Fair Lady Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 Jak widać umiarkowanie jest dobre nie tylko u ludzi, ale i u zwierząt. Nasza sunia po odkarmieniu (bo straszna była chudzinka) już sobie jedzenie miarkuje i czasem nawet trzeba ją zachęcać. Myślę o drugim piesku do towarzystwa Korze i dziewczyny w schronisku spojrzały na mnie spode łba, kiedy mówiłam, że nie chcę łakomego pieska. Suczka znajomej jest straaaasznym łakomczuchem, ale póki co zdrowa, jednakże lekarz zalecił jej dietkę i zrzucenie ciałka. Dobro zwierząt nie polega tylko na ich karmieniu. Pies trzymany w ciepłym domu nie wymaga tak dużo jedzenia, bo ma mniejsze potrzeby energetyczne. Quote
Paula03 Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 Przepraszam za offa, ale pilnie potrzebna pomoc dla Fary, suni z nużycą: http://www.dogomania.pl/threads/182959-Fara-jasna-suczka-z-%C5%82ysymi-plackami.-Pomocy! Quote
mru Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 stan konta Biga: malibo dzięki za kasę na karmę :) i za bonus!!! :D (i za uściski na Polach!) [FONT=MS Shell Dlg 2][SIZE=3][SIZE=4]670 zł. - 499,50 zł. - 88 zł. (karma) = 82,5 zł.[/FONT] Quote
mru Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 słuchajcie, Big choruje :( trzeba go zabrać do weta zaczęłao się jakby od zatrucia ale co to może być - nie wiadomo musimy też wykupić leki dla Biga - nie ma na to wszystko kasy nie mówiąc już o USG :(:(:( RATUNKU!!! Quote
koosiek Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Mogę dać 30 zł jednorazowo, więcej nie dam rady :( Na konto z pierwszego postu? Quote
mru Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 tak, na tamto konto. dziekuje!!! aaaaah byle to nie było nic poważnego... Quote
mru Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 podnoszę :( z BIgiem chyba słabo... matko, dostaję palpitacji w pracy :( a nawet nie mogę odebrać telefonu od Pawła :( Aniu jeśli jesteś i coś wiesz to napisz... :( Quote
jaanka Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 jestem, napisałam Ci wszystko co zaobserwowałam . Trzeba go pokazać wetowi bo to schorowany pies i jest w trakcie leczenia . Quote
mru Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 zrobiłam nowy bannerek, jakby ktoś chciał. Quote
mru Posted April 29, 2010 Author Posted April 29, 2010 wczoraj popołudniem Jaanka i pani Grażyna zabrały Biga do weta podejrzewaliśmy nawet babeszję... wet też powiedział, że jej nie wyklucza... nie wiadomo do końca co mu było, ale wyniki krwi przynajmniej wykluczyły babeszjozę czyli może jakaś alergia? może leki, może karma... nie wiemy :( wyniki wątrobowe i nerkowe tak samo jak ostatnio - czyli super :) jak na starego Biga Quote
jaanka Posted April 29, 2010 Posted April 29, 2010 chyba zostałyśmy same ...:( Dzisiaj Big lepiej się czuje , działa zastrzyk przeciwbólowy i przeciwzapalny . Apetyt ma i już się tak bardzo nie ślini . Po 16 jedziemy do weta . Quote
jaanka Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 wyniki krwi dobre a nawet bardzo dobre jak na tak schorowanego psa . Chorób odkleszczowych nie ma , zatrucie wykluczone . Ślinienie może być wywołane przez dolegliwości bólowe ( a było bardzo duże ) . Nie miał apetytu , schudł . Wróciłyśmy testowo do gotowanego jedzenia i takie zjada . Z oczu ma brązowy wyciek , zostało zbadane dno oka i dostał maść . We wtorek kontrolna wizyta . Zalecone EKG . Ma brać ranigast max raz dziennie . Dostał zstrzyk przeciwzapalny . I trzeba wprowadzić leki na stawy . To tyle w skrócie , cały czas jest pod obserwacją . A ja idę poszperać w ciucharniach bo chcemy żeby mial w ogrodzie materacyk do leżenia , najlepiej pokryty czymś nieprzemakalnym . Kocyki i wykladziny nie bardzo się sprawdzają . Quote
