dbsst Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 hahahaha nie ma jak sila perswazji hahahahahahahaha nio jutro to tak sie zaciasteczkuje ze z kuchni nie wyjde bo sie w futrynie nie zmieszcze ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 [quote name='dbsst']mniaaaaaaaam z zrobisz apetyczne zdjecia gruszeczek :D[/quote] jasne, jesli tylko wyjda odpowiednio :-D :flasings: :-D ja to i tak gotuje wg zdjec, jak jest ladne to zabieram sie za przepis :lookarou: :lookarou: :lookarou: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 hahahaha ja tez i jeszcze potem patrze jak w skladnikach jest nazwa jakiej w zyciu nie slyszalam, jak tak to przepis idzie do lamusa bo i tak w sklepie nie znajde tego produktu i po co sie zafafluniac na darmo ;) hahahahahaha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 a ja dzisiaj zadawalam pytania ekspedientkom w sklepie/na targu i patrzyly tak dziwnie na mnie..., coz nie mialy tego, czego mi potrzeba 8-) 8-) ja najczesciej wybieram przepisy, w ktorych brakuje mi 1-3 produktow, po czym uwazam, ze smialo mozna je zastapic innymi i tu moj maz juz peka ze smiechu, bo jest to prawie to tylko zamiast ... jest ..., ;-) ;-) ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 hahahahahhaha ja tez wybieram takie przepisy gdzie jest szansa ze wiekszosc ma w domu :D ale ja nie wymieniam chyba ze dostane pozwolenie za to KURCZOWO trzymam sie przepisu tak KURCZOWO ze az mi palce puchna ;) no chyba ze robie miesa to wtedy zamieniam wszystko i w sumie kazde smakuej tak samo hahahahha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 nio, a ja wlasnie uslyszalam, ze : 'jestem utracjuszka bez rodzinnych instynktow" ;-) , a propos chyba ubierania choinki, ale calkiem dobrze mu idzie ;-) , oswietlenie juz dziala, teraz zabral sie za bombki ;-) , wiec raczej nie bede przeszkadzac, szczegolnie, ze w naszej "serwerowni" sa takie piekne koledy ;-) :) :flasings: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dbsst Posted December 19, 2005 Share Posted December 19, 2005 hahahahahaha juz nie moge ciasteczek sie doczekac :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olekg89 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 No nie moge Topic pierwsza klasa :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]JA TROCHĘ PROTESTUJĘ !!![/B] [B]A co jeżeli ktoś nie przepada za CIASTECZKAMI ??? [/B] [B]Ja BARDZO PROSZĘ o przepisy na MOKRE !!!! Narazie jest w tym juz kilkustronicowym wątku tylko JEDNO mokre ...[/B] [B]BARDZO PROSZĘ O MOKRE !!!![/B] [B]Może ktoś ma dobry, SPRAWDZONY przepis na torcik makowy z jakąś NIE MAŚLANĄ masą ???[/B] [B]Ja mogę udostepnić na takie mokre ( gdzieć juz podawałam )[/B] [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/6884/h15pz.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asher Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Nooo, to udostępniaj! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 20, 2005 Author Share Posted December 20, 2005 Haniu, na Twoje mokre to nie mozna paterzc spokojnie, zeby sie nie zaslinic... Ale gdzie jest na [B]nie[/B] przepis? :o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poświata Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='HankaRupczewska'] [B]Ja mogę udostepnić na ... mokre ( gdzieć juz podawałam )[/B][/quote] Tak, tak, powyciągaj te przepisy z dna szuflady i topicu Agi1215 i prosimy tutaj. A ja bym też chciała trochę przepisów na "jedzonko wytrawne" czyli normalne żarło, a nie tylko deserki i deserki :lookarou: . Żeby zjeść małe co nieco, najpierw trzeba pochłonąć coś konkretnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]Proszę bardzo :[/B] [COLOR=black][B]Szybki. I niezawodny.[/B] [/COLOR] [B]LODOWIEC ( cholera ! Czemu to sie nazywa lodowiec )[/B] [COLOR=black][B]1 kostka masła[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]1 szklanka mleka[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]0,75 szklanki cukru[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]4 żółtka[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]1 budyń śmietankowy[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]1 puszka brzoskwiń i / lub inne dostępne owoce [/B][/COLOR] [COLOR=black][B]2 galaretki owocowe[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]Budyń wymieszać z żółtkami, cukrem i mlekiem. Zagotować ciągle mieszając. Wystudzić. Chłodny budyń zmiksować z kostka masła o temperaturze pokojowej.