mru Posted December 29, 2009 Author Posted December 29, 2009 mierzył oczywiście :) ciśnienie ma idealne tez się zupełnie nie interesuje tymi oczkami, wszystko w tym temacie ok :) ja jestem na to przeczulona, bo miałam do czynienia z Lolką, która miała straszne ciśnienie w oczkach i też była ślepa :( dopiero po zabiegu mogła normalnie żyć. boże, Henk jaki Ty boski jesteś, no nie mogę to jest taka wielka kochana ciapa Quote
Madallena Posted December 29, 2009 Posted December 29, 2009 wejde do kojca nastepnym razem :) z czyms bardzo pachnacym i pysznym! Hen przekrzywia lepek, bardzo slucha co sie do niego mowi. On jest tak ladny i ma mieciutka siersc, ze podciagnela bym go jeszcze pod teriera rosyjskiego. Tak troszke :P Quote
jurmar98 Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 Fajnie wygląda na tych fotach.Szkoda,że nie mogłem go odwiedzić,ale jak nie było potrzeby transportu Jowisza,to nie byłem w pobliżu. Malawaszko,czy już kasa za bazarek dla Hena wpłynęła? Quote
mru Posted December 30, 2009 Author Posted December 30, 2009 Oklistyczny Gabinet Weterynaryjny Lek. wet. Jacek Garncarz ul. Zdrojowa 12, 02-927 Warszawa tel. 22 858 80 62 www.garncarz.com.pl CO MUSISZ WIEDZIEĆ O ŻYCIU ZE ŚLEPYM PSEM/KOTEM Niestety niektóre choroby oczu powodujące ślepotę - są nieuleczalne. Twój pupil może być całkowicie lub częściowo ślepy. Większość zwierząt potrafi całkiem dobrze przystosować się do ślepoty, zwłaszcza wtedy, gdy tracą wzrok powoli. Kiedy utrata wzroku jest nagła, wtedy przystosowanie się zwierzęcia do nowych warunków życia może trwać kilka tygodni. Zwłaszcza wtedy Twój pupil może czuć potrzebę przebywania blisko Ciebie, żeby czuć się bezpiecznie. Oto kilka wskazówek, które ułatwiają życie Twojemu ślepemu zwierzęciu: Staraj się unikać głośnych dźwięków, nagłych ruchów i uspokajać swojego pupila, jeśli taka sytuacja nastąpi. Proś gości, aby najpierw spokojnie porozmawiali ze zwierzęciem zanim do niego podejdą i zwracaj szczególną uwagę na zachowanie się dzieci. Postaraj się nie zmieniać ustawienia mebli i nie zostawiaj przeszkód (np. butów, toreb, itp.) na podłodze. Upewnij się, że nie ma potencjalnie niebezpiecznych miejsc (np. ostrych kantów, wysokich schodów itp.). Może rampa zamiast schodów do ogródka? Staraj się nie stresować swojego pupila zostawiając go w obcym środowisku. Wyjeżdżając na wakacje postaraj się, aby ktoś pilnował Twojego zwierzaka raczej w Twoim domu, zamiast umiejscawiać go w hotelu. Jeśli masz kota – trzymaj go w domu, a jeśli Twój kot jest kotem „wychodzącym” – na początku wychodź razem z nim. Nie zostawiaj ślepego kota samego na dworze, ponieważ może stracić orientację i spanikować. Ślepy pies nie powinien chodzić sam po schodach, ponieważ może spać schodząc w dół. Na spacerach trzymaj się tych samych, znanych ścieżek. Niewidome psy niekiedy lepiej czują się na smyczy przypiętej do szelek niż do obroży. Pamiętaj, że smycze „wydłużające się” mogą być niebezpieczne. Jeżeli Twój pies nie widzi na jedno oko, staraj się iść na spacerze po jego ślepej stronie. Niektóre ślepe psy dobrze reagują na drugiego psa. Pomyśl o „psie przewodniku” dla Twojego niewidomego psa, najlepiej tej samej wielkości i o podobnym temperamencie (na pewno nie o niesfornym szczeniaku!). Skontaktuj się z najbliższym schroniskiem dla zwierząt – może będzie tam towarzysz w sam raz dla Twojego psa. Nagła ślepota może być bardzo kłopotliwa dla większości zwierząt, ale uspokajają się one w ciągu kilku dni, podczas których uczą się polegać na pozostałych zmysłach tj. słuchu i węchu. Jakość życia Twojego pupila, mimo utraty wzroku, nie powinna się zmienić, jeśli zastosujesz w/w punkty. Quote
