divia_gg Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 [FONT=Times New Roman] 08.07.2010 Kala po operacji oka. Niestety nie obylo sie bez komplikacji (szczegóły w poście # 218 i # 227). Teraz juz chyba wszystko w porzadku. Malutka dochodzi do siebie. 17.06.2010 [/FONT][FONT=Times New Roman]"Kala dochodzi do siebie po sterylizacji, zadomowiła sie do tego stopnia, ze kuriera, który przyjechał z psim żarełkiem usiłowała ugryźć w nogę, bo wkroczył na jej teren. [...] Dziwiłam sie, że tego nie robiła wcześniej, bo taka natura szpiców, ze są nieufne wobec obcych i są doskonałymi stróżami, ale widocznie jeszcze potrzebowała czasu na aklimatyzację. [...] Bardzo zaprzyjaźniła się z Sarą. Młode, czyli Lulka i Teri szaleją ciagle w ogrodzie, ale Kala ani mysli z nimi siedzieć. Musi czuwać pod drzwiami i pilnować, co sie dzieje przed domem. Dałam jej legowisko, które dostalismy w prezencie dla kieleckich tymczasów. Lezy w nim rozciągnięta z głową na poduszce. Nocą przychodzi do niej Sara i śpią razem przytulone." :loveu: [/FONT][FONT=Times New Roman] 12.06.2010 "[/FONT][FONT=Times New Roman]Kala nadaje sie jedynie do domu z ogrodem, zeby nie musiała chodzić na smyczy. Pewnie była lapana na chwytak z pętlą przez schronisko, bo nie da sobie zakładać obroży, nie chodzi zupełnie na smyczy, kładzie się i zwija, siusia ze strachu. Jak przyjechała to jakoś jeszcze dała się prowadzić, ale teraz to tragedia. Nie da się nawet dotykać, jak widzi, że chce sie ją przesunąć czy wynieść. Oprócz tego to super pies.[/FONT][FONT=Times New Roman]" 03.06.2010 [/FONT][FONT=Times New Roman]"Kalusia jest przekochaną i bardzo pogodną sunia.[.....] Kala chodzi ciągle przy nodze, ze wszystkimi chce się witać i bawić. Po spacerze sama staje pod furtką do zagródki, zeby wrócic do siebie, wiec nie ma sensu jej nigdzie przenosić. Wszystko zjadła, po czesaniu wyglada o wiele lepiej..." [/FONT] [FONT=Times New Roman] 02.06.2010 [/FONT][FONT=Times New Roman]Oczko wyglada na wadę wrodzoną, nie uraz. Gałka oczna jest skierowana w dół, a trzecia powieka zakrywa jej wiekszość, do tego nie jest odpowiednio duzy otwór na oko i widac tylkoo cześć oczka. Suczka mojej mamy miała tak samo. najpierw lekarz nacinał jej powieki, żeby powiększyć otwór, ale i tak ciągle łapała infekcję, miała paskudne wyniki krwi, wiec trzeba było usunac gałke oczną. Teraz wszystko jest w porządku. Mysle, ze Kali nie ma co męczyc nawet nacinaniem powiek, bo oczko i tak nie bedzie sprawne, widac tylko białą część. Chyba trzeba liczyć się z usunieciem oczka. Lekarz bedzie dopiero od 07.06. Jest bardzo niepewna siebie i zastraszona, ale ma super charakter. Ciągle sie przytula, rozdaje całuski, chodzi ciągle za Minią. To ważne, ze jest tak łagodna i lubi dzieci, bo zwiększy to jej szansę na adopcję. W ogrodzie chodziła luzem, reagowała na wołanie, ciągle wracała sama do nas. Przywitała sie z Sarą, Albinką i Teri. Ma doskonały stosunek do psów..." [/FONT] [FONT=Times New Roman]01.06.2010 Kala wyciagnieta ze schroniska w Dymianach, noc spedzi u Petry :loveu: [/FONT] [FONT=Times New Roman]************************************************************* [/FONT] [FONT=Times New Roman] 27 maja 2010 roku miala miejsce kontrola ŚTOZu kieleckiego w "naszym" kieleckim schronisku. Tam czujne oko ewab wyhaczylo takie cudenko. Cudenko owo ma chore oko. Prawdopodobnie jakas choroba lub stary uraz. Jak napisala ewab: "Trudno jednoznacznie określić, bo suka nie otwiera szeroko powieki, ale wyglądało jakby soczewka oddzieliła się od białkówki (tak się to chyba nazywa)." Powiedziano jej, ze sunia ma kilkuletni staz w schronisku, w co dziewczyny, ktore wyciagaly inne psiaki nie moga uwierzyc, bo skrupulatnie staraly sie przeswietlic boksy, kiedy je juz tam wpuszczono. Wiec mamy co do tego uzasadnione watpliwosci. Niestety schron owy, nazywany umieralnia / obozem zaglady psiakow nie udziela z reguly szczegolowych informacji...:mad: Na zdjeciach kieleckiego watku zauwazyla ja Jaaga, "katowicki oddzial kieleckich dogomaniaczek" :loveu: I teraz staramy sie suni pomoc. W tym momecie szukamy transportu Kielce-Kraków i - nic nowego - pomocy finansowej