gusia0106 Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 [quote name='3 x']gusia przesadziłas to marlej miał szukac nowego domu nie ty ;)[/QUOTE] Wzięłam Was sposobem ;) A jak mi tu jeszcze słowo podanie, że Marlej zostanie to normalnie wezmę i nie wrócę ! ;) Mam zaległego maila od Piotra: [FONT=Arial][SIZE=2]Hej Aga.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Poniżej zalecenia i cele po naszym marcowym treningu.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]1. Gwizdek - przepracowaliśmy pierwszy etap, rozpoczęliśmy pracę nad drugim (w poniższej instrukcji oznaczony cyfrą 2).[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2][URL]http://www.pomocnalapa.pl/article/180/45/przywolanie_awaryjne[/URL][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2][B]Cel: 400 powtórek[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]2. Nauka "siad" - praca bez klikera[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]W dniu wizyty pies siadał naprowadzany 5/10 powtórek. [B]Cel do najbliższego spotkania: 8/10[/B].[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]3. Nauka "waruj".[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]W dniu konsultacji Marlej kładł się naprowadzany 7/10 powtórek. [B]Cel do najbliższego spotkania: 10/10 powtórek[/B].[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]4. Zabawka - żwacz na sznurku.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]W dniu konsultacji pies interesował się zabawką 1/10 razy, [B]cel do najbliższego spotkania to 4/10 powtórek[/B].[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]5. Nauka "podążąnia" za przewodnikiem.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Obecnie, gdy odchodzisz od psa, dodawaj komendę "wróc", po przybiegnięciu psa - nagroda. Pamiętaj, że komendę wydajemy tylko 1 raz, potem zachęcam psa słowem (np. "dawaj dawaj") i odbiegając od niego. Dośc ładnie pokazał niektóre elementy tego cwiczenia Ian Dunbar:[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2][URL]http://www.youtube.com/watch?v=gM5iOTVaq5k&feature=related[/URL][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2][B]Jak pracowa w psem w ciągu dnia?[/B][/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Najlepiej czas treningowy podzielic na krótkie bloki treningowe, pracując wielokrotnie w ciągu dnia. Innymi słowy dużo skuteczniej jest pracowac 10 razy 6 minut niż 2 razy 30 minut.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Zasady pracy w sesji (odcinka czasu, kiedy pracujemy z psem):[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]1. [I]Krótko[/I] - pracujemy tak, aby nie stracic zainteresowania psa.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]2. [I]Zasada serialu[/I] - kończymy w najciekawszym momencie (niczym reżyser telenoweli telewizyjnej).[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]3. [I]Sukces na koniec[/I] - z każdej sesji pies powinien odnosic uczucie wygranej, kończymy w momencie, gdy psu cwiczenie wychodzi. Nawet jeżeli sesja miałaby się zakończyc po kilku powtórkach.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Ogólnie lepiej zagrac dużym niedosytem niż małym przesytem.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]4. [I]1 zachowanie[/I] - na początku pracujemy nad 1 zachowaniem w 1 sesji (np. jeżeli pracuje nad "siad" nie pracuję w tej samej sesji nad "waruj")[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]5. [I]Cisza na planie[/I]. Na początku - chyba że poinstruuję Was inaczej - nie odzywamy się do psa w trakcie sesji.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Pozdrawiam sedecznie Was[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Jakbyś miała najmniejsze problemy, dzwoń, pisz![/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Daj znac czy mejl dotarł.[/SIZE][/FONT] [COLOR=#888888] [FONT=Arial][SIZE=2]Piotr[/SIZE][/FONT] [/COLOR] Quote
Ewanka Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Czy Marlej nie potraktuje opiekuna jak intruza i czy nie będzie bronił domu??? Quote
gusia0106 Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 [quote name='Ewanka']Czy Marlej nie potraktuje opiekuna jak intruza i czy nie będzie bronił domu???[/QUOTE] Nie ;), znają się. I dogadują ;) Quote
Nutusia Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='gusia0106']Nie ;), znają się. I dogadują ;)[/QUOTE] Uważaj, bo jak się za bardzo dogadają i pokosztują wolności, po 5 dniach... Ciebie nie wpuszczą! :) Quote
gusia0106 Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 [quote name='Nutusia']Uważaj, bo jak się za bardzo dogadają i pokosztują wolności, po 5 dniach... Ciebie nie wpuszczą! :)[/QUOTE] Luzik :) Wtedy Marlej będzie miał dom, a ja będę do adopcji :evil_lol: Quote
mala_czarna Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='gusia0106']Luzik :) Wtedy Marlej będzie miał dom, a ja będę do adopcji :evil_lol:[/QUOTE] Mogę Cię wziąć, ale tylko na tymczas :cool3::evil_lol: Quote
