Jump to content
Dogomania

Galeria Smaków, czyli jak uszczęśliwić Debeściaczka ;)


Teklunia

Recommended Posts

[quote name='yoreczka']
[IMG]http://cudnatury.pvs.pl/dogo/IMG_1118.jpg[/IMG]
[/quote] mniam, smakowicie wygląda [IMG]http://www.gifownik.pl/gify_gifownik/male_gify/jedzenie/24.gif[/IMG]
lubie jak z brązowego wystaje zielone :) (mam nadzieję że jasno się wyraziłam)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

[COLOR=red]Ciastka "przez maszynkę"[/COLOR]
[LIST]
[*]30 dag mąki
[*]20 dag masła
[*]10 dag cukru
[*]cukier waniliowy
[*]5 żółtek gotowanych[/LIST]Dobrze wszystko wyrobić - można dodać dodatkowo 1 całe jajko. Wyciskać przez maszynkę z nakładką a po upieczeniu na złoty kolor posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Piec niezbyt długo - "na oko", temperatura jak do kruchego
SMACZNEGO :lol:
Dawno nie piekłam tych ciasteczek.... :hmmmm:

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Teklunia'][quote name='asher']Aga, a jak się gotuje same żółtka??? :crazyeye:[/quote]
och [B]asherku[/B] szalony, białka się zjada z apetytem i zostają żółtka :D[/QUOTE][B]Asherku[/B], a co robisz gdy w przepisie jest powiedziane : [B]wrzucic cale jajka[/B] ? :evil_lol:

[B]Aguś[/B], ten [URL=http://dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1218933&postcount=275]poscik[/URL] cosik wybrakowany jest :roll:

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zrobiłam kotleciki mielone wg. [B]yoreczki. [/B]Jedyne modyfikacje jakie wprowadziłam to rodzaj mięsa - ja zrobiłam z wieprzowego i rodzaj bułki - ja użyłam tartej bułki. A to tylko dlatego, że jestem uziemiona z powodu choroby i wolałam nie wychodzić do sklepu, więc użyłam tego, co było w lodówce :)

Efekt - [B]palce lizać[/B]. Są naprawdę pyszne, choć nigdy nie byłam miłośniczką kotletów mielonych... Ta pietruszka dodaje im ... [B]DUŻO[/B]! :lol:

Dzięki yoreczka za pyszny obiadek :buzi:

Tu surowe mięcho z pietruszką - ładne połączenie kolorków :)
[IMG]http://images2.fotosik.pl/11/rrw64pn96kcnujc1.jpg[/IMG]

Pierwsze kotleciki (z fleszem)
[IMG]http://images1.fotosik.pl/11/x0lks8sqas36nnek.jpg[/IMG]

(bez flesza)
[IMG]http://images2.fotosik.pl/11/zonetz5j87nuct4j.jpg[/IMG]

[IMG]http://images3.fotosik.pl/11/zspb80u3tnae5wv2.jpg[/IMG]

POLECAM!!!

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Evelina'][B]Asherku[/B], a co robisz gdy w przepisie jest powiedziane : [B]wrzucic cale jajka[/B] ? :evil_lol:

[B]Aguś[/B], ten [URL="http://dogomania.pl/forum/showpost.php?p=1218933&postcount=275"]poscik[/URL] cosik wybrakowany jest :roll:[/quote]
[B]Ewuś[/B] - ten przepisik jest wypróbowany,tyle, że daaaaaaaawno nie wykonywany (przeze mnie) - dałam go aby poratować Yoreczkę
[quote name='yoreczka'][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Moje drogie potrzebuje przepis na ciasto półkruche znaczy takie żeby można było wyciskać przez worek lub przepuścić przez maszynkę i wyjdą takie długie i różne wzorki.[/SIZE][/FONT][/quote]

Sama zajęłam się wypiekiem pieskowym wg przepisu Gosiek - efekty pokazałam w Wektorkowej galerii, ale mogę i tu, a co :lol:
[IMG]http://img432.imageshack.us/img432/544/psieciastka44tv.jpg[/IMG]

