Jaaga Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 Wymaz z łapy Oskara. Za antybiogramy płaci sie później, w zależności, ile ich będzie. Na razie zapłaciłam 32,40 zł. [URL="http://img210.imageshack.us/i/dsc092171.jpg/"][IMG]http://img210.imageshack.us/img210/7928/dsc092171.jpg[/IMG][/URL] Quote
AresekSE Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 hejka ... dawno mnie tu nie bylo, 50 zeta poszlo dzisiaj dla Oskarka z najlepszymi pozdrowieniami ... prosba uaktalniajcie pierwsza strone z finansami jak tylko mozecie bo ja tam zagladam ... tam stoi ze Oskarka konto jest 0zl Quote
emilia2280 Posted January 4, 2011 Posted January 4, 2011 [quote name='Jaaga']Za wszystkie? Zaraz napiszę PW.[/QUOTE] Owszem. 85zl wystarczy, czy ja cos pomieszalam z kosztami wysylki ze nie 5zl? Najwyzej doslé, wlasnie poszlo na Twoje konto Jaago. Quote
Jaaga Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Emilio, oczywiście, ze wystarczy. Wysyłka kosztuje 15,50 zł, ale podzieliłam po 5 zł, bo zamówiłam jeszcze żwirek dla kota. Bardzo dziękuję. AresekSE, również dziękuję. Finanse na pierwszej uaktualnia Erka chyba raz w miesiącu razem z wszystkimi rozliczeniami, jakimi się zajmuje, a jest tego sporo. Takie potrzeby na bierząco wpisuję w tekst. Na już potrzebne będą pieniądze na dzisiejszą wizytę w Ustroniu i badania kontrolne, kolejne na wykupienie leków, potem jesli stan zdrowia Oskara pozwoli, na operację usunięcia śrutu z łapy i wyjęcie śruby. Za niedługo wyjeżdżamy, więc prosze o kciuki za zdrowie Oskara, bo aż się boję kolejnych badań i diagnoz. Quote
Ania i Porto Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Trzymam kciuki za jak najlepsze wyniki:) Quote
Radek Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 W weekend prześlę styczniową deklarację. I trzymam kciuki za wyniki badań:) (Jaaga, dzięki za odpowiedź, już teraz rozumiem) Quote
Linssi Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Przelalam dzis pare groszy dla Oskarka. Mam nadzieje, ze wystarczy na cokolwiek... Quote
Jaaga Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 No i wrócilismy z Ustronia. Przede wszystkim dziękuję Slayowi, że z nami pojechał. Oskar ma zrobione badania krwi. Wg p. doktora jest alergikiem. Te objawy to alergia pokarmowa i uszkodzona wątroba. Wątrobę ma uszkodzona nieodwracalnie i do końca życia będzie musiał jeść dietę wątrobową. Niestety te diety wszystkie są z kurczakiem, więc musimy wybierac mniejsze zło. Karmę trzeba zmienić z Royal canin na Hill`s. Teraz jest problem z ta, którą ostatnio kupiła mu Emilia. Gdyby ktoś chciał ją odkupić, to moznaby wtedy za te pieniadze kupić Hillsa. Tylko jak tu szukać psa wątrobowca? Do tego nie może dostawać mięsa ani puszek. Może rybę lub...królika. Przy psie tej wielkości, to raczej nie wchodzi w grę, bo kogo stać na karmienie 40 kg psa królikami. Ma przepisany lek sterydowy, który ma dostawać w małych dawkach. Dalej ma dostawać Essentiale czy Hepatil. Głównie ma problem z drogami zółciowymi i tym, co w nich zalega, ale na razie mamy zmienić jedzenie i konsultować się telefonicznie po dwóch tyg. Ze względu na wątrobę narkozę do usuwania śruby ma miec bardzo delikatną i wczesniej zrobione RTG, które pozwoli ocenic stan kości. To stary pies i lekarz obawia się, czy aby kość jest całkiem zespojona. Zmiany łojotokowe na skórze typowe dla wątroby i alergii, ponoć częste u onków. W domu mam amerykańskie szampony dla koni bez spłukiwania, które mozna stosować u psów, więc Oskara chociaż tym psikami i po wierzchu wyczesuję. Zmian między palcami mam niczym nie robić, nawet rivanolem. Zmienimy dietę i zobaczymy. Zapłaciłam 120 zł (80 zł konsultacja +40 zł badania). Rachunek wstawie, jak będę miała trochę wiecej czasu. Emilio, wpłynęły Twoje pieniądze na buciki. Bardzo dziękuję. Pozostałym wpłacającym również chciałam podziękować. Quote
