Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

KrystynaS napisał(a):
No właśnie miałam to napisać, że taka tu cisza.
Chyba nic się nie stało?

Witaj Moniko :lol:

Witaj Krystyno! :)
Też mam taką nadzieję, że nic się nie stało... Myślę, że jest ok.

Wiem, że magdyska25 w weekendy nie ma dostępu do neta.

Posted

Witajcie. Pamiętam o kochanym Franiu. Melduję się..

Niestety od miesiąca średnio o tej porze chodzę spać, zaś o 6 już na nogach jestem. Nie rozróżniam dni, czas dla mnie nie istnieje. Praca..:( W szczycie sezonu mojej firmy odeszły dwie osoby...w konsekwencji..mam nadzieję, że nie rozsypię się przez najbliższe dwa tygodnie jeszcze, kiedy to skończy się najintensywniejszy czas w roku:placz:
Pozdrawiam Was serdecznie i proszę wymiziać ode mnie Frania. Jak się chłopak czuje Ajlii?

Posted

[quote name='KrystynaS']Magdus i Ty to nazywasz pracą??? Ja nazwałabym to katorgą. Życie jest tylko jedno i wbrew pozorom jest bardzo kruche. Pamiętaj i uważaj na siebie.[/QUOTE]

Magdus! :loveu: Popieram Krystynę! Uważaj na siebie i dbaj o siebie!

Ciekawe co dobrego u Franulinka?:loveu:

Posted

Odzyskałam już net.

Franio miewa się dobrze. Miał dwa dni gorszego nastroju, po tym jak wyjechała moja mama. A bardzo się polubili - Franio dosłownie przykleił się do mojej mamy i od rana do wieczora Jej towarzyszył. Po wyjeździe był smutny, rozkapryszony, bardzo nieswój... ale już się pogodził z sytuacją.

Ostatnio jest trochę chłodniej (choć nadal ładnie i sucho), więc więcej czasu spędza w domu. Nudzi mu się chodzenie po mimo wszystkiej mniejszej przestrzeni niż ogród. Codziennie więc ma organizowaną zabawę w tropienie. W kuchni rozkładam na podłodze różne smakołyki: kawałek gotowanego kurczaka, marchewki, trochę chleba, twarogu czy kawałki z puszki NTS. I pozwalam Franusiowi "upolować" sobie zdobycze. On naprawdę tropi z tym swoim przekrzywionym łepkiem! I ma zajęcie, bo to psiak nadal bardzo aktywny i nie znoszący nudy.

Natomiast patrzę na Frania i widzę że niestety starzeje się. Weterynarz uprzedzał nas, że po przekroczeniu pewnego wieku u psa zmiany idą bardzo szybko... każde pół roku to jak wcześniej kilka lat.
Widzę że już gorzej chodzi, nie tak lekko jak jeszcze latem. Sierść też już się zmienia. Przyszedł z taką brzydką, sztywną, prostą jak drut, sypiącą się. Potem zrobiła się cudna, miekka, gładka... a teraz znów jest bardziej kostrobata i sztywniejsza. I ogólnie z mordki też widać już bardziej wiek niż jeszcze 2 miesiace temu...

Co do karmy - jeszcze mamy, i jak napisała Magdyska - jesteśmy w stałym kontakcie co do potrzeb Frania. Ale już trzeba myśleć o następnej, szczególnie że z dnia na dzień to nie przyjdzie (a na dobre czasem sie czeka i 2 tygodnie, bo szybciej schodzą niż są dostawy). W tej chwili Franio nie ma szczególnych zaleceń (wyniki badania krwi są dobre), ważne żeby to była dobra jakościowo karma typu senior. Jeden weterynarz dobrze wypowiadał się o Vitake (którą Franio wcześniej jadł), ewentualnie polecał karmę z jagnięciną. Drugi - który był na wizycie domowej u wszystkich moich psiaków - i też oglądał i Frania i Jego wyniki - ma podobne zdanie.

Malibo57 podarowała Franiowi puszeczki NTS :))) Franio dostaje je dodatkowo, jako przysmak albo dodatek do suchej karmy.

Ostatnio widziałam też piękny widok na kołdrze... niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Cztery psiaki, w tym właśnie Franio, leżały na boku, poprzytulane do siebie i słodko sobie spały.....

Tu jest nowy album Frania: https://profiles.google.com/114314318797210704493/photos
W poprzednim skończyło się miejsce. Narazie wrzucam tu nowości, z czasem przerzucę starsze fotki i dokumenty. Tu są dwie krótkie sesje (w tym jedna z ulubionym kolegą) oraz przeniosłam ostatnie wyniki badań krwi i moczu.

