Bodziulka Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Poker napisał(a):Wyobraźcie sobie ,że ja z mężem lecę 18 marca do Tel Avivu z Pragi.Do Pragi jadę samochodem z Wrocławia.Jeżeli sprawa jego wyjazdu do Izraela okazałaby się realna,to mogę poprosić też o wizytę przedadopcyjną swoją przyjaciółkę.Co Wy na to? Przelot psa ,o ile wiem jest kosztowny,ale może dowiedzcie się same.Lecimy liniami czeskimi. A jak Cyganek zareaguje na zmianę klimatu? To jest jednak duża różnica, a on młodym psem nie jest. Co innego gdyby np miał jechać do Czech czy Francji, a co innego do zupełnie innego klimatu... Quote
LittleMy Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Poker napisał(a):Wyobraźcie sobie ,że ja z mężem lecę 18 marca do Tel Avivu z Pragi.Do Pragi jadę samochodem z Wrocławia.Jeżeli sprawa jego wyjazdu do Izraela okazałaby się realna,to mogę poprosić też o wizytę przedadopcyjną swoją przyjaciółkę.Co Wy na to? Przelot psa ,o ile wiem jest kosztowny,ale może dowiedzcie się same.Lecimy liniami czeskimi. ja mysle,ze to nie o koszty chodzi bo by sie jakos uzbieralo, ale o sam stres zamkniecia psa w luku bagazowym, on jednak jest juz starszy... a moze jest jakas szansa zeby go jednak miec przy sobie? Quote
Bodziulka Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 LittleMy napisał(a):ja mysle,ze to nie o koszty chodzi bo by sie jakos uzbieralo, ale o sam stres zamkniecia psa w luku bagazowym, on jednak jest juz starszy... a moze jest jakas szansa zeby go jednak miec przy sobie? chyba można zwierzęta do 5kg? Quote
Poker Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 nie wiem dokładnie ,ale chyba małe psy nakolankowe można mieć ze sobą.Zmiana klimatu nie jest tragedią,bo tam wszyscy mają klimatyzację w domu. Ja tylko informuję,że jade,nie namawiam.Trzeba by się w liniach czeskich dowiedzieć,bo co kraj to obyczaj.Jest jeszcze trochę czasu na przemyślenie sprawy. Quote
Rybka. Posted January 18, 2008 Posted January 18, 2008 Jeżeli Cyganek ma szanse na dobry domek, lot nie może być przeszkodą! Należy się dowiedzieć czy przewoźnik pozwoli na podróż w kabinie pasażerskiej, można wystąpić o powolenie ze względu na zły stan zdrowia (poprosić weta o zaświadczenie o dokładne osłuchanie serducha i wystawienie orzeczenia), oczywiście nie może to być choroba zakaźna. Zaktualizować mu szczepienia, na wściekliznę musi być zaszczepiony min 4 lub 6 tyg przed wylotem (nie pamiętam dokładnie). A sam lot... Jeżeli będzie mógł lecieć na kolankach to myślę, że aviomarin pozwoli znieść dyskomfort wynikający z przeciążeń w czasie lotu, jeżeli nie uda się dogadać z przewoźnikiem i trzeba będzie lecieć w luku to propnuję sedalin lub inny trankwilizator czyli uspokajacz... Można poprosić weta o diazepam, sedalin... Z resztą jak zbada serducho to sam coś dobierze. Cyganek pójdzie sobie spać i obudzi się na miejscu. Stres klimatyczny nie będzie duży, wystarczy duża ilość wody i spokojnie się zaaklimatyzuje. Tyle mogę doradzić, co do ryzyka lotu. Jeżeli chodzi o sprawy lotniskowe mam kolegę pilota, może coś będzie wiedział... Ale myślę ,ze każde linie lotnicze mają odrębne przepisy i najlepiej zadzwonić i się spytać bezpośrednio. Quote
Poker Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 miałabym tylko pietra czy mi go wpuszczą na samolot,bo jak nie ,to co wtedy z nim zrobić w Pradze.Ze swojego lotu nie mogę zrezygnować.Ale to jest do zorganizowania z pomocą dogomaniaczek :cool3:,mam nadzieję. Z Warszawy i Krakowa też lataja samoloty.Wiem,że w luku bagażowym pies musi być w klatce. Najpierw dom musi być na 10000000%,żeby zająć się organizacją przewozu. Quote