emilia2280 Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Ja sie zabije, ale wiesci. Dobrze ze wiadomo w czym rzecz i co robic, ale kto adoptuje biedaka na takiej diecie? króliczej ;p I ta Hill's to jest najdrozsza ;ooo wiem bo sama kupujé suczeni, ale ona ma 12kg tylko i je tá na zábki. Hmmmmm. Mam pewien diabelski plan - poniewaz Hill's sponsoruje karmé do projektu buda, to moze napiszé do nich w sprawie Oskara? Tylko czy to juz na pewno bédzie jego dieta i moze poczekamy jak on zareaguje najpierw na zmiané karmy bo nagle moze sié okazac ze on Hill'sa ani chu chu nie moze. Jaago, ja tez mam ten szampon bez splukiwania, byl doláczony do tego super grzebienia o nazwie Furminator, czy to takim "myjesz" Oskara, bo mogé wyslac jakby co- chcialam tylko furminatora a szampon byl w zestawie, ale wcale go nie chcé. Quote
erka Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 [quote name='AresekSE']hejka ... dawno mnie tu nie bylo, 50 zeta poszlo dzisiaj dla Oskarka z najlepszymi pozdrowieniami ... prosba uaktalniajcie pierwsza strone z finansami jak tylko mozecie bo ja tam zagladam ... tam stoi ze Oskarka konto jest 0zl[/QUOTE] AresekSE, dziekujemy bardzo:)! Ale zlituj sie , przecież aktualizuję wpłaty w pierwszym poście na bieżąco, przy każdej wpłacie, czy wypłacie, a nie tak , jak myśli Jaaga,ze raz w miesiącu;). Ale przecież nie codziennie zaglądam do konta, jak wpłaciłaś wczoraj, to zaraz sparwdzę konto i zaaktualizuję. Ostatnia aktualizacja była 30 grudnia/patrz na datę edycji postu/, a ponieważ Oskarek miał [B]debet 288 zł,[/B] więc żeby nie wchodził w nowy rok z długiem, przelałam na jego konto tą sumę z konta psów kieleckich, stąd saldo wyniosło [B]0 zł .[/B] Zaraz zrobie aktualizację, uwzgledniając ostatnie wpłaty i wydatki dzisiejsze. Quote
Jaaga Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Emilio, zamówiłam worek Hillsa na próbę i jest tańszy od RC. 14 kg kosztuje ponad 230 zł. Niestety, wyboru nie mamy. jest Trovet, który swoim składem(duzo białka) może zaszkodzić Oskarowi, RC i Hills, innych diet nie ma. Spróbujemy i zobaczymy, to dam znać. Może rzeczywiście dałoby się coś dla niego zorganizować. Szampon mam taki w rozpylaczu, nie w pudrze, więc jeśli masz podobny, to chętnie skorzystam, gdybys mogła przyslałać. Dla moich psów kupowałam kosmetyki dla koni i mam dwa do kapieli bez wody, jeden z silikonem, wiec robię nimi tez Oskara. Na punkcie psiego włosa mam fioła, więc ciągle go czeszę i staram się minimalizować jego łojotok. Quote
erka Posted January 5, 2011 Author Posted January 5, 2011 Wpłyneło na Oskarka 50 zł od AresekSE i 100 zł od Linssi oraz 85 zł od emilii2280 na buciki:). Serdecznie dziękujemy! Ostatnie wydatki, to: 85 zł - buciki 32,40 zł- wymaz z łapy 100 zł -transport do Ustronia 120 zł - konslutacja u weta w Ustroniu i specjalistyczne badania 232 zł - karma Hill,s Oskarek w tej chwii na minusie - 334 zł. Bardzo dziękuje Jaadze i slayowi za zawiezienie Oskarka do Ustronia:). Mam nadzieję,że ta diagnoza nareszcie jest prawidłowa i wiemy co robic. Niestety mniej pomyślne jest to,że Oskarek do konca życia na tej diecie musi być, no i nie wiadomo, czy zechce jeść tego Hill,sa, a niestety żadnych mięsnych dodatków:shake:. Quote