[/B][/COLOR] [COLOR=black][B]Spód biszkoptowy nasączyć sokiem z brzoskwiń ( dość mocno ) lub gorzka herbatą. Wyłożyć masę, na wierzch układać gęsto owoce. Zalać tężejącą galaretką. Galaretkę należy rozpuścić w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. [/B][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][B]Ciasto odstawić w chłodne miejsce .[/B][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][IMG]http://img456.imageshack.us/img456/2016/i118dq.jpg[/IMG][/FONT][/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asher Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='Poświata']Żeby zjeść małe co nieco, najpierw trzeba pochłonąć coś konkretnego.[/quote]Eeee, głupia ta zasada :roll: Zawsze jest dobra pora na małe co nieco! :lol: [B]Haniu[/B], a ja się chyba zawezmę i popełnię na świeta twoje Rafaello. Tam mąki nie trzeba dawać, prawda? 8) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 20, 2005 Author Share Posted December 20, 2005 [B]Haniu[/B], moja mama tez robi lodowiec :) na wszystkie urodziny, imieniny i takie uroczystosci (zamiast prezenciku ;)) Tylko zamiast biszkoptowego spodu, robi dwie warstwy tej masy - jedna taka jak Ty, a do drugie dodaja kakao i jest ciemna. A ja zawsze uwielbialam wyjadac resztki tej masy z garnka...:sabber::sabber::sabber: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teklunia Posted December 20, 2005 Author Share Posted December 20, 2005 Wstawi jeszcze Pieguski, ktorych juz niestety nie ma :( [CENTER][B][U]Ciasteczka "Pieguski"[/U][/B] [/CENTER] Składniki: 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka orzechów włoskich Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować). Do masy dodać orzechy i czekoladę. (Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie, ale ja akurat nie lubie...) Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną". Piec 15-20 minut. [IMG]http://img516.imageshack.us/img516/2796/p10202651xp.jpg[/IMG] [IMG]http://img359.imageshack.us/img359/2403/p10202687sh.jpg[/IMG] [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/3130/p10202738pv.jpg[/IMG] [IMG]http://img368.imageshack.us/img368/9241/p10202756bm.jpg[/IMG] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 A ja miałam kamyczki na Ciasteczka Duński i .... już nie mam :puppydog: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='Teklunia']Wstawi jeszcze Pieguski, ktorych juz niestety nie ma :( [CENTER][B][U]Ciasteczka "Pieguski"[/U][/B] [/CENTER] Składniki: 1 kostka miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka orzechów włoskich Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować). Do masy dodać orzechy i czekoladę. (Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie, ale ja akurat nie lubie...) Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną". Piec 15-20 minut. [IMG]http://img516.imageshack.us/img516/2796/p10202651xp.jpg[/IMG] [IMG]http://img359.imageshack.us/img359/2403/p10202687sh.jpg[/IMG] [IMG]http://img366.imageshack.us/img366/3130/p10202738pv.jpg[/IMG] [IMG]http://img368.imageshack.us/img368/9241/p10202756bm.jpg[/IMG][/quote] Wygladaja baaardzo apetycznie, ;-) :flasings: ;-) , a ja juz nie moge doczekac sie moich wypiekow, ale ciagle jeszcze kuchnia zajeta :cool2: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]No to dziewczynki - jedziemy z "mokrym". Dla porządku przypominam :[/B] [B][SIZE=6]PLACEK KARMELOWY[/SIZE][/B] [B][COLOR=red]Ciasto[/COLOR][/B] [B]4 żółtka[/B] [B]1/2 szklanki cukru pudru[/B] [B]1/2 kg mąki tortowej[/B] [B]1 kostka margaryny[/B] [B]1 łyżeczka proszku do pieczenia[/B] [COLOR=red] [B]Krem[/B][/COLOR] [B]1/2 l śmietanki-kremówki ( 36%)[/B] [B]1/2 szklanki cukru pudru[/B] [B]1 FIX śmietanowy[/B] [COLOR=red] [B]Karmel[/B][/COLOR] [B]1 puszka słodzonego mleka skondensowanego[/B] [B]Płatki migdałowe.[/B] [B]Ze podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Piec w temp. 180 st. Najlepiej wyłożyć średnią tortownicę przyciętym papierem do wypieków - CIASTO JEST PRZERAŻAJĄCO kruche. Łatwiej do ostygnięcia wyjąć je z papierem.