3 x Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='Tora&Faro']Wiecie co...ale to w sumie dobrze się składa bo przekonamy się jak Marlej zniesie nieobecność Gusi....[B]przecież do tej pory byli nierozłączni[/B];)[/QUOTE] i źle im, a już na pewno nam, z tym nie było ;) Quote
gusia0106 Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 [quote name='3 x']i źle im, a już na pewno nam, z tym nie było ;)[/QUOTE] Ty mi lepiej powiedz Ciotka, czy to śmierdzące paskudztwo to ja mam mu dodawać do jedzenia, czy dawać oddzielnie jako bleeeeeeeeeeee rarytas?;) Quote
3 x Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='mala_czarna']Mogę Cię wziąć, ale tylko na tymczas :cool3::evil_lol:[/QUOTE] ja mogę zrobić allegro tylko potrzebuj kilku inf typu: czy zachowuje czystosc w domu jaki ma stosunek do kotów sterylizacja? wiek ? itp ale jakby coś to na łańuch jej nie wydamy ? ;) Quote
3 x Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='gusia0106']Ty mi lepiej powiedz Ciotka, czy to śmierdzące paskudztwo to ja mam mu dodawać do jedzenia, czy dawać oddzielnie jako bleeeeeeeeeeee rarytas?;)[/QUOTE] do jedzenia - zalewasz wrzatkeim, zeby zmiękło wystawiasz na balkon i udajesz ze cie nie ma jakby sie sasiedzi dobilai ;) michowi dajemy na michę jedzenai 2-3 płaskie łyżki edit: i czy umie chodzic na smyczy :evil_lol: mala czarna sprawdzisz jakbny coś? ;) Quote
mala_czarna Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='3 x'] ale jakby coś to na łańuch jej nie wydamy ? ;)[/QUOTE] No pewnie, że nie! Jeszcze by przegryzła i szukaj wiatru w polu! Bo gdzie my teraz klatkę-łapkę znajdziemy?? ;) Quote
gusia0106 Posted April 12, 2010 Author Posted April 12, 2010 [quote name='mala_czarna']No pewnie, że nie! Jeszcze by przegryzła i szukaj wiatru w polu! Bo gdzie my teraz klatkę-łapkę znajdziemy?? ;)[/QUOTE] Durne jesteście i tyle ! :):) Quote
3 x Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='gusia0106']Durne jesteście i tyle ! :):)[/QUOTE] [B]AŻ tyle [/B]bym powiedziała ;) i wolę wersję ze mam fizia ;) Quote
Nutusia Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Gusi daję dom w ciemno! Test z moimi psami i kotami przeszła pozytywnie. To na kiedy szykować posłanko i transport?... :evil_lol: O przepraszam, jeszcze przecież przedadopcyjna, ale skoro przeszłam przez sito Neigh, to w sumie się nie boję!;) Quote
rufusowa Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='gusia0106']Tłumy były! Się bić musieliśmy o miejsce do zdjęć! ;) Lody Panie, gofry, kukurydza, grille - sezon w pełni normalnie ![/QUOTE] :lol::lol::lol: ale akcja! a o Andzi miałam sama wspomnieć ale widzę, ze się pofatygowała osobiście :evil_lol: Gusiu jakby co to dzwoncie do nas :) najwyżej Marlej zje nas a nie opiekuna :evil_lol: Quote
3 x Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 [quote name='Nutusia']Gusi daję dom w ciemno! Test z moimi psami i kotami przeszła pozytywnie. To na kiedy szykować posłanko i transport?... :evil_lol: O przepraszam, jeszcze przecież przedadopcyjna, ale skoro przeszłam przez sito Neigh, to w sumie się nie boję!;)[/QUOTE] to ja ją mogę przewiezc za zwrot kosztów oczywiście ;) na honorowym miejscu Michała w bagażniku ;) Quote
Ewa Marta Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Dorzucę obrożę przeciwpchelną:-) żeby Gusia w DT na spacerach nie złapała kleszczy:-) Quote
mysza 1 Posted April 12, 2010 Posted April 12, 2010 Przymajmniej humor mi poprawiłyście. :evil_lol: Quote
mala_czarna Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Chyba nam się naprawdę dostanie za te teksty :) Quote
gusia0106 Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 [quote name='mala_czarna']Chyba nam się naprawdę dostanie za te teksty :)[/QUOTE] Może mnie jednak przygarną jak wrócę, a jak nie to się pakuję i wprowadzam do Nutusi ;) Nutusia ma łazienkę w szafie! :) Bardzo mi się to spodobało :) Quote
Ewanka Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 Wprawdzie nie mam łazienki w szafie, ale za to spory, świerkowy lasek, który obiecałaś nawiedzić ... można połączyć przyjemne z pożytecznym :evil_lol: Quote
Nutusia Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 [quote name='gusia0106']Może mnie jednak przygarną jak wrócę, a jak nie to się pakuję i wprowadzam do Nutusi ;) Nutusia ma łazienkę w szafie! :) Bardzo mi się to spodobało :)[/QUOTE] Dobra, dostaniesz pokój z łazienką w szafie! :) On nie ma drzwi, więc spanie z całym zwierzyńcem masz jak w banku! :) Quote
gusia0106 Posted April 13, 2010 Author Posted April 13, 2010 [quote name='Ewanka']Wprawdzie nie mam łazienki w szafie, ale za to spory, świerkowy lasek, który obiecałaś nawiedzić ... można połączyć przyjemne z pożytecznym :evil_lol:[/QUOTE] Przyjadę, przyjadę - do Was to na pewno Quote
Recommended Posts