Jaaga Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Też mam nadzieję, że będzie jadł nową karmę. Ona równiez jest z kurczakiem, ale ponoć ma inny skład i może dla niego być lepsza. Myslę, że po operacji, trzymaniu na ścisłej diecie, lekach wątrobowych, stan polepszy się na tyle, że spróbujemy zamiast wątrobowej diety podawać dla alergików. Mam swoją alergiczną suczke i kupiłam jej acanę rybną bez mięsa i zbóż. Takie jedzonko Oskar wsuwałby bez problemu, bo pięknie psom pachnie. Tylko u mojej suni efektów nie widać, bo sama nie chce jesć, jedynie z innymi psami, więc podjada dietę kurczakową. Oskara też trzeba pilnowac, bo z Muszką bardzo chętnie wymieniają się miskami. Oboje czekaja, żebym tylko zniknęła z oczu i już sobie wyjadają. Wczorajszy rachunek [URL=http://img375.imageshack.us/i/dsc09229x.jpg/][IMG]http://img375.imageshack.us/img375/6027/dsc09229x.jpg[/IMG][/URL] Za karmę i buciki wkleję, jak je dostanę. Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] Quote
kika22 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Jaaga mozesz wpisac dokładna nazwe tej karmy dla Oskarka. Chciałam zerknąc w jej skład. Quote
Radek Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Dobrze, że jest diagnoza i wiadomo jak w najbliższym czasie pomóc psiakowi. Jaaga, czy Oskar mógłby jeść Acanę rybną? Jeśli tak to myślę, że by coś dała. Moja Saruśka, zdaniem lekarzy ma alergię i ta karma powoduje, że Sara się nie drapie:) Quote
Jaaga Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Właśnie nie może. Mam ją w domu, też daję swoim psom. Powinien ją jeść z powodu alergii, ale wątroba nie wytrzymałaby jej i musi jeść dietę wątrobową. Po cichu licze na to, że kiedys wątroba bedzie w takim stanie, że będzie mógł jeść karmę dla alergików. Quote
AresekSE Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 [quote name='erka']AresekSE, dziekujemy bardzo:)! Ale zlituj sie , przecież aktualizuję wpłaty w pierwszym poście na bieżąco, przy każdej wpłacie, czy wypłacie, a nie tak , jak myśli Jaaga,ze raz w miesiącu;).[/B] [/QUOTE] Erka nie ma problemu :-) to nie jest tez najwazniejsza sprawa, napisalem tez ze w miare mozliwosci, wydawalo mi sie poprostu ze Oskarek ma dlug a saldo bylo 0zl moje niezrozumienie, sorki ... ale nie zrozum mnie zle ja sie nie skarzylem, wszystcy ktorzy sie Oskarkiem zajmuja zasluguja na wielkie pochwaly! :klacz: Quote
Jaaga Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Dzis przyszły gumowe buciki. Wstawiam paragon. Co prawda oznaczone jako ubranko, ale widocznie cała psią garderobe tak mają. Buciki Oskarkowi zasponsorowała emilia2280, pięknie dziekujemy. Juz pisałam na wątku Albinki, której też zamówilismy je, że wyglądają jak nie nadmuchane baloniki. Oby tylko na noge Oskara dały się wsadzić, bo są dosyć wąskie u góry. Sama łapka w środku powinna zmiescić się bez problemu. [URL="http://img46.imageshack.us/i/dsc09231s.jpg/"][IMG]http://img46.imageshack.us/img46/2822/dsc09231s.jpg[/IMG][/URL] Quote
EVA2406 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Dziewczyny zajrzyjcie, błagam :-( [URL="http://www.dogomania.pl/threads/199645-Dogomaniaczka-w-potrzebie-PO%C5%BBAR-Rodzina-Journey-straci%C5%82a-wszystko-psy-walcz%C4%85-o-%C5%BCycie"]http://www.dogomania.pl/threads/1996...czą-o-życie?[/URL] Potrzebne każde wsparcie. Quote
Jaaga Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Wczoraj dziewczyny przyniosły ze strychu cały pojemnik zabawek, wywaliły to wszystko na podłogę i proszę, jak Oskar wylądował. Cały pokój był zasypany, a z brzeżku siedział król lew z niepewną miną. [URL="http://img840.imageshack.us/i/dsc09233w.jpg/"][IMG]http://img840.imageshack.us/img840/5366/dsc09233w.jpg[/IMG][/URL] Quote
Inez de Villaro Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 I pilnuje swoich włości...:) ależ on teraz podobny do mojego zmarłego Demona :( Quote
Jaaga Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Jesli to ten z avatarka, to bardzo podobni. Quote
Inez de Villaro Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Tak, Jaga. Był u nas w schronie jeszcze Albert- trzeci bliźniak...tak strasznie do nich dwóch podobny....aż łza sie kręci, bo Alberta też z nami nie ma...:( Może w przyszłym miesiącu cos uda mi się znowu podesłac. Quote
Recommended Posts