Fair Lady Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 Polecam zakup grubej włókniny tapicerskiej (ovaty) w jakimś tapicerskim sklepie: http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=w%C5%82%C3%B3knina+tapicerska&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 Izoluje, a zarazem jest przepuszczalna dla deszczu. W razie potrzeby można położyć podwójną warstwę. To niedroga inwestycja. Jeśli dobrze pamiętam, przed kilkoma laty to było coś 8 zł/mb, przy szerokości 160 cm. Po włożeniu w pokrowiec z tkaniny może służyć jako tanie legowisko dla psa w domu. Quote
jaanka Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 Fair Lady dziękuję za radę , dobry pomysł i faktycznie niedrogi . Big dzisiaj w lepszej kondycji . Nawet był na małym spacerze , podobno zatrzymał się przed moją bramą zdziwiony że nikt nie oddaje mu należnych hołdów :) Sam schowal się przed deszczem do garażu . Do domu nie chce wchodzić ( tam jest trochę schodów do pokonania , były próby wtaszczenia ale zapierał się bardzo ). Do tej pory głównie leżał i miał minę z serii dajcie mi spokój będę tu leżał i koniec . Pani Grażyna bardzo się o niego troszczy , czułości i opieki mu nie brakuje . Przez wszystkie lata naszej znajomości nie odwiedziłam swojej sąsiadki tyle razy co przez ten ostatni tydzień Bigowego chorowania . Quote
Fair Lady Posted May 1, 2010 Posted May 1, 2010 jaanka napisał(a):Fair Lady dziękuję za radę , dobry pomysł i faktycznie niedrogi . Ja nawet naszemu schronisku to proponowałam, ale chyba nie przekonałam. Mogliby zakupić całą belę. Muszę pokazać naocznie :) jaanka napisał(a):Do domu nie chce wchodzić ( tam jest trochę schodów do pokonania , były próby wtaszczenia ale zapierał się bardzo ). Do tej pory głównie leżał i miał minę z serii dajcie mi spokój będę tu leżał i koniec . Ja sobie myślą, że starsi i chorzy ludzie dobrze Biga rozumieją. Z nimi też jest problem przy próbach rehabilitacji i rozruszania. Ból wywołuje lęk i próby uchronienia się przed nim za wszelką cenę, a Big ma reumatyzm. Więcej ruchu może skutkować większym bólem później. Choć zdrętwieć całkiem też nie dobrze :shake: Quote
mru Posted May 4, 2010 Author Posted May 4, 2010 Big lepiej, ale bardzo schudł. Biedny, nie o taką kurację chodziło :( ale waga jest teraz ok, trzeba utrzymać. Big machał ogonkiem wczoraj, cieszył sie nawet do nas i zdecydowanie lepiej chodził... teraz trzeba znów wprowadzić leki na stawy. Quote
Fair Lady Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [quote name='mru']Big lepiej, ale bardzo schudł. Biedny, nie o taką kurację chodziło :( ale waga jest teraz ok, trzeba utrzymać.[/QUOTE] I bosko! Jeżeli wet o tym nie mówił, proponuję lekturę [url]http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=dieta+reumatyczna&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8[/url] Moja Kora reumatyzmu nie ma, ale ryby uwielbia. Dostaje po 2-3 szprotki wędzone dziennie (nie więcej, bo słone) i to dla niej bodaj największy przysmak. [quote name='mru']Big machał ogonkiem wczoraj, cieszył sie nawet do nas i zdecydowanie lepiej chodził... teraz trzeba znów wprowadzić leki na stawy.[/QUOTE] Jakie on dostaje leki na reumatyzm? Salicylany, czy jakieś kortykosteroidy? [url]http://www.google.com/search?hl=pl&client=opera&hs=BqF&rls=pl&q=choroby+reumatoidalne+autoagresywne&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=[/url] Quote
Kociabanda2 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 jestem. Biedny Big :( Czy wiadomo już co mu jest? Udało mi się zarobić dziś dodatkową kaskę to wpłacę zaraz na badania i leczenie Biga 30zł. Quote
jaanka Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Miejmy nadzieję że już oprócz stawów nic mu nie dolega . Czuje się znacznie lepiej , cieszymy się bo było kiepsko . Quote
Kociabanda2 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 przelew już poszedł. Ciszę się, że Big czuje się już lepiej. Ciekawe co mu było? ... mam nadzieję, że nie wróci mu to. Będziecie robić mu jeszcze jakieś badania? Quote
Recommended Posts