Jump to content
Dogomania

Zdążyć na czas...! Pseudoschronisko, Umieralnia w Dobrocinie! Ponad 40 psów czeka..!

Recommended Posts

• Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='zuziaM']Pisze tu, bo swego czasu tak duzo chetnych bylo na te malutkie dobrocinskie cziłki.
A teraz w schronisku w Dluzynie kolo Zgorzelca jest taka kruszynka.
Moze ktos sie ulituje ????

lp 390 - mały, rudy, długi włos, zbyt przerażony, aby podejść starszy pan, drobinka straszna

udało mi się znaleźć wątek schronu i już wszystko wiem - to sunia w wieku około 16 lat - ma już domek w Niemczech u osoby dobrze znanej wolontariuszkom - a więc wspaniała wiadomość i dlatego się nią dzielę

Posted

Demi - psów zostalo 42 - gminnych, z tego 35 jest do adopcji, 7 zostanie u Pana S.
Mysle, ze trzeba znow jechac i porobic zdjecia tych co zostaly.
Wczoraj pojechala Misia do adopcji do Dzierzoniowa, byla wizyta przedadop. a Pan S spisal z Pania Jolą umowe, dostala nawet ksiazeczke :)

• 4 weeks later...
Posted

Ten watek jakos umiera ......

Dostalam dzisiaj informacje, ze ponoc w Dobrocinie jest jakas suczka, ktora miala zapalenie ucha srodkowego i po tym zaatakowalo jej blednik.
Ponoc nie utrzymuje rownowagi i wygryza sobie wielka dziure na boku....
Czy jest tam taka sunia ????
Jej potrzebna jest pomoc. Zabranie do kliniki .....
Mam u siebie sunie tez po takim zapaleniu i na przywracanie rownowagi podawalam jej przez miesiac MEMOTROPIL ( po 1/3 tabl. 2 x dziennie ).
Sunia wazy 14 kg. Polecam, bo naprawde jest skuteczny.

I drugie pytanie, bo tez dostalam informacje, ze jest w \Dobrocinie ponoc mix nowofunlanda.
Moze na dogo jest jakas fundacja, ktora moglaby pomoc ??????
Dostalam jego zdjecia ... jest w oplakanym stanie ....

Posted

[quote name='zuziaM']Ten watek jakos umiera ......

Dostalam dzisiaj informacje, ze ponoc w Dobrocinie jest jakas suczka, ktora miala zapalenie ucha srodkowego i po tym zaatakowalo jej blednik.

Mam u siebie sunie tez po takim zapaleniu i na przywracanie rownowagi podawalam jej przez miesiac MEMOTROPIL ( po 1/3 tabl. 2 x dziennie ).

I drugie pytanie, bo tez dostalam informacje, ze jest w \Dobrocinie ponoc mix nowofunlanda.

w opłakanym stanie to tam jest wszystko, za wyjątkiem tego S..............

jak nasz wymiar sprawiedliwości będzie nadal tak funkcjonował - pozostanie nam chyba.... samosąd.... może i nas kara ominie....
wybaczcie, to z bezsilnej rozpaczy takie myśli mnie nachodzą....

Posted

[quote name='zuziaM']Ten watek jakos umiera ......

Widzialam w DBC mix nowofunlanda jeszcze wczesniej jak tam jezdzialam robic zdjecia. Pies nie byl do adopcji, Pan S. nie chcial go oddac.
Natomiast nie wiem nic o suni z wygryzionym bokiem, sprobuje sie cos dowiedziec od Pani S, czy suczka jeszcze tam jest i czy jest leczona.

Posted

Nie chce oddać ten oprawca tego psa ,bo pewnie liczy na to ,że sprzeda go moze komus i zarobi drugi raz na nim ?? Bo tylko chyba dlatego .
Na leczenie tej chorej suni czy innych -to chyba nie ma co liczyć -w tym obozie koncentracyjnym psim - To jeden wielki obóz śmierci raczej .

Posted

Wlasnie dostalam informacje, ze pan S. chce , aby znalezc dla tego mix nowofunlanda nowy dom.
Ale napisalam na watku nowofunlandow, a tam cisza .... nikt sie nie interesuje takim psami ....
Mam wrazenie, ze tam tylko rasowe maja szanse na nowe domy ... a najlepiej jeszcze , jak sa mlode i zdrowe.
Nie lubie dlatego wchodzic do dzialow psow rasowych.......

