agata51 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 Jestem w trakcie czytania wątku, ale nie mogę za wami nadążyć. Ani ogarnąć tego wszystkiego. Może jak doczytam do końca, zrozumiem choć żdziebko. Nie mam powodu, żeby tracić zaufanie do Goni; nie mam też powodu, żeby nie ufać xmatrix. Czuję się dość niezręcznie, a nawet paskudnie - mam się opowiedzieć za którąś ze stron, a nie mam na to ochoty. Szkoda, cioteczki, że nie dogadałyście się poza wątkiem - zaoszczędziłybyście nam wielu niemiłych wrażeń podczas śledzenia całej tej awantury na uroczym dotąd wątku. Mnie jest wszystko jedno, na czyje konto będę przelewać pieniądze. Mam nadzieję, że w końcu to ustalicie. Jedyna korzyść to ta, że wyszło na jaw, że przegapiłam jedną wpłatę (chyba lutową). Przepraszam, wyrównam we wrześniu. Wolałabym jednak monit na PW i sprawa byłaby załatwiona. A tak muszę żyć z poczuciem winy, przyczyniłam się to całego zamieszania. Eh, ciotki, gra niewarta świeczki, mówię wam. Życzę owocnych obrad, a Światka miziam za uszkiem. Quote
gonia66 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 agata51 napisał(a):Jestem w trakcie czytania wątku, ale nie mogę za wami nadążyć. Ani ogarnąć tego wszystkiego. Może jak doczytam do końca, zrozumiem choć żdziebko. Nie mam powodu, żeby tracić zaufanie do Goni; nie mam też powodu, żeby nie ufać xmatrix. Czuję się dość niezręcznie, a nawet paskudnie - mam się opowiedzieć za którąś ze stron, a nie mam na to ochoty. Szkoda, cioteczki, że nie dogadałyście się poza wątkiem - zaoszczędziłybyście nam wielu niemiłych wrażeń podczas śledzenia całej tej awantury na uroczym dotąd wątku. Mnie jest wszystko jedno, na czyje konto będę przelewać pieniądze. Mam nadzieję, że w końcu to ustalicie. Jedyna korzyść to ta, że wyszło na jaw, że przegapiłam jedną wpłatę (chyba lutową). Przepraszam, wyrównam we wrześniu. Wolałabym jednak monit na PW i sprawa byłaby załatwiona. A tak muszę żyć z poczuciem winy, przyczyniłam się to całego zamieszania. Eh, ciotki, gra niewarta świeczki, mówię wam. Życzę owocnych obrad, a Światka miziam za uszkiem.CAlkowita racja Agatko z tym zalatwieniem sprawy:) Niestety xmtarix pisala prawie do wszystkich PW, do mnie niestety zapomniala- a ja pojęcia nie mialam, ze coś takiego się wydarzy..:( Wątek byl uroczy- to prawda..to tez jeden z moich ulubionych wątków- co chyba wszem i wobec wiadome:) No coż...ja, tak, jak napisalam- z niczego się nie wycofuję i nie zamierzam. TAk, jak dotąd- zbieralam, tak dalej zbieram pieniązki dla Swiatusia:) Przypomnę tylko, ze nadwyżka, jaka jest na koncie- nie powstala z wplat comiesiecznych(ktorych brakuje systematycznie), a z dodatkowych jednorazowych wplat hojnych darczyńcow, jak choćby Avii- ktora wyraźnie tu, na watku napisala, ze nie widzi zadnego powodu na wplate nadwyżki. Inne jednorazowe wplaty otrzymalam na swoje konto od darczyncow,do ktorych ja osobiście pisalam nocami, prosząc o pomoc... ktorzy jak pisalam watek czytaja, ale nie piszą tutaj- za to otrzymalam od Nich PW z prośba, abym się z niczego nie wycofywala i wyplacala te pieniazki tak- jak do tej pory. Tak więc z nadwyżki jaką zebrałam (a ktora topnieje z miesiaca na miesiac, co jest naturalne), wplacam brakującą do calości deklaracji(czyli do kwoty 243 zł)kwotę.Chyba, ze zajdą jakieś ważne, niespodziewane wydatki- w związku ze Swiatusiem- wowczas będzie o tym na wątku- i