w leczeniu i wyprowadzeniu suczki na prosta. Kala jest mała. Jej wzięcie wiąże się z koniecznościa zbierania kasy na lecznie oka. Choć o widzeniu na to oko prawdopodobnie nie co marzyć. Kala jest jednym z wielu psiakow w wielkiej potrzebie, ale teraz akurat dla nie zaswiecilo slonce. NIE DAJMY MU ZGASNAC. [/FONT][FONT=Times New Roman]A to nasza bohaterka. Czyz nie cudeńko? :loveu:[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman] Tak wygląda oczko Kali:placz: [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT] [FONT=Times New Roman] CO NAM POTRZEBA: 1) Pieniadze na utrzymanie w DT 2) Pomoc w oglaszaniu 3) Podnoszenie watku, coby w czelusciach dogo nie zaginal. :lol: [/FONT] [FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT] Quote
divia_gg Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 Sprawy finansowe: Wpływy 50 zł - państwo, którzy przyjechali po Szymka na następnego psa :loveu: (u Jaagi) 72 zł - z Nodika, ktory był u Jaagi, a znalazł dom :loveu: (u Jagi) 100 zł - Kundelkowa Skarbonka :loveu: 50 zł - "dobry aniołek" / anonim :loveu: (na konto Jaagi) 150 zł - jkp :loveu: (na potrzeby DT) 20 zł - henikar :loveu: 200 zł - jkp :loveu: (150 zł na DT, 50 zł na operację) 172 zł - Havanka (bazarek):loveu: 50 zł - Akrum:loveu: 70 zł - jkp (na potrzeby DT):loveu: Wydatki: 150 zł - DT za 1 miesiąc (czerwiec) 214 zł - sterylka (całość pokrywa sterylkowa skarbonka Soemy) 40 zł - szczepienia 250 zł - operacja oka 20 zł - kołnierz 20 zł - wizyta i leki po operacji 150 zł - DT za drugi miesiąc (lipiec) 150 zł - DT za 3 miesiąc (sierpień) 75 zł - połowa DT za 4 miesiąc (wrzesień) 25 zł za Droncit na tasiemca 15 zł za paliwo do Chorzowa na zastrzyk 20 zł za paliwo do Mikołowa do DS Generalnie jestesmy na zero. Psiak pojechal do nowego domku bez dlugow, za co wszystkim mega wielkie dzięki :multi::multi: Quote
divia_gg Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 TEKST DO OGLOSZEN: [FONT=Times New Roman]Kala – cudowna MIX szpic suczka. Młoda, nieduża szuka domu[/FONT] [FONT=Times New Roman]Kala jakis czas temu zostala wyciągnieta z kieleckiego schronu. Udalo sie ja umiescic w domu tymczasowym w Katowicach, gdzie doszla do siebie. Sunia jest odrobaczona, zaszczepiona i wysterylizowana. Miala jednak wade oka, ktore trzeba bylo usunac. W obecnej chwili jest juz po operacji, czuje sie doskonale i jest zdrowa.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Sunia jest lagodna, uwielbia inne psiaki, kocha ludzi i lubi dzieci. Jest niezwykle rodzinnym psem, jednak pilnującym swojego terenu.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Kala ma ok 4-5 lat. Ma dluzszy wlos, co czyni ja niezwykle urokliwa suczka. Dla przyszlego wlasciciela na pewno bedzie prawdziwym skarbem. [/FONT] [FONT=Times New Roman] Odbrobaczenie: TAK[/FONT] [FONT=Times New Roman] Odpchlenie: TAK[/FONT] [FONT=Times New Roman] Szczepienia: TAK[/FONT] [FONT=Times New Roman] Sterylizacja: TAK[/FONT] [FONT=Times New Roman] Kontakt:[/FONT] [FONT=Times New Roman] 660 124 623, [/FONT] [FONT=Times New Roman] [email protected][/FONT] [FONT=Times New Roman]Kala zostanie wydana z umową adopcyjną.[/FONT] [FONT=Times New Roman] Sunia przebywa w domu tymczasowym w Katowicach.[/FONT] [FONT=Times New Roman] I z[/FONT]djęcia.... Quote
divia_gg Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 Wszystkie zdjęcia są w postach: 87, 88, 90 Quote
ewab Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 divia_gg napisał(a):I jeszcze jeden na wszelki wypadek:cool3: Tak divia_gg to ta psica. Zaznacz, że szukamy transportu na trasie Kielce-Katowice lub Kielce-Kraków Quote
Jaaga Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Jestem i ja. Bardzo mi zalezy na tym, żeby to maleństwo dłużej nie musiało cierpieć w samotności. Urazy oczu sa bardzo bolesne, więc trzeba jak najszybciej jej pomóc. Ma dokad przyjechac, tylko nie bardzo ma czym się tu dostać. Quote
divia_gg Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 Czy ktos zrobi banerek. I czy ktos moze porozsylac watek...Bardzo prosze;) Quote
