kizimizi Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 ostatni preparat to byl CYSTAL i bylo to 1-2 mce temu? Kora, link do bazarku ci podeslalam. wejdz i pisz co z tego masz a co nie. A tu masz link do bazarku ksiazkowego, ktory prowadzilam i powiedz mi co z tych ksiezek masz (mozesz mi pm z nr wyslac tylko) bo o ile sie nie myle podrecznikow nie masz. http://www.dogomania.pl/threads/192071-Buniaczkowy-kram-z-ksiazkami-sie-wyprzedaje-ROZLICZENIE?p=15303083&viewfull=1#post15303083 Quote
mamanabank Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 A ja dzisiaj z Romka obgadywałam Bellę i oczywiście jestem ZA jeśli chodzi o badania. Ale obie zgodnie myślimy, że ta chudość Belli jest efektem ciągłego stresu w jakim ona żyje. Ponieważ nie przepada za obecnością innych psów, a ma ich wokół siebie wiele (one też jej nie kochają), ich obecność sprawia, że żyje w wiecznym napięciu. Chciałaby, żeby teren na którym przebywa należał do niej, po smakołyki zawsze pchała się pierwsza i karciła inne zwierzaki, do głasków też pierwsza. W układzie hotelowym jest to ze względów oczywistych niemożliwe. Patrzy jak inne psiaki biegają luzem, obszczekują się przez kraty, mają dostęp do Sylwii... (Bella oczywiście też ale w ustalonym innym składzie i w innym czasie) i akceptacja takiego stanu rzeczy jest dla niej nie do przyjęcia. Ona jest psem, który potrzebuje domu o ustalonej hierarchii, uporządkowanym psim życiu, i musi być w kontakcie z człowiekiem nade wszystko! Potrzebuje przynależności do stada, w którym każdy ma swoją pozycję ustaloną raz na długi czas. W hoteliku rządzi ten pies, który akurat ma wychodne z kojca. Bella się w tym gubi. Dodatkowo wszystkie zmiany w jej życiu, których doświadczyła miały wpływ na jej kondycję psychiczną, ten ciągły kołowrót, który z resztą jeszcze się nie skończył, przecież psy w hotelu też się zmieniają. Wolałabym się mylić, oby to były tylko robale i oby załatwił to jeden zastrzyk. Quote
kora78 Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 Leyla napisał(a):Jestem na zaproszenie Kory. dorzuce suni 30 zl miesiecznie patrzcie, co odnalazlam, szukaja wpisu o odrobaczeniu... ale przegapilam!!!1 Quote
kora78 Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 doczytalam,ze odrobaczana byla przy sterylce. doczytalam,ze miala byc, ale czy byla? tego nie wiem... to dali jej tabletki przed narkoza i operacja? nie sadze. 3 dni w szpitalu i wtedy? tez watpie. czyli Sylwia je w domu juz podawala chyba, po sterylce czyli ledwie 1,5 mca temu... i wciaz chuda... a nie powtarzalismy odrobaczania wtedy na bank. nie wiem,czy wtedy robaki byly w kupie... moze sylwia bedzie pamietala... i tak ogladalam foty z wrzesnia, serpnia, my slepe beby nie wiedzialysmy, ze ona w ciazy, ale wstyd! porownajcie ja wtedy i teraz, jaka roznica! jaka teraz jest chuda. fotki sa w okolicy 13stej strony. jedna sobie zachowalam do fotek ogloszeniowych, taka ladna :) Quote
kora78 Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 URIA napisał(a):Dziewczyny być może będę mogła pomóc - jestem tech wet, tylko napiszcie proszę: 1. kiedy było ostatnie odrobaczenie i czym? 2. jak się nazywa ten zastrzyk na tasiemca o którym piszecie? Generalnie w morfologii powinien (ale może też nie wyjść) być ślad obecności pasożytów, więc ja najpierw zrobiłabym badania krwi, a potem ewentualne odrobaczenie. jak juz bylo po trochu wczesniej. teraz zgrupuje odpowiedz odrobaczana byla tabletkami Cystal, na poczatku litopada. jeden raz, bez powtorki co na tasiemca- tego nie wiem, to Sylwia zalatwia ze swoim wetem a jaki Ty polecisz? czyli nie robic nic z robakami, tylko te badania najwazniejsze teraz, na poczatek?? powiedz mi, czy diagnozowanie tasiemca jest tak na chybil, trafil? zawsze, jak jest pies chudy to sie na robaki stawia i je usuwa, czy rzeczywiscie sa, czy ich nie ma? bo trzeba znow odczekac po odrobaczeniu minimum miesiac, zeby zobaczyc efekty, czy pies tyje, czy nie? Quote
kizimizi Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Kora powiedz co tam sie uchowalo bo ruszyc chcialam: http://www.dogomania.pl/threads/198560-ne-Belle-w-budowie-(do-okolo-konca-grudnia) Quote