jak zawsze- pieniązki wplacam na konto :) Temu nadwyżka wlaśnie służy...Z tego zadania wywiązywalam się i wywiązuję najlepiej, jak umiem. Dlatego nie zamierzam z teg rezygnować- bo nie widze powodow. Nauczylam się tez robić dobre i przejrzyste rozliczenia(lepiej poźno, niż wcale;)), i mam nadzieje, nigdy juz do takiej nieumyślnej sytuacji nie dojdzie, jaka miala miejsce. Uciekam teraz do swoich zajęc a na koniec informuję, że dokonując wpłat deklaracji na swoje pieski, dopisuję 5 zł deklaracji misięcznej dla Swiatusia oraz 15 zł od anonimowego darczyńcy, ktory jest z nami, czyta i prosil o mizanka dla Swiatusia:) TAk więc stan konta dziadziusia powiększył się o 20 zł- bardzo dziękujemy Aniołkowi Swiatusiowemu i pozdarwiamy:):) Quote
xmartix Posted August 10, 2010 Author Posted August 10, 2010 Agata51, dziękuję za wpis. Światusia konto do wpłat zostało podane na pierwszej stronie, jest to moje konto, ponieważ ja jestem skarbnikiem teraz, każda dodatkowa wpłata na konto goni66 nie trafi do Świata Quote
irenaka Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 xmartix napisał(a):Agata51, dziękuję za wpis. Światusia konto do wpłat zostało podane na pierwszej stronie, jest to moje konto, ponieważ ja jestem skarbnikiem teraz, każda dodatkowa wpłata na konto goni66 nie trafi do Świata A dlaczego wpłaty na konto Goni nie trafią do Świata? Quote
Lionees Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 xmartix napisał(a):Agata51, dziękuję za wpis. Światusia konto do wpłat zostało podane na pierwszej stronie, jest to moje konto, ponieważ ja jestem skarbnikiem teraz, każda dodatkowa wpłata na konto goni66 nie trafi do Świata Marta,czy to oznacza,że darczyńcy,którzy będą wpłacali na konto Goni66 będą ignorowani i pieniądze od nich(z konta Goni) nie będą przyjęte?Czy tu chodzi rzeczywiście o psa,czy o personalne rozgrywki,typu kto nie jest ze mną,jest przeciwko mnie?Czy darczyńcy muszą wybierać i opowiadać się po którejś ze stron?bo tak to w tej chwili wygląda.I niech nikt mi nie mówi,że dobro Świata jest tu najważniejsze.Najważniejsze jest własne ego i czyje będzie na wierzchu.Do tej pory pieniądze zbierała Gośka i jakoś nigdy Światusiowi na nic nie zabrakło.Machnęła się niechcący w obliczeniach(a właściwie machnęłyście sie obie),bo tylko ten kto nic nie robi sie nie myli,ale nigdy psu nie zabrakło pieniędzy.Gdy było mało,żebrała jak głupia po nocach zaniedbując rodzinę i dom,żeby Świat miał na leki.I nie oszukujmy się,większośc darczyńców najpierw przyszła tu dla Goni,bo psa nie znali,a takich psiaków jak Świat jest dziesiątki,ale wybrali własnie Świata,bo Gośka ich o to wręcz błagała.Dlatego uważam,że bardzo niezręcznie i nie fair jest stawiać ludzi w takiej sytuacji,że albo niech wpłacają na inne konto,albo niech spadają. Ludzie mają wrażliwość,sumienie,ale mają tez swój honor.Jeżeli sie tego nie uszanuje,to obawiam się,że jeżeli pieniądze z konta Goni będą do niej odesłane,to zostaną juz nie wysłane z powrotem i przejdą na innego potrzebującego psa. Darczyńcy mieli sie podobno wypowiedzieć na które konto wpłacają,tym czasem wypowiedziały sie chyba 3 osoby,że będą wpłacać do xmartix,a innych zignorowano i nie czekając na ich wypowiedź podjęto decyzję.No cóż...czas pokaże,czy ta decyzja była dobrym posunięciem.Dobrym dla psa oczywiście,bo chyba o niego tak naprawdę tu chodzi...chyba:roll: Quote
