LadyS Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 [quote name='natalia.']widzę, że nie tylko ja tak myślę... cóż, na pociechę powiem tyle, że jest to hotel, w którym psy nie są dręczone i tak dalej. wiem, że zabrzmi to brutalnie, ale takie są realia: nigdy nie będzie idealnie. niestety. ale mimo wszystko - odradzam. już lepiej jest oddać psa do domu tymczasowego i też płacić te 300-400 zł miesięcznie na niego. efekt? o wiele lepszy! a i chętnych pewnie byłoby więcej...[/QUOTE] Jak dla mnie pies moze być w hotelu, byle hotel z nim pracował, a nie go karmił i w razie potrzeby jeździł z nim do weta. Znam hotele, gdzie psy wychodzą nauczone komend, chodzenia na smyczy itd. Quote
maja602 Posted October 5, 2011 Author Posted October 5, 2011 Z tego co zrozumiałam, to miesięczny pobyt psa w tym hotelu kosztuje 300-400zł. a psów jest około 30. Ładny biznes. A w zamian co? Quote
Ginn Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 [quote name='maja602']Z tego co zrozumiałam, to miesięczny pobyt psa w tym hotelu kosztuje 300-400zł. a psów jest około 30. Ładny biznes. A w zamian co?[/QUOTE] W żadnym miejscu, gdy jest ok 30 psów, nie mogą one być uczone i odpowiednio psychicznie zadbane. Ja mam maksymalnie do 15 psów i gdy zbliżam się do tego maksimum czuję, że psy zaczynają odczuwać dyskomfort - więc raczej ograniczam się do 12-stu. Przepraszam za wtręt - ale same Panie jesteście sobie nieco winne. Jak przywozicie psa do takiego hoteliku (ok. 30 sztuk) to dlaczego zostawiacie zwierzę. druga sprawa 300-400 zł. "ładny biznes". Wlicz w to wygryzione framugi okien, wygryzione tapczaniki, fotele, niezliczona ilość pogryzionych koców i poduszeczek. Wygnojone od sików i kup (częste rozwolnienia) podłogi oraz praca przez 24 godziny na dobę i koszt dobrej karmy. Właśnie dlatego, że to żaden biznes ludzie, którzy chcą lub muszą zarobić "idą" w ilość bo 300-400 zł. to żadna opłata za to co wcześniej wymieniłam. Quote
Ginn Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 I jeszcze sobie przypomniałam - co miesiąc opłata ZUS (czy coś zarobisz czy nie) i odprowadzany podatek do UP oraz do gminy. Koszty wody i odprowadzania ścieków na ciągłe mycie podłog, pranie koców (bywa, że po jednej nocy), energia elektryczna na podgrzanie wody i pralkę, koszt płynów do podłóg, proszków do prania no i własna praca, praca i praca nie tylko fizyczna ale i psychiczna. Ciągłe kontrolowanie aby nie było punktu zapalnego między psami, aby ciągle mieć je na oku zwłaszcza te słabsze. Quote
maja602 Posted October 5, 2011 Author Posted October 5, 2011 Ginn ty ograniczasz do 12-15 psów i masz rację. Bo jedna osoba nie jest w stanie DOBRZE dopilnować wiekszego stada. Ja mówię o tych, co biorą każdą ilość, czyli tak jak w przypadku wyżej opisanym 30 szt. bez wzgledu na warunki. 30 x średnio 350zł= 10 500zł. I nikt nie mówi żeby nie brać za hotelowanie wynagrodzenia, ale jeżeli się bierze psa i za jego utrzymanie to pieniądze, to trzeba zaoferować godziwe warunki bytowania. Wejdź na pierwszą stronę i przeczytaj w jakich okolicznościach powstał ten wątek. Nikt się nie przyczepia do hotelików, w których psy mają dobrą opiekę tylko do tych, które działają w nastawieniu na zysk, kosztem psów. Quote
