GoskaGoska Posted March 17, 2010 Author Posted March 17, 2010 dziękuje zaksięgowało się 225zł od 1barto oraz 20zł go-ja:loveu: Quote
Havanka Posted March 17, 2010 Posted March 17, 2010 Z bazarku świątecznego uzbieraliśmy 156 zł ! Zgodnie z założeniem pieniążki te przeznaczam po połowie dla Fabia i Joyka. Czekam jeszcze na jedną wpłatę i przelewam na ich konto. Quote
laikinia Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Hej Joyek, jak tam brzusio?! Mam nadzieje, ze juz wszystko dobrze. I pozdrow Bettinke. :) Quote
kikou Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 mamy ogólną masakre.... Joyki zareagował chwilą spokoju po nowym antybiotyku we wtorek, poczym pogorszyło mu sie okropnie, do biegunki dołączyły wymioty, a biegunka już taka męcząca że po prostu wszystko mamy w joykowej kupie.... wczoraj nazbierałam tego ile sie dało i Pani wet prześwietlała kupe pod każdym możliwym kątem, pasożyty, enzymy trzustkowe i coś tam jeszcze.... wszystko w normie dzisiaj od rana psiunio nadal w bardzo kiepskiej formie, markotny i wymiotujący... podjęłyśmy więc serie kolejnych badań... już normalnie myślałyśmy że może po narkozie siadła mu totalnie wątroba albo nerki.... więc znowu pełna morfologia.... Joyki nie jest najmilszy jak mu sie igłą grzebie w żyle, troche był niegrzeczny i burczał ostro (no ale pysio był zasznurowany w kagańcu) wynik po wyniku...wszystko w normie, częściowo nawet lepsze niż te przed zabiegiem, chociaż i te były niezłe w końcu leukocyty wskazują na stan zapalny... no i po nitce do kłębka... zrobiłyśmy test na lambrie i wyszedł pozytywny.... i Wiecie że to nawet może być przyczyna jego wyłysienia, bardzo możliwe że jest już zarażony całe miesiące albo lata i stąd takie zmiany skórne i ta chudość... bo przy zarażeniu tym paskudztwem jest tak że to raz daje objawy ostre a czasem ma takie okresy względnego spokoju... chociaż od wewnątrz podżera i potem znowu zaostrzenie.. ale teraz wisienka na torcie... jest to dosyć zaraźliwe, również dla ludzi, niby trzeba mieć kontakt z kupą ale niestety mamy ów od dwoch tygodni, bo zakupkowany jest cały dom.... a to oznacza kuracje dla 12tu moich pozostałych piesków, chyba dla mnie i możliwe że nawet... dla ekipy budowlenej bo i im zdarzyło sie jakies tam "niespodzianki" po Joyku wycierać... ;) okres wykluwania, czy jak to tam sie nazywa, to ok 2 tygodnie ... i właśnie od wczoraj już zaczęła chorować Betty, bo ona najbardziej sie kręciła koło Joyliego.. także mamy chyba początek małej epidemii... Quote
amensalizm Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 o k. I to cholerstwo to protista wiec... A nie widziała wetka, ze granulocyty w górze (eozonofile)> choć nie wiem moze normalna morf. tego nie wykazuje... kikou nie macie dzieci prawda? ;) bo wam to nic się nie stanie dostaniecie antybiotyk i raz dwa sie dobije pierwotniaka ;) bo pewnie juz was labmiaczki dorwały. Ekipka niech lepiej tez dostanie. A rozwój moze być nawet 5 dniowy ;) Nie namnaża się to jak bakteria ale i tak leci... Quote
amensalizm Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Aha i może podejdź do apteki po coś odkażającego tylko nie na bazie chloru (domestos :) bo wg. mojej babki od biologii na lambie nie działa. Quote
GoskaGoska Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 a czy to tez mozna wykonczyc jak owsiki? Jeśli tak to niekonieczna jest kuracja antybiotykowa idę się doszkolić na necie. tak dla ciekawości u ludzi się objawia : U dorosłych występują nudności, brak apetytu, gwałtowne, wodniste, sfermentowane stolce, gazy, niewielka gorączka, wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, niekiedy w okolicy pęcherzyka żółciowego, bóle głowy, zmęczenie, bezsenność, reakcje uczuleniowe z różnego rodzaju wysypką i stany podgorączkowe. U dzieci zwykle występuje wodnista biegunka. Leczenie powinno objąć nie tylko osoby chore (mające objawy), ale i bezobjawowych nosicieli, u których wykryto pasożyty. Zapobiega to rozprzestrzenianiu się infekcji. Dlatego, jeśli u jednego członka rodziny stwierdza się lambliozę, należy wykonać testy u pozostałych i wykluczyć zakażenie lub potwierdzić i podjąć leczenie. Lekiem z wyboru jest tinidazol, stosowany w doustnej dawce jednorazowej 2 g, . Skuteczny jest również metronidazol stosowany doustnie w dawce 250 mg 4 razy dziennie przez 5 do 7 dni lub 2 g raz dziennie przez 3 kolejne dni; lekiem drugiego rzutu jest furazolidon (jedyny zarejestrowany w USA przez FDA do leczenia giardiozy); dawniej stosowano kwinakrynę. Skuteczne są albendazol i paromomycyna. Quote
