Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja sobie bardzo chwalę :) Ale to pewnie zależy od psa.

Dla mojego pimpka 5-m wystarczy nawet na to, żeby się z psiakami pobawić i pobiegać trochę, malucha można nawet wybiegać na smyczy, z czego korzystam :)

Posted

smycze są super, a przede wszystkim bardzo wytrzymałe.

Wcześniej miałam inne smycze i nawet miesiąca nie wytrzymały. Teraźniejsza (odpukać) jest już prawie 2 miesiące i działa tak samo jak zaraz po kupieniu. Polecam

Posted

Oj tak, ja polecam baaardzo te smycze. Wcześniej też miałam KILKA takich badziewnych i w sumie razem pewnie kosztowały tyle co fleksi. Od dłuższego czasu uzywam flexi i jestem baaardzo zadowolona :lol: :lol:

Posted

Ja również przyłączam się do "miłośników" smyczy Flexi. Są naprawdę dobrej jakości. Moją mam już 1.5 roku i jest w świetnym stanie. Słyszałam, że w innych tego typu szybko psuje się automat...

[quote name='kinia_w']Dla mojego pimpka 5-m wystarczy nawet na to, żeby się z psiakami pobawić i pobiegać trochę, malucha można nawet wybiegać na smyczy, z czego korzystam :)[/quote]

Popieram!
Mój maluch nad maluchami hasa sobie po trawce w parku, a ja jestem spokojna, bo mam 100% kontroli... W razie ataku innego psa, szybko mogę przyciągnąć dziubka do siebie...

Posted

Ja polecam flexi - jak najbardziej opłaca się wydać sporo kasy, smycz wytrzymuje dobre kilka lat. Jedyna różnica, jaką zauważyłam p-dzy linką a taśmą jest taka, że taśma ma o wiele silniejszy naciąg i jest cieższa... Ja używam flexi linki, bo moja biała źle reaguje na silny naciąg.
Co do wybiegania na smyczy - moja Luka mimo że jest mała, nie wybiega się w taki sposób. Smycz plącze się pomiędzy psami i ciągle trzeba pilnować, żeby nie owinęła się o jakąś część ciała bawiących się zwierzaków. :roll:

Posted

[quote]Smycz plącze się pomiędzy psami i ciągle trzeba pilnować, żeby nie owinęła się o jakąś część ciała bawiących się zwierzaków.[/quote]

Ano jak zabawa zapowiada się na wyjątkowo udaną, a w parku spokojnie, również odpinam smycz. Ale podczas spaceru, gdy nie ma akurat fajnych psich kolegów, maluch hasa po trawce na smyczy :)

Posted

My tez mamy flexi od jakiegoś roku. 3ma się świetnie póki co :D i polecam z całego serca :D chociaż... ja w gruncie rzeczy nie używam, bo albo wychodzę na zwykłej nylonowej skracanej, albo bez. Flexi jest dla rodziców :D 8) :lol:

wczesniaj miałam Flippy czy jakos tak i sie szybko rozwaliła :-?

A jak już żaba stwierdziła, na tekiej smyczy psa nie wybiegasz :lol: Jak juz musi byc na smyczy to polecam 20metrowa linkę 8)

Posted

[quote name='sporyszkabytom']a co mozecie powiedziec o ferplast maja smycze flippy z tasma i linka dla psow do 50 kg bo taka mnie interesuje ??? nie wiem czy tez maja gwarancje ale sa tansze od flexi[/quote]

Flippy - miałam. nie polecam.
Maja niewygodną rączkę (słabo wyprofilowaną)
Zdecydowanie mniej solidne od Flexi

Posted

Moja smycz wytrzymała 5 lat, ale moja sunia dosyć mocno ciągnie. Smycz jest rewelacyjna i zamierzam kupić taką samą (Flexi Classic 3 lub Comfort 3).

Posted

Także musze potwierdzić,że tylko smycz flexi wytrzymuje bez zarzutów :)
Przez ponad 6 lat używana codziennie przez dość ciągnącego pieska i wszytsko ok. Musi tylko byc naprawdę odpowiednio dobrana wagowo.
Wśród znajomych psiarzy, czasem po "tańszych próbach" wszyscy przekonali sie do Flexi. :)
Pozdr

Posted

Przypomiało mi się zdarzenie z linką ;)
Jesiennego poranka mój psiak stał na trawniczku a ja rozmawiałam przez tel na chodniku oddalona nieco od krawężnika (pies był oczywiście na smyczy) i nagle znienacka wyskoczyła jakas Pani biegnąca na autobus. Niestety nie zauważyła linki ( bo faktycznie linke ciężko zauważyć) i poleciała jak długa dusząc przy okazji mojego psa i wyrywając mi prawie rękę :)
Na szczęscie była to osoba o dużym poczuciu humoru i spotkanie zakończyło się pokojowo :)
Także Justa ma racje, lepsze z tasma niż z linką ;)

P.S. A z jakiego powodu Ty polecasz wersje z tasmą? ;)

Posted

Jesli chodzi o flexi to tylko tasmowa, jak poisalam na poczatku. Moi Rodzice mieli z linka - szybko sie poprzecierala i brzydko to wygladalo. I lepiej troche przeplacic kupujac w zoologicznym, a nie w hipermarkecie, wtedy latwiej z ewentualna gwarancja, jelsli sie cos stanie. Kupujac smycz sprawdzilam - roznica byla jakies 5-7 zlotych (cena z Auchan w porownaniu do sklepowej). I zachowaj pudelko!!! na jego podstawie ma sie gwarancje, nie wspomne juz o paragonie. I jeszcze dodam, ze moje doswiadczenie w ku[ie flexy pochodzi z 1999 roku, odtad ja uzytkowalam, teraz ma ja pies mego Ojca i dalej dziala!

Posted

No i przez ten topic zaczelam sie zastanawiac nad flexi dl anowego psa :) Biore pod uwage dwa typy - Flexi Compact do 50 kilo (w internetowym sklepie - 95 zl.) i Flexi Comfort - Large (cena niecale 74 zl.). Nie moge sie zdecydowac ktora. Moze doradzicie

Posted

[quote name='Elastyna']P.S. A z jakiego powodu Ty polecasz wersje z tasmą? ;)[/quote]

A ja polecam taśmę, bo osobiście niekomfortowo się czułam idąc z psem na takiej cienkiej lince. Cąły czas miałam wrażenie, że się urwie w najmniej oczekiwanym momencie :o I faktycznie, się urwała, dzięki Bogu nie na ulicy i nic się nie stało :o A miała niecały rok.

Taśmę mam od roku i oprócz paru zadrapań na samej rączce tasma jest w idealnym stanie. No i jakoś bardziej komfortowo się czuję z tą taśmą aniżeli linką ;)
A mam zwykłą Flexi classic 9do 10kg (o ile się nie mylę). Chociaż ostatnio wyszły takie fajniuchne z gumową rączką (pomarańczowe, błękitne, różowe) to kosztuja majatek :o

No to chyba tyle ;)

Posted

[quote name='"Justa"'][quote name='Elastyna']
A mam zwykłą Flexi classic 9do 10kg (o ile się nie mylę). Chociaż ostatnio wyszły takie fajniuchne z gumową rączką (pomarańczowe, błękitne, różowe) to kosztuja majatek :o

No to chyba tyle ;)[/quote] = te kolorowe to bajer na lato:)