Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ra_dunia napisał(a):
może ktoś z Wągrowca mógłby podjechać? Albo Żnina?
Z Gniezna to trochę ponad 30 km, bo z Poznania jest niecałe 70...
Ale Wągrowiec i Żnin to niecałe 25 km...

Czekam na odpowiedź od rytki, bo miała sie dowiedzieć czegokolwiek chociaż przez znajomych, naprawdę ciężko...

• Replies 908
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

agada napisał(a):
Czekam na odpowiedź od rytki, bo miała sie dowiedzieć czegokolwiek chociaż przez znajomych, naprawdę ciężko...

niestety nikt z moich znajomych nie zna tych ludzi.Ja nie mam daleko do Janowca(22km.)ale czasu brak totalny-od kilku dni mam na tymczasie psa,ktorego musze dpilnowac 24/h bo po zabiegu.Pozatym nigdy nie przeprowadzalam wizyty przedadopcyjnej.Jak nikogo nie znajdziecie to dajcie mi na pw instrukcje jakie pytania mam zadać i umowcie ta wizyte w godz.po 20tej. to pojade(dzien obojetny)

Posted

[quote name='Murka']rytka, super by było jakbyś mogła podjechać, bo jak widać chętnych wielu nie ma :-( a mielibyśmy obraz tego domku...

ok.tylko czeka m na pw. na co zwrócic szczegolna uwage(to moja pierwssza wizyta)i w skocie o Kawie na co Pani ma byc przygotowana..Wolala bym tez ,zeby ta wizyte umowil,ktos kto juz sie znimi kontaktował w godz. po 20 tej.dowolnego dnia ja sie dostosuje.

Posted

rytka napisał(a):
ok.tylko czeka m na pw. na co zwrócic szczegolna uwage(to moja pierwssza wizyta)i w skocie o Kawie na co Pani ma byc przygotowana..Wolala bym tez ,zeby ta wizyte umowil,ktos kto juz sie znimi kontaktował w godz. po 20 tej.dowolnego dnia ja sie dostosuje.

Juz wysylam PV

Posted

Dzisiaj zadzwoniła jeszcze pani z Poznania, pytała też o Melisę i Almę. Ogólnie chodzi jej o adopcję łagodnej suni, która mogłabyt mieszkać w ogrodzie, w domu są 2 koty i owczarek niemiecki (mieszka w ogrodzie, ale żadne tam łańcuchy ani boksy, biega luzem). Są też dzieci: 12,13,18 i 19 lat (jeśli dobrze zapamiętałam).

Mówiłam pani, że Kawa jest lękliwa i ze względu na to, najlepiej aby mieszkała w domu, żeby miała kontakt z człowiekiem, ale może macie inne zdanie, obiecałam pani, że dam znać i w razie czego zaproponuję jej inną sunię.

Dajcie znać co o tym myślicie.

Posted

rytka, oto podstawowe info:
Kawa jest bardzo łagodna zarówno wobec psów jak i kotów. Z psami lubi się
bawić. W domu sunia jest bardzo grzeczna, zachowuje czystość i nie niszczy.
Jest wesoła, cudnie się cieszy, lubi pieszczoty. Bardzo ładnie chodzi na smyczy. Jednakże jest to psinka lękliwa i płochliwa. Była już raz adoptowana do mieszkania w bloku i przez dwa tygodnie wszystko było super, państwo byli z niej bardzo zadowoleni. Nagle wg informacji pani coś się stało i Kawa zaczęła bać się wychodzic na spacery, nie chciała wychodzić, a wynoszona pod blok czołgała się i nie
chciała się załatwić. Pani oddała sunię od razu, nie chciała z nią
popracować, nie chciała dać jej czasu... Mimo, że wiedziała, że sunia może
wykazywać lęki. U nas w hoteliku Kawa zachowuje się normalnie, wcale nie boi
się wychodzić na spacery, uwielbia ogród i bieganie, czasem nawet nie chce
wejść do domu z powrotem ;-) Ma swoje lęki, np. jak zobaczy kogoś w oknie to
boi się podejść do drzwi zewnętrznych, boi się obcych, w domu raczej wybiera jeden bezpieczny kącik i tam sobie siedzi. Wybiera też jedną osobę, którą bardziej lubi, np. nikt prócz mnie nie jest w stanie zwołać Kawy z ogrodu do domu :razz: Czasami wbiegnie z innymi psami jak ktoś inny woła, ale najczęściej ja muszę to robić, a bywa, że jak coś się jej "uwidzi" to stoi lub leży parę metrów przed drzwiami i macha ogonem lub/i szczeka i nie wejdzie nawet ze mną. Trzeba trochę cierpliwości i wyrozumiałości. Na początku dobrze by było, aby sunia na ogród wychodziła na smyczy, żeby poznała teren. Plusem u Kawy jest to, że jak się czegoś wystraszy na ogrodzie to nie ucieka i nie zaszywa się w jakiejś dziurze tylko z bezpiecznej odległości szczeka :lol: Jest łakomczuchem, więc praca ze smakołykami mile widziana.

