Romka Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Kora podałaś zły numer konta,podaj jeszcze raz na PW do FigaFiga,to jest nasza księgowa...szybko to jeszcze przed świętami zrobimy badania...chyba ,ze prześlesz pieniądze do Sylwii a my dołozymy swoje i zawieziemy Belkę...jak wolisz... Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 juz wysylam nr konta do figafiga. zly wyslalam??? hm... nie pomyslalam,ze trzeba kase z gory wyslac. choroba. sylwia nie mowila... oczywiscie,ze chce badania przed swietami tylko czekam na odp sylwii, ile mam wyslac. nie wiem,czy czekac, az ona zadzwoni i sie dowie- ile za kal. to bym wyslala te 66 plus za kal. w sumie dzis wysylam za hotel czacziego to moze z tej kasy sylwia zalozy ze swoich, a oddam, jak wroci od weta i powie, ile wyszlo, jesli ne moze sie w tel dowiedziec... podsumowujac. wysylam nr do figafiga. wplaccie swoja wplate na moje konto, a ja sie bede z sylwia rozliczala. Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 wyslalam 100zl do sylwiaso, na zabiegi zdrowotne dla Belli. pozniej sie rozliczymy ze wszystkiego dzis chora na angine Sylwia jedzie do wetki pogadac w 4 oczy i ustalic, co jutro robia Belli, na czczo. dzieki Sylwia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
marta0731 Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kora78 napisał(a):wyslalam 100zl do sylwiaso, na zabiegi zdrowotne dla Belli. pozniej sie rozliczymy ze wszystkiego dzis chora na angine Sylwia jedzie do wetki pogadac w 4 oczy i ustalic, co jutro robia Belli, na czczo. dzieki Sylwia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zabiegi zdrowotne ;) jakby Bella do sanatorium jechała podrywać psiacetów i się masować ;) Sylwuś Ty to masz "zdrowie":mdleje:... chora jeździć...:glaszcze: Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 ja sie dwiedzialam,ze badanie kalu, nie 10zl a ponad 50zl kosztuje... a trzeba je zrobic conajmniej dwukrotnie, dzien po dniu.... tak, jak u ludzi, 3 dni pod rzad sie zanosi... masakra.... Quote
URIA Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Tak próbki powinno się zebrać z 3 różnych kup, bo pies nie zawsze "sieje" robalami. Kora78 rozumiem, że to 50 zł to za 3 krotne badanie? Mam 25 zł wolne - dajcie nr konta na pw i proszę, jakbym do końca tyg nie wysłała pieniędzy to mnie męczcie. Quote
kora78 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 ja zrozumialam,ze 60zl za jeden raz. rzeczywiscie, pewnie masz racje. to za 3 razy chyba... dowiemy sie dokladny koszt w tej konkretnej lecznicy, gdy sylwia wejdzie na dogo i napisze, czego sie dowiedziala w tej lecznicy juz wysylam konto- dziekuje slicznie :) Quote
marta0731 Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kora78 napisał(a):ja zrozumialam,ze 60zl za jeden raz. rzeczywiscie, pewnie masz racje. to za 3 razy chyba... No na pewno nie za 1 raz..... ja za siku, qupeee x1 i krew płaciłam 80zł.......... Quote
URIA Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 U mnie za 1 badanie kału płaci się 15 zł.... Quote
kora78 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 dzis rano juz Bella pojechala do lecznicy tam zostanie do jutra za darmo bedzie miala robione badanie kalu dzis i jutro, musi sie tam wykupkac. za 1 badanie 25zl. potem, jak nic nie wyjdzie to biochemia pelna. morfologia z rozmazem tez kolo 25zl kosztuje. wetka chciala od razu odrobaczac na rozne rzeczy, zastrzykiem. ale najpierw badanie kalu musi byc, tak zapadlo tutaj. Quote
