Jasza Posted October 6, 2014 Author Posted October 6, 2014 Aaa, lew był tu już wklejany. To z czasów "zawojskich". A Dogo zjada moje posty. Chmm. Quote
Jasza Posted October 8, 2014 Author Posted October 8, 2014 Halo! Czy jakiś Jeżolub czyta wątek? Czy ktoś z okolic Śląska chciałby zaopiekować się jeżem? Albo parką jeżyków? Przezimować go/je w mieszkaniu, ogródku, altance? Dorobella potrzebuje wsparcia. Wymyśliłam ogródek Rodziców, ale zimą wpada się tam okazjonalnie lub wcale, z racji pogody i odległości. Więc odpada. Jeżeli ktoś byłby w stanie pomóc - byłoby pięknie. Quote
Jasza Posted October 9, 2014 Author Posted October 9, 2014 Wklejam prośbę Dorobelli. Sprawa jest bardzo, bardzo nieciekawa :( Jeżyków docelowo jest może z piętnaście. Dorobella nie może pisać publicznie... Maluszki są w różnym stanie, niektóre niedożywione. Może ktoś mógłby/chciałby udostępnić kącik w łazience? Quote
maciaszek Posted October 9, 2014 Posted October 9, 2014 Jakie słodziaki :) Kącik w łazience to bym i miała, ale nie wiem jak Bazyl na taką historię by zareagował. No i nie mam kompletnie pojęcia jak opiekować się jeżem... Quote
Jasza Posted October 9, 2014 Author Posted October 9, 2014 Ja w łazience też się boję z powodu tobołków, a zwłaszcza Misi..:( Co do karmienia: (wklejam post Dorobelli - zresztą, Ona na pewno pokieruje Jeżowym Opiekunem): Oprócz płatków można otręby, owoce i warzywa (np. marchewka, ziemniaki, jabłko, niektórzy dają sucha karmę dla psa lub kota. Niektórzy zalecają też mięso, żeby zapobiegać kanibalizmowi. Pokarm: W zasadzie drewnojady jedzą wszystko, co im się poda - owoce - warzywa - mniszek lekarski (mlecz) - chleb - gotowane ziemniaki - gotowany ryż - gotowaną kasze - makaron i wiele wiele innych jednym słowem zjedzą wszystko co jest jadalne dla człowieka oraz zwierząt roślinożernych - pokarm mięsny musi być stale dostępny co pozwoli zmniejszyć kanibalizm ja swoje karmie następująco: a) Mieszanka własnego pomysłu - bułka tarta - kasza manna - płatki do ryb - rozwielitka - zanęta wędkarska - otręby pszenne :cool1: Pokarm dla kota c) Owoce i warzywa (które mogą stanowić nawet 80% ich diety) http://www.kutnoakwa...morio,1218.html http://myszy.net/zywieniewl3.htm Quote
Jasza Posted October 16, 2014 Author Posted October 16, 2014 Październik. Reksio biega za ostatnimi znalezionymi kasztanami i żołędziami. Misia szpanuje kulkowatą figurką w różowych szelkach. Na Hugobergu pobrązowiały, zeschnięty wrotycz, napuszona szarością nawłoć, jeszcze ślimaki i jeszcze pająki. Trawa ciągle zielona. Stokrotki trzymają się dziarsko. Drzewa, jak to drzewa październikowe, we wszystkich najpiękniejszych kolorach jesieni. Atakują wpleszcze. Wystawiam buzię do resztek słońca. Buty grzęzną w szuszczących liściach - i to jest przyjemne. Wieczorem szybko robi się ciemno i chronimy się w naszym ulubionym pokoju. Przy na wpół zepsutej lampie, czasami, jeżeli się uda to i z książką i z herbatą. Każdy ma swoje ulubione miejsce. Reksio w wykopanym dołku na stercie jaśków. Zawsze w lewym rogu kanapy. Misia przy miseczkach ;) A ja - gdzie się zmieszczę ;) Damian walczy w swoim komputerowym świecie. Październikowo pozdrawiamy. Quote
Jasza Posted October 17, 2014 Author Posted October 17, 2014 Ładny, choć jeszcze z drapaniem. Jeszcze cały miesiąc stronghold. Quote
maciaszek Posted October 18, 2014 Posted October 18, 2014 Po takich spacerach to gorąca herbatka w wieczory obowiązkowo! :) A moze jakieś fotki jesiennego Hugobergu (Hugoberga?)? Quote
Jasza Posted October 18, 2014 Author Posted October 18, 2014 Faktycznie. Całkowicie zaniedbałam wątek zdjęciowo :oops: :oops: Quote
Elisabeta Posted October 18, 2014 Posted October 18, 2014 To prawda, Jaszo... :fadein: Dobrze, że jeże były... :-P Ale nie z Hugobergu (Hugoberga). ;-) Quote
Jasza Posted October 19, 2014 Author Posted October 19, 2014 To tymczasem... Nasze jesienne bukiety: Quote
Jasza Posted October 19, 2014 Author Posted October 19, 2014 I oczekiwanie na niedzielne śniadanie ;) Quote
maciaszek Posted October 19, 2014 Posted October 19, 2014 Bukiet piękny, kolorowy, optymistyczny :) A Kula znowu zamienia się w Kwadrat :P Quote
Elisabeta Posted October 19, 2014 Posted October 19, 2014 Zastanawiam się, co jest piękniejsze?... Bukiety czy czekające Tobołki?... ;) Misię i Reksia to można przytulic... Tobołki! :wub: Maciaszku, przesadziłaś z tym kwadratem. :angry: Jaszko, to jak? Z Hugobergu czy z Hugoberga??? :ph34r: Quote
maciaszek Posted October 19, 2014 Posted October 19, 2014 Maciaszku, przesadziłaś z tym kwadratem. :angry: No dobra, prostokąt :P Quote
Jasza Posted October 19, 2014 Author Posted October 19, 2014 To nie żadna zmiana figuty geometrycznej. To po prostu moje mistrzowskie cięcie ;) Nożyczkami do papieru. Według mnie: Hugobergu, ale kłócić się nie zamierzam ^_^ Quote
ania shirley Posted October 19, 2014 Posted October 19, 2014 Nie znacie sie- trapez. Kochany trapez. Quote
Elisabeta Posted October 20, 2014 Posted October 20, 2014 Aniu, byłaś w szkole dobra z geometrii na pewno. :) ;) Z Hugobergu. Tak myślałam. Maciaszek zasiała moją wątpliwość. ;) Dobrego poniedziałku. :) Quote
Jasza Posted October 22, 2014 Author Posted October 22, 2014 Elzowa rodzina zaprasza na bloga. "Pod rude dyktando" :) http://cocaron.blogspot.com/ Quote
maciaszek Posted October 25, 2014 Posted October 25, 2014 http://1.bp.blogspot.com/-sVIpn-Qhrow/VEJ5OtNo1eI/AAAAAAAAEyY/JM6B9rB0z7w/s1600/dzieci.jpg - piękny widok :) Quote
Recommended Posts