izabella_k Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Kto stosuje rubenal? Czy to jest zamiast ipakitinę czy dodatkowo? Kolejne 4 tabletki dziennie to już dużo. Zapytam dr. Neskę. Jak nie będzie azodylu spróbujemy Bioprom czy coś takiego. Quote
siostry89 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Ja stosuję Rubenal:) nie zamiast, zamiast ipaktyne mam chitofos :) Quote
siostry89 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Od kiedy stosujemy Rubenal, kreatynina spadła z 214 do 169 w normie do 159, jednak mocznik dalej koło 100 i mimo kroplówkowania nie spada. Fosfor również ładnie spada :) Quote
siostry89 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Od kiedy stosujemy Rubenal, kreatynina spadła z 214 do 169 w normie do 159, jednak mocznik dalej koło 100 i mimo kroplówkowania nie spada. Fosfor również ładnie spada :) Quote
izabella_k Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Jak długo stosujesz Rubenal? Doktor Neska to zaproponowała? Kroplówkowaniem zwiększasz anemię, zastanów się czy warto. Mnie martwi wzrost kreatyniny w ciągu 2 miesięcy. Póki co mała bawi się doskonale a pańcia panikuje Quote
siostry89 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Kolejne badania ma 3 stycznia, zobaczymy jak teraz;) niestety Rudek znow pluje nerkowymi karmami, wiec poki co mieszam mu to z karmą dla seniorków, od czasu do czasu podudzie z kurczaka (100 g) i do tego chitofos. Martwi mie ten stosunek białko/kreatynina no i fakt ze bialkomocz sie nie zmiejsza, spada za to ciężar moczu;( Byl w normie, a ostatnich badaniach ponizej. Zamiast eneranelu przerzucilismy si a lotensin i zobaczymy co dalej. Quote
siostry89 Posted December 5, 2014 Posted December 5, 2014 Nie, u dr Neski nie byłam chociaż wiem, że jest jedą z najlepszych specjalistów ( Rdek źle znosi podróż, więc ie chcę go dodatkowo stresować), Ufam swoim paniom weterynarz :) Rudek ma za dużo Hgb, także do anemii mu jeszcze daleko, chociaż MCHC już poniżej normy niestety. O Rubenalu rozmawiałam ze swoją panią weterynarz i uznała że warto spróbować :) Quote
Bijou181 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 A mi dr Neska mówiła, że nie wierzy w działanie Rubenalu.. i że w naszym przypadku wystarczy podawanie żurawiny. Podaję, ale świeżą.. nie suszoną i karmelizowaną w dodatku. Czy ktoś z Was stosował/stosuje wody dla ludzi z problemami nerkowymi ? ;) Quote
Bijou181 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Nie, u dr Neski nie byłam chociaż wiem, że jest jedą z najlepszych specjalistów Bo ja wiem czy taki wybitny z niej specjalista, są różne opinie.. Bardzo mało dowiedziałam się będąc na wizycie (drogiej jak cholera swoją drogą!!) . Moim zdaniem nie ma odpowiedniej wiedzy jak prowadzić psa z problemem nerkowym, jak go karmić przede wszystkim :( :( Quote
gryf80 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 poczytaj skład takiej wody,zapewne zawiera dosc sporo niektórych związków mineralnych,w jakich sa one proporcjach itd.moim zdaniem może pic i "kranówke" Quote
Bijou181 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Czytałam i rozmawiałam z ludźmi, którzy mają problemy z nerkami. Stosują i działa.. więc dlaczego by nie podawać ją psu? Kranówa to syf.. Tutaj jest więcej informacji o wspomnianej wodzie http://sklep.wysowianka.pl/index.php/kategorieproduktow/wodylecznicze/woda-lecznicza-jozef-5l-detail Quote
siostry89 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Ja próbowałam właśnie z wodą Jan, ale ta ma dość sporo potasu, więc podaje zwykłą. Z Rubenalem nigdy nie wiadomo, spróbować nie zaszkodzi, nie wierzę w jego magiczne działanie, nie o to chodzi, ale wiadomo, że chwytamy się wszystkiego by pomóc :) Quote
gryf80 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 nie wim czy próbowałas tej wody Jan.ma specyficzny smak moim zdaniem-o ile czlowiek moze się do czegos przymusić o tyle zwierze niekoniecznie,no ale wyjatki się zdarzaja.no i,skoro woda ma sporo potasu to musisz wiedzieć tez na jakim poziomie potas ma twój pies,czy przypadkiem nie suplemetujesz potasu Quote
siostry89 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Tak próbowałam Jana, sama mam problemy nerkowa także pijędość często i nie najgorsza w smaku :p Rudkowi bardzo smakowała :-) ( być może dlatego że pił pół na pół ze zwykłą ) Quote
siostry89 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Rudek ma za wysoki poziom potasu, także po dwukrotnym podaniu wody Jan zaprzestałam podawanie by mu nie zaszkodzić. Quote
siostry89 Posted December 7, 2014 Posted December 7, 2014 Mam pytanie odnośnie stosunku białka do kreatyniny....Czy ktoś wie jak go interpretować? Czy świadczy on o rokowaniach psa? Quote
czia Posted December 13, 2014 Posted December 13, 2014 Chwalimy się dobrymi wynikami :klacz: wszystkie parametry w normie, mocznik pięknie spada, wątroba zdrowa ( oprócz nieszczęsnej kreatyniny , która jest podwyższona o 70 ) Quote
siostry89 Posted December 13, 2014 Posted December 13, 2014 To gratulacje jeśli o mocznik i wątrobę chodzi!!:) super :)U nas gorzej:( Rudasek wymiotuje po wodzie coraz bardziej ( u niego jest równoznaczne ze wzrostem mocznika), wiec w poniedziałek lecimy skontrolować parametry krwi i moczu. Karm nerkowych oczywiście nie je - trudno, staram się wybierać tylko senior ki i suplementow ać odpowiednio. Quote
siostry89 Posted December 15, 2014 Posted December 15, 2014 No to i my się chwalimy:) kreatynina w normie, mocznik 80:) straszy mnie ten mój rudzielc:p niestety potas dalej powyżej normy, całe szczęście nie duzo:) Quote
Maghda Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Jak twój pies się czuje przy moczniku 80? Mój miał raz 86 i czuł się fatalnie... Quote
siostry89 Posted December 16, 2014 Posted December 16, 2014 Przy 80 czuje się caałkiem dobrze jak na niego, samopoczucie pogarsza się gdy mocznik skacze powyżej 140, chociaż obecnie badania robione ze względu na wymioty po wodzie ( u niego skutek wzrostu mocznika) i byłam w szoku widząc ze ma mocznik prawie ze najmniejszy od początków leczenia:p Apetyt ma natomiast bardzo dobry, aż wyjątkowo, i ma więcej sił niż zwykle. Quote
Magdalena Posted December 20, 2014 Posted December 20, 2014 u nas duży białkomocz... :( martwi mnie kratynina w normie, mocznik dosyć ładnie, reszta wyników ok Quote
Recommended Posts