Jaaga Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Kompletnie nikt nie intersuje się biedaczką :shake:. Bardzo prosze o banerek, żeby wiecej osób mogło ją zobaczyć. Quote
jusstyna85 Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Z Katowic busiki jeżdżą do Kielc...ja niedawno pytałam,czy byłaby możliwość przewiezienia psiaka w transporterze.Facet powiedział,że można sie dogadać. Quote
Jaaga Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 jusstyna85 napisał(a):Z Katowic busiki jeżdżą do Kielc...ja niedawno pytałam,czy byłaby możliwość przewiezienia psiaka w transporterze.Facet powiedział,że można sie dogadać. Moze to byłoby wyjście, zapytać w Kielcach? Odebrałabym ją z dworca. Quote
erka Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Nie, bus to nie jest dobry pomysł, nie wysłałabym sunieczki, która i tak juz tyle przeszła, bez opieki. Różni sa ludzie, nie wiadomo, co mogło by sie stac. Bardzo prosimy równiez o pomoc finanansową. Mamy pod opieka wiele psiaków, zero kasy, ale nie możemy tego maleństwa zostawic bez pomocy. Quote
henikar Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Ja często pokonuję trasę Bedzin - Pińczów i odwrotnie. Niestety dopiero do Pińczowa pojadę ok.8.06.. Jeżeli sprawa będzie nadal aktualna może będę mogła pomóc. Quote
erka Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 To trochę za późno, ona musi wcześniej dotrzeć do Katowic. Ale czesto potrzebujemy transportu na tej trasie, to może skorzystamy:). Quote
henikar Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Nie ma sprawy, jeżeli będe mogła napewno pomogę,a tymczasem może wspomofę chociaż trochę finansowo. Quote
ewab Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Niestety ludzie, którzy miałam nadzieję, że wezmą sunie do Krakowa wyjeźdżają b. wcześnie jeszcze przed otwarciem schronu:(. Ale zastanawiam się nad tym transportem busem. Sunia w transporterku mogłaby chyba jechać. Kiedyś korzystałam z tej busikowej linii. Mają dwa kursy jeden wczesnym rankiem drugi chyba ok. 12. Muszę poszukać tel. do nich. Tylko ja jutro w godz. 9-12 jestm "poza zasięgiem" Quote
Jaaga Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 henikar napisał(a):Nie ma sprawy, jeżeli będe mogła napewno pomogę,a tymczasem może wspomofę chociaż trochę finansowo. Bardzo dziekuję za przybycie na wątek suni. Divio moze podasz swoje konto i poprowadzisz rozliczenia? Suni przyda się każda zlotówka, bo pewnie w najlepszym przypadku bedzie trzeba oczko leczyc, a w najgorszym usunać. Skoro Ewab już korzystała z busików, to może jednak ją wysłać? To kwestia ok. 3 godzin w buziku. Dorosły pies wytrzyma tyle bez problemu. Gdyby jej dać hydroksyzyne, to nie bedzie sie tak bać i nie będzie mieć choroby lokomocyjnej. Erko, mam jeszcze Wasz transporterek. Może jak Henikar pojedzie tego 08. to udałoby się go przekazać? No i jeszcze mamuska czeka na transport. tylko ona większa troche, wiec busik odpada, bo w transporterek się pewnie nie zmieści. Quote
ewab Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 Telefonowałam do busiarzy. Niestety nie wyrażają zgody na transport psa bez opiekuna. Nawet w transporterku. Quote
divia_gg Posted May 29, 2010 Author Posted May 29, 2010 Oczywiscie moge prowadzic rozliczenia suczki. Bede podawala swoj nr konta. Mamy wprawe z Barym wiec mysle, ze bedzie ok:) A tymczasem mala na pierwsza... Quote
erka Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 Szukamy dalej transportu dla malutkiej z Kielc do Katowic. Prosimy równiez o wsparcie finansowe na leczeni oczka. Bardzo prosimy pomóżcie wyciągnąć ją z tego schronu dopóki nie jest za późno! Quote
Jaaga Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 Państwo, którzy dzis przyjechali po Szymka zostawili 50 zł na następnego psa. przekazuje wiec te pieniadze na Kalę. Divio, wpiszesz w rozliczenie? Quote
divia_gg Posted May 29, 2010 Author Posted May 29, 2010 Oczywiscie juz wpisuje. I niech te pieniazki przyniosa jej szczescie takie jakie Szymek mial:) Quote
Jaaga Posted May 29, 2010 Posted May 29, 2010 Dalej nie ma nia zainteresowania:shake:. Szczęście w adopcji jak Szymek może mieć pod warunkiem, że dostanie szansę, zostanie zabrana ze schronu i leczona. Quote
Recommended Posts