A suczka z wygryzanym ( a wlasciwie z obcieranym o dechy ) nieustannie boczkiem jest na pewno.
Ma ten bok podobno smarowany srodkiem odkazajacym.
Ale jesli ktos tam bedzie w najblizszym czasie, to prosze .... sprawdzcie, jak ona wyglada.
I mowilam juz o tym leku MEMOTROPIL. Maja go kupic u weta i podawac.
Mojej podopiecznej naprawde pomoglo.
Ten lek podaje sie dlugi czas ... nawet miesiac. Wtedy przynosi efekt.

Posted

Dostalam takie samo info, ze bok jest ocierany przy probach wydostania sie z boksu. Nie wiem dlaczego zmienil zdanie, wczesniej sie zapieral, ze nie... A moze i lepiej, ze pies znajdzie dom. Niestety nie mamy nawet w archiwalnych zdjeciach jego fotek. Przynajmniej ja i adka. Ja w najblizszym czasie nie bede w DBC, nie mam kiedy tam jechac.

Posted

czy wiadomo ile jest psów w dbc obecnie? bo nie wiem czy te ze spisu są jeszcze czy jak?
czy jest tam jakaś suczka do lat 2 najlepiej mała/średnia?? może jest jakaś nowa? bo mam chętny dom i chciałby suczkę właśnie z dbc..

Posted

[quote name='zuziaM']Wlasnie dostalam informacje, ze pan S. chce , aby znalezc dla tego mix nowofunlanda nowy dom.
Ale napisalam na watku nowofunlandow, a tam cisza .... nikt sie nie interesuje takim psami ....
Mam wrazenie, ze tam tylko rasowe maja szanse na nowe domy ... a najlepiej jeszcze , jak sa mlode i zdrowe.
Nie lubie dlatego wchodzic do dzialow psow rasowych.......

A suczka z wygryzanym ( a wlasciwie z obcieranym o dechy ) nieustannie boczkiem jest na pewno.
Ma ten bok podobno smarowany srodkiem odkazajacym.
Ale jesli ktos tam bedzie w najblizszym czasie, to prosze .... sprawdzcie, jak ona wyglada.
I mowilam juz o tym leku MEMOTROPIL. Maja go kupic u weta i podawac.
Mojej podopiecznej naprawde pomoglo.
Ten lek podaje sie dlugi czas ... nawet miesiac. Wtedy przynosi efekt.

Rzadko tu zaglądam i dopiero co zobaczyłam, wrzuciłam temat o niufku na molosy tam więcej niufomaniaków zagląda może ktoś go weźmie.

Zamieściłam też na forum Stowarzyszenia Terranova, może sekcja adopcji ma jakąś informację o osobie szukającej niufka.

http://www.nowofundland.pl/domino/dyskusja1.nsf/33f59239222af3f8c12565d4003cf842/0d256ca1c1345f9ec125776d002c73d6?OpenDocument

• 1 month later...
Posted

Sytuacja w DBC jest ponoc tragiczna!!
Dostaje sygnaly, ze psy znow sa glodne, szczenieta sa zagryzane. Nie ma slom w budach a zimy nie przetrwaja bez zapasu tluszczu pod skora. Sa chude i glodne.
Nikt w sensie urzednikow sie nie zajmuje tą sprawa. Przycichla wiec i urzednicy rece umywaja.
Co bedzie dalej, nie wiem. Czy ktos sie tym zajmie z wlodarzy?

Posted

lika1771 napisał(a):
Boze przeciez tak nie moze byc dałam namiary na dziennikarke z tvn Marii miała przesłac do Czeredy ja nie posiadam zadnych info

TV juz tam byla niejednokrotnie, sprawa byla naglasniana medialnie. Efekt byl chwilowy, urzednicy tak przeciagali, tak wydluzali az ucichlo. Wiem, ze media maja ogromna moc ale jeszcze wieksza maja ci co dzierza wladze.

Posted

lika1771 napisał(a):
Boze przeciez tak nie moze byc dałam namiary na dziennikarke z tvn Marii miała przesłac do Czeredy ja nie posiadam zadnych info

przekazałam wszystkim zajmującym się sprawą - ale chyba nam pozostało "pospolite ruszenie" i samosąd, bo na nasz wymiar sprawiedliwości liczyć.....

Posted

mari23 napisał(a):
przekazałam wszystkim zajmującym się sprawą - ale chyba nam pozostało "pospolite ruszenie" i samosąd, bo na nasz wymiar sprawiedliwości liczyć.....

Straszne i chyba masz racje