kora78 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 a oto wypowiedzi znajomej wetki, jakie dostalam na maila: to bylo kilka mailow, po moich odpowiedziach. wklejam hurtem bez skladu i ladu, wiec sie nie dziwcie. URIA pewnie wszystko zrozumie :) ja nie rozumialam, dlatego sa odpowiedzi na takie podstawowe pytania Zaczynając od sprawy tasiemna, na polskim rynku istnieje wiele leków lecząca wiele rodzajów tasiemców uzbrojonych i nieuzbrojonych. Można leki podać 'w ciemno' jeśli chce się zaoszczędzić. W przypadku prawidłowej diagnostyki konieczne byłoby badanie kału powtórzone 3 razy (zwykle dzien po dniu - koszt jednego wacha się zwykle w granicach 60 złotych wzwyż), gdzie możnaby stwierdzić obecność tasiemca. Wartoby zrobić badania biochemiczne, ale bardziej skupiłąbym sie na profilach związanych z chorobami trzustki. To często one sa powodem mocnego spadku wagi u psów. Powody chudniecia moga byc różne. Można tez przypuszczać lamblie. Generalnie suka jest dość wycieńczona (jej organizm) z tego co piszesz. Osobiscie wzbogaciłabym jej dietę o dodatkowe witaminy, np. typu Can-Vit, o stężeniu Ca:P 2:1, oraz z pełnym zestawem mineralnym. Co do leczenia najpierw odrobaczenie, odczekać chwilę (ok. 2 tygodni) podając karme WYSOKOBILKOWĄ - moze to być droga weterynaryjna, ale takze wszelka karma dla psów aktywnych oraz szczeniąt (w tym wypadku dobrze sprawdza się wysokobiałkowy maxi junior royalcanin), tylko nie możemy podawac karm wysokobiałkowych, gdy nadal ma laktacje, ale nie pisałas czy ma. Jeśli po powyższym masa ciała się nie zwiększy, wtedy zrobić profil trzustkowy i test na lamblie... jak badacie krew to od razu zbadajcie trzustke, bez sensu się rozdrabniać, a to mogłoby byc kluczowe. No i glukoza ważna, morfologia z rozmazem itp. Odrobaczyć można 'w ciemno', ale poczekałabym na wyniki badan krwii w takim wypadku. Jedno badanie kału nie może być podstawą diagnotyczną! Musi być PRZYNAJMNIEJ raz powtórzone. W takim wypadku odrobaczenie ponowne odłożyłąbym, a zrobiłabym najpierw badania krwii tj mówiłam. I zmiana diety. Suka musi choć troszkę dojsc fizycznie do siebie, bo odrobaczenie mogłoby jej zaszkodzić. To pełna morfologia + dodatkowo rozmaz (koniecznie rozmaz oglądany! Nie mechaniczny) ;] Nie wiem jak to wytłumaczyć ]:-> Ja bym machjo sama krew narazie. Poczekać te pare dni do otrzymania wyników i już zmieniać diete, jsli brak laktacji. Jesli w wynikach nic sie nie 'ujawni' (w moze zarówno na współczynnikach morfologicznych, jak i na rozmazie, albo i na tym i na tym) to wtedy badania krwii. Generalnie morf+rozmaz ma to do siebie, że niektóre pasożyty wychodza tez w krwii. Tzn. można domniemywac inwazje pasożytnicza po pewnych podwyższonych wspólczynnikach np. leukocytozie itp. Wszytsko zalezy od pasożyta. Quote
kora78 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 doszly pieniazki od Skarpety Lowickiej :) dziekuje bardzo!! doszlo od URII :) dziekuje bardzo!! doszlo od łagierek :) dziekuje bardzo!! i 30zl od pani o pieknym imieniu Diana, ze Stalowej Woli.. ktoz to?? z facebooka? Quote
URIA Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 No tak zasadniczo zgadzam się z tym co napisała wetka, poza faktem że koszą was jak za zborze przy tym badaniu kału, chyba że jako bonus posypują je listkami złota i wysadzają diamentami :roll: No, ale cena jest jaka jest. Czekamy na wyniki. Kora - tak z ciekawości jakbyś mogła przy okazji spytać wetkę dlaczego poleca karmę wysokobiałkową ... pytam bo nie wiem. Po mojemu (zaznaczam "mojemu" wiec się tą częścią wypowiedzi proszę nie sugerujcie): 1. ja na diecie wysokobiałkowej chudłam jak głupia.... 2. trzeba być pewnym, że nerki dobrze działają, bo inaczej kaplica - przy wysokobiałkowej diecie praca nerek jest zdecydowanie wzmożona i jak coś jest nie tak z nerkami na starcie to może być z tego ostry bigos.... 3. czy to nie powinna być jakaś wysokoenergatyczna karma raczej....? Quote
