Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

3 x napisał(a):
mialam mieszane uczucia czy pomysł chwyci, czy sprawdzi się kolejna skarpeta
ale jak zagladałam jakis czas temu jak pręznie działacie
to byłam bardzo mile zaskoczona :)

teraz to mam wrazenie, ze gdzie nie zajrze to działa kundelkowa skarbonka - dziękuję :)

Ja jestem bardzo zadowolona ze Skarbonki Kundelkowej. Już bardzo wielu pieskom pomogła :)

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ciotki to trzeba się zastanowić co jest w tej chwili ważniejsze. Sterylka czy kamień? Nie można robić co chwilę narkozy więc jeśli teraz zdecydujecie się na usunięcie kamienia to sterylka najwcześniej za jakiś miesiąć i na odwrót. Nie można zrobić obu rzeczy przy jednej narkozie. Przy usuwaniu kamienia wydziela się bardzo duża ilosć bakterii i zarazków które mogą zakazić ranę posterylkową. WIęc trzeba się zdecydować na jeden zabieg.

Kurcze najlepiej by było żeby usunąć kamień i żeby sunia trafiła do DT lub DS który by przypilnował sterylki za miesiąc. W schronie może zajść w ciąże bo będzie w kojcu z innym psem. Ciężka decyzja.

Posted

Aga35, czy to Ty dowiadywałaś się, że 150 zł kosztuje usunięcie kamienia? Do której lecznicy w Wołominie dzwoniłaś? Jak dasz mi namiary to zadzwonię tam jutro i zapytam czy konieczne są wcześniej jakieś badania.

Posted

Co do priorytetów. Anouk, z tego co mówiła Kago to te jej zęby są naprawdę w fatalnym stanie. Z tego powodu Kosta nie je, bo po prostu ją boli. No to co radzicie? DT nie mamy żadnego na oku. A nawet gdyby był to problem jak zwykle dotyczy pieniędzy.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Aga35, czy to Ty dowiadywałaś się, że 150 zł kosztuje usunięcie kamienia? Do której lecznicy w Wołominie dzwoniłaś? Jak dasz mi namiary to zadzwonię tam jutro i zapytam czy konieczne są wcześniej jakieś badania.

zapewne badanie będą potrzebne bo to zabieg pod narkoza a nie wiadomo w jakim stanie jest kosta poza tym że jest chuda i ma kamień .do końca nie wiadomo czy to tylko zęby czy coś jeszcze jest efektem tego że jest chuda .więc powinnyśmy sie liczyć z jej pobytem w lecznicy .

Posted

Co do priorytetów. Anouk, z tego co mówiła Kago to te jej zęby są naprawdę w fatalnym stanie. Z tego powodu Kosta nie je, bo po prostu ją boli. No to co radzicie? DT nie mamy żadnego na oku. A nawet gdyby był to problem jak zwykle dotyczy pieniędzy.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Czyli 150 mamy na sam zabieg, reszta do skombinowania. Tiaaaa. Ręce mi zaraz opadną. I nie tylko ręce.

na pw masz numer do przychodni:-)

Posted

Kosta ma na 200% od tego kamienia niezłe zapalenie dziąseł i trzeba się liczyć że samo usunięcie kamienia nic nie da choć oczywiście pomoze i to bardzo ale to składowa tego co trzerba zrobić, dojdą pewnie antybiotyki i powinny byc dziąsła smarowane specjalnym żelem chyba stoma żel -musiałabym sprawdzić bo wetka kiedyś mi podawała. I z przykrością stwierdzę, że tam jej tego nikt nie zrobi więc najlepszy dla niej byłby DT, ew. może powaznie i delikatnie porozmawiac z p.Celiną co by dopilnowała tego?

Posted

Rozmawiałam dzisiaj z Kago. Jeśli p. Celina dołoży do sterylki to trzeba znaleźć dka Kosty tymczas. Zrobi się kamień (kundelkowa skarbonka) i sterylkę. Innego wyjścia nie widzę.

