Jump to content
Dogomania

Zuzu, Raven, Hunter i koty plus inne potwory. Zapraszamy

Recommended Posts

Posted

[quote name='catie']Jasne, że te pojęcia to nie są synonimy, ale zdecydowanie są to pojęcia powiązane. Aby hodowca mógł ulepszyć rasę, musi rozmnożyć swojego psa (mówię tu o przemyślanych skojarzeniu oczywiście, bo tylko takie może ulepszyć rasę)[/QUOTE]

kurcze...ale chyba wszyscy skonczyli podstawowke i nie trzeba o plemnikach i jajeczkach?

hodowla psow nie polega na ich rozmnazaniu.

• Replies 8.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='a_niusia']kurcze...ale chyba wszyscy skonczyli podstawowke i nie trzeba o plemnikach i jajeczkach?

[B]hodowla psow nie polega na ich rozmnazaniu[/B].[/QUOTE]
no tak psy pączkują albo przez zaszczepki się hodują (tak, skończyłam podstawówkę, ba, nawet chyba 3 podstawówki, porządne liceum plastyczne, studia a nawet zrobiłam doktorat)

Posted

[quote name='Vectra']anusia , to jak jesz kotlecika schabowego ... przyjmijmy że on jest od rolnika który nie traktuje dobrze zwierząt ... to ta mięsko jest ze świnki rozmnażanej na mięso czy hodowanej na mięso ? :)
a dalej , to znowu to samo , klepiesz o tych , o których nie masz pojęcia.

o ile po mnie sobie jeździj do woli , masz moje błogosławieństwo , to nie oczerniaj nieobecnych , bo to zwykła prostota tylko z ciebie wychodzi.

A jak coś wyhodujesz bez rozmnożenia , rozmnażać nie będziesz , osiągniesz coś i pokażesz nie w teorii tylko w życiu , że jesteś lepsza. Wtedy możesz krytykować i pouczać.
Skakanie komuś do oczy zza klawiatury anonimowo , to akurat żaden wyczyn.

Krytyka anonimowa, na tym forum jest zakazana i karana punktami i banem.[/QUOTE]

anonimowa krytyka KOGO? kogo konkretnie skrytykowalam ANONIMOWO?

oczywiscie, ze swinia, ktora zabito, zebym mogla zjesc kotleta zostala WYHODOWANA. jej rodzice zostali wyselekcjonowani tak, aby dawac jak najbardziej uzyteczne, miesne potomstwo. rzadko kiedy swinka jest "od rolnika, ktory nie traktuje dobrze zwierzat". zwykle swinie pochodza z duzych hodowli, w ktorych maja humanitarne warunki-to jest kontrolowane.

tak samo krowy. krowy bywaja hodowane na mieso, ale tez istnieja rasy mleczne.

gdyby byly ROZNAZANE, a nie HODOWANE to nigdy nie udaloby sie osiagnac tego efektu.

ps. nie obrazaj rolnika. niby skad wiesz, jak traktuje swoje zwierzeta?
"Krytyka anonimowa, na tym forum jest zakazana i karana punktami i banem." hehehehehehe

Posted

[quote name='a_niusia']

hodowla psow nie polega na ich rozmnazaniu.[/QUOTE]
sama wstawiłaś definicje co to jest hodowla tak ? czy mam przekleić ?
hodowla to jest zamysł , ulepszania w przypadku rasy psa , osobników.
Żeby tego dokonać , trzeba pieski rozmnożyć.

czy teraz rozumiesz ? czy jeszcze będziesz hodować ? hoduj w głowie , zamysł do rozmnażania. Bo bez dobrego planu , dobrego materiału genetycznego nic nie wyhodujesz.
Urodzą ci się szczeniaczki , ot to.

Posted

[quote name='panbazyl']no tak psy pączkują albo przez zaszczepki się hodują (tak, skończyłam podstawówkę, ba, nawet chyba 3 podstawówki, porządne liceum plastyczne, studia a nawet zrobiłam doktorat)[/QUOTE]

i co? twoim zdaniem hodowla to synonim rozmnazania?

nie chodzi o to, ze psy paczkuja, rozmnazaja sie przez fragmentacje czy inna droga.
psy rodza sie podobnie jak ludzie.

ale jesli mama i tata dobiora sie sami, to sie po prostu rozmnoza.
jesli dobierze ich czlowiek "tak po prostu", zeby powstaly szczeniaki do opylenia to nadal jest to tylko rozmnazanie.

a jesli osobniki zostana pod jakims katem wyselkcjonowane i dobrane tak, aby stworzyc lepsza jakosc przez hodowce, to wtedy mamy do czynienia z hodowla. dotyczy to psow, koni, kotow, krow czy swin. tylko w przypadku kazdego z tych gatunkow bierze sie pod uwage inne cechy przy selekcji.

Posted

[quote name='Vectra']sama wstawiłaś definicje co to jest hodowla tak ? czy mam przekleić ?
hodowla to jest zamysł , ulepszania w przypadku rasy psa , osobników.
Żeby tego dokonać , trzeba pieski rozmnożyć.

czy teraz rozumiesz ? czy jeszcze będziesz hodować ? hoduj w głowie , zamysł do rozmnażania. Bo bez dobrego planu , dobrego materiału genetycznego nic nie wyhodujesz.
Urodzą ci się szczeniaczki , ot to.[/QUOTE]

vectro...pilnuj swojego materialu, swoich zamyslow, a szczegolnie planow i swojej glowy:)))

naprawde skoncz juz, bo to jest zupelnie bez sensu.

rozmnazaj dalej. zycze ci szczerze powodzenia.

