Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ja mam wrażenie że behawioryści często opierają swoją wiedzę jedynie na książkach i to tych niskich lotów. Ilekroć słyszę jakieś opowieści odnośnie tego co komu powiedział behawiorysta to zazwyczaj jest to stereotypowe podejście. Obrany mają jeden tor działania i jeśli pies wychodzi poza granice tego toru to już nie wiedzą co robić.
Oczywiście nie każdy no bo są dobrzy behawioryści.

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Ciekawa jestem reakcji behawiorysty na Klementynę Vectry. :lol:[/QUOTE]

Egon by się ucieszył :diabloti: ją już nawracali , różni znawcy Fishera , metod wszelkich :cooldevi:
wytłumaczenie takie przeważające inne opinie - biedny piesek bo ze schroniska :evil_lol: najgorsze że wszyscy rozpamiętują to jej schroniskowe nieszczęście , prócz samej zainteresowanej.

Klementynę teraz uczę , metodami pozytywnymi :diabloti: kliker , kolczarka i suchy chleb ... mamy postępy .. bo oprócz siad przy każdej okazji ... umie też już warować i prosić i robić obrót ... Rafał dziś miał przy tej okazji , prawie obdartą skórę na twarzy , ma podrapane stopy i ja mam wybite kolano.
Jak prosiła , to wyskoczyła do góry , na swoich zgrabnych nóżkach , unosząc swoje przednie łapki bardzo do góry - nie zauważyła że tam jest twarz
waruj i obrót podobnie

rozumiem teraz , czemu ona umiała tylko "siad" bo to najbezpieczniejsza pozycja w jej wykonaniu.

Bulgot za żarcie robi wszystko , więc nuda z jego naukami. Ale umie siad , waruj , won , obrót , poproś ... zamknij ryj
metody też dość pozytywne ... na żarcie reaguje pozytywnie , ale na klapa w dupe też ładnie się wsłuchuje

Posted

:evil_lol::evil_lol::evil_lol: siad i u mnie jest najbezpieczniejszą komendą....w domu jak w domu ale na dworze 'podaj łapę' kończy się tak że całą rękę mam podrapaną bo Salsa wtedy w przypływie nagłych emocji podaje dwie jednocześnie i wkłada w to tyle siły jakby miała gliniane płytki przełamać jednym ciosem :shake:
kiedyś próbowałam ją nauczyć ósemki między nogami i zabawa skończyła się nawet nie po minucie, prawie zęby straciłam bo Rudzielec zrobił jedną ósemkę idąc za ręką po czym podskoczył z radością i z dyńki przywaliła mi w twarz...aż mi się gwiazdki przed oczami pokazały :evil_lol:

Posted

to jest właśnie problem u Klementyny , brak kontroli nad emocjami ... które bardzo szybko się pojawiają i jest ich z każdą chwilą coraz więcej. To nie jest takie cieszenie się , bo jest fajnie. Bo ona sama nad tym nie panuje. Jak już puści jej fantazja , to najlepszym rozwiązaniem , jest wypuszczenie jej na podwórko , by się wybiegała i ona wtedy jak struś pędziwiatr i w pewnym momencie - osobowość zmienia się , wraca dość spokojna.

Posted

[quote name='Vectra']to jest właśnie problem u Klementyny , brak kontroli nad emocjami ... które bardzo szybko się pojawiają i jest ich z każdą chwilą coraz więcej. To nie jest takie cieszenie się , bo jest fajnie. Bo ona sama nad tym nie panuje. Jak już puści jej fantazja , to najlepszym rozwiązaniem , jest wypuszczenie jej na podwórko , by się wybiegała i ona wtedy jak struś pędziwiatr i w pewnym momencie - osobowość zmienia się , wraca dość spokojna.[/QUOTE]

aaaa to jednak u nas tak nie jest ;) źle zrozumiałam. Vatowskiego możemy kontrolować jeżeli przesadza, ale jak się cieszy z jakiegoś powodu to całym sobą.

Posted

[quote name='Maalwi']wystawiamy sie na razie w drzonkowie potem szczecin leszno gorzów koszalin znowu gorzów poznań...
Ale na razie jestem pewna tylko co do drzonkowa bo Bibi klapło ucho :(
Co jej zrobiłaś...?

[quote name='monia&nero']a co by powiedział?
Hm, myslę, że cos o testosteronie;)

pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Co jej zrobiłaś...?

Hm, myslę, że cos o testosteronie;)

pzdr.

Jak to, co jej zrobiłam?
Ona ma strasznie cieńkie uszy i często klapią jej samoistnie... Nie ma tu mojej winy. A wystawiać grzywka z jednym klapniętym uchem raczej nie da rady...

