Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I ja napiszę, jako posiadacz smyczy Flexi. Aktualnie mamy jedną Petite Elegance 3m taśma (jest super, mieści się w kieszeni spokojnie, z tym, że niestety jest trochę za krótka, a mój pies lubuje się w załatwianiu w jak najdalszym kącie trawnika. Można złapać za taśmę w razie potrzeby, z linką bym nie ryzykowała). Jest jeszcze Flexi Color 5m linka - długość w sam raz, niestety po kilku miesiącach używania zdarza się, że linka lekko się zacina. No i jak to linka, gibie się w górę i w dół co doprowadza mnie do szału :) Plus zawsze boję się, że ta linka rozetnie skórę mi albo komuś innemu. (Obie smycze do 12kg)

Teraz planuję kupić identyczną jak Petite, tylko dłuższą i niestety większą, 5m. Bardzo podoba mi się i kształt i kolor (czarny).

Posted

[quote name='toyota']nauki synchronicznego spacerowania[/QUOTE]
hahahaa, luubię to ;)

No to na takiej samej smyczy Ty wyprowadzasz 17,5kg a ja 2,9kg :P
[SIZE="1"]Jeśli comfort linkowy to nie do 15 a do 12kg ;) Do 15 jest taśma.[/SIZE]

Posted

[quote name='alekseyka']niestety jest trochę za krótka, a mój pies lubuje się w załatwianiu w jak najdalszym kącie trawnika[/QUOTE]
Ten argument za tym, że 3m to za krótko do mnie nie przemawia bo przecież i tak trzeba wejść tam gdzie i pies żeby posprzątać. Czyż nie...? :diabloti:

Posted

[quote name='barberry']Ten argument za tym, że 3m to za krótko do mnie nie przemawia bo przecież i tak trzeba wejść tam gdzie i pies żeby posprzątać. Czyż nie...? :diabloti:[/QUOTE]

No pewnie, że potem trzeba wejść i zgarnąć skarby ;) Ja nie mam nic przeciwko włażeniu na trawnik :) Chodzi o to, że jak wchodzę za nią ona oddala się jeszcze bardziej, widać woli robić kupę w samotności :D Może się wstydzi czy co :P

Posted

[quote name='barberry']
[SIZE=1]Jeśli comfort linkowy to nie do 15 a do 12kg ;) Do 15 jest taśma.[/SIZE][/QUOTE]

Chyba z przemęczenia to napisałam - mam comfort taśmę ;). Już poprawiłam.

Posted

[quote name='barberry']
Moja to mogłaby mi i pod nogami zrobić :evil_lol: ale zawsze kulturalnie wchodzi na najbliższy trawnik :eviltong:[/QUOTE]

Mój kulturalnie robi na chodnik, żebym nie musiała łazić po trawniku :evil_lol:

Posted

[quote name='Ewa&Duffel']A wynika z tej wypowiedzi, czy te zrywy są silne ? Bo każdy pies dysponuje inną siłą, u jednego 'zryw' będzie taki, że ledwo napnie smycz, a inny nagle wyrwie do przodu.[/QUOTE]
No właśnie u Nuki są takie zrywy, że jak poczuje, że jej się smycz/linka treningowa napnie to staje, patrzy na mnie i czeka, aż do niej dojdę, więc myślę, że taśma do 35 kg spokojnie wystarczy ;-)

Posted

[quote name='alekseyka'](...) Można złapać za taśmę w razie potrzeby, z linką bym nie ryzykowała (...).[/QUOTE]
Mam właśnie rękę pociętą takim łapaniem taśmy "w razie potrzeby"... Nikomu nie życzę.

Posted

[quote name='hecia13']Mam właśnie rękę pociętą takim łapaniem taśmy "w razie potrzeby"... Nikomu nie życzę.[/QUOTE]
Ja też nie, boli jak jasna cholera, miałam poparzone całe dwa palce i jeden przecięty głęboko do krwi :/ ale nie taką taśmą z flexi tylko treningową :/

Posted

[quote name='vege*']Ja też nie, boli jak jasna cholera, miałam poparzone całe dwa palce i jeden przecięty głęboko do krwi :/ ale nie taką taśmą z flexi tylko treningową :/[/QUOTE]
A ja taśmą z flexi... Prawie całe 8m mi łobuz przeciągnął zanim mi się udało zablokować :(

Posted

[quote name='hecia13']A ja taśmą z flexi... Prawie całe 8m mi łobuz przeciągnął zanim mi się udało zablokować :([/QUOTE]

Jakby to była linka nie miałabyś już palców..
Ja na szczęście nie miałam takich przygód z żadną smyczą. Zdarzało się tylko, że zanim puściłam Nanę żeby się pobawiła z innym psem smycze się plątały i zawsze bałam się, że coś się stanie jej albo temu drugiemu psu.

