Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gosiek napisał(a):
MUSI być koniecznie krupczatka - to taka mąka do kruchych ciasteczek ;)
Nie robiłam z inną ale wydaje mi się że nie byly by az tak kruche te czekoladowe ciacha :lookarou:

psia kosc a ja mam tylko "normalna" make pod reka :(

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no to teraz mam zamet calkowity :-?
moze wiec zrobie wszystkie ? :o
tylko jedno mnie powstrzymuje - boje sie ze zjem je potem wszystkie i bede sie pozniej turlac, zamiast jezdzic na nartach (bo zaraz po Swietach jedziemy w gory :))

Posted

Teklunia napisał(a):
no to teraz mam zamet calkowity :-?
moze wiec zrobie wszystkie ? :o
tylko jedno mnie powstrzymuje - boje sie ze zjem je potem wszystkie i bede sie pozniej turlac, zamiast jezdzic na nartach (bo zaraz po Swietach jedziemy w gory :))
Zaraz po swiętach? Ja jadę na początku stycznia... przed wszystkimi feriami :lol:

Turlanie z tego co pamiętam Ci nie groozi 8-)

Posted

Gosiek napisał(a):
Zaraz po swiętach? Ja jadę na początku stycznia... przed wszystkimi feriami :lol:

Turlanie z tego co pamiętam Ci nie groozi 8-)
my jedziemy 27.12. z samego rana do Szczyrku :)
nie moge sie doczekac...
Tenek zostaje niestety u mojej mamy, ale beda z nami 2 yorki znajomych :D
wreszczie poznam yorczka osobiscie :D - strasznie sie ciesze!

a do turlania zblizam sie - malymi kroczkami, ale systematycznie :(

Posted

Można ze zwykłej mąki!!! Ja robię tylko ze zwykłej bo krupczatki nigdy w domu nie mam.

Ale wam dobrze z nartami. Ja chciałam też jechać i w końcu w domu zostaje :(

Posted

olcha napisał(a):
Można ze zwykłej mąki!!! Ja robię tylko ze zwykłej bo krupczatki nigdy w domu nie mam.

Ale wam dobrze z nartami. Ja chciałam też jechać i w końcu w domu zostaje :(

a jogurt mozna mlekiem zastapic ;) bo nie chce mi sie na dol schodzic ;)

Posted

o jaa co za topic!! Ale sie znecacie nade mna ;( slina mi cieknie prawie jak Mejkowki :oops: :sabber:
debest nei gadaj ze robisz ciasto!! :lol: jak co to ja sie pisze na sprobowanie :)

Chyba jutro wezme sie za ktorys przepis :hmmmm: tylko ktory.. :flasings:

Posted

dbsst napisał(a):
a jogurt mozna mlekiem zastapic ;) bo nie chce mi sie na dol schodzic ;)
Debe - a nie masz śmietany albo kefiru? chodzi głównie o konsystencję ale... z mlekiem też powinno wyjść8-)
no i czy mi się zdaje czy naszła Cię chęć na czekoladowe ciacha?

Posted

dbsst napisał(a):
nie mowie pisze ze jutro probuje zrobic ciasteczka kruche czekoladowe (najlatwiejsze sie wydaja byc ;))

:eviltong:
ale i tak sie pisze, nie mysl sobie ze odpuszcze 8-) :sweetCyb:

Posted

Gosiek napisał(a):
Debe - a nie masz śmietany albo kefiru? chodzi głównie o konsystencję ale... z mlekiem też powinno wyjść8-)
no i czy mi się zdaje czy naszła Cię chęć na czekoladowe ciacha?

mam jogurt :D

Posted

[quote name='dbsst']a jogurt mozna mlekiem zastapic ;) bo nie chce mi sie na dol schodzic ;)

Zejdź po cichu na dół i kup gotowe ciasteczka tylko csiiiii :rolleyes:

ejjj nie ma już tego fajnego żółtego "roll eyes"? Tylko to niebieskie? Czy ja znów wykazuję się niebywałą ślepotą?

Posted

:roll: takiego?

Kupiłam dziś fajowe foremeczki do ciastek ... tycieńkie choineczki, lomety, buciki..... i znów musze uiec ciacha jakieś... przecież nie schowam foremek na nast. swięta ;)

Posted

Gosiek napisał(a):
:roll: takiego?

Kupiłam dziś fajowe foremeczki do ciastek ... tycieńkie choineczki, lomety, buciki..... i znów musze uiec ciacha jakieś... przecież nie schowam foremek na nast. swięta ;)

no wlasnie, ja tez ma nowe foremki i jeszcze ich nie wykorzystalam :-? trzeba to nadrobic :)

Gosiu, kupilam kamyczki... jesli wszystkich nie zjem to moze, moze... ;)

Posted

Teklunia napisał(a):
no wlasnie, ja tez ma nowe foremki i jeszcze ich nie wykorzystalam :-? trzeba to nadrobic :)

Gosiu, kupilam kamyczki... jesli wszystkich nie zjem to moze, moze... ;)
Tylko wiesz co? może daj mniej cukru bo strasznie słodkie te ciacha sa... jeśli oczywiście kamyczki dotrwają ;)

Posted

Wstawiam zdjęcie pierniczków, które dzisiaj upiekłam z przepisu Kasiuni-Tekluni. Sa wyśmienite :-D

wstawiam jedną fotkę, reszta znajduje się na Oskarkowej galerii :-D na którą oczywiście zapraszamy

a Wasze przepisiki to kopiuje sobie do Worda, później wybiorę te najciekawsze no i jak wyjdzie to się oczywiście pochwalę :-D