Posted

[quote name='Asiaczek']A próbowałas podklejać...?

pzdr.[/QUOTE]

Bibi miała klejone uszka do 1 roku życia. Pół roku przerwy i znów klapło :( Teraz też miałą kilka dni podklejone ale ze względu na kiepska reakcje skóry na plasty zrezygnowąłam , a o dziwo ucho stoi ( na razie ;) )

Posted

raju jakie masz paskudnie piekne psy:evil_lol::loveu::loveu::loveu:
przykro mi slyszec jakie klopoty zdrowotne ma Erisek.... przes... ne z tymi chorobami:-(

co do zaciekow po bokach pyska, czy piszesz o tym co sie tobi przy dolnych wargach, pod faflami? Moj Borys ma to bez przerwy, ale hodowca mi powiedzial ze to dziedziczne, po tatusiu:roll:. Sposobem na to jest smarowanie tych miejsc wazelina (jak jest lekko czerwone to smaruje alantanem) i nie dawac siersciuchowi wody na noc. Bo to od podciekajacej sliny.
cmokasy dla Was serdeczne

a filmiki z plaskatym mnie rozwalily:evil_lol:

Posted

[quote name='jonQuilla']
kiedyś próbowałam ją nauczyć ósemki między nogami i zabawa skończyła się nawet nie po minucie, prawie zęby straciłam bo Rudzielec zrobił jedną ósemkę idąc za ręką po czym podskoczył z radością i z dyńki przywaliła mi w twarz...aż mi się gwiazdki przed oczami pokazały :evil_lol:[/QUOTE]

[quote name='Tyna21']OO widzę, że Wasze psiaki również są bardzo wylewne w okazywaniu uczuć ;) i przy wykonywaniu komend też :D u nas jest to samo.[/QUOTE]

[quote name='Vectra']to jest właśnie problem u Klementyny , brak kontroli nad emocjami ... które bardzo szybko się pojawiają i jest ich z każdą chwilą coraz więcej. To nie jest takie cieszenie się , bo jest fajnie. Bo ona sama nad tym nie panuje. Jak już puści jej fantazja , to najlepszym rozwiązaniem , jest wypuszczenie jej na podwórko , by się wybiegała i ona wtedy jak struś pędziwiatr i w pewnym momencie - osobowość zmienia się , wraca dość spokojna.[/QUOTE]

Naprawdę doceniam moje dwa spokojne psy. :cool3:

[quote name='Maalwi']Bibi miała klejone uszka do 1 roku życia. Pół roku przerwy i znów klapło :( Teraz też miałą kilka dni podklejone ale ze względu na kiepska reakcje skóry na plasty zrezygnowąłam , a o dziwo ucho stoi ( na razie ;) )[/QUOTE]

Próbowałaś dawać galaretkę z kurzych łapek?

[quote name='unikatowydiament']witamy się i głaski zasyłamy:)[/QUOTE]

Cześć!

Dzisiaj akurat miałam po drodze, to poszłam do ZK, dowiedzieć się co z tym przydomkiem. Pisałam przecież do ZG a oni mi że mam się u siebie dowiadywać, ale przydomek już mam. No i byłam u Pań, jedna baaaardzo miła (:evil_lol:) obejrzała szybko wszystkie które są, powiedziała NIE MA! i wróciła do swojej jakiejś tam bardzo ważnej czynności. Na co druga stwierdziła że ona sprawdzi w komputerze, o jednak jest i sama zaczęła szukać. Była karteczka z moim przydomkiem, chyba czwarta z kolei.

No i mam potwierdzenie!

Posted

Aa zaraz zaraz bo ja chyba nie jestem, w temacie. Masz przydomek hodowlany? :)
Nie próbowałam galaarety bo nas nigdzie nie ma kurzych łapek. BYlam we wszystkich mięsnych w Gorzowie.

Posted

[quote name='FredziaFredzia']Nie ma? To aż dziwne...

Mam, mam. :) Nasz przydomek to ANTERIS.[/QUOTE]

Własnie wiem,ze dziwne i w tych mięsnych zawsze pytam czemu nie ma i czy kiedys będą a oni zazwyczaj mówią,ze nikt nie kupował dlatego zaprzestali zamawiać... ; (

Anteris? podoba mi sie! czyli dojdzie do stadka sunia niedługo?

Posted

[quote name='Maalwi']Nie próbowałam galaarety bo nas nigdzie nie ma kurzych łapek. BYlam we wszystkich mięsnych w Gorzowie.

U nas też ciężko o kurze łapki ;) raz udało mi się je dorwać w mięsnym to kupiłam ponad 2 kg i zamroziłam :D
My stosujemy Cani Agil i oprócz ochrony stawów był bardzo pomocny przy zmianie zębów i stawianiu uszu u Vato, a trwa to ok. 6 miesięcy u dobków, czasami i dłużej ;)
http://www.market-kunia.e-shilen.com/product.php/karmy_dla_psa,94.html

Posted

[quote name='lolka75']raju jakie masz paskudnie piekne psy:evil_lol::loveu::loveu::loveu:
przykro mi slyszec jakie klopoty zdrowotne ma Erisek.... przes... ne z tymi chorobami:-(

co do zaciekow po bokach pyska, czy piszesz o tym co sie tobi przy dolnych wargach, pod faflami? Moj Borys ma to bez przerwy, ale hodowca mi powiedzial ze to dziedziczne, po tatusiu:roll:. Sposobem na to jest smarowanie tych miejsc wazelina (jak jest lekko czerwone to smaruje alantanem) i nie dawac siersciuchowi wody na noc. Bo to od podciekajacej sliny.
cmokasy dla Was serdeczne

a filmiki z plaskatym mnie rozwalily:evil_lol:[/QUOTE]

Lolcia wstaw w końcu zdjęcia Twoich białasów, muszę oblukać te zacieki u Borysa. :lol: Ale Eris nigdy ich nie miał, a teraz już są i pewnie zostaną. Ale od dzisiaj nie dostanie wody na noc, właśnie zauważyłam że te miejsca są często mokre i oślinione. ;)

Malwina - cieszę się że się podoba. :) A o suni na razie nie myślę, kiedyś pewnie będzie.