A! Jeszcze jedno: Franio ostatnio często siusia. Generalnie nie wytrzymuje w domu dłużej niż godzinę i mamy kałużę na podłodze. Trzeba by zbadać mocz, czy czasem nie złapał jakiejś infekcji pęcherza.

No i nadal nie wiem co z neurologiem i dr Bałucińską... Umawiać wizyty?

Posted

Co do wizyt, myślę, że można by było umówić- tym bardziej że Franek zaczął siusiać w domu...
Początek roku- urwanie głowy w pracy i na uczelni, więc Ajlii- jak coś łap mnie tel. (sms wyślij) to prześlę potrzebne pieniądze.

A dotyczące karmy: nie pamiętam ale ostatnio dostałam próbki jednej karmy- i naprawdę wygląd, zapach i skład były dobre.
Jak sobie przypomnę- napiszę (pamiętam też, że w internecie sprawdzałam cenę i nie była kosmiczna).

Edit:
Ta karma to magnusson:
http://www.magnusson.com.pl/sklep/specials.php

Dziękuję również za wpłaty:

KarolinaB- 20 zł. (za IX)
Jubu- 10 zł. (za IX)
Malibo57- 50 zł. (za X)
Magdus84- 55,35 zł. (za X)

A to są wpłaty/wydatki- PODSUMOWANIE WRZEŚNIOWE:

WPŁATY WRZEŚNIOWE 2011-DEKLARACJA STAŁA (525 zł.):

* Magdus84- 50 zł.
* Ranias- 10 zł.
* Monika z Katowic- 50 zł
* Asiaf1- 50 zł.
* Czerda- 150 zł.
* Malibo57- 50 zł.
* Magdyska25- 10 zł.
* KrystynaS- 50 zł.
* Avii (za VIII i IX)- 40 zł.
* Transylwania- 15 zł.
* IWKA100- 20 zł.

* KarolinaB- 20 zł.
* Jubu- 10 zł.

[FONT=Comic Sans MS][SIZE=2]WPŁATY WRZEŚNIOWE 2011- Jednorazowe (420,73 zł.):

*
[/FONT]Z konta VIVY- 135,43 zł.
* Nikola_B- 50 zł.
* Pierwsza część Frankowego bazarku- 235,30 zł.

WYDATKI WRZEŚNIOWE (457,78 zł.):

* [FONT=Comic Sans MS]350 zł [/FONT][FONT=Comic Sans MS]- hotelik (od 01.09. do 01.10.2011)[/FONT]
* wizyta w lecznicy, badania krwi - 85 zł (paragon)
* dojazd do lecznicy - 15 zł (dzielony pół na pół z innym psem, po kosztach paliwa)
* theovent - 7,78 zł (paragon)

[FONT=Comic Sans MS]STAN NA DN. 04.10.2011r. +1606 zł 68 gr[/FONT]

Posted

W sprawie karmy dla Frania. Nie znam karmy z Magnusson, ale skład jest bardzo interesujący.
Jako alternatywę proponuje powrót do Vitake. Cena jest identyczna, tyle, że na Vitake mam rabat, czyli worek 15kg mogę zamówić za 174,- zamiast 209,-
W dwupaku ( 335,75) jeden worek wychodzi 168,90. Franio dobrze się czuł na tej karmie, miał ładną sierść i chętnie ją jadł.
Franiowe finanse pozwalają na każdą karmę i drobne różnice w cenie są nieistotne.

Posted

To czekam na decyzję w związku z karmą. Czy jeden worek czy dwa. Co kochani?

Ajlii- Tomek wziął próbki dla naszych poczwar na wystawie, która była hmmm z miesiąc temu w Warszawie.
Nie zdziwiła nas reakcja Shadowa, że mało się nie zadławił tą karmą ale Kari- ona również jadła jak szalona, więc jak skończy męczyć- zamówię jej tą karmę, tym bardziej, że to niejadek i rzadko co jej na dłuższą metę pasuje.
Może napisz do tego sklepu? czy mogą wysłać darmowe próbki?

Posted

Ja tylko pytam, czy 2 czy jeden bo chyba już Vitake kupimy skoro psiak chętnie je i skład jest dobry.
Tylko będzie trzeba się szybciej zastanawiać bo w końcu Franio zostanie z pustym workiem...