mru Posted December 30, 2009 Author Posted December 30, 2009 Henk to ma takie ludzkie te oczy przez to, że ślepe. (tak tak, ciągle oglądam te foty!) Quote
malawaszka Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 jurmar98 napisał(a):Fajnie wygląda na tych fotach.Szkoda,że nie mogłem go odwiedzić,ale jak nie było potrzeby transportu Jowisza,to nie byłem w pobliżu. Malawaszko,czy już kasa za bazarek dla Hena wpłynęła? tak, ale ponieważ Hen ma duuuzy zapas więc póki co te 90 zł uzgodniłyśmy z mru że pójdą na Broka, który nie ma takiego szczęścia i tylu darczyńców Quote
Madallena Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 Zgadzam sie w zupelnosci z zaleceniami Garncarza. Szelki - raj dla slepego zwierzecia. Ja uzywam jeszcze smyczy rozciaganej, to spore ulatwienie. Dzieki szelkom kieruje malym gdzie ma isc, dziecki rozciaganej smyczy robie to na odleglosc. Schody - wchodzic potrafi, schodzic - znosze go. Nauczylam go, ze jak sa schody podnosze go na szelkach do gory i idzie. Meble - nie przestawiam. moj Pysiek raczej kieruje sie dzwiekiem. W pewnej czesci mieszkania mam panele (stuka pazurkami jak obcasami) w innej terakote. Do miski trafia, w miare... Z zostawianiem jest problem. Zostawilam go raz u sasiadow, lazil przez caly dzien, szukal, czul sie nieswojo. Przeszedl chyba z 10 km obijajajc sie o wszystko. Wrocilam, uslyszal moj glos i bylo juz dobrze.. Kwestia przyzwyczajenia i wcale nie jest tak zle i tragicznie :) Quote
weszka Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 Słodki nochalek. I pomyśleć że mógłby być już dawno psim trupkiem :/ Quote
jurmar98 Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 malawaszka napisał(a):tak, ale ponieważ Hen ma duuuzy zapas więc póki co te 90 zł uzgodniłyśmy z mru że pójdą na Broka, który nie ma takiego szczęścia i tylu darczyńców Fajnie jest dowiedzieć się ,że moje zdanie tu się nie liczy. Ale może dobrze ,że tak się stało.Żegnam. Quote
malawaszka Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 jurmar98 napisał(a):Fajnie jest dowiedzieć się ,że moje zdanie tu się nie liczy. Ale może dobrze ,że tak się stało.Żegnam. Jurmar no proszę cię - chyba się nie obrażasz... - jak Henkowi czegokolwiek zabraknie to przecież wiesz, że nie zostawimy go bo od samego początku mu pomagam i rozsyłam prośby o wpłaty, jesli uważasz, że te pieniądze z tego bazarku mają iść na Hena to natychmiast je wpłacam i już - bardzo Cię proszę nie obrażaj się o taki coś... ja naprawdę z miesiąca na miesiąc mam więcej siwych włosów żeby wystarczyło na opłacenie każdego z psów, które mamy pod opieką - napisz jedno słowo - ta kasa ma być Hena i już wpłacam Przykro mi, że tak zareagowałeś... myslałam, że to sprawa zaufania, wkładam w te psy mnóstwo czasu, który powinnam przeznaczać na pracę i zycie rodzinne - na robienie bazarków, na podnoszenie tych bazarków niejednokrotnie przez wiele stron gadając tam sama do siebie bo mało kto podnosi też, na ogłaszanie, a potem taki tekst sprawia, że odechciewa się takiego angazowania - przepraszam, że nie pomyslałam o tym, że chcesz, żebym pytała Ciebie o takie rzeczy - po prostu nie pomyślałam... a obrażanie się nie służy nikomu - zwłaszcza w taki dzień, kiedy mamy się bawić, odstresować... a już najbardziej nie służy psom :( Życzę wszystkim udanej zabawy Sylwestrowej i Szczęściwego nowego roku - żebyśmy mieli jak najmniej psów do ratowania Quote
mru Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 jurmar, to prawda - powinnyśmy i Ciebie zapytać o zdanie ale nie obrażaj się - odwiedzaj Hena... :roll: padam już trupem, ale pokażę Wam jeszcze Henryka czwartkowego :) byliśmy na fajnym, śnieżnym spacerku... :) Quote
