alekseyka Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 I ja napiszę, jako posiadacz smyczy Flexi. Aktualnie mamy jedną Petite Elegance 3m taśma (jest super, mieści się w kieszeni spokojnie, z tym, że niestety jest trochę za krótka, a mój pies lubuje się w załatwianiu w jak najdalszym kącie trawnika. Można złapać za taśmę w razie potrzeby, z linką bym nie ryzykowała). Jest jeszcze Flexi Color 5m linka - długość w sam raz, niestety po kilku miesiącach używania zdarza się, że linka lekko się zacina. No i jak to linka, gibie się w górę i w dół co doprowadza mnie do szału :) Plus zawsze boję się, że ta linka rozetnie skórę mi albo komuś innemu. (Obie smycze do 12kg) Teraz planuję kupić identyczną jak Petite, tylko dłuższą i niestety większą, 5m. Bardzo podoba mi się i kształt i kolor (czarny). Quote
barberry Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='toyota']nauki synchronicznego spacerowania[/QUOTE] hahahaa, luubię to ;) No to na takiej samej smyczy Ty wyprowadzasz 17,5kg a ja 2,9kg :P [SIZE="1"]Jeśli comfort linkowy to nie do 15 a do 12kg ;) Do 15 jest taśma.[/SIZE] Quote
barberry Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='alekseyka']niestety jest trochę za krótka, a mój pies lubuje się w załatwianiu w jak najdalszym kącie trawnika[/QUOTE] Ten argument za tym, że 3m to za krótko do mnie nie przemawia bo przecież i tak trzeba wejść tam gdzie i pies żeby posprzątać. Czyż nie...? :diabloti: Quote
alekseyka Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='barberry']Ten argument za tym, że 3m to za krótko do mnie nie przemawia bo przecież i tak trzeba wejść tam gdzie i pies żeby posprzątać. Czyż nie...? :diabloti:[/QUOTE] No pewnie, że potem trzeba wejść i zgarnąć skarby ;) Ja nie mam nic przeciwko włażeniu na trawnik :) Chodzi o to, że jak wchodzę za nią ona oddala się jeszcze bardziej, widać woli robić kupę w samotności :D Może się wstydzi czy co :P Quote
barberry Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Aaa to co innego ;) Moja to mogłaby mi i pod nogami zrobić :evil_lol: ale zawsze kulturalnie wchodzi na najbliższy trawnik :eviltong: Quote
toyota Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 [quote name='barberry'] [SIZE=1]Jeśli comfort linkowy to nie do 15 a do 12kg ;) Do 15 jest taśma.[/SIZE][/QUOTE] Chyba z przemęczenia to napisałam - mam comfort taśmę ;). Już poprawiłam. Quote
Iza. Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='barberry'] Moja to mogłaby mi i pod nogami zrobić :evil_lol: ale zawsze kulturalnie wchodzi na najbliższy trawnik :eviltong:[/QUOTE] Mój kulturalnie robi na chodnik, żebym nie musiała łazić po trawniku :evil_lol: Quote
vege* Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='Ewa&Duffel']A wynika z tej wypowiedzi, czy te zrywy są silne ? Bo każdy pies dysponuje inną siłą, u jednego 'zryw' będzie taki, że ledwo napnie smycz, a inny nagle wyrwie do przodu.[/QUOTE] No właśnie u Nuki są takie zrywy, że jak poczuje, że jej się smycz/linka treningowa napnie to staje, patrzy na mnie i czeka, aż do niej dojdę, więc myślę, że taśma do 35 kg spokojnie wystarczy ;-) Quote
hecia13 Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='alekseyka'](...) Można złapać za taśmę w razie potrzeby, z linką bym nie ryzykowała (...).[/QUOTE] Mam właśnie rękę pociętą takim łapaniem taśmy "w razie potrzeby"... Nikomu nie życzę. Quote
vege* Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='hecia13']Mam właśnie rękę pociętą takim łapaniem taśmy "w razie potrzeby"... Nikomu nie życzę.[/QUOTE] Ja też nie, boli jak jasna cholera, miałam poparzone całe dwa palce i jeden przecięty głęboko do krwi :/ ale nie taką taśmą z flexi tylko treningową :/ Quote
hecia13 Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='vege*']Ja też nie, boli jak jasna cholera, miałam poparzone całe dwa palce i jeden przecięty głęboko do krwi :/ ale nie taką taśmą z flexi tylko treningową :/[/QUOTE] A ja taśmą z flexi... Prawie całe 8m mi łobuz przeciągnął zanim mi się udało zablokować :( Quote