xmartix Posted August 10, 2010 Author Posted August 10, 2010 nikt nie wyrzucił darczyńców tylko zmieniło się konto, ponieważ taką podjęłam decyzję jako opiekun psa, komu zależy na Świecie będzie go dalej wspierał, komu nie zależy, nie będzie. decyzję podjęłam taką z powodów logistycznych, gdyż głupotą jest (i przez to wychodziły niejasności) żeby kasa szła przez 3 konta. Quote
gonia66 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 [quote name='xmartix']Agata51, dziękuję za wpis. Światusia konto do wpłat zostało podane na pierwszej stronie, jest to moje konto, ponieważ ja jestem skarbnikiem teraz, każda dodatkowa wpłata na konto goni66 nie trafi do ŚwiataZe co??:o Ty chyba śmieszna jestes...??Kolejny szantaż na wątku Swiata..??:o Albo wplacacie do xmatrix, albo spadajcie...!!!!!!!!!:o Znaczy, ze darczyńcy, ktorym nie podoba się to co robisz, ktorzy mi ufają i będa wplacać pieniązki dla Swiatusia- bedą wykluczeni z grona pomocnikow?Ja, jak rozumiem tez juz nie mogę dyć darczyńcą Swiata..??..??:oOde mnie tez pieniażkow nie przyjmujesz??No tak- za wiele nie tracisz- to wszak marne 5 zł... Chyba zaraz się przewroce z wrazenia i ze śmiechu...tego jeszcze nie grali na dogomanii... SLyszeliście wszyscy zaślepieni darczyńcy, ktorzyście postanowili pozostać przy tym, jak bylo(z bardzo różnych względów), i wplacac pieniazki na moje konto, ze względu na zaufanie??? Jeśli jesteście innego zdania, niz xmatrix..jeśli uważacie, że Ona nie ma racji i jeśli nie posłuchacie jej "prośby"(hahahah)- nie będziecie darczyńcami Swiatusia.. No coż..zobaczymy jak to będzie... Oświadczam, ze będę dalej wpłacała na Swiatusia tak, jak to robilam- będzie to kwota pomniejszona o deklaracje, ktore do mnie nie wpłyną oczywiście- czyli kwota, ktora wpłynęla od darczyńców plus brak- z nadwyżki- dopelnienie do kwoty 243 zł:)Jesli będzie tez konieczna dodatkowa kwota na lek, lub leczenie-również jest do dyspozycji Swiatusia.. Jesli pieniązki zostaną odesłane- bedzie to znaczylo tylko tyle, ze Xmatrix wcale nie chodzi o dobro Swiata ani o to, zeby mu pomoc- tylko chodzi o jedno-o ewidentne zniszczenie czlowieka - ktory tak naparwdę z równa siła i zaangażowaniem, jak ona sama- uratował temu psu zycie...chodzi o zniszczenie za wszelką cenę- nawet za cene dobra Swiatusia...bo tak naparwde jeśli bedzie odsylać pieniązki od Nas wszystkich kochani- ucierpi na tym Swiat- i ona dobrze o tym wie, ale to dla Marty, jak widac,nie jest najważniejsze...najważniejsze jest- zniszczyć Gonie...tylko, to sie liczy na dziś...tylko, ze ja jestem tu dla Swiatusia i tylko dla Niego i nie zamierzam z tego zrezygnować:) Nie zamierzam również zawieśc darczyńców. ktorzy w moje ręce- jako skarbnika, złozyli swoje cięzko zarobione pieniązki i chcą, abym dalej się tymi pieniazkami opiekowala. Ja funkcji skarbnika sie nie zrzeklam ale nie czuję, że zasłużyłam na "dyscyplinarne zwolnienie"- bo ze swojej funkcji wywiązuję się najlepiej jak potrafie i z wielkim zaangażowaniem- jednocześnie wiele się ucząc po drodze:) Aaaaa.....i jeszce coś-Tu nie ma jednego, wszechwładnego opiekuna Switusia..tu każdy- ja również i tak jak podejrzewam, wiekszosc darczyńców,na miarę swoich własnych mozliwosci, czuje się Jego opiekunem:) O tym zapewniałam wielokrotnie Ivette- kiedy rozmawialysmy godzinami o mozliwosci pozostania u Niej Swiatusia na DT-że Swiatuś zawsze będzie nasz i ze nigdy nie dopuszcze, aby było inaczej..i tak jest- i będzie:) Quote