Proszę więc o usprawiedliwienie ;)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Teklunia']o, jakie fajne :)
a smakują psiakom? :lol:[/quote]
jeszcze jak :multi: :multi: :multi:
wydzielam :angryy: bo nie mam teraz kiedy znowu zrobić a w Gosi przepisie było na zapotrzebowanie Axelka;) :evil_lol:

[quote name='Sylwcia']Czyżby to te ciacha z Gerbera??

hmmm apetycznie wyglądają :smile:[/quote]
TAK :)

Link to comment
Share on other sites

ale zaniedbana ta galeria :shake:
to pewnie dlatego ze Gosia wyjechala...
ale nic to... sprobuje poratowac sytuacje ;)
nasz dzisiejszy obiadek: [CENTER][U][B][SIZE=+2]GOŁĄBKI[/SIZE]
[/B][/U] [LEFT]
1 główka kapusty włoskiej
40 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
100g ryżu
1 cebula
oliwa
pieprz, sól

Kapustę obrać z brudnych i uszkodzonych liści, wyciąć głąb i opłukać. Włóżyć do dużego garnka, zalać osoloną gorącą wodą i zostawić na parę minut pod przykryciem, aby liście zmiękły. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście i ostrożnie ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści.
Ryż zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować na półmiękko i odcedzić. W między czasie obrać cebulę, pokrajać w kostkę, podsmażyć na oleju.
Mięso, cebulę i ryż dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na pojedyncze liście nakładać przygotowany farsz (sposób: farsz nakładamy blisko nasady liścia, nakrywamy nią ten farsz, następnie zginamy boki liścia i ciasno rolujemy :))
Do sporego naczynia (garnka) wlać trochę oliwy, ułożyć 1 warstwę [B]samych[/B] liści kapusty. które zapewne nam pozostały i na tym układać [B]ciasno[/B] gołąbki, co zapobiegnie rozwijaniu. Jeśli mamy duuużo gołąbków, możemy je układać warstwowo...
Zalać gołąbki bulionem, przykryć kilkoma listkami kapusty i dusić na małym ogniu, [B]pod przykryciem[/B] ok. 1-1,5 godziny.
Ja sosik pomidorowy robię oddzielnie i polewam nim już gotowe gołąbki. A jem oczywiście z gotowanymi ziemniaczkami.

A teraz najważniejsze, efekty ciężkiej pracy :)
Tu jeszcze w garnku, chłopaki się kończą gotować... ;)
[IMG]http://images3.fotosik.pl/12/fz3hz4wey6dd0ged.jpg[/IMG]

A tu już gotowe do spożycia :)
[IMG]http://images1.fotosik.pl/12/np0ligsrthoplkkf.jpg[/IMG]

[IMG]http://images2.fotosik.pl/12/cq38d4fcneiew64x.jpg[/IMG]

[IMG]http://images3.fotosik.pl/12/xdgdegq9nixxnjqo.jpg[/IMG]

a to gołąbek w przekroju:
[IMG]http://images1.fotosik.pl/12/chcjongsdc9qktu8.jpg[/IMG]
[/LEFT]
[/CENTER]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Teklunia']ale zaniedbana ta galeria :shake:
to pewnie dlatego ze Gosia wyjechala...
ale nic to... sprobuje poratowac sytuacje ;)
nasz dzisiejszy obiadek: [CENTER][U][B][SIZE=+2]GOŁĄBKI[/SIZE]
[/B][/U] [LEFT]
1 główka kapusty włoskiej
40 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
100g ryżu
1 cebula
oliwa
pieprz, sól