alekseyka Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='hecia13']A ja taśmą z flexi... Prawie całe 8m mi łobuz przeciągnął zanim mi się udało zablokować :([/QUOTE] Jakby to była linka nie miałabyś już palców.. Ja na szczęście nie miałam takich przygód z żadną smyczą. Zdarzało się tylko, że zanim puściłam Nanę żeby się pobawiła z innym psem smycze się plątały i zawsze bałam się, że coś się stanie jej albo temu drugiemu psu. Quote
hecia13 Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Od linki też miałam... Druga smycz to flexi-linka :D Quote
vege* Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 [quote name='hecia13']A ja taśmą z flexi... Prawie całe 8m mi łobuz przeciągnął zanim mi się udało zablokować :([/QUOTE] Ała :crazyeye: Mi to jakieś 5 m przejechało po palcach :shake: Quote
alekseyka Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 ałała :/ pora zmienić temat, słabo mi się robi od samego myślenia o tym Quote
Diana S Posted June 25, 2011 Posted June 25, 2011 Prowadzimy nasze psiury tylko na linkach fleksi do 50 kg ... Na zwykłej lince, nie potrafie prowadzić psa... Quote
Milena9 Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 Mam pytanie jaka jest szerokość taśmy w flexi maxi i flexi classic compact 3? Quote
Diana S Posted June 26, 2011 Posted June 26, 2011 [quote name='Milena9']Mam pytanie jaka jest szerokość taśmy w flexi maxi i flexi classic compact 3?[/QUOTE] Jest taka sama jak do 50 kg. czyli 2 cm..... Pytalaś sie, ze chciałabyś zakupić smycz fleksi, tak? Nadal pytasz? Mamy taka smycz... z tym, ze zielona..... Quote
ewunian Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 a czy ktoś tu może mi doradzić (może z własnego doświadczenia) i wyjaśnić, czym się właściwie różni (oprócz firmy) i ceny: smycz automatyczna z Hiltona: [url]http://allegro.pl/hilton-basic-3-smycz-5m-czarna-dla-psa-do-50kg-wwa-i1645678385.html[/url] od typowej "Flexi": [url]http://allegro.pl/smycz-flexi-classic-niebieska-l-linka-5m-do-50-kg-i1681798244.html[/url] wiadomo, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością... :) Może mechanizmem zwijającym smycz, karabińczykiem, szwem zszywającym? Proszę o radę. Quote
anorektyczna.nerka Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Mechanizm. Hilton strasznie stuka(?) jak się wciąga. Quote
Kasi i Lena Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 [quote name='ewunian']a czy ktoś tu może mi doradzić (może z własnego doświadczenia) i wyjaśnić, czym się właściwie różni (oprócz firmy) i ceny: smycz automatyczna z Hiltona: [url]http://allegro.pl/hilton-basic-3-smycz-5m-czarna-dla-psa-do-50kg-wwa-i1645678385.html[/url] od typowej "Flexi": [url]http://allegro.pl/smycz-flexi-classic-niebieska-l-linka-5m-do-50-kg-i1681798244.html[/url] wiadomo, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością... :) Może mechanizmem zwijającym smycz, karabińczykiem, szwem zszywającym? Proszę o radę.[/QUOTE] Różni się jakością, flexi są najmocniejsze. Hiltona nie polecam 2 psy znajomych miały i w obydwu przypadkach zepsuł się mechanizm zwijający. Quote
ewunian Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 dziękuję za rady :) tak myślałam, że na czymś muszą dooszczędzać... Quote
Milena9 Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 [quote name='Diana S']Jest taka sama jak do 50 kg. czyli 2 cm..... Pytalaś sie, ze chciałabyś zakupić smycz fleksi, tak? Nadal pytasz? Mamy taka smycz... z tym, ze zielona.....[/QUOTE] Dzięki, ale juz kupilam maxi, bo 8m mi sie przyda. Quote
Diana S Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 [quote name='ewunian']dziękuję za rady :) tak myślałam, że na czymś muszą dooszczędzać...[/QUOTE] Kochana, nie ma roznicy..jaka firma...liczy sie to... zeby fleksi ...miała taśme ( zamiast linki) , która jest o 100% wytrzymalsza od fleksi- linka..... Czyli ... Fleksi linka [URL]http://www.dlapupili.pl/data/gfx/pictures/medium/8/8/88_1.jpg[/URL] Fleksi- taśma [URL]http://nokautimg4.pl/p-ca-6b-ca6b5ab82a2f1fd37f10f31cee23d233500x500/flexi-smycz-automatyczna-classic-compact-2-tasma-5m-do-25kg.jpg[/URL] Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2011 Posted June 29, 2011 No proszę Cię, nie powiesz chyba, że 'flexi' z pedigree jest taka sama jak oryginałka -.- Nawet ja na 2,5kg psie jestem w stanie stwierdzić różnicę, a Ty mówisz, że to tylko zależy czy linka czy taśma. Tu chodzi głównie o mechanizm. Quote
Recommended Posts