URIA Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Dobra więc tak: 1. wydaje mi się, że mówimy tu o preparacie CESTAL Plus nie Cystal ???- jeśli tak to on rzeczywiście ma w miarę szeroki zakres działania - także na tasiemce. 2. Ogólna zasada jest taka, że jeśli po podaniu pierwszej dawki zauważymy w kale pasożyty - odrobaczamy psa kolejną dawką. Jeśli pasożytów brak uznajemy psa za odrobaczonego. 3. Nie czytałam całego wątku (przypadkiem podesłała mi link znajoma, żebym rzuciła okiem i może coś poradziła w kontekście odrobaczania), ale zakładam że suka jest dobrze karmiona, a mimo to nadal nie przybiera na wadze. W związku z tym: - ponieważ była niedawno odrobaczana, jak rozumiem pasożytów w kale nikt nie zauważył, jest zestresowana, chuda to najpierw zdecydowanie zrobiłam badania krwi, bo powodów takiego stanu może być niestety wiele i część z nich nie wróży dobrze. - w przypadku gdy powodem nieprzybierania na wadze jest choroba, to odrobaczenie takiego psa może mu tylko zaszkodzić. - przy okazji badań krwi możecie też zrobić jej badanie kału na pasożyty i tak by było najsensowniej, zamiast szprycować ją na wszelki wypadek prochami na robale. Kora odpowiadając na twoje pytanie - nie, diagnozowanie tasiemca nie jest na chybił trafił, ale podanie psu preparatu na pasożyty to najprostsza droga tylko, że niekoniecznie w każdym wypadku najlepsza. Gdyby to byłą moja suka - machnęłabym jej najpierw krew i kał, a potem po uzyskaniu wyników zastanawiałabym się co z tym dalej zrobić. Bo jeśli pies jest zdrowy to kolejna runda odrobaczania prawdopodobnie jej nie zaszkodzi, ale jeśli jest chory to może. Quote
kora78 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 no wlasnie, jak jest wciaz taka chuda to teraz odrobaczanie, po krotkim czasie tylko jej zaszkodzi. masz racje wiec robimy krew. jak z tego nic nie wyjdzie to robimy kal, tak? nie mamy ani grosza, trzeba na to kase uzbierac. dlatego nie robmy wszystkiego na raz, ograniczac trzeba koszty. wiec ja sie deklaruje zbierac kase na badanie krwi. ktos moze sie zaoferuje pokryc koszt badania kalu? nie kwote konkretna, a dokladnie badanie kalu? bo tego teraz nie planuje. kal mozna zawiezc zawsze, przy okazji, psa tam nie musi byc wiec zbieramy pieniazki na badanie krwi!! 66zl!!!! kto wspomoze?? p.s. URIA ogromnie dziekuje za pomoc :) i wlasnie mi sie przypomnialo, ze ten Cestal tez mial dzialac na tasiemca... wiec jesli to byloby od tego, to po Cestalu juz tasiemmca nie powinna miec... Sylwia, pamietasz wtedy jej kupy? obserwowalas? nie bylo robali? bo jak byly, a my przegapilismy drugie odrobaczenie po 2 tyg to porazka wielka...... kajam sie Quote
kora78 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 finanse: mamy 234zl jednorazowe z grudnia plus 130zl stale Razem: 364zl platnosc 6 styczen. za okres 7 grudzien- 31 grudzien. a 1 styczen- 6 styczen juz cena po podwyzce. wiec: 25dni po 8,30 = 207,50 plus 6 dni po 10zl = 60zl Razem: 207,50 + 60 = 267,50zl dla sylwiaso czy sie zgadza?? dzielilam przez 30dni, raz miesiac ma 31, raz 30. dzielilam na 30, bo latwiej. mamy 364- 268 dla sylwiaso za hotel = 104zl zostaje teoretycznie moze to isc na badanie krwi. ale jeszcze minimum styczen Bella zabawi w hotelu, jak zakladam... wiec bedzie brakowalo na oplate hotelu za styczen- 170zl prawie... no 130zl, jak damy na badanie krwi. z bazarku serduszek wychodzi jednak okolo 120zl. wiec bedzie brak na hotel 10zl nie jest zle zalezy, co wyjdzie po badaniach. uff :shake: a badanie kalu? ktos sie zaoferuje moze? Quote
sylwiaso Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Cioteczki ja nie widziałam nic w kale,ale p.doktor powiedziała że wcale nie musi być widać.Dlaczego wtedy dostała tylko jedną dawkę może była wystarczająca?!A może jutro zabrać ją do p.doktor niech ją zobaczy? Quote
kora78 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 sylwia, a kiedy ona to dostala? bo bralismy, przy sterylce, nie moga dostac przeciez w dzien operacji. pamietasz, jak to bylo? ty jej dalas w domu po sterylce, albo przed?? ja sie pogubilam. sylwia, poczekaj ze 2 dni na wypowiedzi innych ciotek. ustalamy chyba,ze jedzie na pobranie krwi i badanie 6 wspolczynnikow. tylko niech inni tez sie wypowiedza a badanie kalu jak 10zl kosztuje to tez robcie, na robaki. jak wiecej to trzeba kasy uzbierac najpierw Quote
