Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Jaaga']Nie liczyłabym na to, że ktoś da DT bernardynce , która urodzi stadko młodych. Do nas własnie przyjeżdża terierka, która miał za tydzień rodzić i została wysterylizowana. Nie wzięłabym jej z miotem.

Nie lepiej wysterylizować ją aborcyjnie? Po co rozmnażac nieszczęścia, jak jest ich i tak coraz wiecej? Oczywiście ludzie chętnie wezmą takie puchate kuleczki, a potem znowu wywala, bo nie bedą umiały sie odpowiednio bawic, czy zajdą w ciążę. Błędne koło.
Suka bez szczeniąt ma większe szanse na DT czy szybkie znalezienie DS, a tak wszystko odwleka sie w czasie i ona ma mniejsze szanse.

Pytanie powyższe miało dokładnie taki podtekst!Niestety popieram w pełni...ale,to nawet nie ja- rzeczywistość potwierdza takie stwierdzenia!
...i mam jeszcze jedno pytanie- jakimi kryteriami będziecie się kierować WYBIERAJĄC który malec ma przeżyć?

• Replies 286
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dorothy']mam pytanie jak to dokladnie bylo z tym pogryzieniem dziecka i jak sunia reaguje na koty i male psy. I czy w razie czego przelazi przez siatke ogrodzeniowa.[/QUOTE]

O te dziecko trzeba było by dopytać się esperanzy bo to ona rozmawiała z tymi ludźmi. Przez siatkę raczej nie przechodzi. Mieszkała przecież w schronie i nie było żadnych niepokojących sygnałów. Jeśli chodzi o psy to raczej też toleruje bo w schronie miała towarzystwo ogromnej sfory biegającej luzem :) co do kotów, nie mam pojęcia. Zaraz napiszę smska do Justyny :)

Posted

Benia trafila do adopcji dwa tygodnie temu.
USG miala robione 10dni temu. I ciaza zostala okreslona na 6 tydzien.

O tym, ze jest w ciazy dowiedzialysmy sie w niedziele wieczorem. I o tym, ze suka zachowala sie w sposob "agresywny do dzieci. I zaczelysmy poszukiwanie rozwiazania i miejsca dla niej.
Pani byla gotowa przetrzymac suke do rozwiazania (tak poradzil jej wet) i zostawic po rozwiazaniu jedno szczenie (i tak sie robi dla zdrowia fizycznego i psychicznego suki, bo raczej nie czlowieka, ktory te decyzje podejmuje).
I pewnie zadzwonilaby po wszystkim, bo czuje sie odpowiedzialna z decyzje o adopcji, ale doszlo do sytuacji, w ktorej suka najpierw warknela na chlopca, ktory wybiegl na nia zza zaspy, a potem usilowala w domu zaatakowac dziewczynke (dziecko jest znacznie niepelnosprawne) - co moglo byc reakcja ciężarnej (pobudzonej hormonalnie) suki na nieznane zachowanie i nieartykulowane dzwieki. Nie możemy żadnej z domniemanych przyczyn tych zachowań stwierdzić w sposob ewidentny, ale żadna z nas nie będzie namawiać Państwa do pozostawienia w domu wielkiego psa i podjęcia ryzyka niebezpieczeństwa dla ich dzieci.
Państwo nie mają tyle czasu, żeby z psem pracowac. I potrafie to niestety zrozumiec.

Aktualny status:
Po konsultacjach podjęłyśmy decyzję o sterylce aborcyjnej.
Mamy termin na jutro ok godz. 12 w Komorowie z możliwością pzostawienia odpłatnego na parę dni (20pln za dobę). Sterylka jeszcze nie wiem ile będzie kosztować - ale może uda się po absolutnych kosztach typu 200-300 za dużego psa (aborcyjna zawsze drożej).
Szukamy transportu na jutro z Góry Kalwarii do Komorowa (Okolice Granica/Nadarzyn) !!!!

Po sterylce i paru dniach w lecznicy sunia ma miejsce w hoteliku w Pomiechowku (jeszcze negocjuje kwote).

Suka naprawde nie jest agresywna !!!
Nie pokonywala ogrodzenia, a przebywala na terenie posesji. Kot w domu u Panstwa jest - ponoc patrzyla krzywo, ale nie gonila. Inne psy - slabo wiadomo, bo w schronisku byla raczej izolowana.
I tyle.

Posted

Sterylka aborcyjna bernardynki za takie pieniadze, to naprawdę okazja. Czy udało sie zorganizować transport?

Z pieniędzy, które dostałam od adoptujących mojego tymczasowicza na pozostałe, dam chociaż 20 zł na zabieg. Proszę o nr konta na PW. Od jutra nie bedę miała komputera, więc mogę wpłacić tylko dziś.
Kto jeszcze dorzuci się do zabiegu?

Zmieńcie tytuł. Ludzie nie pomogą finansowo w zabiegu, jesli w tytule szukacie DT dla niej i malucha. Tytuł w stylu "sterylka aborcyjna lub niechciane szczeniaki" powinien choć troche pomóc.

Naprawdę to najlepsze wyjście dla suki. Po kilku dniach od zabiegu wróci do formy i można szukac jej domu. Ostatnio była u mojej mamy na DT Żabcia, która po sterylce aborcyjnej znalazła dom po 3 tyg.

Gdyby suka miała pokarm po zabiegu, to wystarczypodawać Galastop.

Posted

[quote name='esperanza']Ma 2 imiona- Benia, a ze schroniska Fabia

Nadal nie mamy transportu, wniosek, że z zabiegu dziś nici.
Na taksówkę na taką trasę nas nie stać :-([/QUOTE]

Szkoda, bo im psina będzie dłużej w ciąży tym większe konsekwencje niesie za sobą zabieg :(