Posted

[quote name='a_niusia']vectro...pilnuj swojego materialu, swoich zamyslow, a szczegolnie planow i swojej glowy:)))

naprawde skoncz juz, bo to jest zupelnie bez sensu.[/QUOTE]
tylko dlaczego TY nie potrafisz skończyć :) Twoje musi być na górze .

zaraz was ev pogoni .

Posted

anusia , a jak wybierałaś swoje suki hodowlane ? pod jakim kątem ? może opowiedz o tym , skoro masz tyle do zarzucenia innym. Co mają takiego że akurat te a nie inne i czemu takie a nie inne ... o rodowodzie o ich przodkach , liniach. Nie mam pojęcia jakie masz te psy , jakiej rasy , ale chętnie poczytam.
Czemu z tej hodowli i z tych konkretnych skojarzeń ? skoro masz zamiar hodować , to filar twojej hodowli , powinien być doskonale wyselekcjonowany , do twojej wizji poprawy rasy.

Posted

[quote name='Vectra']anusia , a jak wybierałaś swoje suki hodowlane ? pod jakim kątem ? może opowiedz o tym , skoro masz tyle do zarzucenia innym. Co mają takiego że akurat te a nie inne i czemu takie a nie inne ... o rodowodzie o ich przodkach , liniach. Nie mam pojęcia jakie masz te psy , jakiej rasy , ale chętnie poczytam.
Czemu z tej hodowli i z tych konkretnych skojarzeń ? skoro masz zamiar hodować , to filar twojej hodowli , powinien być doskonale wyselekcjonowany , do twojej wizji poprawy rasy.[/QUOTE]
podlączam się do pytania, bo się pogubilam w tym wszystkim

Posted

nigdzie nie napisalam, ze mam zamiar cos hodowac.

ale chetnie podziele sie z toba tym, jak wybralam moja druga suke.
mojej drugiej suki szukalam po calym swiecie, bo chcialam psa z hodowli, ktora spelnia moje kryteria: czyli miot nie czesciej niz raz na dwa lata i nigdy czesciej niz trzy razy, w zadnym wypadku nie hodowla zbyt duza, absolutnie nie kennelowka oraz psa z konkretnej linii.
i mam suke prawie w 100% australijska, po australijskim psie-legendzie, ktory od kilku lat nie zyje, a ten miot jest pierwszym miotem po jego smierci.

nie wiem, czy bedzie miec szczeniaki.
niekoniecznie, byc moze nie bede czula potrzeby.
ale czulam potrzebe, zeby miec dobrego psa i bardzo dokladnie go szukalam.

w polsce tez sa dobre hodowle, mierzy sie coraz ambitniej.
ale niestety. nie wszyscy.

aaa moja pierwsza suke kupilam tak po prostu, bo chcialam miec psa tej rasy, a to byl jedyny miot w polsce. jest z hodowli, ktora specjalizuje sie tak naprawde w innej rasie. nigdy nie bedzie suka hodowlana, ale jest najwspanialszym psem swiata.

Posted

[quote name='a_niusia']chyba jednak nie:)))

ale nie bede sama siebie cytowac.[/QUOTE]
ja ci podpowiem , byś jeszcze się wyklepała na ten temat
post 2505

Posted

[quote name='a_niusia']

jesli chodzi o rozmnazanie psow, uwazam dokladnie tak jak hodowczyni mojej suki: nie wiecej niz 3 mioty w zyciu i nigdy rok po roku. i nie bede w tym temacie krytykowac siebie, bo ja nie rozmnazam psow. nawet jesli kiedys zaczne to mam ambicje psy hodowac, a nie rozmnazac.[/QUOTE]

to przeczytaj moze ze zrozumieniem.

Posted

Evel, coś ta twoja galeria sprzyja kłótniom o totalne głupoty :D
Dzięki za link!

[quote name='gops'] Twoje musi być na górze .[/QUOTE]
Akurat to można powiedzieć nie tylko o A_niusi...

Posted

A_niusia, o poziomie polskiej kynologii, to może było w pierwszych postach, teraz to są zwykłe przepychanki i łapanie za słówka :)

Posted

[quote name='dog193']

Akurat to można powiedzieć nie tylko o A_niusi...[/QUOTE]
a o kim jeszcze? :diabloti::eviltong: (nie odpisuj :lol:)

:evil_lol:
dobra nie offuje ;)

Posted

[B]Kochane dziewczęta, co myślicie o tej klatce? [/B]

[URL]http://sklep.canifel.pl/life-stages-1630d.html[/URL]

:evil_lol:

Posted

[quote name='evel'][B]Kochane dziewczęta, co myślicie o tej klatce? [/B]

:evil_lol:[/QUOTE]
ładna :lol:
czarne mi sie bardziej podobają .

Posted

[quote name='evel'][B]Kochane dziewczęta, co myślicie o tej klatce? [/B]

:evil_lol:[/QUOTE]
świetna jest! moi rodzice kupili taką dla Grama, na prawdę super zrobiona, leciutka, ładna, fajnie się składa i nie telepie się

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...