Kapustę obrać z brudnych i uszkodzonych liści, wyciąć głąb i opłukać. Włóżyć do dużego garnka, zalać osoloną gorącą wodą i zostawić na parę minut pod przykryciem, aby liście zmiękły. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście i ostrożnie ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści.
Ryż zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować na półmiękko i odcedzić. W między czasie obrać cebulę, pokrajać w kostkę, podsmażyć na oleju.
Mięso, cebulę i ryż dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na pojedyncze liście nakładać przygotowany farsz (sposób: farsz nakładamy blisko nasady liścia, nakrywamy nią ten farsz, następnie zginamy boki liścia i ciasno rolujemy :))
Do sporego naczynia (garnka) wlać trochę oliwy, ułożyć 1 warstwę [B]samych[/B] liści kapusty. które zapewne nam pozostały i na tym układać [B]ciasno[/B] gołąbki, co zapobiegnie rozwijaniu. Jeśli mamy duuużo gołąbków, możemy je układać warstwowo...
Zalać gołąbki bulionem, przykryć kilkoma listkami kapusty i dusić na małym ogniu, [B]pod przykryciem[/B] ok. 1-1,5 godziny.
Ja sosik pomidorowy robię oddzielnie i polewam nim już gotowe gołąbki. A jem oczywiście z gotowanymi ziemniaczkami.

A teraz najważniejsze, efekty ciężkiej pracy :)
Tu jeszcze w garnku, chłopaki się kończą gotować... ;)
[IMG]http://images3.fotosik.pl/12/fz3hz4wey6dd0ged.jpg[/IMG]

A tu już gotowe do spożycia :)
[IMG]http://images1.fotosik.pl/12/np0ligsrthoplkkf.jpg[/IMG]

[IMG]http://images2.fotosik.pl/12/cq38d4fcneiew64x.jpg[/IMG]

[IMG]http://images3.fotosik.pl/12/xdgdegq9nixxnjqo.jpg[/IMG]

a to gołąbek w przekroju:
[IMG]http://images1.fotosik.pl/12/chcjongsdc9qktu8.jpg[/IMG]
[/LEFT]
[/CENTER]
[/quote]:angryy::angryy::angryy:[COLOR=Red][B]musiałaś mi to zrobić :placz::placz::placz:[/B][/COLOR]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Alicjarydzewska']:angryy::angryy::angryy:[COLOR=Red][B]musiałaś mi to zrobić :placz::placz::placz:[/B][/COLOR][/quote] ALu, nie lubisz golabkow? [IMG]http://emots.wizja.net/emoty/hmmm.gif[/IMG] [IMG]http://emots.wizja.net/emoty/nie_mam_pojecia.gif[/IMG]
to przepraszam ze Cie zdenerwowalam tym niemilym widokiem ;)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Teklunia']ALu, nie lubisz golabkow? [IMG]http://emots.wizja.net/emoty/hmmm.gif[/IMG] [IMG]http://emots.wizja.net/emoty/nie_mam_pojecia.gif[/IMG]
to przepraszam ze Cie zdenerwowalam tym niemilym widokiem ;)[/quote]:placz::placz::placz:ulubiam :placz::placz::placz:ale mi się robić nie chce a mam smaka :oops::oops::oops::placz::placz::placz::placz:

Link to comment
Share on other sites

[B]Teklunia[/B], ale pysznosci mniam, mniam :loveu:
A ja dostalam dzisiaj od mamy faworki, ktorymi sie wlasnie opychamy :razz: . I ciagle podjadam ostatki swiatecznych pierniczkow z choinki. Niestety pies zorientowal sie, ze na choince jest jedzenie, wiec musialam pozjadac szybciej to co nizej wisialo. :cool1:

Link to comment
Share on other sites

O własnie, faworki!!! :multi:
Poprosze ślicznie o przepis na faworki, tylko, żeby nie były takie mączaste, miękkawe, a naprawdę kruchutkie! Moja mama robiła takie kruchutkie, rozpływające się w ustach, jak byłam mała, a potem gdzieś zagubiła przepis :placz: Wypróbowałyśmy mnóstwo innych przpeisów i niestety nigdy już chrust nie wyszedł taki, jak kiedyś :placz:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...