amensalizm Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 Zależy jak rozumiemy słowo antybiotyk, jeśli jako farmaceutyk, który produkowany jest przez jakieś organizmy (typu pędzlak- penicylina) to oczywiście nie, ale jako środek patogenobójczy już tak. Quote
kikou Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 nie, nie ja pytałam na bazie czego ma być srodek odkażający skoro nie chlor... Quote
amensalizm Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 kikou napisał(a):nie, nie ja pytałam na bazie czego ma być srodek odkażający skoro nie chlor... Pojęcia nie mam... na biolog.pl napisze będa wiedzieli. Quote
monika083 Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 hmm wlasnie patrze na sklad srodka dezynfekujacego ,ktory mam w chacie : etanol i propanol (i subst.zapachowe) Quote
GoskaGoska Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 Kasia, proszę napisać ile za wizytę trzeba przelać? dobrze, ze wyszło co to takiego, bo można z tym walczyć, jeju ten biedak może przecież mieć to latami :( i mogło go to w końcu wykończyć :(. psom faktycznie lepiej podać profilaktycznie tą tabletkę , co się bierze jednarazowo - ludzie dorośli się tak łatwo nie zarażają - więc mam nadzieję, że ciebie i ekipę ominie Quote
kikou Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 ....no niestety wydalismy bardzo dużo ale i tak mamy tu ostrą taryfe ulgową bo w sumie zaplaciliśmy tylko za morfologie i test, a nie policzono nam ani mozolnego badania kupy ani za ostatnie dwie wizyty... summa summarum 171,- zł 20,- pierwsza wizyta , 11,- druga wizyta-same leki(ujete razem na rachunku nr 9/10) dzisiaj 140,- (rach. 10/10) na zdieciu umieścilam też wyniki badania krwi oraz wyniki te ze schroniska dla porównania i wpis z ksiązeczki zdrowia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/888b45f5ca83914f.html Quote
amensalizm Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 :crazyeye: ale skróty Myślę nad bazarkiem... i akcją "reklamująco-spamującą" Quote
GoskaGoska Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 hehehe no ja chyba już za stara jestem na takie odczytywanie drobnego druczku , zeby te wyniki sobie porównać- ale wierzę ci na słowo, ze są dobre daję foto do pierwszego postu Quote
kikou Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 przecież to zdiecie możesz powiekszyć na bardzo duże a tu cos milszego dla oka: Quote
amensalizm Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 A teraz z innej beczki. Kikou znasz się na staruszkach i narzekasz na stan zębów. Używasz czegoś do czyszczenia, polecasz jakieś psie pasty? Quote
GoskaGoska Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 no śliczny dziado :) i jaki uśmiechnięty - a ty dalej masz śnieg??? U mnie była piękna wiosna w dzień teraz niestety na dobre zaczęło padać :( Quote
kikou Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 dzisiaj pierwszy dzień było ciepło i mamy błoto do połowy łydek, a fotki są z wtorku.... tyle jeszcze mieliśmy śniżyska.. Quote
GoskaGoska Posted March 18, 2010 Author Posted March 18, 2010 deklaracji stałych malutko, a ta rodzina co ma go poznać rozumiemu , że na razie milczy? to dla przypomnienia napiszę , ze prosimy o stałe deklaracje Quote
laikinia Posted March 18, 2010 Posted March 18, 2010 no nieeeee... "jak nie kijem, to palka"... wykonczyc sie mozna... kikou, juz masz tak duzo pracy przy tylu bidulkach i teraz jeszcze to... mam nadzieje, ze jak tak wszystko idzie "pod gorke" to na koncu bedzie wszystko dobrze... trzymamy kciuki :calus::calus: Quote
yuki Posted March 19, 2010 Posted March 19, 2010 Kurcze Kikou , żeby z tego coś gorszego nie wniknęło ;/ Joyek prześliczny :D:D:D Quote
Recommended Posts