[/B] [B]Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i usztywniacem. Przełożyć przestudzone ciasto.[/B] [B]Karmel przygotować gotując przez kilka godzin przykrytą całkowicie wodą puszkę mleka. Po przestudzeniu rozsmatować na wierzch i bokach ciasta ( karmel powinien być bardzo ciepły )[/B] [B]Po wierzchu i bokach placek obficie posypujemy płatkami migdałowymi.[/B] [B][COLOR=red]UWAGA - Ciasto można jeść najwcześniej po 24 godzinach. Dopiero wtedy placek nawilgnie - i można go kroić.[/COLOR][/B] [B][SIZE=6]Ciasto jest bardzo pyszne ![/SIZE][/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B]I jeszcze jedno "mokre"[/B] [B][SIZE=4]ASHER - RZECZYWIŚCIE - MĄKI NIE TRZEBA ![/SIZE][/B] :haha: :haha: :haha: [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/icons/icon1.gif[/IMG] [B][COLOR=red][SIZE=6]RAFAELLO HANKI [/SIZE] [/COLOR][/B] [B]1/2 l śmietanki kremówki 36% 2 śmietanki w proszku Śnieżka 1 fix śmietanowy 25 dag wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki ajerkoniaku 1 opakowanie biszkoptów ( takie dla dzieci, w podłużnym pudełku, bodajże " San" czy jakoś tak :roll: Śmietanę ubić w mikserze razem ze Śnieżką na sztywno. Pod konieć ubijania dodać fix śmietanowy. Biszkopty bardzo starannie pokruszyć, dodać do śmietany. Zmieszać je z utartą białą czekoladą i kokosem.. Wlać ajerkoniak. ( dla pełnoletnich można dodac WIĘCEJ ajerkoniaku ) Dokładnie wymieszać. Spód biszkoptowy (cienki) posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłożyć masę. Pozostawić w chłodnym miejscu. Och, jakie dobre ![/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asher Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Haniu, a do Rafaello, zamiast powideł śliwkowych może byc konfitura z róży? Bo powideł nie mam, a konfiturę mam... Czy raczej nie będzie pasować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga1215 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 Założyłam sobie Dogomaniacką Książkę Kucharską :infinity: kopiuję, kopiuję i nagle koniec :sabber: [SIZE=5][COLOR=sandybrown]JESZCZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/COLOR][/SIZE] a moje ulubione wigilijne danie (inne mogą dla mnie nie istnieć :oops:) 1. Namaczamy czapeczki borowików na kilka godzin, można je trochę obgotować - (mogą być podgrzybki, ale to już :oops:) - 2. Odcedzamy - smaczek pyszny na zupkę 3. Panierujemy jak schaboszczaka 4. Smażymy j.w. 5. Trzemy duuuuużo świeżego chrzanu 6[SIZE=6][COLOR=red][COLOR=black].[/COLOR]JEMY[/COLOR][/SIZE] :eating: :eating: :eating: :eating: :eating: może być do tego zimne piwko :sg168: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='aga1215']Założyłam sobie Dogomaniacką Książkę Kucharską :infinity: kopiuję, kopiuję i nagle koniec :sabber: [SIZE=5][COLOR=sandybrown]JESZCZE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/COLOR][/SIZE] a moje ulubione wigilijne danie (inne mogą dla mnie nie istnieć :oops:) 1. Namaczamy czapeczki borowików na kilka godzin, można je trochę obgotować - (mogą być podgrzybki, ale to już :oops:) - 2. Odcedzamy - smaczek pyszny na zupkę 3. Panierujemy jak schaboszczaka 4. Smażymy j.w. 5. Trzemy duuuuużo świeżego chrzanu 6[SIZE=6][COLOR=red][COLOR=black].[/COLOR]JEMY[/COLOR][/SIZE] :eating: :eating: :eating: :eating: :eating: może być do tego zimne piwko :sg168:[/quote] [B][SIZE=5][COLOR=blue]MNIAMMMMMMMMMMMM[/COLOR][/SIZE][/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Justi0022 Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [quote name='HankaRupczewska'][COLOR=black][B]Spód biszkoptowy nasączyć sokiem z brzoskwiń [/B][/COLOR][/quote] Spód biszkoptowy to taki gotowy, kupowany w plastikowym opakowaniu:question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanna R. Posted December 20, 2005 Share Posted December 20, 2005 [B][COLOR=red]Asher [/COLOR] - nie robiłam z różą - ale ciasto jest słodkie - wiec te powidła śliwkowe, które są najmniej słodkie ze wszystkich dostępnych w sprzedaży - odejmują mu trochę tej słodyczy .[/B] [B][COLOR=red]Justyna [/COLOR] - tak, to taki , o jakim piszesz. Można upiec - ale ja ZAWSZE idę na łatwiznę ....[/B] [B][COLOR=red]Aga [/COLOR] - to się je z pieczywem ? Te prawdziwki ???[/B] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.