fajnego, jak nie od obsługi to od klientów.No i warunek musi być, że sklep jest profesjonalny, a sprzedawca ma odpowiednią wiedzę.A to się czasem wyłapuje na drobiazgach.
Ostatnio sobie kupiłam "dezodorant" z minerałów i kawę z prażonych żołędzi z żeń szeniem.

Posted

Widzę, że się wkręciłaś :loveu: Widzisz ja z kolei czytałam, że w nabiał B12 mało, ale w jajcach więcej... bądź mądry ;) A wiedzę mam starą, więc brak nowości. Głównie Fe bo dla mnie ważne. Ale tak jeszcze podroby konta mięśnie - co lepsze? :p Ha, i tu można wsioooooo zależy kto robił badania :evil_lol:

Posted

[quote name='malawaszka']ja mam co jakiś czas fazę na takie różne zdrowotne sprawki... kupuję a potem mi się to przeterminowuje :splat:[/QUOTE]

u mnie niektóre zioła i herbatki leżą bezczynnie, ale może przyjdzie na nie czas, choć termin mają dość krótkie.

Posted

[quote name='zerduszko']Widzę, że się wkręciłaś :loveu: Widzisz ja z kolei czytałam, że w nabiał B12 mało, ale w jajcach więcej... bądź mądry ;) A wiedzę mam starą, więc brak nowości. Głównie Fe bo dla mnie ważne. Ale tak jeszcze podroby konta mięśnie - co lepsze? :p Ha, i tu można wsioooooo zależy kto robił badania :evil_lol:[/QUOTE]

No tak w sumie masz rację.Ja jak czytam to też nie zawsze spojrzę na rok w którym zostało coś napisane.Ciekawe od czego zależą te badania...pewnie od tego na co spadła sprzedaż ;)

Posted

[quote name='wilczy zew']nadrobiłam...

zaciesz z poprawy zdrowia Kajki :)

Pink,czemu psiakom paprzesz żółtko jakimiś dodatkami :mad:

A co jogurt czy serek jajku przeszkadza?Produkty pochodzenia zwierzęcego raczej nie kolidują ze sobą.

Posted

[quote name='WATACHA']A co jogurt czy serek jajku przeszkadza?Produkty pochodzenia zwierzęcego raczej nie kolidują ze sobą.[/QUOTE]
Źródło nie ma chyba znaczenia. Nie wiem jak to jest z jajkiem i nabiałem, bo na pewno wit. D i wapń ok, ale znów wapń zaburza wchłanianie innych subst. Szczególnie na nabiał trzeba uważać z warzywami :roll: