Amber Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 E tam dla mnie długa to każda dłuższa od igiełek ;) Dla kogoś innego Etna jest pewnie krótkowłosa :D
LadyS Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='motyleqq']też tak uważam :lol: ale Etna nie ma takiej całkiem krótkiej jak zapewne ma Jax, w sumie to nie wiem jaką ona ma :evil_lol:[/QUOTE] Etna ma taką przedłużaną, jak ja to nazywam - moim zdaniem ;) A Jaxa sierść jest straszna - ja właśnie się ubrałam do wyjścia na urodziny znajomego i pilnuję, co by siedzieć tylko na moim krześle, uprzednio czyszcząc je z kłaków, bo inaczej jest masakra :lol:
makot'a Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='evel']Cierpię :placz: [URL]http://www.doberman.cal.pl/index.php?news&nid=5[/URL] Już nawet pomijając to, że klapciate i ogoniaste - booooosz, szczeniaki po Larze :mdleje: Omnomnom...[/QUOTE] To bierz szczylka! :loveu: Ja jestem o krok od podjęcia tej ważnej decyzji.... :diabloti:
evel Posted June 7, 2012 Author Posted June 7, 2012 [QUOTE=makot'a;19206362]To bierz szczylka! :loveu: Ja jestem o krok od podjęcia tej ważnej decyzji.... :diabloti:[/QUOTE] Gdybym miała zgodę TŻ... (i dwa luźne tysiaki :eviltong:)
anorektyczna.nerka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Ty przynajmniej dwa tysie, ja czekam jeszcze z 5 lat i kredyt biorę na psa, bo sobie zamarzyłam sprowadzenie nowej rasy ;D
makot'a Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='evel']Gdybym miała zgodę TŻ... (i dwa luźne tysiaki :eviltong:)[/QUOTE] No nie.... nie może być, żeby tylko facet na przeszkodzi stał :diabloti: Całe szczęście mój zapsiony na maksa :D
makot'a Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Kurcze, swoją drogą właśnie odkryłam, że jednak jestem człowiekiem... weszłam na stronę tej hodowli zobaczyć te szczeniaczki i odkryłam, że ich nei rozrózniam zbytnio :evil_lol: Ponadto NIE WIEM czy rodzice są ładni czy nie... A po tym jak okazało się, że rozpoznaję przypadkowo wybrane polskie czeweczki, to chłopaki (współlokatorzy) powiedzieli mi, że nie jestem normalna :diabloti: A jednak! :evil_lol:
Ty$ka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Ty przynajmniej dwa tysie, ja czekam jeszcze z 5 lat i kredyt biorę na psa, bo sobie zamarzyłam sprowadzenie nowej rasy ;D[/QUOTE] Marzenia są po to, by je spełniać ;). Jestem strasznie ciekawa cóż za rasę sobie wyśniłaś :D
anorektyczna.nerka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Kiedyś była hodowana typowo na mięso dla ludzi, że tak powiem :> Jak się nauczę języka, to pojadę po psa osobiście i pewnie przywiozę trzy egzemplarze, tylko niespokrewnione. I muszę się teraz douczyć z genetyki.
makot'a Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Powiedz nam jaka rasa i się spiesz, bo ktoś Cię może urpzedzić :P Ja zwykle zauważam taką dziwną zależność, że jak o czymś myślę, to zanim zdążę zadziałać, to się momentalnie akurat wtedy robi popularne. . . ;/
anorektyczna.nerka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Jindo <3 Mi nie przeszkadza popularyzowanie tej rasy, bo chcę ją własnie sprowadzić po to, aby ją popularyzować. Ale podejrzewam, że ciężko będzie go wychować, bo to taki typowy pierwotniak, nie powinien mieszkać z innymi psami tej samej płci i jest cholernie niezależny. Ale ja bym raczej nie dała rady z psem, który jest wpatrzony w ludzia.