Romka Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 URIA napisał(a):No tak zasadniczo zgadzam się z tym co napisała wetka, poza faktem że koszą was jak za zborze przy tym badaniu kału, chyba że jako bonus posypują je listkami złota i wysadzają diamentami :roll: No, ale cena jest jaka jest. Czekamy na wyniki. URIA ,nam tez się wydaje często,ze to zbyt drogo...w wiekszym mieście jest pewnie większa konkurencja to i ceny są mniejsze... Quote
Romka Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 URIA napisał(a):No tak zasadniczo zgadzam się z tym co napisała wetka, poza faktem że koszą was jak za zborze przy tym badaniu kału, chyba że jako bonus posypują je listkami złota i wysadzają diamentami :roll: No, ale cena jest jaka jest. Czekamy na wyniki. Kora - tak z ciekawości jakbyś mogła przy okazji spytać wetkę dlaczego poleca karmę wysokobiałkową ... pytam bo nie wiem. Po mojemu (zaznaczam "mojemu" wiec się tą częścią wypowiedzi proszę nie sugerujcie): 1. ja na diecie wysokobiałkowej chudłam jak głupia.... 2. trzeba być pewnym, że nerki dobrze działają, bo inaczej kaplica - przy wysokobiałkowej diecie praca nerek jest zdecydowanie wzmożona i jak coś jest nie tak z nerkami na starcie to może być z tego ostry bigos.... 3. czy to nie powinna być jakaś wysokoenergatyczna karma raczej....? Co do karmy to mamy w schronisku psa Leona,chudł bardzo bo w pozywieniu było zbyt mało białka lub on sam nie przyswajał białka(robiłysmy badanie krwi)po karmie dla psów aktywnych pies zmienił się nie do poznania,przytył i znacząco zmienił się... Quote
URIA Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 Hym ciekawe na jakiej zasadzie to działa, bo jeśli mamy aktywnego psa to zgadzam się, że białko powoduje rozrost masy mięśniowej i spalanie tłuszczu, ale jak to jest w przypadku wychudzonego i osłabionego organizmu...? Popytam też moich wetów bo to ciekawa sprawa. :) Quote
kora78 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 nasza Belcia jest wlasnie bardzo aktywna, mimo wszystko zapytam tej wetki :) no nic, czekamy na wyniki. wg mnie ta lecznica jest bardzo droga, moj tz, ktory ma stycznosc z roznymi wetami zawodowo- mowi,ze tak droga, bo mala miejscowosc i konkurencji porzadnej nie maja. ale przeciez nie oplaca sie psa do lodzi wozic, bo chyba koszta wyjda takie same... za benzyne Quote
kora78 Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 doszla wplata pani Ewy z mragowa 10zl :) dziekuje! Quote
dominikabankert Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 zajrzyjcie do staruszka: http://www.dogomania.pl/threads/198719-Ciuchy-i-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci-wszystko-dla-Szarika-naszego-staruszka?p=15973251#post15973251 Quote
marta0731 Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 Bella ma zasiłek finansowy od Calineczki000 30zł deklaracji stałej, po Buniaczku:multi::multi::multi: :multi::multi: (Kora wysłałam Calineczce Twój nr konta) + do tego już wysyłam Ci Kora 30zł które zdążyła szybko wpłacić dla Buni, nie wiedząc że Bunia już ma DS:cool3::cool3::cool3: Quote
kora78 Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 doszlo na konto: p.Anna z Gałkowa, Działdowa.... jakos tak... 20zl :) santino 20zl :) dziekuje bardzo!!!! Quote
kora78 Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 po 16stej beda wiesci od weta Bela wciaz w lecznicy, jeszcze nie ma wynikow Quote
kora78 Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 badan nie bylo, bo Bella nia razu kupki nie zrobila. taka bidna byla tam zestresowana, ze nie chciala. gdy ja Sylwia do siebie zabrala popoludniu, od razu Belcia zrobila, co trzeba wiec jutro zawioza dzisiejsza kupe do badania i moze jutrzejsza poranna sie uda, jak Bella zrobi na pewno chca wozic przed swietami, bo sie bardzo o nia martwi sylwia z tz. Quote
Recommended Posts