alekso Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 z tego co czytałam do 8 kg z klatką pies może być w kabinie pasażerskiej. ale na pewno trzeba sprawdzić u przewoźnika.... i co moim zdaniem najważniejsze.... KWARANTANNA czy jest, a jeśli tak to ile trwa.... Quote
fona Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 ale to jest niesamowite, z tym Twoim lotem, Poker. Moze dobry znak? Quote
alekso Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 poprosiłam o potwierdzenie chęci zabrania go tam... Quote
Poker Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 to czekamy ..... a ja czekam co powie mój mąż na taką propozycję :crazyeye:,bo on jeszcze nic nie wie :shake: Quote
alekso Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 zaczełam szukać info o tym jak to ewentualnie miałaby wyglądać.... może jeśli macie chwilę czasu też poszukajcie... jakimi liniami dokładnie lecisz? sprobowałabym do nich zadzwonić/napisać jak wygląda przelot psiaków... Quote
Rybka. Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Jak czeski to pewnie Czech Airlines http://www.czechairlines.pl/en/portal/homepage/pl_homepage.htm tam na górze jest numer telefonu 0048 22 559 39 30 Quote
alekso Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 "Some animals can be carried for applicable charges in the passenger cabin or as checked baggage in the aircraft baggage compartment, if placed in a sufficiently large and solid container with a leak proof bottom. Small animals can be carried in the passenger cabin, if placed in a container with a maximum size not exceeding a length of 48 cm, a width of 32 cm and a depth of 29 cm. Total weight of the container with an animal must not exceed 8 kg. " Niestety.... to info ze strony czeskich linii... ile waży Cyganek? chyba aż tak malutki to nie jest....? Quote
alekso Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 na okęci mi nic nie powiedzieli, a biuro czeski linii w weekendy jest nieczynne, wiec trzeba znowu czekac.... Quote
Bodziulka Posted January 19, 2008 Posted January 19, 2008 Bazarek z Psimi Ciachami http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=104319 Quote
Poker Posted January 20, 2008 Posted January 20, 2008 czy nadal jest aktualna oferta domku z Tel-Avivu? Quote
paros Posted January 20, 2008 Posted January 20, 2008 Cyganek na allegro :lol: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=300665494 :thumbs::thumbs::thumbs::thumbs: Czy może coś poprawić? :roll: Quote
magdyska25 Posted January 20, 2008 Posted January 20, 2008 Śliczne allegro moze wreszcie przyniesie szczęście!!! Quote
Izabela124. Posted January 20, 2008 Posted January 20, 2008 paros jak ty to zrobilas, ze w tej aukcji dalas miedzy tekstem zdjecia? Ja nigdy nie wiem jak to zrobic Quote
*Gajowa* Posted January 20, 2008 Posted January 20, 2008 Paros dziękuję za aukcję dla Cyganka - bardzo mi się podoba ! Oby okazała się szcześliwa dla Cyganka . Cygulek waży około 12 kg. Quote
LittleMy Posted January 21, 2008 Posted January 21, 2008 to do samolotu by go trzeba odchudzic gdyby mial leciec :evil_lol: Quote
_ChiQuiTa_ Posted January 21, 2008 Posted January 21, 2008 Troche nie było mnie na dogo dlatego ma lekkie zaleglości. U kogo by Cyganek mial być w tym Izraelu ? Matko kochana to tak daleko ... Quote
Recommended Posts