evel Posted June 7, 2012 Author Posted June 7, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Ale ja bym raczej nie dała rady z psem, który jest wpatrzony w ludzia.[/QUOTE] A dlaczego? :)
anorektyczna.nerka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Abo jakoś to mnie nie kręci, ie wiem, może dlatego, że lubię takie hybrydy kocio-psie. Oj fajnie, jak psu zależy na tym, aby zadowolić właściciela, a nie żeby właściciel dał żarło, ale to nie da mnie. Pies ma umieć zostawać sam i być towarzyszem, sportów wymagających wpatrzenia nie planuję, a skupienie samo w sobie da się wypracować. Jestem pewna, że gdybym od małego bawiła się w klikanie ze swoim, to bym miała teraz Szarika, biorąc pod uwagę, że konsekwentność w naszym przypadku zdziałała cuda. No, ale Ben to wadliwy (pewnie przez brak rodka) i idwoływalny, i siadający, leżący, nieniszczący :>
dog193 Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 Pewnie bym pomyliła te jindo z akitami :evil_lol: Co do sierści, Jupik nie ma typowych igiełek (3, w porywach do 4 cm :D), ale sierść wala się wszędzie... Jak zamiotę przedpokój, gdzie naprawdę jest jej pełno, to za 10 minut znowu mogłabym zamiatać ;) A z dywanu w salonie już się odkurzyć do końca tej sierści nie da, mimo że pies raczej tam nie przebywa. Ale i tak uwierzcie, że w porównaniu do sierści króliczej, psia to jest pikuś ;) Patrzę na te małe dobki i stwierdzam, że nie odróżniłabym szczeniaka dobermana od rottka :D Choć na pewno dla znających się różnica jest spora (tak jak ktoś kiedyś napisał, że nie odróżniłby szczeniaka JRT od foksa, a dla mnie różnica widoczna na pierwszy rzut oka ;)).
panbazyl Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='evel']Gdybym miała zgodę TŻ... (i dwa luźne tysiaki :eviltong:)[/QUOTE] a ja właśnie jestem już po :) :) :) TZ najpierw się boczył - ale co tam - teraz sikut jest najukochańszym nicponiem :) i TZ na nim ćwiczy siłę woli i gada do niego jak myśli, ze nie wiem :evil_lol: a nawet kiedyś spali razem na psiej leżance :diabloti: spokojnie przełknął 4 psy w domu. :cool3: uczy małego chodzić przy nodze. Ja też się obawiam zawsze popularności rasy.... To bardzo psuje rasę i jej rozumienie, wypacza jak nic. a ceny psów - czasem to tylko nasze wyobrażenia, ze psy są tak drogie. Serio. Choc trafiają się jakieś kosmiczne hodowle które jak rzuca cenę to nie wiadomo czy kpią czy chca wszystkie szczyle w domu sobie zostawić....
anorektyczna.nerka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [QUOTE][COLOR=#000000]a ceny psów - czasem to tylko nasze wyobrażenia, ze psy są tak drogie. Serio. Choc trafiają się jakieś kosmiczne hodowle które jak rzuca cenę to nie wiadomo czy kpią czy chca wszystkie szczyle w domu sobie zostawić....[/COLOR][/QUOTE] A na ile mam wg. Ciebie wycenić szczenię, którego matka kosztuje mnie ok. 5-7 tys euro? ;D Zresztą hodując akurta tę rasę nie nastawiam się na nabywców z Polski, tylko na nabywców z całej Europy.
evel Posted June 7, 2012 Author Posted June 7, 2012 Anorektyczna, a co te psy mają w sobie tak wyjątkowego, jeśli oczywiście mogę spytać? Bo dla mnie to takie są... No, bywało, że w schronie widywałam podobne fizycznie :evil_lol: Przynajmniej wg google graphics ;) TŻ się w końcu urobi, tylko chyba trzeba mu czasu :diabloti: Ale jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to być może do drugiego futra bliżej niż dalej. W ogóle myślę, że najbardziej hardkorowe jest przejście z jednego psa na dwa, potem już jeden w te czy we wte nie robi większej różnicy :evil_lol:
panbazyl Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 wiesz, znam hodowle w Pl które rzuciły tak zaporowe ceny, że zostały z 3 czy nawet 4 miotami nie sprzedanymi w hodowli (to duża rasa psów, nie chcę pisać jaka, bo świat jednak mały jest). Wkurza mnie też dzielenie na swoich-obcych i różne ceny dla nabywców w kraju i za granicą. Pies kosztuje nas tyle ile jesteśmy w stanie za niego zapłacić. Zobacz ceny toyków rosyjskich (moskiewskich) tak ze 4 lata temu i teraz. (teraz nawet za friko mozna było znaleźć wystawowe zwierzaki....)