mru Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 a tu zdjęcia z serii - jak przekręcam główkę ;) (Hen Dziadek Mróz) a tu - jakie mam śliczne oczka :) Quote
mru Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 noooo i jeszcze... :) [CENTER] [video=youtube;C_Jv3CZvAjQ]http://www.youtube.com/watch?v=C_Jv3CZvAjQ[/video] [video=youtube;4I3_tK55yuw]http://www.youtube.com/watch?v=4I3_tK55yuw[/video] :loveu::loveu::loveu: [/CENTER] Quote
mru Posted January 2, 2010 Author Posted January 2, 2010 cudak straszny... a jak się cieszył :) oh i ah! :D a jaki mądry! jak szliśmy w jedną stronę to w pewnym momencie (na drodze) Hen wpadł w kałużę (widocznie w jednym miejscu był lód i się załamał) - strasznie mu się to nie spodobało... ;) potem poszliśmy jeszcze kawałek i jeszcze... a jak wracaliśmy - dokładnie pamiętał miejsce, w którym wpadł w tę wodę :-o zaczął iść powoli, ostrożnie, aż w końcu zaparł się :D położył i zaprotestował szybko go jednak przekonałam, że spokojnie suchą nogą przejdzie ;) no i stało się Quote
malawaszka Posted January 2, 2010 Posted January 2, 2010 Kochane psisko!!!!! Mru a jak jego ogłaszanie? Ma już coś? Quote
malawaszka Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Mru gdzie jest ten hotel? bo Ka-Vanga - Ola mieszka w konstancinie i podjechałaby porobić chłopakowi jakieś fajne zdjęcia do ogłoszeń - bardzo by się przydały - fajnie by było jakbyście razem się tam spotkały albo coś, żeby go z boksu wziąć i poza kratami zrobić super foty co???? Quote
mru Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 oooo :) byłoby super! chętnie się z nią jakoś umówimy - z resztą sama też w ciągu dnia może podjechać tylko musi się zapowiedzieć niech się do mnie najlepiej odezwie :) a ogłoszenia jakieś Kociabanda mu robiła już :) a ja jeszcze allegro w tym tyg zrobię, mam tekst już Quote
agata-air Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 Super realacja :) Aktualizacja wpłat na Hena: Wpływy: 2009-11-30 100,00 PLN MONIKA BEATA W. DĄBROWA GÓRNICZA (malawaszka) 2009-12-02 50,00 PLN MARTA W. ŁÓDŹ 2009-12-02 100,00 PLN IWONA O. R. WARSZAWA (IWCIA) 2009-12-03 30,00 PLN MAGDALENA I ANDRZEJ K. PAWŁÓW 2009-12-04 50,00 PLN MARIA G. DĄBROWA TARNOWSKA (JURMARA98) 2009-12-04 40,00 PLN ALICJA S.WARSZAWA 2009-12-04 250,00 PLN WOJCIECH Z. GDAŃSK 2009-12-09 500,00 PLN 'GRAFIX BIS' WARSZAWA 2009-12-10 200,00 PLN MAGDALENA M.WARSZAWA (URANIA) 2009-12-15 20,00 PLN AGATA51 ŁÓDŹ 2009-12-17 300,00 PLN WOJCIECH S. KRAKÓW 2009-12-17 20,00 PLN MARTA KATARZYNA G. WARSZAWA 2009-12-17 25,00 PLN MARIAN K. MIKOŁÓW 2009-12-17 100,00 PLN ALEKSANDRA URSZULA J.M OSTRÓW WLK 2009-12-18 100,00 PLN EUGENIUSZ MACIEJ K. WARSZAWA 2009-12-18 40,00 PLN ILONA J. Bełchatów 2009-12-18 15,00 PLN SYLWIA ZOFIA H.W WARSZAWA 2009-12-21 60,00 PLN URSZULA B. SIEDLC E 2009-12-21 50,00 PLN MONIKA NATALIA S. POZNAŃ 2009-12-22 25,00 PLN MAGDALENA B.S WARSZAWA 2009-12-23 10,00 PLN PAULINA H. POZNAN 2009-12-29 25,00 PLN MONIKA P. OSOBNICA 2009-12-31 50,00 PLN LOLITA C. WROCŁAW Quote
Kociabanda2 Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 [quote name='malawaszka']Kochane psisko!!!!! Mru a jak jego ogłaszanie? Ma już coś? na razie ma tu: [FONT="]www.alegratka.pl / www.eoferty.com.pl www.gieldaogloszen.pl www.kupsprzedaj.pl www.adopcje.org www.4lapy.pl[/FONT] Najpóźniej w środę będę ogłaszać dalej Quote
mru Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 aaaah dziękujemy za wpłaty! :-o:multi: wow! Quote
mru Posted January 4, 2010 Author Posted January 4, 2010 allegro Heńka: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=874861946 :) Quote
malawaszka Posted January 4, 2010 Posted January 4, 2010 a udało się z Ka-Vangą umówić na fotki???? Quote
Recommended Posts