xmartix Posted August 10, 2010 Author Posted August 10, 2010 każda pomaga Światusiowi: 1) Ivette w opiece nad psem 2) gonia66 w zbieraniu darczyńców 3) xmartix w robieniu rozliczeń i finito. Quote
gonia66 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 xmartix napisał(a):każda pomaga Światusiowi: 1) Ivette w opiece nad psem 2) gonia66 w zbieraniu darczyńców 3) xmartix w robieniu rozliczeń i finito.Nie nie....nie finito..zapomnialas o naważniejszym wg. mnie:) 4)- a może nawet 1)DArczyńcy- każdy z osobna i wszyscy razem, w zapewnieniu finansow na leczenie dla Swiatusia..gdyby nie Oni (My i pamięc o Swiatusiu każdego miesiąca) Ivette nie mogłaby byc DT dla Swiatusia...zreszta, gdyby nie darczyńcy- Swiat by w ogole nie wyszedł ze schroniska.. Quote
Lidan Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 agata51 napisał(a):Nie mam powodu, żeby tracić zaufanie do Goni; nie mam też powodu, żeby nie ufać xmatrix. Czuję się dość niezręcznie, a nawet paskudnie - mam się opowiedzieć za którąś ze stron, a nie mam na to ochoty. Szkoda, cioteczki, że nie dogadałyście się poza wątkiem - zaoszczędziłybyście nam wielu niemiłych wrażeń podczas śledzenia całej tej awantury na uroczym dotąd wątku. Mnie jest wszystko jedno, na czyje konto będę przelewać pieniądze. Mam nadzieję, że w końcu to ustalicie. Ze mną jest dokładnie tak samo :niewiem: Renata5 napisał(a):Marta,czy to oznacza,że darczyńcy,którzy będą wpłacali na konto Goni66 będą ignorowani i pieniądze od nich(z konta Goni) nie będą przyjęte?Czy tu chodzi rzeczywiście o psa,czy o personalne rozgrywki,typu kto nie jest ze mną,jest przeciwko mnie?Czy darczyńcy muszą wybierać i opowiadać się po którejś ze stron?bo tak to w tej chwili wygląda.I niech nikt mi nie mówi,że dobro Świata jest tu najważniejsze.Najważniejsze jest własne ego i czyje będzie na wierzchu. Mam podobne wrażenie. Od kilku dni celowo wstrzymuję się z odpowiedzią bo nie mam zamiaru opowiadać się po żadnej ze stron. Gdybym w tej chwili musiała podjąć decyzję napisałabym: DZIĘKUJĘ. JA WYSIADAM. Mam nadzieję, że Świat przeżyje bez tej mojej marnej dyszki, która najwyraźniej nie jest potrzebna skoro nie będzie przyjmowana z konta na które wpłacam od dawna. (Dziecinada!) Zdaję sobie sprawę z tego, że jest to nie w porządku wobec Świata...I dlatego jeszcze nie podjęłam decyzji... I dlatego wolę się nie odzywać. Quote
xmartix Posted August 10, 2010 Author Posted August 10, 2010 to jest ułatwienie, nie dziecinada, techniczne ułatwienie sprawy, bo jak widać nie sprawdzał się poprzedni system Quote
Cajus JB Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 To zmiana numeru konta ułatwiająca rozliczenia. Nic więcej. Decyzja o tym zapadła. Nikt nikogo nie wyrzuca i z nikogo nie rezygnuje. gonia bardzo często podkreślała na tym wątku, że ma pieczę finansowa nad wieloma psami i czasami coś ominie.Jestem w stanie to zrozumieć jak ma się kilku wspólnych deklarowiczów. Więc to też argument za zmianą konta, która nastąpiła. Wieczne kłótnie i spory na tym wątku można nazwać dziecinadą. Quote
gonia66 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 xmartix napisał(a):to jest ułatwienie, nie dziecinada, techniczne ułatwienie sprawy, bo jak widać nie sprawdzał się poprzedni systemALe ja chce udowodnic sobie i Wam, ze ten, ktorego mnie nauczylas, sie sprawdzi:)Uczymy sie wszyscy na bledach...ja tez skorzystalam jak widac z tego, co sie stalo- bo nikt nigdy wczesniej nie zwrocil mi uwagi, ze robie źle rozliczenia...teraz wiem, widzę roznice i będe robila tak wlasnie:) Ot- i tyle:) Quote