Posted

mala_czarna napisał(a):
Rozmawiałam dzisiaj z Kago. Jeśli p. Celina dołoży do sterylki to trzeba znaleźć dka Kosty tymczas. Zrobi się kamień (kundelkowa skarbonka) i sterylkę. Innego wyjścia nie widzę.

Podaj mi konto, to wysle kaske.

Posted

mala_czarna napisał(a):

a to można łączyc razem?
nie bedzie za duze obciązenie dla organizmu?
(jak michał mial usuwaną sledzionę to potem się pytaliśmy czy ew juz nie pamietam czy kamień czy wwinięta pwieka - ale nam powiedziala wetka ze i tak by nie dało rady bo to nie byłoby dobre dla psa - nie wiem czy sie zrozumiale uzewnętrzniłam, ale mysle ze wiecie o co mi chodzi )

Posted

byłam u wta pyta ć o topika więc zapytałm i o kostę ,przed takim zabiegiem bagdaja krew i ogólny stan zdrowi zwierzaka czy wogóle można robic narkoze .Postarm sie jutro lub niedzile wziąć koste do tego weta żeby chociaż ogólnie ja obejrzał i zobaczył jej ząbki oczywiśicie pod warunkiem że schron nie będzie miał nic przeciwko.

Posted

Moja sunia podczas jednego zabiegu miała wykonywaną sterylkę i usuwany kamień na zębach:roll:

Vetka (nota bene z tytułem doktora weterynarii) sama mi to zaproponowała, twierdząc, że nie ma sensu poddawać psiaka dwukrotnej narkozie.
Nic się nie działo, sunia żyje i ma się dobrze.
Później dopiero usłyszałam, że tych zabiegów nie należy łączyć...

Teraz już wiem, że wszysko zależy od tego, w jakim stanie są zęby i dziąsła.
Jesli w grę wchodzi samo usunięcie kamienia/nalotu ze zdrowych zębów - to nie ma żadnych przeciwskazań. Oszczędzamy psu podwójnej narkozy. I pieniądze :)

Jeśli zaś mamy do czynienia ze stanem zapalnym - wyjścia są dwa.
1. Przed zabiegiem, za pomocą antybiotyku pozbywamy się tego stanu i łączymy oba zabiegi.
2. Robimy je w pewnych odstępach czasowych.
Każdy stan zapalny zwiększa ryzyko wysiewu bakterii do krwioobiegu i może się źle skończyć..

Jesli na sali jest lekarz.., sorry weterynarz i coś pokręciłam - to niech mnie poprawi :roll:

Posted

no więc dzis zabrałam suczynę do weta i stwierdzono u niej zapelenie dziąseł ( ale to wiedziałyśmy )
ponad to ma zapalenie uszu i podejrzenie alergii na pokarm lub atopia -allergia wziewna , niewielkie szmery w serduchu.

Posted

AGA35 napisał(a):
no więc dzis zabrałam suczynę do weta i stwierdzono u niej zapelenie dziąseł ( ale to wiedziałyśmy )
ponad to ma zapalenie uszu i podejrzenie alergii na pokarm lub atopia -allergia wziewna , niewielkie szmery w serduchu.

A ta alergia to czym się u niej objawia? Kurde, ja to się nie znam, ale jeśli jest coś nie w porządku z sercem, to czy ona nadaje się do narkozy?

Posted

AGA35 napisał(a):

A ta alergia to czym się u niej objawia? Kurde, ja to się nie znam, ale jeśli jest coś nie w porządku z sercem, to czy ona nadaje się do narkozy? Dostała jakieś leki na to zapalenie uszu?

Posted

rany które ma na łapkach na są przez nią wylizane . to ja swędzi i dlatego to rozlizuje to jest objaw allergi Leku na uszy jeszcze nie dostała bo jeżeli będzie w trakcie leczenia tego zapalenia uszu to jak będziemy chciały badać jej krew to moga być przekłamania w wynikach.(tyle się dowiedziałam od weta )