Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 449
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

leni356 napisał(a):
Dajcie no jakiś przepis na ciasto naleśnikowe. Wprawdzie dżemiki już wyjedzone :(
I czekamy na zdjęcia :)

Po wczorajszym to w ogóle wszystko trudne będzie :shake:

Żeby nie spamować swą odpowiedź zatytułuję tak:
ciasto na naleśniczki dla piesków :)
w zasadzie nie ma planu jakiego trzeba się twardo trzymać: to przepis na ok. 80 do 100 naleśniczków, także kilka godzin przy patelni z wpatrzonymi w Ciebie jak w obraz Njaświętszej Panienki, śliniącymi się, z wywalonymi jęzorami i na 2 łapkach potworami czworonożnymi, które w dodatku przewracają oczami w tym czasie - gwarantowane
ok. 1/2 kg mąki poznańskiej lub innej pszennej
3 jajka całe
mleko ok 1/2 litra
trochę cukru /ja pakuję 1 dużą łyżkę albo i 2/
trochę soli /mała łyżeczka/
trochę oleju /tyle ile się wleje, ze 2 łyżki - żeby ciasto się nie przyklejało/
woda - tyle, żeby po zmiksowaniu ciasto się lało jak rzadka śmietana
Miksujesz.
Smażysz
Pierwszego pożerasz sama i jak za słony to dodajesz cukru.
Jak ciasto gęstnieje dolewasz wody /nie mleka bo będą się drzeć przy przewracaniu/, jak za rzadkie - dosypujesz mąki.
Smacznego :)

Posted

[quote name='Poker']a tu zdjęcia z naleśnikomanii

Pokerek - świstaczek oblizuje się na widok naleśnika

nawet Juka stanęła słupka

Szkoda ,że cioteczki z Zamościa nie odwiedzają nas

Cudne :) Fioł kompletny na punkcie naleśniczków :lol:
Wypytałaś Pana, czy umie naleśniki robić ???

No i ostatnie pytanie - a cioteczek z Lublina kurna chata to się nie zaprasza ? :mad: Mogę znać przyczyny ? :razz:
Ewa

Posted

leni356 napisał(a):
Dziękuję :) brzmi smakowicie

Można jeść bez dżemików, a odnośnie liczby jaka mi wychodzi - ja smażę na małej patelni, takiej o średnicy ok 20 cm, na większych patelniach wyjdzie mniej naleśników. Jak nie masz dżemów mogą być z serkiem białym zmiksowanym z cukrem i cukrem waniliowym.

Posted

z takiej małej ilości mąki tyle Ci wychodzi tyle naleśniczków ?? :crazyeye: to chyba smażysz na jakiejś mikroskopijnej patelence.Ja smażę na patelni o średnicy 25 cm i z takiej ilości wychodzi mi ok. 25 naleśników.
Ja daję tylko wodę , 1 jajko mąkę , cukier i sól.

Posted

Poker napisał(a):
z takiej małej ilości mąki tyle Ci wychodzi tyle naleśniczków ?? :crazyeye: to chyba smażysz na jakiejś mikroskopijnej patelence.Ja smażę na patelni o średnicy 25 cm i z takiej ilości wychodzi mi ok. 25 naleśników.
Ja daję tylko wodę , 1 jajko mąkę , cukier i sól.

Wychodzi, bo zawsze jest najpierw - za gęste, więc luuu wody, no i jest za rzadkie, to sru mąki, mam nie wiem, potem ze 4-5 litrów tego ciasta i tak wychodzi ku uciesze mojego małżonka i psów. I mojej, nie ukrywam :)
Z mlekiem i dodatkowymi jajkami są tak pyszne, że zazwyczaj je jemy bez dżemów, bo mają smak.

PS. te ilości, które podałam w tamtym poście - są bowiem ilościami wyjściowymi ... w rzeczywistości idzie mi prawie paczka tej mąki.

Posted

Poker napisał(a):
na wodzie są bardzo delikatne

Z mlekiem też, oj Poker, co tu dużo gadać, przyjeżdżaj do Lublina na naleśniki na mleku, skoro ciotki tylko z Zamościa zapraszasz (hm)
Ewa

Posted

Ślicznotka z tej sunieczki ...
chyba przyjdę do Ciebie Poker i zrobię słupka ... tylko nie pisz, że sama mogę sobie usmażyć :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Psiaczki rewelacja, a sunia nie wygląda na zestresowaną ...:p

Posted

E-S napisał(a):
Można jeść bez dżemików, a odnośnie liczby jaka mi wychodzi - ja smażę na małej patelni, takiej o średnicy ok 20 cm, na większych patelniach wyjdzie mniej naleśników. Jak nie masz dżemów mogą być z serkiem białym zmiksowanym z cukrem i cukrem waniliowym.

