Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

daga dziekuje za expres i za deklaracje na transport :)
rozumiem lek przed jazda, bo sama jezdze tylko po miescie, a prawko mam 3 lata :D na papierze

dogo ma cos tam na fb zrobic, cos osobnego. ja sie na tym nie znam. czekam juz troche. ale dogo zajeta bardzo teraz jest.
ja na fb niewiele umiem...

Posted

kora, napisz mi jeszcze cos wiecej o zachowaniu Rufiego.
Widzialas moje kojce i pod tym katem potrzebuje troche wiedziec ..... czy da rade wyskakiwac z kojca, czy sie wspina, czy moze sie klocic przez siatke z sasiadem ( bo nie wiem, gdzie go wtedy umiescic ... myslalam o kojcu kolo niewidomego Anika, bo jest teraz wolny ).
Ze zdjec bardzo trudno jest ocenic jaki jest duzy....... a to wazne.
Mialam stalowy solidny kojec wlasnie dla Rufiego trzymany, ale wczoraj przyjechala do mnie suka owczarkowata i okazalo sie, ze potrafi wyskakiwac z kojca, a na dodatek agresywna do innych suczek, wiec sie boje, ze moze po wyjsciu ktoras poszarpac ( a u mnie zawsze luzem suczki biegaja ), wiec ja w tym kojcu stalowym umiescilam. No i dla Rufiego zostal kojec z siatki w zabudowaniu szeregowym zadaszony na polowie, a od zewnatrz odkryty.
Potrzebuje to wszystko wczesniej wiedziec.

No i potrzebuje jeszcze troche czasu, bo moze z tydzien potrwac az ta nowa sunia sie zaaklimatyzuje, wiec ja przeniose do kojca pomiedzy dwoma duzymi psami. Rufiego tam nie wsadze, bo sie beda klocic przez sciane.

Dojechac po psiaka nie mam mozliwosci.

Posted

zuziu. rufi sie nie wspina, nie ma mowy :) on za gruby na to jest :)
lubi poszczekac widzac czlowieka w schronie. wieksoszsc psow wtedy sczzeka i jest zgielk, wiec i on szczeka. szczeka tez na kolegow z kojca machajac ogonem. wydaje mi sie,ze to takie psie rozmowy.
jest wielkosci Finnigana kudlacza. finni w schronie tak szczekal na kolegow z kjca, zeby szczerzyl, jakby sie chcieli gryzc. a rufi inaczej szczeka na kolegow.
w lipcu wazyl 30kg. siega glowa pod posladki, widzialas mnie, to wiesz, jaka jestem.. srednio mniejsza :)
ciagnie na smyczy, jak koń, jak on chcial szybciej- to ja sobie za nim bieglam :D

kiedys (albo dlatego,ze mnie nie znal ,albo dla tego, ze byl nowy i nie znal zasad w schronie miedzy psami) wydawal sie mi i kizi dosc grozny. nie wkladalysmy rąk, by go glaskac. bo szczekal na nas ewidentnie i sie szczerzyl. odkad go mialam na pierwszym czesaniu rok temu, to sie do niego przekonalam.
ale np w lipcu go czeszac i strzygac to jednak kolo pyska, miedzy oczami, to sie lekko balam, trzymalam glowe lekko z daleka, zeby twarzy jakby co nie stracic, bo nigdy nie wiadomo.

na ta chwile domu z malymi dziecmi dla niego bym sie bala. nie bylabym spokojna. ale zdanie to moglabym zmienic i w ciagu godziny, widzac go poza schronem. czesto zmieniam zdanie o psie, ktorego juz wyprowadzam ze schronu i idziemy na transport do ds. psy sa calkiem inne tam, a inne potem w ds. w schronie depresyjne,w domu ulubiency calej rodziny.

czyli, rufi nie wyskoczy, kojca nie rozwali, bo jest spokojny. bedzie szczekal, jak wszyscy beda szczekac. ale nie bedzie biegal po kojcu wzdluz siatki, probujac zjesc anika. on jest spokojny i układny z psami, nie jest typem agresora, przywodcy. odpuszcza psom. na koty patrzy ciekawie, stoi i czeka, co ma z nimi zrobic. jakby zaczely uciekac to moglby pogonic.

tydzien wiecej jest mi bardzo na reke, bardzo. akurat sie transport zalatwi, deklaracji poszuka. no i moze go wezme do domciu na troszke, wykąpię, pozycze trymer ze schronu i w domu wyczesze....takie moje marzenie. tylko tz jeszcze nie wie. ale ma zly humor to poczekam z nowiną dla niego :)

Posted

Dziekuje za opis Rufika.
No widac dosc spory jest, ale mysle ze do budki sie zmiesci. U nas budy przystosowane dla takich raczej srednich psiakow.
Nie zamierzalam brac nigdy wiekszych psow. A wyszlo, ze mam juz teraz 4 bardzo duze.

