Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='kizimizi']Co do jego wzrostu to taki troche wiekszy niz wspomniany juz Fini ale mniejszy niz owczarek. W klebie tak na oko do polowy uda, z glowa siega okolo posladkow.
Rufi jest za to zapasiony mocno to sie wydaje wiekszy.

[/QUOTE]

Matko !!! To on jest bardzo duzy !
Ja juz nie wiem, co robic, bo szczerze powiedziawszy, to takich wielkich psow to ja nie biore.
Nie mam za bardzo warunkow z kilku powodow ...
po pierwsze - mam kojce z siatki i rozerwanie jej dla takiego psa, to pestka ... a to zagrozenie dla innych biegajacych luzem psiakow.
po drugie - budy sa przystosowane dla psiakow takich wielkosci w klebie max odrobine ponad kolano
po trzecie - nie jestem juz za mloda i musze przyznac troche zmeczona praca z psiakami dzien w dzien od prawie 2 lat .... i nie wiem, czy sobie z takim duzym po prostu poradze, bo z pewnoscia za jego wzrostem idzie i sila .......

Pisalam, ze mam teraz taka owczarkowata sunie, ktora jest wredna dla innych suczek i psiakow pewnie tez, chociaz jeszcze tego nie sprawdzalam.
No i mam zamiar ja przeniesc za jakis tydzien do kojca w szeregu z innymi psiakami, ale pod warunkiem, ze bedzie sie tam dobrze zachowywala.
Teraz ona zajmuje taki spory kojec stalowy i solidny, stojacy osobno, przy domu.
Musze sie naprawde porzadnie zastanowic, czy ewentualnie Rufi by nie mogl zajac tego kojca wlasnie.
Oczywiscie pod warunkiem, ze Miśka bedzie sie dobrze sprawowala pomiedzy ONkiem Atosem, a owczarkiem belgijskim Maxem ( to dwa duze samce ).
Potrzebuje naprawde bardzo dokladne okreslenie wielkosci Rufiego.
Wole takie rzeczy znac dokladnie wczesniej, nauczona juz doswiadczeniem z innymi psiakami, ktore mialy byc praktycznie grzeczniutkie i potulne jak baranki, a okazywalo sie, ze rozwalaja kojec, bude i wychodza z kojca po kilkunastu godzinach przebywania w nim.
Tak mialam juz z dobermanem ( ogromny - w klebie siegal mi do biodra ) i teraz z Maxem, ktory w schronisku bal sie wszystkiego i kulil ze strachu .... a teraz rozebral mi juz i rozdrobnil na zapalki 2 budy, stalowe miski rozdziera na paseczki, a od dwoch zeliwnych garnkow juz poodrywal uchwyty .... nie zlicze kocy, dywanikow i wykladzin, ktore wkladalam mu do budy, zeby nie marzl w zimne juz noce .... a ktore zastawalam kazdego ranka w setkach strzepkow.

Tak wiec prosze o zrozumienie. Musze chwile pomyslec.

Posted

kizi przesadzila, ze wiekszy niz finni. glupoty opowiada.
zaraz poszukam fot przy ludziu
ostatecznie moge jechac do schronu specjalnie, by go zmierzyc, ale ani dzis, ani jutro. moze dopiero w sobote.

rufi nie jest otyly. strzyglam go to wiem, co ma pod futrem. ani otyly, ani wychudzony. ale nie ma sylwetki dalmatynczyka, jak pisalam. ma szersze biodra. Rufi jest podbny bardzo do Tobiego. Dogo, pomoz opisac wielkosc Tobiego. Nie, jak Czaczi, sczuply i wysoki, tylko nizszy i szerszy.
mysle,ze jest jak Bunia.

porozyslalam wczoraj troche rufiego i cisza :(

kizi, na 29str masz podsumowane jednorazowe i mi wyszlo 1200zl prawie. jak Ty liszylas? mas ztam rozliczeie to je wklej poprostu

Dogo dala jako jednorazowa, a nie jako na transport. a dagę zaznacz w nawiasie,ze na transport i sarczy. po co to rozdzielas? wez skopiuj to,co wpisalam i tak bedzie najlepiej. wciaz nie wiem, jak ci 600zl wyszlo...

Posted

Ale co to znaczy duży pies ?
Bo odkąd mam swojego pierwszego tymczasa to widzę że pojęcie wielkości psa nie jest jednoznaczne.
Moja tymczaska jest z postury małym pieskiem ale wagowo już mniejszym średnim bo waży 12kg.

Rufi waży 30kg, więc to nie jest jakiś duży pies, to coś jak labek.
Nie widziałam żadnego psa na żywo więc mi trudno się wypowiadać ale wydawało mi się że na wzrost to on taki jak Denisek.
Albo może jak Anik ?
Może od Anika ciut większy.
Kora , Ty widziałaś Aniczka u ZuziM ?