xmartix Posted August 10, 2010 Author Posted August 10, 2010 oczywiście, lecz zastosuj to na innych wątkach, będąc odpowiedzialną za 1 stronę tutaj będę sama rozliczać, taki mam zwyczaj i to się sprawdza Quote
gonia66 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 xmartix napisał(a):oczywiście, lecz zastosuj to na innych wątkach, będąc odpowiedzialną za 1 stronę tutaj będę sama rozliczać, taki mam zwyczaj i to się sprawdza Oczywiscie- i zastosuje,(juz staram sie powoli to wprowadzać) ale nigdzie nie mam pieczy nad pierwsza stronką:) Tym bedą zajmowac się prowadzący watek:) I tu tez tak bedzie musialo byc..taki mam zwyczaj i nie zamierzam niczego zmieniać,z bardzo roznych względow, o ktorych juz tu pisalam setki razy:) Quote
danka4u1 Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 [quote name='avii']a dyskusja , forma nader ciekawa i pouczająca na wątku Dyskusja zwłaszcza pouczającsa i wręcz instruktażowa...do czego doprowadza miłość do biednego, niczego nieświadomego biedaka wyciągniętego ze schronu- który to psiak zresztą miał wylądować w Głogoczowie, ale szczęśliwie Gonia i Ivette zaopiekowała się nim- ale jakby coraz mniej o głównym bohaterze wątku Świecie... Pies staruszek, który połączył tyle ludzi dobrej woli.:shake: Nadal łączy ? Quote
avii Posted August 10, 2010 Posted August 10, 2010 [quote name='danka4u1']Dyskusja zwłaszcza pouczającsa i wręcz instruktażowa...do czego doprowadza miłość do biednego, niczego nieświadomego biedaka wyciągniętego ze schronu- który to psiak zresztą miał wylądować w Głogoczowie, ale szczęśliwie Gonia i Ivette zaopiekowała się nim- ale jakby coraz mniej o głównym bohaterze wątku Świecie... Pies staruszek, który połączył tyle ludzi dobrej woli.:shake: Nadal łączy ? Nie , na watek wkroczyła forma zarzadzania w mysl maksymy " dziel i rządź" kto zna style zarzadzania wie o czym powyżej a kto nie wie [FONT=Times New Roman]Dziel i rządź ([/FONT][FONT=Times New Roman]łac.[/FONT][FONT=Times New Roman] Divide et impera) – stara i praktyczna zasada rządzenia polegająca na wzniecaniu wewnętrznych konfliktów[/FONT] [FONT=Times New Roman]Współcześnie zasada ta jest postrzegana negatywnie, ze względu na jej destrukcyjne efekty i antysolidarystyczne oblicze.[/FONT] Quote
eski Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 Po długim namyśle stwierdzam: nadal będę przesyłała pieniądze na konto goni. Pozdrawiam wszystkich fanów Świata :) Quote
gonia66 Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 danka4u1 napisał(a):Trzymamy wartę za Światusia i za ...tereny, ale spacerek wirtualny przydałby się. Dzieki temu wątkowi Światus został uratowany i tylko tak - będąc tutaj- możemy zachowywać go w pamięci, wspomagać w razie potrzeby. Nie wszystkie psie- nieszczęścia tak mają niestety.No juz dobrze, dobrze:) pewnie, ze wirtualny spacerek wskazany- już zabieram chłopaka, ale na krótko, bo burzowo sie robi:( eski napisał(a):Po długim namyśle stwierdzam: nadal będę przesyłała pieniądze na konto goni. Pozdrawiam wszystkich fanów Świata :)Dzięki cioteczko:) NA pewno nie zawiodę Ciebie, Swiatusia ani pozostalych Fanów naszego Dziadziusia:) Quote
