KrystynaS Posted September 30, 2011 Posted September 30, 2011 Dobry wieczór Franuś :loveu: Dobry wieczór wszystkim, którzy tu jeszcze zaglądają :roll: Quote
Monika z Katowic Posted October 1, 2011 Posted October 1, 2011 Ojej! :( Ale pusto u kochanego Franusia! Ale może tylko dlatego, że dogomaniacy aktywnie korzystają z wolnej soboty? Quote
KrystynaS Posted October 1, 2011 Posted October 1, 2011 No właśnie miałam to napisać, że taka tu cisza. Chyba nic się nie stało? Witaj Moniko :lol: Quote
Monika z Katowic Posted October 1, 2011 Posted October 1, 2011 KrystynaS napisał(a):No właśnie miałam to napisać, że taka tu cisza. Chyba nic się nie stało? Witaj Moniko :lol: Witaj Krystyno! :) Też mam taką nadzieję, że nic się nie stało... Myślę, że jest ok. Wiem, że magdyska25 w weekendy nie ma dostępu do neta. Quote
magdus84 Posted October 2, 2011 Posted October 2, 2011 Witajcie. Pamiętam o kochanym Franiu. Melduję się.. Niestety od miesiąca średnio o tej porze chodzę spać, zaś o 6 już na nogach jestem. Nie rozróżniam dni, czas dla mnie nie istnieje. Praca..:( W szczycie sezonu mojej firmy odeszły dwie osoby...w konsekwencji..mam nadzieję, że nie rozsypię się przez najbliższe dwa tygodnie jeszcze, kiedy to skończy się najintensywniejszy czas w roku:placz: Pozdrawiam Was serdecznie i proszę wymiziać ode mnie Frania. Jak się chłopak czuje Ajlii? Quote
KrystynaS Posted October 2, 2011 Posted October 2, 2011 Magdus i Ty to nazywasz pracą??? Ja nazwałabym to katorgą. Życie jest tylko jedno i wbrew pozorom jest bardzo kruche. Pamiętaj i uważaj na siebie. Quote
Monika z Katowic Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 [quote name='KrystynaS']Magdus i Ty to nazywasz pracą??? Ja nazwałabym to katorgą. Życie jest tylko jedno i wbrew pozorom jest bardzo kruche. Pamiętaj i uważaj na siebie.[/QUOTE] Magdus! :loveu: Popieram Krystynę! Uważaj na siebie i dbaj o siebie! Ciekawe co dobrego u Franulinka?:loveu: Quote
ajlii Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Odzyskałam już net. Franio miewa się dobrze. Miał dwa dni gorszego nastroju, po tym jak wyjechała moja mama. A bardzo się polubili - Franio dosłownie przykleił się do mojej mamy i od rana do wieczora Jej towarzyszył. Po wyjeździe był smutny, rozkapryszony, bardzo nieswój... ale już się pogodził z sytuacją. Ostatnio jest trochę chłodniej (choć nadal ładnie i sucho), więc więcej czasu spędza w domu. Nudzi mu się chodzenie po mimo wszystkiej mniejszej przestrzeni niż ogród. Codziennie więc ma organizowaną zabawę w tropienie. W kuchni rozkładam na podłodze różne smakołyki: kawałek gotowanego kurczaka, marchewki, trochę chleba, twarogu czy kawałki z puszki NTS. I pozwalam Franusiowi "upolować" sobie zdobycze. On naprawdę tropi z tym swoim przekrzywionym łepkiem! I ma zajęcie, bo to psiak nadal bardzo aktywny i nie znoszący nudy. Natomiast patrzę na Frania i widzę że niestety starzeje się. Weterynarz uprzedzał nas, że po przekroczeniu pewnego wieku u psa zmiany idą bardzo szybko... każde pół roku to jak wcześniej kilka lat. Widzę że już gorzej chodzi, nie tak lekko jak jeszcze latem. Sierść też już się zmienia. Przyszedł z taką brzydką, sztywną, prostą jak drut, sypiącą się. Potem zrobiła