Posted

widzialam Anika, rufi jest wiekszy. masywniejszy sie wydaje. to typ grubasa, a nie chudzinki, jak Anik. mi sie Anik kojarzy jako sylwetka szczupla, a Rufi jest masywniejszy, szerszy w biodrach.
a wysoksocia Rufi wyzszy od Anika, ale nie bardzo duzo.
no, jak onek jest rufi.

Posted

porownajmy fotkami (szukalam finiego,ale dobrej nie znalazlam, dla porownania, bo oni w tym samym kojcu byli przeciez)

Uploaded with ImageShack.us

tu widac, ten poprzeczny pręt. jak rufi siega do niego. finni tak samo byl. zawsze oczy maja na wysokosci tego pretu, wiec pamietam,ze mi ciezko fotki sie robilo zawsze, bo akurat pyska psa nie widac.
na 1 str, w dalszych postach sa jeszcze fotki, pokazujace rufiego w odniesieniu do kojca.

tu Rufi przy pracowniku, pan to duzy misiu, ponad 180cm wzrostu, kizi ile tan pan ma wzrostu? do 190cm nie dochodzi, prawda? widac, ze mu rufi jakos do kolan w klebie siega.

to przy onkowatym. a po lewje ten wysoki bardzo pies. widac, jaki wiekszy od rufiego, ale to wielki pies jest. jak kaukaz wielkoscia chyba

dogo, pokaz na pm finniego stary watek, masz?

Posted

jedna osoba odpisala, moze jej sie cos wyklaruje i cos zdeklaruje, ale potrzeba troche czasu.

Rufika wrzucilam na kudlacze w potrzebie, nie wiem, kiedy go tam ktos dodawal.

kizi, mam 2 post, moze napisz tylko w 1 poscie, ze rozliczenia w 2 poscie i ja je poprowadze, skoro na moje konto wszystko idzie, a do tego ja jestem czesto i regularnie. ok?

Posted

Rufi dostal 15zl stalej od niezawodnej cioci kmurdz :) dziekujemy!

Deklaracje stale:
ja daje 30zl
asia-s 20zl
marta0731 25zl
kmurdz 15zl

Razem: 90zl

Jednorazowo:
po Fionie 326zl
pani Karolina- z ogloszen 50zl
z euro od pani z Niemiec 160zl
bazar bizuteriowy 76zl
Jota67 20zl
holmina 200zl- w listopadzie
kizimizi 100zl
daga310819.... 30zl (na transport)
Dogo07 20zl
wilczek007 20zl
po Tobim 209zl
po Brego 58zl

= 1269zl, zaokraglam 1270zl

Wydatki:
smycz i obroza 28zl
tabletki na robaki 15zl

Razem: 43zl

Posted

Dostałam pw.
Bardzo przepraszam Kora, ale nie mogę nic zadeklarować.
Jakbym miała wybór, to wolałabym wspomóc Rufiego kolejną deklaracją, niż odmówić z powodu 2 psów w hotelu i niepełnych deklaracji....

Posted

OK, wiec jesli jest taki max jak Bunia, to moze byc w porzadku.
Wiekszych sie boje .... nie, ze mnie pogryza, ale o inne psiaki.
U mnie w wiekszosci biedne, mniejsze, starsze i nie do konca zdrowe. Musze myslec o ich bezpieczenstwie.
Bo mnie tak na oko wydaje sie wielkosci Skubisia .... on wlasnie 30 kg wazyl i byl tez bardzo korpulentny, na grubych masywnych lapkach.

Posted

Kora, Rufi wygląda wspaniale! Nie mam teraz możliwości częściej tu zaglądać ale zapisuję sobie Rufika, jak będę mogła wrzucę coś do jego skarbonki. Przypomnij się proszę pod koniec miesiąca :)

Posted

[quote name='kameralna']Kora, Rufi wygląda wspaniale! Nie mam teraz możliwości częściej tu zaglądać ale zapisuję sobie Rufika, jak będę mogła wrzucę coś do jego skarbonki. Przypomnij się proszę pod koniec miesiąca :)[/QUOTE]

zapamietac :)
dzieki!

Posted

brawo! super! ciesze sie bardzo :)
a jakis konkretny dzien Ci pasuje? czy moze byc kazdy dzien tygodnia?

musze poszukac, co tam zuzia pisala o miejscowce...

a skad podczytujesz watek?

Posted

jestem na wątku za sprawą Deniska,a jeśli chodzi o Rufuska-podczytuje z banerku-a moja propozycja jest aktualna popołudniami,a w sobotę i niedzielę,kiedy będzie potrzeba.Mój nr 603178357,pozdrawiam.

Posted

no to super, to odmowie juz ten drugi transprt, bo tamten byl tylko na sobote. a mi ta sbta srednio pasuje, bo na imprezke ide. a chcialabym rufiego choc na 1 dobe do domu wziasc i upiekszyc, fotki domowe zrobic, bo to bedzie jedyna okazja.
dzis juz uciekam.

Mikaga dziekujemy!