LadyS Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 Ja się poniekąd zgadzam z Ginn - jeśli ktoś ma założony oficjalnie hotel, to musi się liczyć z opłatami i niekoniecznie na początku wychodzi na plus. A dogomaniacy sami sobie są winni, że oddają psy do takich hoteli. Dlatego dziwi mnie, ze niektórym wystarcza, jak pies za 300-450 zł siedzi w kojcu w nocy, jest wypuszczany na wybieg w dzień i karmiony, a w razie czego wieziony do weta. Dla mnie to za mało za taką kasę; owszem, rozumiem takie rozwiazanie, jak nie ma gdzie zabrać psa, a musi być zabrany natychmiast, ale fakt faktem, że nieraz ładne i atrakcyjne psy siedzą długo w hotelu, bo nikt ich niczego nie uczy, więc i one są niewychowane i nie nadają sie zwyczajnie do adopcji. Pomijam, że nieraz się zdarza, ze hotel czy DT nie jest w stanie ocenić, do jakiego domu pies się nadaje, bo po prostu się na behawiorze psów nie zna... Quote
ata Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 [quote name='maja602']Z tego co zrozumiałam, to miesięczny pobyt psa w tym hotelu kosztuje 300-400zł. a psów jest około 30. Ładny biznes. A w zamian co?[/QUOTE] Raczej nie 300zł:shake: znajoma m i przekazała, że za małego pieska zapłaciła 600zł (faktycznie ją na to stać), co nie zmienia faktu, że piesek był wyciagnięty ze schroniska i ważył nie wiecej jak 7-8kg Zdziwiłam sie bardzo, bo za wilkowatego Fokusa bierze jednak mniej...... Quote
Ginn Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 [quote name='ata']Raczej nie 300zł:shake: znajoma m i przekazała, że za małego pieska zapłaciła 600zł (faktycznie ją na to stać), co nie zmienia faktu, że piesek był wyciagnięty ze schroniska i ważył nie wiecej jak 7-8kg Zdziwiłam sie bardzo, bo za wilkowatego Fokusa bierze jednak mniej......[/QUOTE] Może zapłatę szacuje według możliwości oddającego. Ja też zupełnie inne ceny biorę za psy od wolontariuszek, inne od fundacji i inne od Gmin - i uważam to za całkowicie uzasadnione. Quote
natalia.aleksandrov Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 wiecie co, ja o cenę nie dbam. jeśli warto - zapłaciłabym i te 600 zł. chodzi o warunki i o to, jak się psem zajmują. ten hotel to bardziej przechowalnia - jak bagaże na dworcu. nigdy nie oddałam Karinie psa i nie zrobię tego, więc Was przestrzegam. mam nadzieję, że się przydałam :) Quote
Ginn Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 [quote name='natalia.']wiecie co, ja o cenę nie dbam. jeśli warto - zapłaciłabym i te 600 zł. chodzi o warunki i o to, jak się psem zajmują. ten hotel to bardziej przechowalnia - jak bagaże na dworcu. nigdy nie oddałam Karinie psa i nie zrobię tego, więc Was przestrzegam. mam nadzieję, że się przydałam :)[/QUOTE] O i o to właśnie chodzi. Wiadomo, jeśli są doskonałe warunki i indywidualna domowa opieka - to drożej kosztuje. Jeśli warunki są fatalne ludzie nie powinni zostawiać zwierząt wcale. Quote
maja602 Posted October 6, 2011 Author Posted October 6, 2011 Zatem umieszczamy hotel u Stajenna Sfora u Kariny w Piotrkowie koło Szamotuł na liście, z powodu złych warunków butowych i przepełnienia? Quote
natalia.aleksandrov Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 ja bym była za. bo nie wyobrażam sobie, żeby ktoś, kto ma wybór, oddał tam psa, bo nie zdawałby sobie sprawy, jak to naprawdę wygląda :( bo strona KAriny spawia wrażenie fajnego hotelu... Quote
maja602 Posted October 6, 2011 Author Posted October 6, 2011 Czy ktoś zna Hotel pod lasem w okolicach Szydłowca? Czekam na opinie na temat tego hotelu. Quote
maja602 Posted October 7, 2011 Author Posted October 7, 2011 Ponawiam pytanie o "Hotel pod Lasem" koło Szydłowca? Czy jest ktoś, kto może korzystał z usług tego hotelu lub z innych powodów miał styczność z włascicielem hotelu? Proszę o opinie. Quote