kora78 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 wyslalam prosbe do kundelkowej skarbonki o pomoc w oplaceniu tego badania krwi. trzymajcie kciuki. Quote
kizimizi Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 URIA napisał(a): Gdyby to byłą moja suka - machnęłabym jej najpierw krew i kał, a potem po uzyskaniu wyników zastanawiałabym się co z tym dalej zrobić. Bo jeśli pies jest zdrowy to kolejna runda odrobaczania prawdopodobnie jej nie zaszkodzi, ale jeśli jest chory to może. to skupmy sie na tym. Ile na takie badanie Bella potrzebuje pieniedzy? Quote
kora78 Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 krew pelna biochemia 96zl a podstawowy profil 66zl Quote
sylwiaso Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Cioteczki Belcia jest bliska mojemu sercu jest u mnie długo mnie też jest przykro,że robie wszystko aby było jej dobrze a poprawy nie ma!!!dla każdego okres zimowy jest kiepski mój mąż teraz nie ma pracy pomaga mi w hoteliku,ale co będe mogła pomogę Belci jutro dowiem sie wszystkiego jeszcze raz i pomogę finansowo dzwoniłam w tej sprawie do męża siostry też pomoże!!!Trzeba ją ratować!Romcia była widziała psiaki porobiły się baryłkowate a Belcia........nie robię jej nawet zdjęć:-(:shake: Quote
dominikabankert Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 :(:(:(:( ale bedzie dobrze zwalczymy to cholerstwo w Belci i zrobi sie grubiutka jak belcia:) Quote
sylwiaso Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Jak Bellucha chciałaś napisać!żebyśmy na nią powiedziały,ale to grubiutka Klucha!:eviltong::lol: Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 jeszcze bedzie z Belli gruba bela ;) musi! kundelkow Skarbonka podarowala nam 50zl na leczenie Belli, na diagnoze :) dziekujemy!!! Quote
dominikabankert Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 a ja zaraz startuje do miasta i przelewam 20zł za moje serducha:) Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 a racja ide patrzec na konto... :) Quote
mamanabank Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kora78 napisał(a):jeszcze bedzie z Belli gruba bela ;) musi! kundelkow Skarbonka podarowala nam 50zl na leczenie Belli, na diagnoze :) dziekujemy!!! Skarpeta łowicka również dołoży 50zł na diagnozę. Bella zapadła nam w serce... Jest naprawdę wyjątkowym i kochanym psiakiem. Poprosimy o nr konta. Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 mamanabank napisał(a):Skarpeta łowicka również dołoży 50zł na diagnozę. Bella zapadła nam w serce... Jest naprawdę wyjątkowym i kochanym psiakiem. Poprosimy o nr konta. ło matko.... super!!!! dziekuje pieknie!! juz wysylam. wiec robimy pelna biochemie :) Quote
Romka Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 mamanabank napisał(a):Skarpeta łowicka również dołoży 50zł na diagnozę. Bella zapadła nam w serce... Jest naprawdę wyjątkowym i kochanym psiakiem. Poprosimy o nr konta. Tak jest mamy to obgadane...widziałam ją wczoraj to nie jest ten sam pies,poznała mnie machała ogonem...pewnie pamieta nasz wspólny spacer...jeśli to nie robale to trzeba będzie Bella zająć się odpowiednio i uporządkować jej zycie... Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 moze jej by sie domowy dt przydal, bez psow... ale ja nie mam takiego znanego :( tylko znow przenoszenie, a potem znow do ds... tyle zmian w ciagu roku tez jej kolomyje zrobi... tzn. znam w pomorskim dogomanke, ktore pdt prowadzi, ale ma psa samca onkowatego. czy Bella sie z nim zgodzilaby? dom z ogrodem. Quote
Romka Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kora78 napisał(a):moze jej by sie domowy dt przydal, bez psow... ale ja nie mam takiego znanego :( tylko znow przenoszenie, a potem znow do ds... tyle zmian w ciagu roku tez jej kolomyje zrobi... tzn. znam w pomorskim dogomanke, ktore pdt prowadzi, ale ma psa samca onkowatego. czy Bella sie z nim zgodzilaby? dom z ogrodem. Kora ,spoko damy radę...niedługo będa dłuższe dni...spoko na tę chwilę... Quote
Recommended Posts