Posted

[quote name='hecia13']A ja taśmą z flexi... Prawie całe 8m mi łobuz przeciągnął zanim mi się udało zablokować :([/QUOTE]
Ała :crazyeye:
Mi to jakieś 5 m przejechało po palcach :shake:

Posted

[quote name='Milena9']Mam pytanie jaka jest szerokość taśmy w flexi maxi i flexi classic compact 3?[/QUOTE]

Jest taka sama jak do 50 kg. czyli 2 cm..... Pytalaś sie, ze chciałabyś zakupić smycz fleksi, tak? Nadal pytasz?
Mamy taka smycz... z tym, ze zielona.....

Posted

a czy ktoś tu może mi doradzić (może z własnego doświadczenia) i wyjaśnić, czym się właściwie różni (oprócz firmy) i ceny:
smycz automatyczna z Hiltona: [url]http://allegro.pl/hilton-basic-3-smycz-5m-czarna-dla-psa-do-50kg-wwa-i1645678385.html[/url]
od typowej "Flexi": [url]http://allegro.pl/smycz-flexi-classic-niebieska-l-linka-5m-do-50-kg-i1681798244.html[/url]
wiadomo, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością... :)

Może mechanizmem zwijającym smycz, karabińczykiem, szwem zszywającym? Proszę o radę.

Posted

[quote name='ewunian']a czy ktoś tu może mi doradzić (może z własnego doświadczenia) i wyjaśnić, czym się właściwie różni (oprócz firmy) i ceny:
smycz automatyczna z Hiltona: [url]http://allegro.pl/hilton-basic-3-smycz-5m-czarna-dla-psa-do-50kg-wwa-i1645678385.html[/url]
od typowej "Flexi": [url]http://allegro.pl/smycz-flexi-classic-niebieska-l-linka-5m-do-50-kg-i1681798244.html[/url]
wiadomo, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością... :)

Może mechanizmem zwijającym smycz, karabińczykiem, szwem zszywającym? Proszę o radę.[/QUOTE]

Różni się jakością, flexi są najmocniejsze. Hiltona nie polecam 2 psy znajomych miały i w obydwu przypadkach zepsuł się mechanizm zwijający.

Posted

[quote name='Diana S']Jest taka sama jak do 50 kg. czyli 2 cm..... Pytalaś sie, ze chciałabyś zakupić smycz fleksi, tak? Nadal pytasz?
Mamy taka smycz... z tym, ze zielona.....[/QUOTE]

Dzięki, ale juz kupilam maxi, bo 8m mi sie przyda.

Posted

[quote name='ewunian']dziękuję za rady :) tak myślałam, że na czymś muszą dooszczędzać...[/QUOTE]

Kochana, nie ma roznicy..jaka firma...liczy sie to... zeby fleksi ...miała taśme ( zamiast linki) , która jest o 100% wytrzymalsza od fleksi- linka.....
Czyli ... Fleksi linka
[URL]http://www.dlapupili.pl/data/gfx/pictures/medium/8/8/88_1.jpg[/URL]

Fleksi- taśma

[URL]http://nokautimg4.pl/p-ca-6b-ca6b5ab82a2f1fd37f10f31cee23d233500x500/flexi-smycz-automatyczna-classic-compact-2-tasma-5m-do-25kg.jpg[/URL]

Posted

No proszę Cię, nie powiesz chyba, że 'flexi' z pedigree jest taka sama jak oryginałka -.- Nawet ja na 2,5kg psie jestem w stanie stwierdzić różnicę, a Ty mówisz, że to tylko zależy czy linka czy taśma. Tu chodzi głównie o mechanizm.