kama210 Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 [quote name='maja602']Ponawiam pytanie o "Hotel pod Lasem" koło Szydłowca? Czy jest ktoś, kto może korzystał z usług tego hotelu lub z innych powodów miał styczność z włascicielem hotelu? Proszę o opinie.[/QUOTE] raczej nikt go z dogomanii nie zna ... powstał w tym roku - nowo założony hotel z dotacji z urzędu pracy ... więc niesprawdzony ... nastawiony na komercyjne przyjmowanie psów ... hotel na swoją pseudohodowlę psów - owczarki niemieckie i belgijskie ... sprzedawane po 300 / 400 zł więc wybór czy ktoś da tam psa w potrzebie należy do tych osób ... od nas mamy do nich około 10 km ... ale z tego względu żaden pies od nas do nich jak na razie nie trafił i raczej nie trafi ... więcej info na anita_happy ... Quote
maja602 Posted October 7, 2011 Author Posted October 7, 2011 [quote name='kama210']raczej nikt go z dogomanii nie zna ... powstał w tym roku - nowo założony hotel z dotacji z urzędu pracy ... więc niesprawdzony ... nastawiony na komercyjne przyjmowanie psów ... hotel na swoją pseudohodowlę psów - owczarki niemieckie i belgijskie ... sprzedawane po 300 / 400 zł więc wybór czy ktoś da tam psa w potrzebie należy do tych osób ... od nas mamy do nich około 10 km ... ale z tego względu żaden pies od nas do nich jak na razie nie trafił i raczej nie trafi ... więcej info na anita_happy ...[/QUOTE] Bardzo dziękuję za informację. Nie chciałam nic sugerować ale potwierdziłaś to co do mnie dotarło. Znalazłam ogłoszenia sprzedaży tego gościa. Suczka owczarka niemieckiego razem z całym miotem szczeniąt za 1 400zł. (chyba 8 szczylków). Pod szyldem hotelu prowadzona jest pseudohodowla. Wpisuję na listę. [URL]http://tablica.pl/oferta/owczarki-niemieckie-dlugowlose-IDl9uj.html[/URL] [URL]http://www.podlasem-hoteldlapsow.com.pl/[/URL] Quote
Anula Posted October 7, 2011 Posted October 7, 2011 Zapisuję sobie wątek i bardzo dobrze,że on istnieje! Quote
Ginn Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 Pozwolicie, że ja trochę "a innej beczki". Co myślicie o założeniu wątku - czarnej listy tzw. adoptujących. Natknęłam się już na 2 takie adresy. Tylko co z ujawnianiem danych osobowych. Mnie robili dość długo "w konia" - po co mają robić następnych? Quote
ULKA12 Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 [quote name='Ginn']Pozwolicie, że ja trochę "a innej beczki". Co myślicie o założeniu wątku - czarnej listy tzw. adoptujących. Natknęłam się już na 2 takie adresy. Tylko co z ujawnianiem danych osobowych. Mnie robili dość długo "w konia" - po co mają robić następnych?[/QUOTE] Taki wątek już jest na dogo "czarne kwiatki" Quote
maja602 Posted October 8, 2011 Author Posted October 8, 2011 [quote name='ULKA12']Taki wątek już jest na dogo "czarne kwiatki"[/QUOTE] Z tego co wiem to "czarne kwiatki" już nie działają. Wątek został zamknięty właściwie nie wiem dlaczego, a jest bardzo potrzebny. Quote
ULKA12 Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 Tutaj jest ten wątek. [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183865-Czarne-Kwiatki-czyli-na-kogo-warto-uwa%C5%BCa%C4%87."]http://www.dogomania.pl/threads/183865-Czarne-Kwiatki-czyli-na-kogo-warto-uwa%C5%BCa%C4%87.[/URL] Quote
Ginn Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 [quote name='ULKA12']Tutaj jest ten wątek. [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183865-Czarne-Kwiatki-czyli-na-kogo-warto-uwa%C5%BCa%C4%87."]http://www.dogomania.pl/threads/183865-Czarne-Kwiatki-czyli-na-kogo-warto-uwa%C5%BCa%C4%87.[/URL][/QUOTE] Wielkie dzięki już się tam wpisałam. Quote
Recommended Posts