się cudna, miekka, gładka... a teraz znów jest bardziej kostrobata i sztywniejsza. I ogólnie z mordki też widać już bardziej wiek niż jeszcze 2 miesiace temu... Co do karmy - jeszcze mamy, i jak napisała Magdyska - jesteśmy w stałym kontakcie co do potrzeb Frania. Ale już trzeba myśleć o następnej, szczególnie że z dnia na dzień to nie przyjdzie (a na dobre czasem sie czeka i 2 tygodnie, bo szybciej schodzą niż są dostawy). W tej chwili Franio nie ma szczególnych zaleceń (wyniki badania krwi są dobre), ważne żeby to była dobra jakościowo karma typu senior. Jeden weterynarz dobrze wypowiadał się o Vitake (którą Franio wcześniej jadł), ewentualnie polecał karmę z jagnięciną. Drugi - który był na wizycie domowej u wszystkich moich psiaków - i też oglądał i Frania i Jego wyniki - ma podobne zdanie. Malibo57 podarowała Franiowi puszeczki NTS :))) Franio dostaje je dodatkowo, jako przysmak albo dodatek do suchej karmy. Ostatnio widziałam też piękny widok na kołdrze... niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Cztery psiaki, w tym właśnie Franio, leżały na boku, poprzytulane do siebie i słodko sobie spały..... Tu jest nowy album Frania: https://profiles.google.com/114314318797210704493/photos W poprzednim skończyło się miejsce. Narazie wrzucam tu nowości, z czasem przerzucę starsze fotki i dokumenty. Tu są dwie krótkie sesje (w tym jedna z ulubionym kolegą) oraz przeniosłam ostatnie wyniki badań krwi i moczu. A! Jeszcze jedno: Franio ostatnio często siusia. Generalnie nie wytrzymuje w domu dłużej niż godzinę i mamy kałużę na podłodze. Trzeba by zbadać mocz, czy czasem nie złapał jakiejś infekcji pęcherza. No i nadal nie wiem co z neurologiem i dr Bałucińską... Umawiać wizyty? Quote
magdyska25 Posted October 4, 2011 Author Posted October 4, 2011 Co do wizyt, myślę, że można by było umówić- tym bardziej że Franek zaczął siusiać w domu... Początek roku- urwanie głowy w pracy i na uczelni, więc Ajlii- jak coś łap mnie tel. (sms wyślij) to prześlę potrzebne pieniądze. A dotyczące karmy: nie pamiętam ale ostatnio dostałam próbki jednej karmy- i naprawdę wygląd, zapach i skład były dobre. Jak sobie przypomnę- napiszę (pamiętam też, że w internecie sprawdzałam cenę i nie była kosmiczna). Edit: Ta karma to magnusson: http://www.magnusson.com.pl/sklep/specials.php Dziękuję również za wpłaty: KarolinaB- 20 zł. (za IX) Jubu- 10 zł. (za IX) Malibo57- 50 zł. (za X) Magdus84- 55,35 zł. (za X) A to są wpłaty/wydatki- PODSUMOWANIE WRZEŚNIOWE: WPŁATY WRZEŚNIOWE 2011-DEKLARACJA STAŁA (525 zł.): * Magdus84- 50 zł. * Ranias- 10 zł. * Monika z Katowic- 50 zł * Asiaf1- 50 zł. * Czerda- 150 zł. * Malibo57- 50 zł. * Magdyska25- 10 zł. * KrystynaS- 50 zł. * Avii (za VIII i IX)- 40 zł. * Transylwania- 15 zł. * IWKA100- 20 zł. * KarolinaB- 20 zł. * Jubu- 10 zł. [FONT=Comic Sans MS][SIZE=2]WPŁATY WRZEŚNIOWE 2011- Jednorazowe (420,73 zł.): * [/FONT]Z konta VIVY- 135,43 zł. * Nikola_B- 50 zł. * Pierwsza część Frankowego bazarku- 235,30 zł. WYDATKI WRZEŚNIOWE (457,78 zł.): * [FONT=Comic Sans MS]350 zł [/FONT][FONT=Comic Sans MS]- hotelik (od 01.09. do 01.10.2011)[/FONT] * wizyta w lecznicy, badania krwi - 85 zł (paragon) * dojazd do lecznicy - 15 zł (dzielony pół na pół z innym psem, po kosztach paliwa) * theovent - 7,78 zł (paragon) [FONT=Comic Sans MS]STAN NA DN. 04.10.2011r. +1606 zł 68 gr[/FONT] Quote
