obraczus87 Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 3 x napisał(a):mialam mieszane uczucia czy pomysł chwyci, czy sprawdzi się kolejna skarpeta ale jak zagladałam jakis czas temu jak pręznie działacie to byłam bardzo mile zaskoczona :) teraz to mam wrazenie, ze gdzie nie zajrze to działa kundelkowa skarbonka - dziękuję :) Ja jestem bardzo zadowolona ze Skarbonki Kundelkowej. Już bardzo wielu pieskom pomogła :) Quote
anouk92 Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 Ciotki to trzeba się zastanowić co jest w tej chwili ważniejsze. Sterylka czy kamień? Nie można robić co chwilę narkozy więc jeśli teraz zdecydujecie się na usunięcie kamienia to sterylka najwcześniej za jakiś miesiąć i na odwrót. Nie można zrobić obu rzeczy przy jednej narkozie. Przy usuwaniu kamienia wydziela się bardzo duża ilosć bakterii i zarazków które mogą zakazić ranę posterylkową. WIęc trzeba się zdecydować na jeden zabieg. Kurcze najlepiej by było żeby usunąć kamień i żeby sunia trafiła do DT lub DS który by przypilnował sterylki za miesiąc. W schronie może zajść w ciąże bo będzie w kojcu z innym psem. Ciężka decyzja. Quote
mala_czarna Posted March 11, 2010 Author Posted March 11, 2010 Aga35, czy to Ty dowiadywałaś się, że 150 zł kosztuje usunięcie kamienia? Do której lecznicy w Wołominie dzwoniłaś? Jak dasz mi namiary to zadzwonię tam jutro i zapytam czy konieczne są wcześniej jakieś badania. Quote
mala_czarna Posted March 11, 2010 Author Posted March 11, 2010 Co do priorytetów. Anouk, z tego co mówiła Kago to te jej zęby są naprawdę w fatalnym stanie. Z tego powodu Kosta nie je, bo po prostu ją boli. No to co radzicie? DT nie mamy żadnego na oku. A nawet gdyby był to problem jak zwykle dotyczy pieniędzy. Quote
AGA35 Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 mala_czarna napisał(a):Aga35, czy to Ty dowiadywałaś się, że 150 zł kosztuje usunięcie kamienia? Do której lecznicy w Wołominie dzwoniłaś? Jak dasz mi namiary to zadzwonię tam jutro i zapytam czy konieczne są wcześniej jakieś badania. zapewne badanie będą potrzebne bo to zabieg pod narkoza a nie wiadomo w jakim stanie jest kosta poza tym że jest chuda i ma kamień .do końca nie wiadomo czy to tylko zęby czy coś jeszcze jest efektem tego że jest chuda .więc powinnyśmy sie liczyć z jej pobytem w lecznicy . Quote
mala_czarna Posted March 11, 2010 Author Posted March 11, 2010 Co do priorytetów. Anouk, z tego co mówiła Kago to te jej zęby są naprawdę w fatalnym stanie. Z tego powodu Kosta nie je, bo po prostu ją boli. No to co radzicie? DT nie mamy żadnego na oku. A nawet gdyby był to problem jak zwykle dotyczy pieniędzy. Quote
mala_czarna Posted March 11, 2010 Author Posted March 11, 2010 Czyli 150 mamy na sam zabieg, reszta do skombinowania. Tiaaaa. Ręce mi zaraz opadną. I nie tylko ręce. Quote
AGA35 Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 mala_czarna napisał(a):Czyli 150 mamy na sam zabieg, reszta do skombinowania. Tiaaaa. Ręce mi zaraz opadną. I nie tylko ręce. na pw masz numer do przychodni:-) Quote
mala_czarna Posted March 11, 2010 Author Posted March 11, 2010 Widziałam, jutro zadzwonię i dowiem się jaki byłby koszt zabiegu i badań. Quote
Ilka21 Posted March 11, 2010 Posted March 11, 2010 Kosta ma na 200% od tego kamienia niezłe zapalenie dziąseł i trzeba się liczyć że samo usunięcie kamienia nic nie da choć oczywiście pomoze i to bardzo ale to składowa tego co trzerba zrobić, dojdą pewnie antybiotyki i powinny byc dziąsła smarowane specjalnym żelem chyba stoma żel -musiałabym sprawdzić bo wetka kiedyś mi podawała. I z przykrością stwierdzę, że tam jej tego nikt nie zrobi więc najlepszy dla niej byłby DT, ew. może powaznie i delikatnie porozmawiac z p.Celiną co by dopilnowała tego? Quote
obraczus87 Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Ilka ma rację.... Mala_czarna dowiedz się o calkowite koszty leczenie jej dziąseł. Wiem, że wet musi Ją zobaczyć, ale orientacyjnie... Quote
mala_czarna Posted March 12, 2010 Author Posted March 12, 2010 Rozmawiałam dzisiaj z Kago. Jeśli p. Celina dołoży do sterylki to trzeba znaleźć dka Kosty tymczas. Zrobi się kamień (kundelkowa skarbonka) i sterylkę. Innego wyjścia nie widzę. Quote