Posted

To przeklejem z mojego topiku ciacha w takim razie... te strasznie słodkie

Duńskie ciastka owsiane
2 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1 kostka masła
1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków)

Miękkie masło ręką połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach.

znalazłam ten przepisik w necie :cool:
Ciacha ;epiej robić mniejsze niz podają w przepisie bo sporo rosną w piekarniku. Ja zrobiłam takie prawie płaskie - są niesamowicie chrupiące a orzeszki dały extra smaczek :angel:

Posted

[quote name='olcha']Zejdź po cichu na dół i kup gotowe ciasteczka tylko csiiiii :rolleyes:

ejjj nie ma już tego fajnego żółtego "roll eyes"? Tylko to niebieskie? Czy ja znów wykazuję się niebywałą ślepotą?

hehehehehe swietny pomysl :D

a no nie ma juznic fajnego na tym forum OPRU(Ó)CZ NAS :infinity:

o rt Dunskie musza byc mniaaaaaaaam jak slodkie :D

Posted

haha, ale tu smakowito-swiatecznie, mniam, mniam, :flasings: :flasings: :flasings:
jutro caly dzien poswiecam na pieczenie ciasteczek i zaczynam od pierniczkow Tekluni ;-) :lookarou:
dzis robilam zakupy, wybralam ok. 9 przepisow ciasteczkowych, ale oczywiscie nie wszystko moglam dostac, najtrudniej jest z kardamonem, nigdzie go nie ma. 8-)
u mnie juz prawie swiatecznie, choineczka stoi w stojaku i zaraz bedzie ubierana, pierwsze prezenciki (dla Fleur) wlasnie dotarly, slucham koled Presleya, popijam czerwone winko i nastroj swiateczny juz w pelni. :sg168: :sg168: :sg168:

Posted

isabelle napisał(a):
haha, ale tu smakowito-swiatecznie, mniam, mniam, :flasings: :flasings: :flasings:
jutro caly dzien poswiecam na pieczenie ciasteczek i zaczynam od pierniczkow Tekluni ;-) :lookarou:
dzis robilam zakupy, wybralam ok. 9 przepisow ciasteczkowych, ale oczywiscie nie wszystko moglam dostac, najtrudniej jest z kardamonem, nigdzie go nie ma. 8-)
u mnie juz prawie swiatecznie, choineczka stoi w stojaku i zaraz bedzie ubierana, pierwsze prezenciki (dla Fleur) wlasnie dotarly, slucham koled Presleya, popijam czerwone winko i nastroj swiateczny juz w pelni. :sg168: :sg168: :sg168:

olala, ale nastroj wprowadzilas :)
mnie jeszcze czeka sprzatanie, kupno choinki, nie mowiac o jej ubraniu i jeszcze troche pieczenia :)
dobrze chociaz, ze gotowanie swiatecznych potraw odpada, bo my z TZem Wigilie spedzamy przechodnio - najpierw u jednych rodzicow, potem u drugich. Dostaniemy tez pewnie zapas jedzenia na cale swieta :)

Posted

a ja jutro robie ciasteczka :D
i zaczynam swietowac............ poddaje sie sprzatam ciagle balagan ja nie wiem przychodza zle duchy i mi smieca. Szpila prez sec szczeka :/ pewnie na te zle duchy :(

a co do gotowania to ja NIC nie robie bo idziemy na zer do Rodzicieli to tu to tam ;)

a co do choinki to my zawsze w Wigilie na ostatni moment :D

Posted

:-D

Teklunia napisał(a):
olala, ale nastroj wprowadzilas :)
mnie jeszcze czeka sprzatanie, kupno choinki, nie mowiac o jej ubraniu i jeszcze troche pieczenia :)
dobrze chociaz, ze gotowanie swiatecznych potraw odpada, bo my z TZem Wigilie spedzamy przechodnio - najpierw u jednych rodzicow, potem u drugich. Dostaniemy tez pewnie zapas jedzenia na cale swieta :)

A my urzadzamy wigilie u nas, nie po raz pierwszy ;-) , ale jest suuuper, poniewaz obie mamy przygotowuja wszystkie wazne potrawy wigilijne, my je tylko wczesniej odbierzemy. ;-) :-D Tak wiec zostalo nam: dla mnie-ciasteczka, wg upodoban, maz-ryba (pyyycha, jest to karp w galarecie, ale nie po zydowsku, jak zawsze zastrzega, przepis z Wierzynka) + sledzie i dekoracja stolu i domu. ;-) :-D

Ale znalazlam dzis b. fajny przepis na deser i chyba go wykorzystam: gruszki w winie z bakaliami, wygladaja suuuper. ;-) Lubie czasem troche innowacji w tradycji. :lookarou:

A Presley tak cudnie spiewa gospel, caly rock-and-roll moze sie schowac. ;-) :lookarou: :flasings:

Posted

dbsst napisał(a):
a ja jutro robie ciasteczka :D
i zaczynam swietowac............ poddaje sie sprzatam ciagle balagan ja nie wiem przychodza zle duchy i mi smieca. Szpila prez sec szczeka :/ pewnie na te zle duchy :(

a co do gotowania to ja NIC nie robie bo idziemy na zer do Rodzicieli to tu to tam ;)

a co do choinki to my zawsze w Wigilie na ostatni moment :D

wiec jutro bedziemy obie zaciasteczkowane :flasings: :flasings: :flasings:

maz tez cos pomrukiwal o ubieraniu choinki w wigilie, ale mu wczoraj dosadnie wytlumaczylam, ze w wigilie, to bedziemy miec gosci, a na dogo juz sa zdjecia ubranych choineczek i chyba poskutkowalo, bo dzis patrze, a on z choinka do domu wraca! ;-) ;-) ;-)