Posted

Może to działać w dwie strony: większa ilość ludzi = większy kontakt z ludźmi = większa szansa na oswojenie. Poza tym gdyby mieszkała w ogrodzie to na pewno nie miałaby tłoku. A towarzystwo psa na pewno dobrze by jej zrobiło. Możliwe, że te starsze dzieci są np. na studiach, nie dopytywałam się.

Można sprawdzić domek i zdecydować czy to dobry dom dla Kawy czy innego psiaka (u nas np. Paja by się nadawała do takich warunków i byłaby szczęśliwa, pani nie zależy na małej suczce, może być większych rozmiarów).

Posted

Jo37 napisał(a):
Trochę za dużo ludzi w tym domu. Nie wiem czy to dobre dla Kawy ?

Wydaje misię,że Kawa jest "psem jednej osoby" przy tak dużej ilości domownikow może czuc się zagrożona i zdezorientowana.Podzielam zdanie przedmowcy.

Posted

To fakt, że Kawa upatruje sobie jedną osobę, którą darzy największym zaufaniem :roll:

A macie coś co by się nadawało do takich warunków, żeby przedstawić tej pani?
Domek ogólnie brzmi bardzo fajnie.

Posted

[quote name='Murka']To fakt, że Kawa upatruje sobie jedną osobę, którą darzy największym zaufaniem :roll:

A macie coś co by się nadawało do takich warunków, żeby przedstawić tej pani?
Domek ogólnie brzmi bardzo fajnie.[/QUOTE

Może najpierw trzeba go sprawdzić,a decyzje podjąc póżniej.Moze przesadzamy z tym "gdybaniem"co bybylo gdyby...

Posted

Fiszka to chyba odpada w przedbiegu, choćby ze względu na krótką sierść i nie tolerowanie innych zwierząt :roll:

Zapytam Ra_duni czy mogłaby podjechać z wizytą.

Posted

Murka napisał(a):
Fiszka to chyba odpada w przedbiegu, choćby ze względu na krótką sierść i nie tolerowanie innych zwierząt :roll:

Zapytam Ra_duni czy mogłaby podjechać z wizytą.

Fiszka ma bardzo oryginalną urodę.Myślę,ż na nia musi być specjalny amator.

Posted

zrobilam wizyte w Janowcu-odpowiedzi wg.ankiety podalam Toli na pw oraz swoje wrazenia(sorry ale w 3 pw bo wolno pisze i mnie wylogowuje.)w razie pytan jakis jeszcze to prosze pytac;)

ps.to była moja pierwsza wizyta wg. mnie sa za i przeciw.Tola ma wszystko w pw.pozostawiam decyzje Wam.

Posted

rytka napisał(a):
zrobilam wizyte w Janowcu-odpowiedzi wg.ankiety podalam Toli na pw oraz swoje wrazenia(sorry ale w 3 pw bo wolno pisze i mnie wylogowuje.)w razie pytan jakis jeszcze to prosze pytac;)

ps.to była moja pierwsza wizyta wg. mnie sa za i przeciw.Tola ma wszystko w pw.pozostawiam decyzje Wam.

Dziękuję bardzo za wizytę:loveu:
Moim zdaniem to nie sjet dom dla Kawy:roll:
Panie z góry zakładają, ze jak cos nie wyjdzie to oddadzą Kawę.
Nie mozemy po raz kolejny narazac suni na stres.
Przeslę Murce i Jo37 opis wizyty na PV, sama nie mogę decydowac.

Posted

Wg mnie to za daleko, aby ryzykować, jeśli już teraz pojawiają się wątpliwości :shake:
Kawa to specyficzna sunia i musi być bardzo-bardzo-bardzo chciana.

Posted

Murka napisał(a):
Wg mnie to za daleko, aby ryzykować, jeśli już teraz pojawiają się wątpliwości :shake:
Kawa to specyficzna sunia i musi być bardzo-bardzo-bardzo chciana.

to tez moje zdanie-ryzyko za duze(chociaz nigdy nie wiadomo co sie psu spodoba-nie zawsze pies ma takie zdanie jak my;))Panie sympatyczne swojego psa Misia b.kochaja i dbaja o niego(maja 7 lat go)nigdy nie myslały o drugim psie ale jak zobaczyly Kawe cyt."my tak z gupoty" -bo taka podobna do ich dawnej suni.Dopiero wczoraj zaczeły myslec o ew. kłopotach jakie moga wyniknać(np.ze psy sie nie dogadaja).Warunki opisałam dokladnie,mi sie wydaje,ze panie starsze juz nie ogarniaja juz wszystkich obowiazków a Kawa to jednak dodatkowy obowiazek.