obraczus87 Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 mala_czarna napisał(a):Rozmawiałam dzisiaj z Kago. Jeśli p. Celina dołoży do sterylki to trzeba znaleźć dka Kosty tymczas. Zrobi się kamień (kundelkowa skarbonka) i sterylkę. Innego wyjścia nie widzę. Podaj mi konto, to wysle kaske. Quote
3 x Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 mala_czarna napisał(a):Rozmawiałam dzisiaj z Kago. Jeśli p. Celina dołoży do sterylki to trzeba znaleźć dka Kosty tymczas. Zrobi się kamień (kundelkowa skarbonka) i sterylkę. Innego wyjścia nie widzę. a to można łączyc razem? nie bedzie za duze obciązenie dla organizmu? (jak michał mial usuwaną sledzionę to potem się pytaliśmy czy ew juz nie pamietam czy kamień czy wwinięta pwieka - ale nam powiedziala wetka ze i tak by nie dało rady bo to nie byłoby dobre dla psa - nie wiem czy sie zrozumiale uzewnętrzniłam, ale mysle ze wiecie o co mi chodzi ) Quote
AGA35 Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 byłam u wta pyta ć o topika więc zapytałm i o kostę ,przed takim zabiegiem bagdaja krew i ogólny stan zdrowi zwierzaka czy wogóle można robic narkoze .Postarm sie jutro lub niedzile wziąć koste do tego weta żeby chociaż ogólnie ja obejrzał i zobaczył jej ząbki oczywiśicie pod warunkiem że schron nie będzie miał nic przeciwko. Quote
Abrakadabra Posted March 12, 2010 Posted March 12, 2010 Moja sunia podczas jednego zabiegu miała wykonywaną sterylkę i usuwany kamień na zębach:roll: Vetka (nota bene z tytułem doktora weterynarii) sama mi to zaproponowała, twierdząc, że nie ma sensu poddawać psiaka dwukrotnej narkozie. Nic się nie działo, sunia żyje i ma się dobrze. Później dopiero usłyszałam, że tych zabiegów nie należy łączyć... Teraz już wiem, że wszysko zależy od tego, w jakim stanie są zęby i dziąsła. Jesli w grę wchodzi samo usunięcie kamienia/nalotu ze zdrowych zębów - to nie ma żadnych przeciwskazań. Oszczędzamy psu podwójnej narkozy. I pieniądze :) Jeśli zaś mamy do czynienia ze stanem zapalnym - wyjścia są dwa. 1. Przed zabiegiem, za pomocą antybiotyku pozbywamy się tego stanu i łączymy oba zabiegi. 2. Robimy je w pewnych odstępach czasowych. Każdy stan zapalny zwiększa ryzyko wysiewu bakterii do krwioobiegu i może się źle skończyć.. Jesli na sali jest lekarz.., sorry weterynarz i coś pokręciłam - to niech mnie poprawi :roll: Quote
mala_czarna Posted March 13, 2010 Author Posted March 13, 2010 obraczus87 napisał(a):Podaj mi konto, to wysle kaske. Podam jak coś się wyklaruje ;) Quote
AGA35 Posted March 14, 2010 Posted March 14, 2010 no więc dzis zabrałam suczynę do weta i stwierdzono u niej zapelenie dziąseł ( ale to wiedziałyśmy ) ponad to ma zapalenie uszu i podejrzenie alergii na pokarm lub atopia -allergia wziewna , niewielkie szmery w serduchu. Quote
mala_czarna Posted March 14, 2010 Author Posted March 14, 2010 AGA35 napisał(a):no więc dzis zabrałam suczynę do weta i stwierdzono u niej zapelenie dziąseł ( ale to wiedziałyśmy ) ponad to ma zapalenie uszu i podejrzenie alergii na pokarm lub atopia -allergia wziewna , niewielkie szmery w serduchu. A ta alergia to czym się u niej objawia? Kurde, ja to się nie znam, ale jeśli jest coś nie w porządku z sercem, to czy ona nadaje się do narkozy? Quote
mala_czarna Posted March 14, 2010 Author Posted March 14, 2010 AGA35 napisał(a):no więc dzis zabrałam suczynę do weta i stwierdzono u niej zapelenie dziąseł ( ale to wiedziałyśmy ) ponad to ma zapalenie uszu i podejrzenie alergii na pokarm lub atopia -allergia wziewna , niewielkie szmery w serduchu. A ta alergia to czym się u niej objawia? Kurde, ja to się nie znam, ale jeśli jest coś nie w porządku z sercem, to czy ona nadaje się do narkozy? Dostała jakieś leki na to zapalenie uszu? Quote
AGA35 Posted March 14, 2010 Posted March 14, 2010 rany które ma na łapkach na są przez nią wylizane . to ja swędzi i dlatego to rozlizuje to jest objaw allergi Leku na uszy jeszcze nie dostała bo jeżeli będzie w trakcie leczenia tego zapalenia uszu to jak będziemy chciały badać jej krew to moga być przekłamania w wynikach.(tyle się dowiedziałam od weta ) Quote
Aga-33-76 Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Kosta dziewczynko, z Ciebie już prawdziwa kostusia :( Zapisuję ... Quote
Recommended Posts