malibo57 Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 W sprawie karmy dla Frania. Nie znam karmy z Magnusson, ale skład jest bardzo interesujący. Jako alternatywę proponuje powrót do Vitake. Cena jest identyczna, tyle, że na Vitake mam rabat, czyli worek 15kg mogę zamówić za 174,- zamiast 209,- W dwupaku ( 335,75) jeden worek wychodzi 168,90. Franio dobrze się czuł na tej karmie, miał ładną sierść i chętnie ją jadł. Franiowe finanse pozwalają na każdą karmę i drobne różnice w cenie są nieistotne. Quote
ajlii Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 Malibo57 - niezły rabat :) Magdyska - skąd miałaś próbki? też bym chętnie "przetestowała" tą karmę, wygląda obiecująco... Quote
magdyska25 Posted October 4, 2011 Author Posted October 4, 2011 To czekam na decyzję w związku z karmą. Czy jeden worek czy dwa. Co kochani? Ajlii- Tomek wziął próbki dla naszych poczwar na wystawie, która była hmmm z miesiąc temu w Warszawie. Nie zdziwiła nas reakcja Shadowa, że mało się nie zadławił tą karmą ale Kari- ona również jadła jak szalona, więc jak skończy męczyć- zamówię jej tą karmę, tym bardziej, że to niejadek i rzadko co jej na dłuższą metę pasuje. Może napisz do tego sklepu? czy mogą wysłać darmowe próbki? Quote
magdyska25 Posted October 4, 2011 Author Posted October 4, 2011 Pozwolę sobie również zaprosić na bazarek Bochnarka (kolegi Frania z hoteliku): Fajne książki- wszystkie od 7 zł. Każdy tam znajdzie coś dla siebie :) http://www.dogomania.pl/threads/215580-*LUBISZ-CZYTA%C4%86-WEJD%C5%B9!!!-CW-od-7-z%C5%82.!!!-DLA-BOCHNARA-NA-DT-DO-11.10.2011-godz.-20-00* Quote
Monika z Katowic Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 Po co Franeczkowi aż dwa worki karmy naraz? To przecież jest aż 30 kg! :) Quote
KrystynaS Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 Franio zaczął siusiać w domu??? Myślicie, że to starość czy może pojawiły się problemy np. z pęcherzem??? Quote
magdyska25 Posted October 5, 2011 Author Posted October 5, 2011 Ja tylko pytam, czy 2 czy jeden bo chyba już Vitake kupimy skoro psiak chętnie je i skład jest dobry. Tylko będzie trzeba się szybciej zastanawiać bo w końcu Franio zostanie z pustym workiem... Co do pęcherza to nie chcę przypuszczać bo nie wiem. Ajlii i Jubu są 24/24 z psiakiem także zaobserwowali pewnie jak to się ma (Ajlii pisała o np. infekcji). A powiedzcie mi- czy prostata Franusiowi nie straszna? Quote
ajlii Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 Naprawdę nie wiem co może być przyczyną tego siusiania w domu. Franio więcej nie pije niż normalnie. Mocz też na podłodze wygląda ok - jasny, bez krwi czy śluzu. W nocy mam wrażenie że wytrzymuje, najwyżej jedna-dwie kałuże są. Ale w dzień to potrafi dosłownie co godzinę wstawać i wylewać z siebie sporą ilość moczu. I co dziwne, to nie jest tak że cały dzień regularnie, tylko przez kilka godzin takie susianie i resztę dnia normalnie wytrzymuje od spaceru do spaceru. Szczególnie że dzwi nadal są otwarte przez kilka godzin dziennie i Franio może spokojnie wyjść na podwórko (jak robił to