Co do pęcherza to nie chcę przypuszczać bo nie wiem. Ajlii i Jubu są 24/24 z psiakiem także zaobserwowali pewnie jak to się ma (Ajlii pisała o np. infekcji).
A powiedzcie mi- czy prostata Franusiowi nie straszna?

Posted

Naprawdę nie wiem co może być przyczyną tego siusiania w domu. Franio więcej nie pije niż normalnie. Mocz też na podłodze wygląda ok - jasny, bez krwi czy śluzu. W nocy mam wrażenie że wytrzymuje, najwyżej jedna-dwie kałuże są. Ale w dzień to potrafi dosłownie co godzinę wstawać i wylewać z siebie sporą ilość moczu. I co dziwne, to nie jest tak że cały dzień regularnie, tylko przez kilka godzin takie susianie i resztę dnia normalnie wytrzymuje od spaceru do spaceru. Szczególnie że dzwi nadal są otwarte przez kilka godzin dziennie i Franio może spokojnie wyjść na podwórko (jak robił to dotychczas).

Rozmawiałam z weterynarzem - radził zacząć od badania moczu, bo możliwe że to zwykła infekcja. Mogę zbadać mu poziom cukru w domu (mam glukometr) i skonsultować wyniki z weterynarzem.

Z prostatą Franio nie miał problemów...

Ja się zastanawiam czy to nie jest kwestia demencji po prostu... Takiego "zapominania" o zachowaniu czystości, możliwości wyjścia na dwór.

Magdysko - w sumie dla mnie bez różnicy, czy będzie 1 czy 2 worki. Mam miejsce na przechowywanie ;) Do tego fajnych kurierów, którzy duże paczki to sami ochoczą wnoszą do domu.

Posted

W sumie sunia mojej mamy (ok. 17 lat) również ma dobre wyniki a czasami właśnie zdarza Jej się zapomnieć, np. podczas jedzenia jak jest podekscytowana itp.. Franio podobny wiekowo, także można chyba mu wybaczyć ;)

To Vitake- kupmy na razie jeden worek. Ok?
Malibo zamówi? (zniżki ma).

Edit:
Jak tak to tylko nr konta i dane do przelewu poproszę bo jeszcze Malibo nie mam ;)

Posted

[quote name='malibo57']Jeżeli jest decyzja, to zamówię 15kg Vitake dla Frania, za pobraniem ( koszt ten sam), tak, że Ajlii zapłaci przy odbiorze.

Myślę, że nie ma na co czekać- Malibo jak możesz zamów a ja wyślę Ajlii pieniądze (174 zł.) za jeden worek Vitake.

Edit:
Właśnie zrobiłam przelew w wysokości 174 zł. na konto Ajlii.

[FONT=Comic Sans MS]STAN NA DN. 05.10.2011r. +1432 zł 68 gr[/FONT]

Posted

Też przychylałaby się do tezy, że to starość i 'zapominanie' jest przyczyną siusiania w domu. No zapomni, że chce mu się siusiu a potem luuuu na podłogę. Mój pies staruszek
[*] też tak miał w ostatnim roku życia.
Badanie moczu wykluczyłoby/potwierdziło czy jest stan zapalny dróg moczowych. Nie jest to badanie drogie. Tylko największy problem chyba to złapać mocz do badania. No i potem trzeba go szybko dostarczyć do laboratorium aby nie przerosły bakterie bo wyjdzie wynik zafałszowany (wyjdzie obfita flora bakteryjna) i zostanie wdrożone leczenie infekcji choć tak na prawdę infekcji może nie być.

Posted

Dostałam wpłatę dla Frania pod tytułem:
Gonia66 OD KAROLINYB- 20 zł.
Nie wiem jak mam to zapisać. Czy od Goni66 czy od KarolinyB (bo np. Gonia66 jest koleżanką KarolinyB)- trochę chyba pogmatwałam...;)Aaa i zapisałam tą wpłatę na razie jako październikowa jednorazowa.

Ajlii- masz już wpłatę za hotel i karmę Frania?
Ważne bo trzeba będzie przy odbiorze zapłacić...

Posted

Magdysko - wpłata za hotelowanie Frania dotarła. Dziękuję :)
Na karmę jeszcze nie, ale bez stresu. Dotrze pewnie po południu lub jutro.

Kurier nas wczoraj zaskoczył baaaardzo. Bo też szła dzięki Malibo karma z rabatem - dla Bochnarka i Kazana. Zamówienie jednego dnia, i to wcale nie bladym świtem... następnego dnia rano już kurier pukał z paczką :)