Nie mam też jajek :) Naleśniczki będą dopiero po skoczeniu do sklepu

Posted

to jadę po kolei co nie oznacza ,że w kolejności :eviltong:
Lucynko, dam znać jak będę naleśniki smażyła, robię najczęściej z serkiem waniliowym , ale czasem też z kaszą gryczaną i żółtym serem i czosnkiem
Cioteczek z Zamościa nie zapraszałam na naleśniaki tylko przykro mi ,że nas nie odwiedzają, a może siedzą w schronie
W Lublinie jeszcze nie byłam ,a słyszałam ,że ładne miasto, więc kto wie , może na starość się przyczłapię
Sunia jest niestety jeszcze zestresowana, widać ,że nie czuje się pewnie, po kąpieli jeszcze bardziej wyładniała, a jak całkiem nosek zarośnie sierścią, to dopiero będzie z niej miska :evil_lol:

Prawda ,że Pokerek jest śliczny ?? To ja w psim przebraniu :evil_lol:

Posted

Poker napisał(a):
to jadę po kolei co nie oznacza ,że w kolejności :eviltong:
Lucynko, dam znać jak będę naleśniki smażyła, robię najczęściej z serkiem waniliowym , ale czasem też z kaszą gryczaną i żółtym serem i czosnkiem
Cioteczek z Zamościa nie zapraszałam na naleśniaki tylko przykro mi ,że nas nie dowiedzają, a może siedzą w schronie
W Lublinie jeszcze nie byłam ,a słyszałam ,że ładne miasto, więc kto wie , może na starość się przyczłapię
Sunia jest niestety jeszcze zestresowana, widać ,że nie czuje się pewnie, po kąpieli jeszcze bardziej wyładniała, a jak całkiem nosek zarośnie sierścią, to dopiero będzie z niej miska :evil_lol:

Prawda ,że Pokerek jest śliczny ?? To ja w psim przebraniu :evil_lol:

Pokerek cudności :)
Poker, no patrz, akurat z miesiąc temu skończyłam taką jedną pracę we Wrocku moim ukochanym ...
A od Lublina Zamość jest ładniejszy. Wokół lasy, Roztocze, przepiękna starówka, więc jak się już wybierać do Polski "D" - to raczej do Zamościa, a że będziesz jechać przez Radom, to po drodze do mnie na naleśniczki, ja ciotki z Wrocławia zawsze zapraszam :) czym chata bogata (teraz biedna, ale na naleśniki wyskrobię)
Ewa

Posted

a czemu ten Wrocek taki ukochany?
Jak będę w tej części Polski , to po kolei pozwiedzam ,a może i na naleśniczki wpadnę.Nie martw się , mąkę przywiozę :evil_lol:

Posted

Wrocław czemu ja kocham ? Jest piękny, nie ma takich korków jak w Lublinie i Warszawie, miasto jest LOGICZNE - układ ulic itp, nie gubię się, nie potrzebuję mapy, łatwiej się tam żyje, o każdej porze dnia i nocy kupię jedzenie, papierosy, znajdę sobie apartament i zaparkuję, nikt mnie nigdy nie zaczepił agresywnie ani nie zaatakował a jeżdżę tam od początku lat 90-tych. W mieście jest fajny klimat, dużo lwowian, fantazja w dobrym, kulturalnym stylu. Takie trochę państwo w państwie Wrocek. No i Ostrów Tumski :) Mostek czarownic, most zakochanych, te babcie z pieskami w przejściach podziemnych, no sama wiesz :) Uwielbiam, chciałabym tam mieszkać.
Ludzie są fajni i życzliwi, wyluzowani bardziej niż pod dawnym zaborem austriackim gdzie stale ściśnięte półdupki + wpływ wschodu, czyli z jednej strony spina, z drugiej pier..dolec pomieszany z sierioznością.
Ewa

Posted

[quote name='Poker']

nawet Juka stanęła słupka

Szkoda ,że cioteczki z Zamościa nie odwiedzają nas
Ona bardzo pojętna:evil_lol:, szybko załapała jak prosić o naleśnika:lol:

Posted

ooo, to tyle Was było we Wrocławiu :crazyeye: i mnie nie odwiedziło ? :mad:
Ja też kocham to miasto szczególnie ,że się tu urodziłam.
Juka ma jutro sterylkę , więc proszę o kciuki.
Na bazarkach cisza, , kiepsko :-( Ale zrobię jeszcze jeden , może coś pójdzie.

Posted

Poker napisał(a):
ooo, to tyle Was było we Wrocławiu :crazyeye: i mnie nie odwiedziło ? :mad:
Ja też kocham to miasto szczególnie ,że się tu urodziłam.
Juka ma jutro sterylkę , więc proszę o kciuki.
Na bazarkach cisza, , kiepsko :-( Ale zrobię jeszcze jeden , może coś pójdzie.

Następnym razem na pewno wpadniemy :cool3: Trzymamy kciuki za sterylkę. Jak ja się cieszę że z tą jej łapką jest wszystko ok

Posted

właśnie ,że nie jest do końca OK z łapką.Pisałam o tym wcześniej.Wczoraj stawała na niej tak jak widać na zdjęciu ze schronu, dziś jest w porządku, chodzi cały czas normalnie.Jutro spytam weta, który jest też ortopedą.

Posted

Poker napisał(a):
właśnie ,że nie jest do końca OK z łapką.Pisałam o tym wcześniej.Wczoraj stawała na niej tak jak widać na zdjęciu ze schronu, dziś jest w porządku, chodzi cały czas normalnie.Jutro spytam weta, który jest też ortopedą.

To ja przeoczyłam :-(