dotychczas). Rozmawiałam z weterynarzem - radził zacząć od badania moczu, bo możliwe że to zwykła infekcja. Mogę zbadać mu poziom cukru w domu (mam glukometr) i skonsultować wyniki z weterynarzem. Z prostatą Franio nie miał problemów... Ja się zastanawiam czy to nie jest kwestia demencji po prostu... Takiego "zapominania" o zachowaniu czystości, możliwości wyjścia na dwór. Magdysko - w sumie dla mnie bez różnicy, czy będzie 1 czy 2 worki. Mam miejsce na przechowywanie ;) Do tego fajnych kurierów, którzy duże paczki to sami ochoczą wnoszą do domu. Quote
magdyska25 Posted October 5, 2011 Author Posted October 5, 2011 W sumie sunia mojej mamy (ok. 17 lat) również ma dobre wyniki a czasami właśnie zdarza Jej się zapomnieć, np. podczas jedzenia jak jest podekscytowana itp.. Franio podobny wiekowo, także można chyba mu wybaczyć ;) To Vitake- kupmy na razie jeden worek. Ok? Malibo zamówi? (zniżki ma). Edit: Jak tak to tylko nr konta i dane do przelewu poproszę bo jeszcze Malibo nie mam ;) Quote
malibo57 Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 Jeżeli jest decyzja, to zamówię 15kg Vitake dla Frania, za pobraniem ( koszt ten sam), tak, że Ajlii zapłaci przy odbiorze. Quote
magdyska25 Posted October 5, 2011 Author Posted October 5, 2011 [quote name='malibo57']Jeżeli jest decyzja, to zamówię 15kg Vitake dla Frania, za pobraniem ( koszt ten sam), tak, że Ajlii zapłaci przy odbiorze. Myślę, że nie ma na co czekać- Malibo jak możesz zamów a ja wyślę Ajlii pieniądze (174 zł.) za jeden worek Vitake. Edit: Właśnie zrobiłam przelew w wysokości 174 zł. na konto Ajlii. [FONT=Comic Sans MS]STAN NA DN. 05.10.2011r. +1432 zł 68 gr[/FONT] Quote
KrystynaS Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 Też przychylałaby się do tezy, że to starość i 'zapominanie' jest przyczyną siusiania w domu. No zapomni, że chce mu się siusiu a potem luuuu na podłogę. Mój pies staruszek [*] też tak miał w ostatnim roku życia. Badanie moczu wykluczyłoby/potwierdziło czy jest stan zapalny dróg moczowych. Nie jest to badanie drogie. Tylko największy problem chyba to złapać mocz do badania. No i potem trzeba go szybko dostarczyć do laboratorium aby nie przerosły bakterie bo wyjdzie wynik zafałszowany (wyjdzie obfita flora bakteryjna) i zostanie wdrożone leczenie infekcji choć tak na prawdę infekcji może nie być. Quote
magdyska25 Posted October 6, 2011 Author Posted October 6, 2011 Dostałam wpłatę dla Frania pod tytułem: Gonia66 OD KAROLINYB- 20 zł. Nie wiem jak mam to zapisać. Czy od Goni66 czy od KarolinyB (bo np. Gonia66 jest koleżanką KarolinyB)- trochę chyba pogmatwałam...;)Aaa i zapisałam tą wpłatę na razie jako październikowa jednorazowa. Ajlii- masz już wpłatę za hotel i karmę Frania? Ważne bo trzeba będzie przy odbiorze zapłacić... Quote
ajlii Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 Magdysko - wpłata za hotelowanie Frania dotarła. Dziękuję :) Na karmę jeszcze nie, ale bez stresu. Dotrze pewnie po południu lub jutro. Kurier nas wczoraj zaskoczył baaaardzo. Bo też szła dzięki Malibo karma z rabatem - dla Bochnarka i Kazana. Zamówienie jednego dnia, i to wcale nie bladym świtem... następnego dnia rano już kurier pukał z paczką :) Quote
Recommended Posts