xmartix Posted August 12, 2010 Author Posted August 12, 2010 dziękuję eski za decyzję :) i Agato także za Twój post przedwczoraj doszła wpłata od Bjuty za cały rok 120 zł, dopisuję do konta Świata, dzięki :) Quote
gonia66 Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 Witam wszystkich Miłośników naszego ksiecia Swiatosława:):) Dziękuję Wam- Agatko, Danusiu i dzięki Ci majku, za życzliwe i ciepłe slowa:) KOcham zwierzęta od zawsze, dlatego staram się jak potrafię pomagać i staram sie, żeby to robic dobrze- to mogę zapewnić wszystkim,i zapewniam również, że nie zamierzam przestać- bo dla zwierząt tu jestem- nie dla siebie:) Jednocześnie informuję, że wpłynęła do mnie wpłata od cioteczki merry- 20 zł:) Bardzo dziekuję za pamięć o naszym kochanym Dziadziusiu:) Quote
gonia66 Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 xmartix napisał(a): przedwczoraj doszła wpłata od Bjuty za cały rok 120 zł, dopisuję do konta Świata, dzięki :) Aaaaa...jeszcze odnosnie wpłat cioteczki Bjutki:) NApisala do mnie PW, że tak, jak do tej pory, 2-go każdego miesiąca wpłynie na moje konto zadeklarowana dyszka dla Swiatusia:)Za sierpień wpłata Bjutki juz jest, nastepna więc będzie we wrzesniu:) Wysłane więc 120 zł można potraktowac, jako dodatkową wpłatę:):) Wielkie dzięki Beatko za ten prezencik:):) Jak widac, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszlo- potwierdza sie to raz kolejny:):) Quote
agata51 Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 Nie dziękuj, Goniu - wolałabym, żebyście dogadały się z xmartix i wydały wspólne oświadczenie, bo ta groteskowa sytuacja nie może trwać wiecznie. Żeby było jasne - moja decyzja nie została podyktowana utratą czy brakiem zaufania do xmartix, bo nie mam ku temu żadnych podstaw. Czuję się z tym wszystkim bardzo niekomfortowo. Quote
gonia66 Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 agata51 napisał(a):Nie dziękuj, Goniu - wolałabym, żebyście dogadały się z xmartix i wydały wspólne oświadczenie, bo ta groteskowa sytuacja nie może trwać wiecznie. Żeby było jasne - moja decyzja nie została podyktowana utratą czy brakiem zaufania do xmartix, bo nie mam ku temu żadnych podstaw. Czuję się z tym wszystkim bardzo niekomfortowo.Oczywiście Agatko, ja się tylko mogę domyslać, co czujesz..i uwierz, ze ja czuje się podobnie. Ja oświadczenie w tej sprawie wydalam.Obiecałam to Swiatusiowi, Ivette, ktora mnie telefonicznie wiele razy i oficjalnie- tu, na watku, prosiła o opiekę nad finansami Swiatusia oraz darczyńcom, ktorzy dalej mnie proszą, abym nie rezygnowała.. Xmatrix niczego ze mna do tej pory nie uzgadniala, rzuciła hasło o zmianie księgowości- tu, na watku- a darczyńcy w większości wyrazili się dość jasno... Wielu z nich nie chce zabierac głosu na wątku-pisza do mnie na PW i to również jestem w stanie zrozumieć, ale myśle, ze dowodem na ich wolę w tej kwestii jest wpłata pieniązków tak, jak dotychczas, bo nie ma żadnego powodu, żeby było inaczej. JA , ze swej strony obiecałam robic rozliczenia tak, jak nauczyłam się od xmatrix i mam nadzieję, że pomyłek nigdy więcej nie bedzie:) Tyle z mojej strony....bo coż jeszcze mogę..??:) Zapewniam, jednocześnie wszystkich Miłosników Swiatusia, ze o swoje pieniązki martwić się nie muszą- bo jakkolwiek będziemy rozliczać-każda Wasza złotóweczka trafi tylko i wyłącznie dla Niego:) Quote
Recommended Posts