panbazyl Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='evel']Anorektyczna, a co te psy mają w sobie tak wyjątkowego, jeśli oczywiście mogę spytać? Bo dla mnie to takie są... No, bywało, że w schronie widywałam podobne fizycznie :evil_lol: Przynajmniej wg google graphics ;) TŻ się w końcu urobi, tylko chyba trzeba mu czasu :diabloti: Ale jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, to być może do drugiego futra bliżej niż dalej. W ogóle myślę, że najbardziej hardkorowe jest przejście z jednego psa na dwa, [B]potem już jeden w te czy we wte nie robi większej różnicy[/B] :evil_lol:[/QUOTE] tak, dwa się jeszcze fajnie wyprowadza, ale jak się ma 3 to jakoś tak nierowno w rękach trzymać smycze. 4 to liczba jak najbardziej doskonala - po równo jest smyczy na każdą rękę ;)
anorektyczna.nerka Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [QUOTE][COLOR=#000000]Anorektyczna, a co te psy mają w sobie tak wyjątkowego, jeśli oczywiście mogę spytać? Bo dla mnie to takie są... No, bywało, że w schronie widywałam podobne fizycznie [/COLOR]:evil_lol:[COLOR=#000000] Przynajmniej wg google graphics [/COLOR];-) [/QUOTE] Google graphics oferuje takie se zdjęcia, należy pamiętać , że dwa kluby uznają rożne wzorce, wg. mnie mają przepiękną budowę ciała, taką w sam raz, ani lekkie ani ciężkie, są też bardzo wierne, jak już się przywiążą do pierwszego właściciela, to drugiego nie zaakceptują (albo będą mieć z tym problem), są bardzo czyste, no i maja podobno dobrze zachowany silny instynkt myśliwski, ale nie sądzę, że przy takiej niezależności się sprawdzą jako psy myśliwskie. Częściowo wynika to też z fascynacji Koreą, nawet się już języka zaczęłam uczyć i wybieram się na studia z tym związane ;D Panbazylu, raczej ceny takie same ustaliłabym, bo denerwuje mnie podejście niektórych czeskich hodowli, gdzie husky dla polaka kosztuje 2x więcej niż dla Czecha. Rozumiem, że wyrobienie paszportu może kosztować, ale bez przesady.
panbazyl Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 tak samo mają Ukraincy - dla swoich ceny normalne dla obcych - kosmiczne.... wiem, bo pytałam najpierw po polsku z polskiego serwera w hodowli a za kilka dni z ukraińskiego serwera po ukraińsku.... to trzymam kciuki za sprowadzenie jakiś pięknych piesów do Pl :)
makot'a Posted June 7, 2012 Posted June 7, 2012 [quote name='panbazyl']tak, dwa się jeszcze fajnie wyprowadza, ale jak się ma 3 to jakoś tak nierowno w rękach trzymać smycze. 4 to liczba jak najbardziej doskonala - po równo jest smyczy na każdą rękę ;)[/QUOTE] Otóż to! A myślałam, że tylko ja mam takie dziwactwa, że mi psychicznie nierówno z trzema psami :diabloti: Ja już się nie mogę doczekać, kiedy będą dwa duże i dwa małe u mnie :loveu:
Vectra Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 po czwartym nie ma różnicy :diabloti: po szóstym zaczyna być dziwnie .... przy dziewięciu masz czasami ochotę uciec z domu , przy jedenastu , cieszysz się że te dwa to tylko na weekend i zostanie tylko dziewięć .... wypożyczasz dwa na kilka dni i robi się w domu pusto ;) a już jestem z pięcioma ... i nie mam w domu psa :evil_lol:
Recommended Posts