No ok. Kiedy wiec bedziesz juz miala transport, daj znac. Ktorys z kojcow bedzie gotow dla Rufiego.

Posted

[quote name='rita60']Udostępniłam...cały czas kibicuje małemu....szkoda,że nie ma szczęścia na fajny domek,ale to pewnie tylko kwestia czasu.[/QUOTE]

witamy wiec ponownie i nadal :)

[quote name='zuziaM']Dziekuje za opis Rufika.
No widac dosc spory jest, ale mysle ze do budki sie zmiesci. U nas budy przystosowane dla takich raczej srednich psiakow.
Nie zamierzalam brac nigdy wiekszych psow. A wyszlo, ze mam juz teraz 4 bardzo duze.

No ok. Kiedy wiec bedziesz juz miala transport, daj znac. Ktorys z kojcow bedzie gotow dla Rufiego.[/QUOTE]

Rufi nie jest wysoki, mysle, ze jest wzrostu Buni? ciut wiekszy moze? kizi, wez pomoz ocenic. przy obecnym wygladzie Buni to chyba sa rowni waga i wielkoscia :D Rufi gruby nie jest, wiadomo, schron. ale jest szerszy w dupci, niz Bunia, nie ma sylwetki charta, czy dalmatynczyka, tylko sylwetke... choroba, onki tez sa chyba chude... a zreszta to nie takie wazne przeciez. zmiesci sie i bedzie mial przytulniej jakby co ;)

[quote name='holmina']Rufi do gory[/QUOTE]

no wlasnie, hopa

Posted

[quote name='kora78'] kizi, wez pomoz ocenic. [/QUOTE]

sorki nie mam pradu w domu od kilku dni .....:angryy:';l[op06599:angryy:
Mieszkam teraz wtakiej norze, że chyba sama sie przeprowadze do kojca z Rufim, normalnie apartament bedzie:mad:

Co do jego wzrostu to taki troche wiekszy niz wspomniany juz Fini ale mniejszy niz owczarek. W klebie tak na oko do polowy uda, z glowa siega okolo posladkow.
Rufi jest za to zapasiony mocno to sie wydaje wiekszy.

Co do charakteru to on zadziorny jest w tym sensie ze lubi sobie "pogadac" i raczej nie daje sobie "w kasze dmuchac" ale nie nalezy do tych co zaczepiają a raczej "odpyskowują".
Nie mam pojecia jak on sie bedzie zcahowywal tam wsrod psow, nie wiem czy bedzie mogl latac sobie luzem. Nie mam zdania wogole

Posted

[quote name='holmina']a moze by go pracownicy schronu troche poobserwowali i tel,opowiedzieli?[/QUOTE]

powiem szczerze ze to co pisze Kora jest wieksza prawda niz to co ci ludzie mogliby powiedziec.

Posted

oki zrobilam rozliczenie i deklaracje tak o :

Deklaracje stale:
ja daje 30zl
asia-s 20zl
marta0731 ....

jednorazowo:

po Fionie 326zl
http://www.dogomania.pl/threads/2031...ata-sunia-w-ds!!

pani Karolina- z ogloszen 50zl

z euro od pani z Niemiec 160zl

bazar bizuteriowy 76zl

Jota67 20zl

holmina 200zl- w listopadzie

kizimizi 100zl

daga310819.... 30zl na transport

Dogo07 20zl

ale ty musisz mi to wyjasnic:
Dogo to 20zl jednorazowe tak?
To samo z Jola 67?

czy po fionie zostalo 326zl i kwota wyzej z bizuteriowego sie zgadza?

Posted

tak, wszytsko jest aktualne. tak, to sa jednorazowe. jest to zaznaczone powyzej.
po fionie i bazar-ok
u tobigo ikt nic nie pisze, wiec 209 tez jak sadze. ale to eszcze nie na 100proc. no i brego, ktos tam msi zdecydowac. marta powinna byc na dogo lada dzien. cisne ja o to.